Tooriset eli hajataitteisuutta korjaavat piilolinssit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Toorisilla piilolinsseillä korjataan näköä silloin kun henkilöllä on hajataitteisuutta.

Osa optikoista on sitä mieltä, että pienehköä hajataitteisuutta ei kannata korjata piilolinsseillä. Mielestäni tässä kuitenkin säästetään väärässä paikassa asiakkaan rahoja.

Hajataitteisuuden korjaaminen piilolinsseillä on siis mahdollista ja mielestäni myös kannattavaa. Ihan pienen hajataitteisuuden (0,25 – 0,50) korjaamiseen ei ole linssejä, mutta hajataitteisuudet 0,75:stä ylöspäin on mahdollista korjata.

Näin pienen hajataitteisuuden korjaaminen ei välttämättä paranna kovin paljon näöntarkkuutta, eli sitä kuinka pienet merkit näkyvät näöntutkimuksessa. Näkemisen laatuun tällä on kuitenkin vaikutusta. Ihminen siis kokee näkevänsä paremmin.

Yleensä hajataitteisuuden korjaaminen onnistuu joko kertakäyttöisten, lyhyen vaihtovälin tai jatkuvakäyttöisten linssien avulla. Saatavissa on myös värillisiä toorisia linssejä. Joissain tapauksissa ainoa mahdollisuus on räätälöidä pitkän vaihtovälin linsseistä sopiva linssi tai kovat piilolinssit.

Itselleni muistuu mieleen nuori nainen, joka kaipasi piilolaseja harrastuskäyttöön. Sankalaseissa hänen voimakkuutensa olivat noin sf +7.00 cyl -6,00 ax 45 molemmissa silmissä. Hänellekin pystyttiin valmistamaan sopivat piilolinssit.

Hajataitteisuuden korjaaviin piilolinsseihin ei saada aina samoja arvoa silmälaseihin verrattuna

Hajataitteisuuden korjaaviin piilolinsseihin ei saada samaan tapaan 0,25 välein hajataiton korjausta kuin silmälaseihin. Yleensä korjaukset lähtevät 0,75:stä 0,5:n välein. Lisäksi silmälaseissa hajataiton akselinsuunta voidaan valita asteen tarkkuudella, mutta piilolinssissä suuntia on enintään 10 asteen välein.

Huolimatta piilolinssien mahdollisista eroavaisuuksista silmälaseihin verrattuna on lopputulos yleensä kuitenkin aina varsin hyvä. Muutenkin näkeminen piilolinssien kanssa on aina hieman erilaista kun silmälasien kanssa. Näin se, että piilolinsseihin ei saada ihan vastaavia arvoja kuin silmälaseihin, ei meinaa automaattisesti sitä että piilolinsseillä näkisi huonommin.

Kirjoitus on julkaistu 1.3.2009 ja päivitetty 13.12.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Anonymous says

  Yksi kommentti/kysymys liittyen toorisiin linsseihin: itselläni on optikon sovittamat tooriset kk-linssit. Linssit korjaavat hajataittoni lähes yhtä hyvin, kuin silmälasit ja miinustakin on 8,5 verran (hajataiton korjausta oikeassa silmässä -2,75 enempää ei pehmeillä linsseillä saa). Linssit ovat kuitenkin hyvin epämukavat silmissä jo n. 6 h:n käytön jälkeen. Kokeilin toisen optikon ehdottamana kertakäyttöisiä normaalilinsseja, joilla näin yllättävänkin hyvin, mutta minusta taittokorjausta olisi pitänyt olla ainakin -9. Kertakäyttölinssit olivat erittäin mukavat silmissä. Voisinko hyvällä omallatunnolla käyttää kertakäyttölinssejä ilman hajataiton korjausta satunnaisesti; käytän piilareita kuitankin yleensä vain urheillessa. Kumpi olisi sitten parempi kertakäyttölinssi: hajataiton korjauksella, joka ei riitä (max. -1,5) ja josta ei taittokorjaustakaan irtoa enempää kuin -8. Vai tavallinen kertakäyttöinen vaikkapa -9 arvolla? Pieni hajataitosta aiheutuva epätarkkuus ei metsässä lenkkeillessä haittaa, ainakaan minua.

 2. Piilolinssioptikko says

  Hei!

  Voit käyttää normaalia kertakäyttölinssiä hyvällä omallatunnolla, jos se tuntuu mielestäsi hyvältä ja näet käyttötarkoitukseen nähden riittävästi. Hajataitteisuuden korjauksen puuttuminen piilolaseista voi aiheuttaa esimerkiksi silmien väsymistä ja päänsärkyä.

