Tietävätkö vanhemmat onko nuorella ongelmia näkemisen kanssa?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Omien asiakkaideni, blogini kommenttien ja eri keskustelupalstojen perusteella olen tullut siihen valitettavaan tulokseen, että liian monella vanhemmalla ei ole minkäänlaista käsitystä siitä minkälaisia ongelmia omalla teinillä voi olla näkemisen kanssa.

Monesti nuoret saattavat esimerkiksi tiedostaa näkemisen heikentyneen, mutta silti he eivät uskalla mennä näöntarkastukseen lasien saamisen pelossa. Osa nuorista puolestaan hankkii piilolinssejä netistä ilman asianmukaista piilolinssisovitusta jne.

Pahimmillaan ongelmia piilotetaan myös omilta vanhemmilta, jotta he eivät pakottaisi hankkimaan silmälaseja.

Itselläni on muistissa omasta nuoruuden kaveripiiristä useampi tarina siitä kuinka lasit olivat tylsä juttu ja piilolinssejä piti saada käyttää aivan jatkuvasti. Tässäkin asiassa aika on kuitenkin tehnyt tehtävänsä ja nyt monia oma ehdottomuus naurattaa. Luonnollisesti se ei kuitenkaan helpota teinien elämää, jos omat ennakkoluulot ja asenteet naurattavat 20 vuoden kuluttua.

Paineet näyttää hyvältä ja olla suosittuja ovat varmasti suurin syy näihin nuorten murheisiin.

Näön heikentyminen salataan viimeisen saakka

Pahimmillaan nuori voi salata viimeiseen saakka, että hänen näkönsä on heikentynyt. Esimerkiksi koulussa taululle tai piirtoheittimelle näkeminen voi olla todella hankalaa. Tästä huolimatta nuori saattaa peittää näkönsä heikkenemisen, jos hän inhoaa ajatusta silmälaseista tarpeeksi.

Olen törmännyt myös tapauksiin, jossa lasit on kyllä hankittu, mutta niitä ei käytetä kodin seinien sisäpuolella. Näkeminen voi olla niin heikkoa, että esimerkiksi kavereita ei tunnisteta kaupungilla, mutta se ei haittaa, koska silmälasit koetaan niin kamaliksi.

Pahimmillaan lasittomuus voi vaikuttaa jopa koulumenestykseen. Mikäli koulussa ei enää näe taululle, on oppitunnin seuraaminen hankalaa tai jopa mahdotonta.

Mitä vanhempana voi tehdä tässä tilanteessa?

Nuoret ovat herkässä iässä ja kaikenlainen kommentointi otetaan helposti todella raskaasti. Ensimmäiseksi vanhempien kannattaakin muistaa, että voivottelu näön heikkenemisestä ei kannata missään tapauksessa.

Tilanteissa joissa nuorelle on hankittu lasit, mutta nuori ei suostu niitä käyttämään, osa vanhemmista koettaa saada nuorta käyttämään laseja vetoamalla siihen, että kalliit silmälasit on ostettu. Omien kokemuksieni perusteella tämäkään ei ole kuitenkaan peruste, joka auttaisi asiaan.

Tärkeintä onkin, että vanhemmat eivät tekisi asiasta missään vaiheessa liian suurta numeroa. Mikäli selviää nuoren tarvitsevan lasit, ei asiaa auta missään nimessä kauhistella ja voivotella. Mikäli nuori kuulee heti ensireaktiona vanhemmilta jotain negatiivista, on kynnys käyttää silmälaseja heti suurempi.

Toki näkemisen heikentymisestä ja silmälaseista täytyy kuitenkin keskustella asiallisesti.

Vanhempien kannattaa myös seurata onko omalla nuorella mahdollisesti ongelmia näkemisen kanssa. Merkkejä heikentyneestä näöstä voivat olla esimerkiksi silmien siristely, päänsärky, TV:n katselu lähempää jne.

Miten optikko voi auttaa asiaa?

Usein nuoret kokevat, että omat vanhemmat ovat aivan kalkkiksia, jotka eivät tajua mistään mitään. Valitettavasti myös optikkoliikkeen henkilökunta, joka luonnollisesti on teinejä vanhempaa, voi tuntua samalla tavalla kalkkiksilta.

Joissain tilanteissa ulkopuolisen asiantuntijan, eli tässä tapauksessa optikon, kanssa keskustelu voi kuitenkin myös auttaa. Näin nuori kuulee ”puolueetonta” tietoa siitä mitä hänen näkemisessä on tapahtunut ja optikko voi kertoa erilaisista näönkorjausvaihtoehdoista.

