Tästä blogista ja blogin ylläpitäjistä

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Piilolinssioptikko.net –blogi aloitti vuonna 2009 yksittäisen optikon pitämänä. Nyt blogiin kirjoittaa ja lukijoiden kysymyksiin vastaa useampi optikko.

Blogiin kirjoittavilla optikoilla on yhteensä kymmenien vuosien työkokemus optiselta alalta sekä pienistä, yksityisistä liikkeistä ja isojen ketjujen liikkeistä.

Optikon koulutuksen lisäksi optikoilla on suoritettuna piilolinssien sovittamiseen ja määräämiseen oikeuttava lisäkoulutus tai työterveyshuollon asiantuntijakoulutus optikoille.

Emme kerro tarkemmin missä liikkeessä työskentelemme, koska kirjoitamme blogia yksityisinä henkilöinä ja laillistettuna optikkona, emmekä yksittäisen liikkeen tai ketjun edustajina. Kirjoitukset ovat puhtaasti omia mielipiteitä.

Miksi kirjoitamme omaa blogia?

Netissä keskustellaan paljon näkemiseen liittyvistä asioista. Keskusteluissa on paljon oikeaa asiaa, mutta todella paljon myös väärää tietoa. Haluamme kertoa blogissa oikeaa tietoa näkemiseen liittyvistä asioista optisen alan ammattilaisen silmin.

Ennen kaikkea toivomme, että lukijat esittävät kysymyksiä joko Kysy optikolta –osiossa tai kirjoituksia kommentoimalla.

Sähköpostia voit lähettää osoitteeseen piilolinssioptikko(at)windowslive.com.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Anonymous says

  Hei, olen aikaisemmin käyttänyt Piiloset-nimistä piilareiden puhdistusnestemerkkiä, mutta nyt ajattelin vaihtaa Bausch&Lomb:iin. Tarviiko puhdistusnestemerkin vaihdossa käydä oman optikon luona tarkistuttamassa sopiiko tuote silmille, piilarimerkin vaihdossahan on näin. Voiko silmille tulla ongelmia puhdistusneste merkinkin vaihdossa?

 2. Piilolinssioptikko says

  Onko sinulla ollut aikaisemman nesteen kanssa jotain ongelmia? Onko se esimerkiksi ärsyttänyt silmiäsi vai minkä takia haluat vaihtaa piilolinssinestettä?

  Optikkosi on varmasti valinnut linsseillesi parhaiten sopivan nesteen. Joissan tapauksissa voi tulla ongelmia mikäli nestettä vaihtaa ominpäin, koska kaikki nesteet eivät sovellu kaikille linsseille. Esimerkiksi hyvin happea läpäisevien silikonihydrogeelilinssien kanssa voi käyttää perinteisiä nesteitä, mutta näille on myös kehitelty omia nesteitä, jotka ovat paras mahdollinen vaihtoehto.

  Suosittelen juttelemaan nesteen vaihdosta oman optikkosi kanssa.

 3. Anonymous says

  Kiitos vastauksesta. Ei mulle tullut ongelmia puhdistusnesteen kanssa mutta ajattelin tilata Air Optix-merkkiset piilarit nyt netistä ja siinä nettikaupassa missä nuo piilarit sai halvimmalla ei myyty aikaisemmin niiden kanssa käyttämääni puhdistusnestettä..

 4. Anonyymi says

  Hei
  En ole mistään löytänyt neuvoa, mitä tulisi tehdä, kun piilolinssini tippui lavuaariin. Riittääkö huolellinen puhdisus ja desinfiointi piilolasinesteellä vai pitääkö heittää linssi pois? Minulla on kuukausilinssit, joten en raskisi heittää niitä vielä pois.

 5. Hei!
  Voit desinfioida linssin normaaliin tapaan ja käyttää, mikäli se on vain tipahtanut lavuaariin, eikä ole joutunut veden kanssa tekemisiin eikä kuivunut.

  Mikäli kuitenkin linssi on ollut pidempään lavuaarissa ennen löytämistä, eli linssi on päässyt kosketuksiin veden kanssa tai kuivunut, kannattaa linssi heittää roskiin.

  Tälläisten tapausten johdosta kannattaa linssejä käsitellä muualla kuin kylpyhuoneen tai WC:n lavuaarin päällä.

