Tekomykiön laittaminen yksityisellä silmälääkärillä

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Annina kysyi 31.1.2015

Minulla on todettu vasemmassa silmissä sekä tuma- että takakapselin kaihia ja näöntarkkuus on 0,5. Olen menossa yksityiselle kaihileikkaukseen piakkoin koska takakapselin kaihi lukemani mukaan saattaa edetä nopeastikin.

Optikko mittasi silmäni( ei kirurgi) ja sanoi normaaliksi kaikin tavoin. Hän sanoi että siihen laitettaisiin yksiteholinssi, jonka lukema on nolla. En käsitä näitä lukemia, mitä nolla merkitsee?

Sanottiin että näkisin hyvin terävästi kauas ilman laseja, paremmin kuin toisella silmällä jossa ei ole kaihia mutta jossa lukemat ovat plussaa 2- 3 tienoilla.

Askarruttaa miten kauas tuolla nolla-lukemalla näkee hyvin ja mistä alkaen – kuinka kauas en näe ja miten hyvin näen vaikkapa metrin päähän?

Luen paljon ja teen tarkkaa kirjallista työtä ja lukulaseja käyttäisin. Mutta näkeekö tuo nollasilmä hyvin suhteellisen lähelle sekä äärettömään? Liikun paljon luonnossa ja toivoisin hyvää näkökykyä maisemien suhteen mutta myös kasvien, perhosten jne. suhteen sekä matkustellessa.

Lisäksi, pysyykö keinomykiösilmän näön lukema ja tarkkuus samana vuosien kuluessakin?

Entä jos toinen oikea silmä muuttuu vuosien aikana kun luultavimmin käy? Markkinoille on tullut uudenlaisia mahdollisuuksia( ja tullee lisääkin) esim. ” laajennetun näköalueen linssit”.

Onko tämä yksitehoinen nollalinssi vasempaan silmääni viisas ratkaisu?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Annina!

Valitettavasti tällaiset kaihikirurgiaan ja keinomykiön valintaan liittyvät asiat ovat minulle vieraita.

Käsitinkö oikein, että silmäsi mitannut optikko työskenteli yksityisellä lääkäriasemalla? Heidän työnkuvaan voi kuulua tällaiset asiat. Perinteisesti optikot eivät optikkoliikkeissä työskentele keinomykiöiden voimakkuuksien kanssa.

Alla kuitenkin vastauksia niin kuin minä asian käsitän. Suosittelen sinua kuitenkin ehdottomasti kysymään näitä mieltäsi vaivaavia asioita suoraan täältä yksityisestä lääkäriasemasta. He varmasti mielellään vastailevat kysymyksiin.

Ymmärtäisin että sinulle on suunniteltu tehtävän kaihileikkaus yksitehoisella keinomykiöllä. Tavoitteena olisi, että leikattavan silmän voimakkuus olisi leikkauksen jälkeen kauas noin +-0. Jos kaukonäöksi saadaan +- 0, sinulla ei siis olisi minkäänlaista kaukovoimakkuutta. Näkisit siis omalla silmällä parhaiten kauas.

Itse olen kuitenkin siinä uskossa, että aina ei päästä ihan toivottuun tulokseen vaan kaukonäön puolelle voi etukäteismittauksista huolimatta jäädä taittovirhettä. Tämäkin asia kannattaa varmistaa ennen leikkausta.

Lähelle katsoessa tarvitset lasit jatkossakin. Esimerkiksi kasvien ja perhosten pieniä yksityiskohtia et näkisi ilman lähikorjausta tarkasti.

Leikattuun silmään voi toki tulla muutoksia vuosien saatossa.

Parhaiten sinua tosiaan osaa neuvoa kaihileikkauksen tekevän yrityksen henkilökunta. En myöskään osaa valitettavasti arvioida ratkaisun viisautta puoleen tai toiseen.

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Annina says

  Kiitos vastauksestasi. Käsitin että kaihi etenee ja pakoon ei pääse, sen ainoa ratkaisu on linssin vaihto. Pelkän taittovirheseikan takia en lähtisi tälläiseen, pelottaakin!

  Toivon mukaan kaikki menee normaalisti, kyse on Medilaserista.. yksityinen asema. Optikko otti mitat silmistä ja tutki.. ei kirurgi.

  Sanoi että nollalinssi.. olen sen ymmärtänyt kyllä että joudun laseja käyttämään lisäksi. Niiden hankinta sopivin vahvuuksiin on sitten edessä muuttuneen silmän takia( eri paria ; kaihiton silmä vahva plus ja leikattu tulisi nollaan!)

  • Hei Annina!

   Harmaakaihia ei tosiaan pystytä parantamaan muulla tavalla kuin kaihileikkauksella, jossa silmän oman linssin tilalle vaihdetaan keinomykiö.

   Monesti yksityisillä lääkäriasemilla optikko tekee niin sanotut esitutkimukset valmiiksi kirurgille.

   Toki kuitenkin kirurgi tekee aina lopulliset päätökset miten leikkauksessa edetään. Lisäksi lääkäriasemilla työskentelevät optikot ovat kuitenkin saaneet vankan työpaikkakoulutuksen sen suhteen mitä he tutkivat ja miten tuloksia tulkitaan.

   Lopullisten voimakkuuksien tarve selviää ihan tarkasti vasta kaihileikkauksen jälkeen niin sanotussa jälkitarkastuksessa, jossa varmistetaan silmän paraneminen myös muuten leikkauksesta.

   Mutta kuten tosiaan sanoinkin, en tunne näitä asioita hirveän hyvin. Kannattaa kysyä Medilaserilta kaikki mietityttävät asiat ennen leikkausta.