Varsin montaa nuorta kiinnostaa näissä tapauksissa se minkä ikäisenä piilolinssien käyttämisen voi aloittaa. Tähänkin kysymykseen optikko pystyy antamaan vastauksen.

Mikäli nuoren näkö ilman laseja on päässyt todella heikoksi, voi pientä apua olla myös siitä kun nuori pääsee optikkoliikkeessä kokeilemaan miten hän näkisi lasien kanssa. Jossain tilanteissa ero on jo niin valtava verrattuna ilman laseja näkemiseen, että osaltaan tämäkin voi alentaa kynnystä ottaa lasit käyttöön.

Kirjoitus on julkaistu 25.4.2011 ja päivitetty 28.5.2014.

Tämä kirjoitus kuuluu osana Lapsi optikon asiakkaana -sarjaan.

Kaikki kirjoitukset aiheesta

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Jukka says

  Hei,

  Itselläni toistuu usein ilmiö, jossa näkökyky parantuu HUOMATTAVASTI hetkellisesti(noin 1-2min) ajaksi. Tämä tapahtuu yleensä saunassa, jolloin yhtäkkiä näen kaikki yksityiskohdat selkeästi ja ei tulisi mielenkään, että tarvitsisin lasit tai että minulla olisi huono näkö vaikka normaalisti en näe TVtä 2m päästä.

  Tästä syystä kysynkin, että löytyisikö täältä tietoa esim. aineenvaihdunnan tai vast. vaikutuksista näköön? Mielestäni yllä kuvailemani ilmiö voisi hyvinkin liittyä esim. verenkiertoon tai aineenvaihduntaan ja haluaisinkin tietää asiasta lisää.

  Toinen seikka on esim. allergia, joka myös aiheuttaa erinäisiä ongelmia mm. silmissä ja ajattelinkin, että voisiko ne oireet lievittyä saunassa oleskelun aikana sillä tavalla, että se vaikuttaisi vahvistavasti näkökykyyn?

  Kaiken kaikkiaan on ilmiö vaikutta mielestäni omituiselta, ja samaan aikaan toiveikkaalta.

 2. Hei Jukka!
  Valitettavasti en osaa sanoa mikä voisi aiheuttaa tämän näkösi hetkellisen parantumisen saunassa.

  Allergiathan voivat aiheuttaa monenlaisia silmävaivoja, mutta taittovirheen määrään ne eivät vaikuta.

  Onko sinulla kuinka paljon voimakkuutta laseissasi?

  Seuraavan kerran lääkärillä käydessä sinun kannattaa kysäistä osaisiko hän vastata kysymykseesi?

 3. Ville says

  Tuollaisen tilanteen muistan omastakin elämästäni yläaste-ajoilta että vaikka näkö oli todella heikko, sinnittelin vaan viimeiseen asti ettei tarvitse käyttää laseja… No se johtuu vaan siitä että yläaste sattuu olemaan sitä ihmisen kauheinta aikaa, että heti tyyliin hakataan mustelmille jos poikkeaa jotenkin muista ihmisistä

 4. He Ville!
  On tosiaan surullista, että liian monet lapset ja nuoret sinnittelevät ilman laseja kiusaamisen ja sen pelon takia.

  Jotenkin olisi toivonut, että tähänkin “erilaisuuteen” olisi jo totuttu nykypäivänä, mutta näin ei taida olla.

 5. ´lotta says

  Itse olen sinnitellyt huonolla näöllä yli vuoden juurikin lasien saamisen pelossa. Nyt sitten aika on varattu kun äiti sai selville huonon näköni kun en takarivistä nähnyt taululle jolloin muistiin panot olivat päästä arvattuja ja sanakokeista huonoja numeroita kun en nähnyt sanoja jotka näytettiin kalvolla.tavallaan olen helpottunut että koulu alkaa varmaankin menemään paremmin sitten kun saan lasit.. Myönnän että on ollut aika tyhmä sinnitellä huonollä näöllä mmutta mutta tyhmä kun olen 🙂

 6. Hei Lotta!
  Ei nyt kannata pitää itseään tyhmänä tämän takia:) Monesti nuorilla tekee vaan tiukkaa myöntää tarvitsevansa lasit ja heikolla näöllä yritetään pärjätä viimeiseen saakka.

  Hyvä juttu kuitenkin että olet menossa näöntarkastukseen. Ihan varmasti oikeanlaisilla laseilla näkeminen helpottuu ja sitä myötä myös koulunumerot lähtevät lentoon!