 6. Hei!

  Minulla on “ikänäköä” 2.0 verran ja miinusta -5. Piilareissa -4.50 ja erilliset lukulasit. Kuukausilinssit poistan päivittäin enkä pidä joka päivä. Nyt silmissä on runsaasti punaisia verisuonia näkyvillä ja “rengas” vähän näkyvillä kuin merkkinä, että piilari kuuluu tähän. Voiko huoletta silti käyttää?

  Haluaisin nähdä hyvin lähelle ja kauas, ilman pokia. Kokeilin piilareita siten, että toisella näkyi kauas, toisella lähelle. En ollut tyytyväinen – en nähnyt kunnolla kumpaakaan 🙁

  Mitä mieltä olet silmäleikkauksesta tämänikäiselle (54)? Mikä todennäköisyys saada tarkka kaukonäkö, jotta näkisin luentosalissa edestä taakse ja takaa taululle (kuten muutkin näkevät)?

 7. Hei opettaja!

  Sinun kannattaa ehdottomasti varata aika optikolle piilolinssitarkastukseen. Siellä pystytään varmistamaan voitko käyttää yhä linssejä ja ovatko käytössä olevat linssit, neste ja käyttötottumukset kunnossa.

  Ei se tietenkään hyvältä kuulosta kun silmissä on punoitusta, joka näkyy ilman mikroskooppitutkimusta.

  Monovision eli toisen silmän korjaaminen kaukokatseluun ja toisen lähikatseluun ei ole toiminut sinulla. Yksi vaihtoehto voisi olla monitehopiilolinssit, joita valmistetaan nykyään myös hyvin happea läpäisevästä silikonihydrogeelimateriaalista. Sinun kannattaa jutella optikkosi kanssa tästäkin vaihtoehdosta.

  Laserleikkauksesta en oikein osaa sanoa. Siinäkin taitaa olla vaihtoehtona pyrkiä korjaamaan toinen silmä kaukokatseluun ja jättää toinen silmä miinukselle ikään kuin lähisilmäksi.

  Toinen vaihtoehto on pyrkiä korjaamaan kaukonäkö molemmista silmistä mahdollisimman tarkaksi ja lukiessa pitää sitten käyttää lukulaseja.

  Tästä asiasta silmälääkäri osaa kertoa sinulle kuitenkin paremmin.

 8. uusi ura optikkona? says

  Hei,

  olen pohtinut pitkään siirtymistä aivan uudelle alalle ja yhtenä vaihtoehtona suunnitelmissani on optikoksi (optometriksi) kouluttauminen. Olet työskennellyt alalla pitkään; mitkä ovat mielestäsi alan plussat ja miinukset?

 9. Hei!
  Optikon ammatin plussat ja miinukset ovat vaihdelleet urani aikana, mutta olen pääasiassa tykännyt työstäni. Välillä alan tulevaisuus toki mietityttää, mutta silti uskaltaisin suositella alaa näin yleisesti.

  Tässä muutamia tuntemuksiani tästä työstä plussien ja miinusten muodossa.

  Plussat
  + Moneen muuhan alaan verrattuna kohtuullinen työtilanne poislukien Helsinki ja Oulu.
  + Monipuolinen, vaihteleva työ.
  + Omanlainen ”käsityöläisyys”.
  + Pääasiassa mukavat asiakkaat
  + Onnistumisen tunne, kun asiakkaan näköongelmaan on löytynyt ratkaisu
  + Kohtuullinen palkkaus naisvaltaiseksi työksi.

  Miinukset
  – Alan mainonnan ja markkinoinnin vaikutukset optikon työhön.
  – Liikkeiden aukioajat kaupan alan aukioloaikojen vapauduttua.
  – Turhasta valittavat asiakkaat
  – Optikon työn muuttuminen enemmän ja enemmän siihen suuntaan, että optikko tekee vain tarkastuksia. Tästä seuraa työn yksipuolistuminen.
  – Kiire. Nykyään monessa liikkeessä tutkimusajat ovat nykyään liian lyhyitä.

  Olen kirjoittanut omat kirjoituksensa optikon työstä ja palkkauksesta.