  Ilman tarkkoja sankalasivoimakkuuksia on hankala sanoa kumpi on sinulle järkevämpi vaihtoehto, tavalliset vai hajataittoa korjaavat linssit. Varmasti molemmissa vaihtoehdoissa joudutaan voimakkuuteen tekemään kompromisseja linssien valmistusrajoista johtuen.

  Omalla optikollasi pystyt varmasti kokeilemaan hajataittoa korjaavan kertakäyttölinssin ja tavalllisen kertakäyttölinssin eroa. Optikko pystyy myös valitsemaan sinulle sopivan voimakkuuden linsseihin sankalasiarvojesi perusteella, valitset sitten kumman tahansa vaihtoehdon.

 3. Anonymous says

  Kysyisin voinko turvallisesti käyttää normaalipiilareita tooristen sijaan?

  Minulle on määrätty hajataitteisuutta korjaavat piilolinssit vaikka silmälasieni hajataitearvot ovat vain -0.50 ja -0.25.
  Sf: -1.25 ja -1.00.

  Piilolisseihini määrätyt arvot ovat:

  Sf -1.25 ja -0.75
  Cyl -0.75
  Halkaisija 14.20
  BC 8.60

  Em. piilolinssit tuntuvat epämukavilta ja vahvoilta jo puolipäivää pidettyä ja haluaisin käyttää tavallisia linssejä (ilman hajataittokorjausta).

  Voinko turvallisesti käyttää paremmin voitelevia uutuuslinssejä joiden merkki olisi sama kuin ennen, mutta ilman hajataittokorjausta?
  Haittaako kokoero kun halkaisija uusissa on 14.00 ja kaarevuus 8.7?
  Mitkä voimakkuusarvot olisi sopivat lasien voimakkuuden mukaan?

 4. Mikäli olet aikaisemminkin käyttänyt ilman hajataitteisuutta olevia linssejä ja ne on sovitettu sinulle, voit palata takaisin niihin.

  Olet varmaan käyttänyt aikaisemmin Focus Dailies All Day Comfort -linssejä? Mikäli näin on, niin voit valmistajan mukaan siirtyä ilman erillistä sovitusta käyttämään Dailies Aqua Comfort Plus -linssejä.

  Piilolinssin voimakkuus määritellään piilolinssisovituksessa. Sankalasien voimakkuuden perusteella en voi sanoa tarkkoja voimakkuuksia.

  Olen aikaisemmin kirjoittanut aiheesta oman kirjoituksen.
  Piilolinssiresepti ja silmälasiresepti

 5. rillipää says

  Hei! Etsin netistä piilolinssejä, mutta kaikissa kaupoissa cyl oli jotain -1, -1.75 yms mutta minun cyl +2.5 ei löytynyt mistään. Onkohan mitään nettikauppoja joissa olisi myös cylejä plussana??

 6. Hei!
  Piilolinssien kohdalla taitaa olla niin, että kaikki valmistajat käyttävät voimakkuuden merkintään miinussylinteriä.

  Hajataitteisuuden korjaus voidaan ilmoittaa miinus- ja plussylinterillä, eli sama voimakkuus voidaan ilmoittaa kahdella eri tavalla.

  Esimerkiksi
  sf -1,00 cyl +0,75 ax 100 tarkoittaa samaa kuin sf -0,25 cyl -0,75 ax 10.

  Muuntaminen tapahtuu siten, että ensimmäiseksi Sf ja Cyl -arvot lasketaan yhteen etumerkkeineen ja tästä arvosta tulee Sf-arvo.
  Cyl-arvon eli sylinterivoimakkuuden etumerkki vaihtuu vastakkaiseksi ja Ax-arvo muuttuu 90 astetta.

  Mikäli käyttämäsi nettikaupan asiakaspalvelu osaa asiansa pystyvät he kertomaan onko haluamiasi linssejä saatavissa arvoillasi.

 7. jorma says

  Nykyisissä hajataittoa korjaavissa piilareissani kaarevuus on 8,7 ja halkaisija 14.5. Ovatko sellaiset piilarit minulle sopivat, jossa kaarevuus onkin 8,6 ja halkaisija 14,5?

 8. Hei Jorma!
  Valitettavasti en pysty sanomaan sopivatko nämä linssit sinulle ilman piilolinssisovitusta.

  Pienetkin muutokset linssien mitoissa ja materiaaleissa tai valmistustekniikassa voivat vaikuttaa linssien istuvuuteen. Suosittelen sinua varaamaan ajan optikolle, jos haluat vaihtaa linssityyppiä.