 7. lotta says

  Kävin tänään siellä näöntarkastuksessa ja optikko ihmetteli miten olen pärjännyt näin huonolla näöllä onko -2 muka erityisen huono. Kyllä mailma aikapaljon kirkastu ku mulle laitettiin sellaset testilasit päähän. Lasit sain en kyllä ulkonäöllisesti pitänyt niistä yhtään ja en usko kun että käytän niitä kuin pakkotilanteissa. Onko ihan mahdoton ajatus nuo piilolinssit olen siis 13-vuotias ja uskon että pystyisin niistä huolehtimaan. äitinikin oli tähän suostuvainen. Millaisia linssejä suosittelisit. (tietysti kotona voisin lasejen kanssa olla) Ainiin ja vielä yksi kysymys onko pitkäkyntisen mahdoton käyttää piilolinssejä.

 8. Hei Lotta!
  Kyllä -2.00 on varsin iso voimakkuus ensimmäisiin laseihin. Käytännössä tuolla voimakkuudella kaikki kauempana kuin 50 senttiä olevat kohteet näkyvät jonkin verran sumeasti. Kuten huomasitkin koelasien kanssa, niin näet laseilla huomattavasti paremmin kuin ilman laseja.

  Piilolinssejä en suosittele kasvavaan ja kehittymään silmään jatkuvaan käyttöön, mutta satunnaiseen käyttöön voisi miettiä kertakäyttölinssiä. Piilolinssien sopivuus silmääsi selviäisi piilolinssisovituksessa ja samalla siinä opastettaisiin sinulle linssien käyttöä.

  Suosittelen sinua siis käymään äitisi kanssa optikkoliikkeessä keskustelemassa asiasta ja samalla voitte varata ajan piilolinssisovitukseen.

  Pitkät kynnet eivät ole este piilolinssien käytölle, mutta pitkäkyntisen on erityisesti varottava, että ei raapaise kynnellä silmäänsä piilolinssejä käsitellessään. Aluksi pitkät kynnet voivat kuitenkin tuntua hankalalta, kun linssejä laitetaan silmiin ja otetaan pois ensimmäisiä kertoja.

  Olen kirjoittanut aiheesta myös oman kirjoituksen Minkä ikäisenä piilolinssien käyttämisen voi aloittaa?

  Kysy ihmeessä lisää jos joku asia jäi mietityttämään!

 9. Pingviinifani says

  Moi! Tää blogi on tosi hyvä, oon oppinu täältä kaikenlaista näkemisestä, piilolinsseistä ja silmalaseista, mitä en oo tiennytkään.

  Mulla on kyl yks rasittava ongelma. Haluisin, et mun näkö parantuis. Ennen lasit eivät haittaneet, mut sitten yks kamu rupes huomauttelemaan mun laseista ja nii tajusin, et ne on hankalat, ku aurinkolasejen käytössä pitää olla oma pussukka/kotelo mukana, ja pitäää ruveta niiden poisottamisen jälkeen kaivamaan laukkua.

  Sit mä harrastan urheilua. Oon vasta 12-vuotias, ja näköni ei oo kovinkaan huono, nii ei ehkä tarvitsisi harrastusten takia hommata piilolinssejä. Lisäksi pelkään niiden laittamista ja ottamista. Ja laserleikkaus ei houkuttele eikä tule houkuttelemaan.

  • Hei Pingviinifani!
   Todella mukavaa kuulla, että blogistani on ollut hyötyä!

   On todella valitettavaa, että kaverisi on huomautellut laseistasi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämä on ohimenevä ikävaihe, eikä vähän vanhempana kukaan varmasti arvostele toisia silmälasien takia.

   Jos koet tarvitsevasi piilolinssejä urheillessa, niin suosittelen sinua kuitenkin menemään rohkeasti piilolinssisovitukseen. Tässä yhteydessä optikkosi opettaa myös piilolinssien käsittelyn kuten silmiin laittamisen ja poisottamisen kädestä pitäen. Tämän jälkeen on helpompi arvioida miltä niiden käyttäminen tuntuisi.

   Toki piilolinssien käyttöön ei ole kuitenkaan mitään syytä jos silmälasit eivät ole esteenä tai näet ilman niitä tarpeeksi hyvin urheillessasi.

   Käsittääkseni laserleikkauksia ei tehtäisi missään tapauksessa noin nuorelle. Näin leikkaus ei ole vaihtoehto tästäkään syystä.