 10. Heippa! Osaisitkohan vastata seuraavaan:

  Olen kolmekymppinen ja käyttänyt piilareita vuodesta -97 alkaen, kuukausilinssejä siis, orjallisesti ohjeiden mukaan. -06 mulla todettiin voimakasta uudissuonimuodotusta verkkokalvolla, sain ohjeeksi vähentää piilolinssien käyttöä ja samalla vaihdoin visitint-tyyppiset piilarit paremmin happea läpäiseviksi silikonilinsseiksi. Ostin samalla uudet Silhuetin silmälasit ja piilarien käyttö suorastaan romahti. Jos ennen pidin viitenä päivänä viikossa piilolinssejä, Silhuettien myötä ehkä viitenä päivänä kuussa. Nyt syksyllä -10 näöntarkastuksessa verkkokalvoni on kuitenkin samea ja uudissuonimuodostus on edelleen lisääntynyt. Jonkin verran näköni on huonontunut, lähinnä hajataittoisuuden osalta. Mitä mieltä olet? Olisiko syytä käydä silmälääkärillä vai jättää vaan piilarit kokonaan käyttämättä.

 11. Hei Ulpu!
  Olet vähentänyt linssien käyttöä selvästi sekä vaihtanut linssit parempiin, eli silmien tilan ei olisi pitänyt ainakaan huonontua näiden muutosten jälkeen.

  Mielestäni sinun kannattaa ehdottomasti käydä silmälääkärillä. Tällöin lääkäri pystyy varmistamaan voiko joku muu kuin piilolinssien käyttö vaikuttaa silmiisi. Samalla voitte keskustella siitä voitko lääkärin mielestä käyttää jatkossa piilolinssejä.

 12. anonyymi says

  Hei,
  Olen 16v ja olen huomannut että, kun katson esimerkiksi kännykän näyttöä kauan, niin heti sen jälkeen menee vähän aikaa, että saan tarkennettua kauas.
  Mistä tämä johtuu?

 13. Hei!
  Valitettavasti minun on näin netin välityksellä hankala sanoa mitään varmaa mistä tuo voisi johtua.

  Parhaiten saat vastauksen tähän kysymykseen käymällä näöntarkastuksessa optikolla tai silmälääkärillä.

 14. veikko says

  hei! Ostin äsken eräästä marketista ultraäänipesurin ja lejti-ilmoituksessa kerrotaan että sopii myös silmälasien puhdistamiseen. Käyttöohjeessa on silmälaseista maininta että sopii lasi- ja muovilinsseille ja optiikoille. Mutta varoituksia-kohdassa kerrotaan että polykarbonaattilinssejä (muovi) ei saa missään tapauksessa laitteessa puhdistaa. En tiedä onko mun muovilinssit tuota materiaalia enkä voi kysyäkään kun se ketju josta nuo ostin meni nurin jokunen aika sitten. Ehkä tuo varoitus tarkoittaa, että tietyt muovit voivat lämmetä liikaa, muoviahan on silmälasien sangoissakin korvan taakse taittuvassa kohdassa. Linssit saattavat olla Pentaxeja, en ole varma. Uskaltaakohan noita laittaa tuohon pesuriin? Kiitoksia vastauksesta ja Oikein hyvää joulua!

 15. Hei Veikko!

  Polykarbonaattia käytetään jonkin verran ihan perussilmälaseissakin, mutta yleisemmin sitä käytetään suojalaseissa.

  On siis mahdollista, että linsseissä on käytetty polykarbonaattia. Tämän takia en ainakaan itse uskaltaisi pestä laseja hankkimallasi pesurilla ilman että olisin varma mitä materiaalia linssit ovat.

  Periaatteessa optikkoliikkeessä voidaan selvittää ovatko linssisi polykarbonaattia vai ei. Joskus asiaan ei kuitenkaan saada 100% varmuutta.

  Sinun kannattaa käydä lasiesi kanssa lähimmässä optikkoliikkeessä kysymässä asiaa. Jos sinulla on laseistasi joku kortti tallella, niin ota se mukaasi.

  Oikein mukavaa joulua myös sinulle!

 16. Sirpa says

  Hei!

  Sain optikolta uudet lasit ja reseptini on:

  Kauas:
  s: +0.75, c: -0.25, a: 165 astetta
  s: +0.75, c: , a:
  LM: Kaukolasit
  PD: 60

  Minulle jäi pikkusen epäselväksi, että mitä kaikkea tämä tarkoittaa? Eli onko minulla hajataittoa vai mitä näillä laseilla yritetään korjata? Sanottiin, että lähityöskentelyyn, mutta voin käyttää muutenkin. Mitähän sillä mahdetaan tarkoittaa?

  Osaisitko auttaa?

 17. Hei Sirpa!
  Reseptisi perusteella sinulle on määrätty yleislasit kaukotaitteisuuden vuoksi. Laseja sinun kannattaa käyttää ainakin kaikessa lähityöskentelyssä, mutta ei lasien jatkuvastakaan käytöstä ole mitään haittaa.

  Näöntarkastuksessa sinulla on todettu kaukotaitteisuutta, jota korjataan pluslinsseillä. Oikeassa silmässä on kaukotaitteisuuden lisäksi pieni hajataitto, joka ilmoitetaan arvoilla cyl ja ax.

  Tarkemmin kaukotaitteisuudesta olen kirjoittanut kirjoituksessa Apua, minulla on taittovirhe.

  Toivottavasti tästä oli apua ja kysyä voi toki lisääkin, jos joku asia jäi vaivaamaan.

 18. Olisin tiedustellut seuraavaa.Hankin moniteholasit nyt jo toiset 3 vuotta hankituissa ei mitään ongelmaa,mutta näissä uusissa seuraavanlainen.Eli vasemassa linsissä sameutta sivulle katsoessa jopa niinpaljon että ei tunnista esim ihmistä vaikka olisi tuttu,no menin valittamaan liikeeseen asiasta tehtiin uusi näöntarkistus jossa ei ihmeelistä edelliseen,sitten optikko sanoi sameus johtuu siitä ,kun linssi on vinossa niinkuin itsekkin sen kotona jo huomasin,eli katson plussan läpi ja silmä väsyy optikko sanoi tule huomenna uudestaan niin he vääntävät niitä sillä lasit täytyy purkaa,koska kyseessä on ns hengettömät,että noin 2 päivää niissä menee,kun pääsin kotiin 190km optikko soitti,että lasit on väännetty joten ovat siis valmiit ajoin seuraavana päivänä jälleen 190km ilomielellä,että nyt ne on varmaan ok testattuani laseja 4 tunnin ajan ei parannusta ollut tapahtunut,kun hain laseja törmäsin laseissa oleeseen lappuun joka on tällähetkellä minulla,koska myyjä antoi sen lasien mukana lapussa luki vääntäkää oikeaa aisaa niin ylös kun jaksatte/uskalatte,eli ei siinä mitään laseja purettu väännettiin vaan,kun olin edelleen tyytymätön laseihini sain otikolle puolentunnin ajan kysyin varmaan 6 kertaa onko hionassa tapahtunut jokin virhe,vastaus oli aina sama niin,niin eli ei mitään selvää vastausta silmänpaikat merkattiin nyt uudelleen väännettyihin linsseihin/pokiin ja niihen laitetaan samanlainen linssi jyrkemmällä porrastuksella juuri tuon sameuden poistamiseksi,mutta miten voin olla taaskaan varma saanko 4 viikon jälkeen kunnon lasit,kun pyysin nimittäin,että eikö pokiakin voisi vaihtaa uusiin,koska maksoin niistä 200 e ja samat pokatoli nyt 1e uusien lasien ostajille vastaus oli en saa on eri kampanja.Eli minä sain tavallaan 2 lasit yksien hinnalla hintaan 688e,tosin toiseen pariin kuului vakiolinssi ilman pintoja,ja niissäkin oli sama sameus vasemassa linsissä ja niitäkin väännettiin niin että lasien kehyssauma irvistää,eikä niitäkään suostuttu vaihtamaan uusiin eli pitkän kertomukseni pääsisältö on se että onko tavanomaista,että ensin lasit valmiiksi sitten väännetään linssi kohdalleen.Optikko oli todella ystävällinen joten ei optikossa mitään vikaa ollut laseissa kylläkin.Jään innolla odottamaan sekä laseja,että vastaustasi…..Kiitos jo etukäteen….

 19. Hei Esa!

  Itse toimin siten että taivuttelen lasit asiakkaalle niin sanotussa mitoitusvaiheessa suurin piirtein kohdalleen. Tällöin mietimme asiakkaan kanssa millä kohdalla nenänvartta hän haluaa laseja pitää sekä varmistan lasien istuvan suorassa.

  Hienosäätö tehdään sitten kun asiakas tulee noutamaan valmiit lasit.

  Nykyään osassa liikkeissä on kuitenkin myymälässä vain mallikehykset ja asiakkaan kappale tilataan yhdessä linssien kanssa.

  Monesti näitä mallikappaleita ei sitten taivutella sovitusvaiheessa, koska ne eivät tule asiakkaalle.

  Tämä mallikehysilmiö on kohtuullisen uusi asia ja se on käytäntönä vain osassa isojen ketjujen liikkeissä.

  Muissa liikkeissä hyllystä valittu kehys tulee asiakkaalle, jolloin se voidaan taivutella jo mitoitusvaiheessa suunnilleen kohdalleen.

  Toivottavasti ongelmasi ratkeaa uusien linssien kanssa!

 20. Kiitos vastauksestasi.Tätä minä juuri ajattelin,että myyjän olisi pitänyt laittaa lasit edes suurinpiirtein kohdalleen,kun merkkejä linsseihin laittoi,kun nyt sitten optikko väännätti sankoja/ linssejä eikä sameus edeleenkään hävinnyt olisi minun tietysti pitänyt osata vaatia uudet vääntämättömät kehykset ja sovituttaa ne kohdalleen ennen uusien linssie tilaamista,sillä nythän silmän merkit merkattiin vääntyneisiin pokiin/ linsseihin.Tällä liikkellä ei ole mitään sovituskehyksiä vaan ne mitkä on hyllyssä jää asiakaalle,kun itsekkin olen myynnin ammattilainen en kuitenkaan osannut vaatia tarpeeksi,kun luotin kuitenkin optikon (ammatinsa osaavan)puheisiin.Sinä optikkona olet tehnyt juuri oikein niinkuin maalaisjärjellä ajattelin,eli taivuttelet asiakaalle ensin ja todellakin hienosäätö sitten lopussa,mutta jos käy niin että saan niinkuin epäilen,että saan sameat lasit miknkälainen oikeus minulla on vaatia uudet pokat ja sovitukset,ellen halua kauppaa purkaa?2 kysymys miten yleistä on tämmöinen,että laseja väänetään vasta sitten,kun asiakas valittaa ,ettei näe kunnolla,kun en millään haluaisi olla valittaja onhan elämässä paljon tärkeämpääkin,kun silmälasit,mutta mielestäni optikon olisi pitänyt olla topakka ja sanoa,että nyt uudet pokat ja minä merkitsen mitat ja missä haluan pitää lasejani ihan niinkuin kerroit,voiko sulle meilata,kun viimeksi kokeilin ei kyseitä osoitetta ollut,kun tuli takaisin kirjoittama meili,eli mikä sun virallinen osoite on jos tulee jotain ongelmaa,niin ei viittis yleisissä plpggareissa” asioita setviä…ystv: terv:Esa Remonen….

 21. Hei Esa!
  En osaa sanoa kuinka paljon toimitaan niin, että laseja ei taivutella asiakkaan kasvoille sovitusvaiheessa.

  Uskoisin että myös mallikehyksiä taivutetaan mittojen ottoa varten ainakin tilanteissa, joissa asiakkaan korvat ovat selkeästi eri korkeudella ja kehys istuu vinossa.

  Mikäli istuvuus on aavistuksen pielessä sovitusvaiheessa, pystyy asiansa osaava optikko arvioimaan myös ilman taivuttelua minkä verran tätä heittoa pitää huomioida mitoituksessa, jotta lasit olisivat moitteettomat valmiina.

  Valitettavasti en osaa kommentoida noista uusista kehyksistä oikein mitään kun en pääse näkemään kehyksiäsi.

  Autan toki mielelläni blogini kautta, mutta moniin asioihin minun on mahdoton ottaa tarkemmin kantaa näin netin välityksellä.

  Toivottavasti uudet lasisi toimivat moitteettomasti!

 22. Janne says

  Hei! Tarvitsisin mukavuus syistä piilolinssit silmälasien sijaan mutta optikkoni väittää että hajataitteisuuteeni ei ole saatavilla piilolinssejä. silmälasireseptissäni lukee OD: +3.25 -4.0 12 OS: +2.0 -4.0 175
  Pitääkö tämä todellakin paikkansa että nuille arvoille ei ole olemassakaan piilolinssejä? Tämä tuntuu melko hankalalta koska minulla on paljon tilanteita joissa en voi pitää silmälaseja (esim. urheilessa). Ilman laseja en näe siis kovinkaan hyvin. Osaisitko neuvoa minua tälläisessä ongelmassa?

 23. Hei Janne!

  Antamasi arvot ovat tosiaan silmälasien voimakkuudet eli ihan tarkkaan niistä ei näe oikeita piilolinssivoimakkuuksia. Mielestäni noille voimakkuuksille pitäisi kuitenkin löytyä piilolinssejä.

  Itselleni tulee mieleen ainakin pari linssiä, joista pitäisi löytyä sopivat voimakkuudet eli Cooperin Proclear Toric RX sekä Novalensin Saphir RX Monthly.

  Molemmista linsseistä löytyy todella laajat voimakkuusalueet sekä erilaisia halkaisijoita ja kaarevuuksia.

  Voi tietenkin olla niin että optikkosi ei saa kyseisiä linssejä. Joskus esimerkiksi isoilla ketjuilla on tiukat rajoitukset siitä mistä ja mitä linssejä liikkeeseen saa tilata.

  Sinun kannattaa käydä kysymässä asiaa muistakin optikkoliikkeistä ja ottaa voimakkuutesi mukaan.

 24. esa remonen says

  Olen jo aikaisemminkin kirjoittanut tänne,mutta nyt pitää kysyä vielä muutamaa asiaa.
  Sain uudet lasit muutama päivä sitten joihin muutetiin lukukorkeutta alemmas 15.5
  kyseessä on hengettömät monitehot oikessa silmässä ei ole kaukorjausta juuri ollenkaan +25 eli kait miedoin linssi jonka voi laittaa niinkuin aikaisemmin kirjoitin,kun silmänpaikat merkattiin vääntyneisiin linsseihin,ja kun nyt sitten valmiita laseja väänneettiin suoraan ,niin voiko tämmöinen aiheuttaa sameutta tuohon vasempaan silmään
  eli siihen linssiin joka oli mittausvaiheessa vinossa.Peruin jo ns halpalinnsit toisiin lasiin,samoin kehykset vaihdoin samanalaisiin hengettömiin jotka nyt on naamalla,kun ne samensi juuri tuota vasenta silmää enemmin ja optiikka huonompaa.Onko
  näin ettei semmoisia monitehoja olekkaan keksitty joissa ei sameutta ilmenisi vai olenko liian vaativa asiakas,olen kuitenkin maksanut laseista aikas paljon ja lisää maksan…Kiitos jo etukäteen….

 25. Hei Esa!
  Valitettavasti minun on näin netin välityksellä mahdotonta sanoa mitään tuosta taivuttelun vaikuttamisesta näkemiseen, koska en pääse näkemään lasejasi.

  Toki muutama päivä on varsin lyhyt aika totutteluaika monitehoihin, eli sameus voi hyvin johtua tottumisestakin.

  Tietenkin asiasta kannattaa keskustella optikkosi kanssa mikäli sameus ei ala helpottamaan.

  Tosiasia on se, että kaikista uusimmalla ja laadukkaimmallakin tekniikalla valmistetuissa moniteholinsseissä on reuna-alueella epätarkkoja kohtia eli niin sanottuja reunavääristymiä. Tämä on siis moniteholinssien ominaisuus, johon yleensä kaikki tottuvat ajan kanssa. Osa asiakkaista ei edes huomaa näitä vääristymiä missään vaiheessa.

 26. Sain uudet lasit hengettömät”noin 1 kk sitten arvot on kauko +25/+50 lähi +1,75/+2,0 cyl -50 ax135 kauko ad+175 lähi pd 33/34 miksi näen kauas paremmin paljaalla”silmällä paremmin,kun linssin läpi linssit pitäisi olla korkealaatuiset hoya summit pro 1,6 mets shv linsseissä näkyy tarkkaan katsottaessa sellaisia valumia.Voisiko se olla syynä tähän ns sameuteen nimenomaan tuo heijastuksen esto?muuten linseissä laaja lukualue ja erittäin hyvät tuo kauaksi sameutuminen vaan häiritsee.Maksoin laseista kuitenkin 740 e joten ei mikään ns peruslinssi liene kyseessä.Miten tuo heijastuksen esto käsittely tehdään,voiko siinä tulla ns virhe(valumien näkyminen linseissä)Nämä ei ole ensimmäiset monitehoni joten en aikaisemmin ole törmännyt tämmöiseen mikä neuvoksi….tiedosta kiitollinen…….

 27. Hei Esa!
  Valitettavasti minun on hankala ottaa kantaa noihin valumiin, koska en pääse näkemään lasejasi.

  Itse en ole kuitenkaan ikinä kuullut, että ainakaan heijastukseneston tekeminen aiheuttaisi minkäänlaisia valumia.

  Mielestäni sinun kannattaa käydä näyttämässä lasejasi liikkeessä, josta ne hankit. Näin he näkevät omin silmin linssit ja samalla voit kertoa tuosta kauaksi näkemisen ongelmasta.

  Monitehoissa myös voimakkuuden muutoksen liukuma voi näkyä eräänlaisena “valumana”, jos linssejä katsoo oikein tarkasti.

 28. kävin jo aiemmin,ennenkuin esitin kysymyksen sinulle tuosta sameudesta ja minulle sanottiin,että kun sinulla on plussaa kaus niin se aiheutta tuon sameuden samoin valumista he eivät osanneet sanoa mitään,vaikka kyllä näkivät ne molemmissa linseissä 2 ylhäältä alaspäin menevää noin lyijykynänpaksuista viivaa miten TUO PLUS VOIMAKKUUS KAUAS ?voi aiheuttaa sameutta
  eli ,kun otan lasit pois niin näen paremmin kauas,kun linssinläpi katsoessa,mutta haen tällä sitä ,että onko se niin ,kun kaukokorjausta ei juurikaan ole,niin näkee vaan paremmin omalla silmillä.Vahvuudet on tuossa edelisessä kysymyksessäni.Haluaisin vaan tietää sen jos tuo sameus ei häviä koskaan niin harkitsen sitten yksitehojen hankkimista monitehojen mukavuus on vaan siinä että ne ovat aina päässä näin haluaisin jos (ei sameutta kauas katsottuna)sen toki tiedän,että sameus kuuluu moniteholinssin ominaisuuteen esim sivulle katsoessa,jos ei käännä päätä esim autoilessa mutta suoraan katsottaessa kauas,en ymmärrä sitä,miten plus voimakkuus on yhteydessä sameuteen se jäi minulle epäselväksi(nyt tulee mieleeni kuulun sarjaan ns hankala asiakas)mutta jos voit kommentoida niin kommentoi tuosta plus voimakkuudesta kauas.Onko semmoinen mahdollista,että esim 6 kk kuluttua,kun pidän sitkeästi laseja päässä,niin silmä tottuu,kun yleensä ennen olen tottunut jo 2 päivässä…Kiitos jos vielä jaksat kommentoida kysymykseeni…

 29. Hei Esa!
  Sinulla on kaukonäössä kaukotaitteisuutta eli plusvoimakkuutta ja tähän voi joutua totuttelemaan useammankin viikon.

  Tämä johtuu siitä että silmä pystyy itse korjaamaan kaukotaitteisuutta jonkin verran ja näin totutteluvaiheessa sinulla on ikään kuin kaksoiskorjaus käytössä. Silmäsi tekee siis itse korjaustyötä ja myös linssi korjaa kaukotaitteisuutta.

  Kun silmä pääsee rentoutumaan alat todennäköisesti näkemään laseilla tarkasti kauaskin.

 30. Peruna says

  Hei!

  Käytän tällä hetkellä FreshLook Dimensions -kuukausilinssejä. Osaatko sanoa, voinko siirtyä käyttämään FreshLook -sarjan muitakin linssejä, esim. OneDayColor -kertakäyttölinssiä, ilman uutta optikkokäyntiä?

 31. Hei Peruna!
  Mikäli haluat siirtyä kuukauden vaihtovälin linssistä kertakäyttölinssiin pitää linssi sovittaa uudelleen optikolla.

  Vaikka kyseessä onkin saman tuoteperheen linssi, on se sovitettava uudelleen, koska kertakäyttölinsseissä ja kuukauden vaihtovälin linsseissä on erilainen materiaali.

  Ilman uutta sovitusta voit turvallisesti vaihtaa värillisen linssin väriä esimerkiksi sinisestä vihreäksi silloin kun pysytään samassa tuotteessa, mutta käytännössä et muuta.

 32. Elina Karjalainen says

  Hei. Käytän tällä hetkellä 2-tehosilmälaseja, joissa vahvuudet ovat n. +0,25 ja +0,5 sekä -1,75 ja -1,25. Nämä ensimmäiset lasini minulle määrättiin noin vuosi sitten. Sitä ennen minulla ei ole ollut silmälaseja eikä piilolinssejä. Piilolinssejä en ole käyttänyt vielä koskaan, mutta olisin halukas laittamaan ensimmäiset piilolinssini. En vain tiedä, miten toimia.

  Eli pitääkö minun vain mennä optikolle kysymään piilolinssinäöntarkastusta ja siitäkö se sitten lähtee? Äitini sanoi, ettei hän voi lääkärin mukaan edes laittaa piilolinssejä jotenkin muistaakseni johtuen silmän muodosta. Mietityttää siis, kuinka moni piilolinssejä yleensä edes voi laittaa itselleen? Ja mitä yleensä maksaa näöntarkastus niitä varten? Onko piilolinsseissä eroja, että voiko niitä yleensä käyttää minkälaisia vaan sopivilla vahvuuksilla, ja mitä asioita piilolinssejä hankkiessa pitää ottaa huomioon? Olen niin tietämätön näissä asioissa, kun ei ole silmälasitkaan minulla kauan olleet, että olen pahoillani kysymyksieni paljoudesta, mutta olisin todella kiitollinen, jos saisin niihin vastauksen. Tuntuu vielä, etten oikein osaa käyttää silmälaseja, kun tuppaan jatkuvasti saamaan ne tahriutumaan. Siksi olen ajatellut ulkonäkösyiden lisäksi, että piilolinssit voisivat olla ehkä parempi ratkaisu ainakin välillä.

 33. Hei Elina!
  Sinun kannattaa varata aika optikolle piilolinssisovitukseen. Sovituksessa selviää voitko käyttää piilolinssejä ja minkälaiset piilolinssit sopivat sinulle. Samalla sinulle opastetaan piilolinssien oikeanlainen käyttö.

  Yleensä ihmiset voivat käyttää piilolinssejä, mutta kaikille ne eivät kuitenkaan sovi.

  Kirjoituksessani hyvä piilolinssisovitus olen kertonut tarkemmin mitä sovitukseen kuuluu. Yleensä piilolinssisovitus maksaa noin 30-60 euroa.

  Lisäksi kirjoituksessani piilolinssit netistä olen kertonut miksi piilolinssejä ei kannata tilata ilman piilolinssisovitusta ja säännöllistä kontrollia.

  Kysy ihmeessä lisää, jos joku asia vielä mietityttää.

 34. Helinä says

  Hei, olen menossa optikolle ikänäkötarkastukseen ajokorttia varten. Kuulin monovision piilolinsseistä. Ovatko ne turvalliset? Minua ei pelota niiden käytön oppiminen, vaan nimenomaan onko tuotetta tutkittu niin, ettei niistä ole missään vaiheessa todettu olevan haittaa silmän normaaleille toiminnoille tai nopeuta silmän rappeutumisia tms…

 35. Hei Helinä!
  Monovision on tosiaan yksi tapa aikuisnäön korjaamiseen.

  Tällöin toiseen silmään laitetaan kaukokatseluun sopiva piilolinssi ja toiseen lähikatseluun sopiva. Tämä monovisioniin perustuva korjaus voidaan tehdä erityyppisillä linsseillä kuten kertakäyttölinsseillä tai niin sanotuilla kuukauden vaihtovälin linsseillä.

  Piilolinssien käyttö tälläkin tavalla on ihan turvallista, kun optikko sovittaa sinulle linssit ja noudatat hoito- ja käyttöohjeita sekä käyt säännöllisesti piilolinssikontrollissa.

  Vääränlaisten piilolinssien käyttö tai hoito-ohjeiden laiminlyönti voi toki aiheuttaa pysyviä muutoksia silmiin.

  Itsessään Monovisionissa ei ole kuitenkaan pelättävää. Tietääkseni näköä on korjattu tälläkin tavalla ainakin kymmenien vuosien ajan.