 9. Henna says

  Hei !

  Saako toorisia linssejä värillisinä?

 10. Hei Henna!

  Valitettavasti värillisiä toorisia linssejä ei taida löytyä normaalivalikoimista.

  Uskoakseni kuitenkin Novalens värjää myös toorisia linssejä.

  Yleensä ainakin yksityiset, ketjuihin kuulumattomat liikkeet myyvät Novalensin linssejä. Lisäksi myös osa ketjuihin kuuluvista liikkeistä myy heidän tuotteitaan, eli sinun kannattaa kysyä asiaa kotipaikkasi optikkoliikkeistä.

 11. Kristiina says

  Moi.

  Ostin optikolta kokeiluparin toorisia yötäpäivää-kuukausipiilolinssejä (iWear XR Supreme Toric), joita olen käyttänyt nyt neljänä päivänä (yksi välipäivä välissä). Yöksi olen ottanut ne aina pois ja tulen silmien hyvinvoinnin kannalta ottamaan ne jatkossakin. Olen aiemmin muutamia vuosia sitten käyttänyt ilman hajataittoa korjaavia linssejä sekä kuukausilinsseinä että kertakäyttöinä. Aikaisemmin minulla ei ole ollut mitään ongelmaa linssien kanssa.

  Nämä tooriset linssit ovat aiheuttaneet minulle kuitenkin jatkuvaa pientä päänsärkyä jokaisena päivänä jolloin olen niitä käyttänyt. Haluaisin tietää onko tämä päänsärky yleinenkin aloittavan toorisen linssin käyttäjän vaiva ja jos on, niin kuinka kauan minun tulisi malttaa odottaa sen loppumista?
  Ilman päänsärkyä nämä linssit olisivat oikein mainiot, sillä näen linsseillä erittäin hyvin. Silmien räpsyttämistarve on näitä käyttäessä hieman lisääntynyt (ei kuitenkaan häiritsevästi) joten olen miettinyt onko tällä linssien silmiä kuivattavalla vaikutuksella yhteyttä myös päänsärkyyn?

  Piilolinssien tiedot:
  SF oik. -4,5 vas. -4.5
  Cyl oik. -0,75 vas. -0.75
  Ax oik. 40 vas. 150
  Diam. oik. 14.50 vas. 14.50
  BC oik. 8.70 vas 8.70

  Silmälasieni tiedot:
  SF oik. -5.25 vas. -5.0
  cyl oik. -0.50 vas. -0.50
  Ax oik. ISO vas. 40

 12. Hei Kristiina!
  On aivan normaalia, että uuteen piilolinssien voimakkuuteen ja tässä tapauksessa myös uudenlaiseen linssityyppiin tottuminen voi aiheuttaa päänsärkyä tai silmien väsymystä.

  Sinun kohdalla kiinnitin kuitenkin huomiota noihin kertomiisi arvoihin. Niiden perusteella näyttäisi, että oikea ja vasen silmä piilolinsseissä ovat joko merkattu väärin tai sitten sinulle on vahingossa laitettu oikeaan silmään vasemman silmän voimakkuus ja päinvastoin.

  Mielestäni sinun kannattaa käydä kertomassa ongelmista liikkeessä josta olet piilolinssit hankkinut. Samalla voit kysyä ovatko piilolinssien voimakkuudet varmasti oikein.

 13. Kristiina says

  Hei Piilolinssioptikko!

  Suuri kiitos vastauksestasi!
  Melkein jo lähdin barrikadeille optikkoliikettä vastaan, kun luulin saaneeni väärillä arvoilla olevat piilolinssit. Silmälasimääräystä uudelleen tarkastaessani huomasin kuitenkin itse tulkinneeni paperia väärin. OS- arvot olivat paperin oikeassa reunassa, joten oletin niiden luonnollisesti olevan myös oikean silmän tietoja. Mutta tarkemmin asiaa tutkittuani huomasin, että OS tarkoittaakin vasenta silmää, joten tiedot pitäisi sittenkin olla yhtäläiset saamieni piilolinssien kanssa. Opin tästä myös, että silmälasin vasemman silmän ax-arvo ei olekaan ISO, kuten käsialasta virheellisesti tulkitsin, vaan 150 (eli täysin sama arvo kuin piilolinssissäkin.)

  Nämä päänsärkyni täytyvät siis johtua jostain muusta syystä, ehkä vain tottumattomuudesta. Minun täytynee kai kärsivällisesti jatkaa niiden käyttöä, josko silmät niihin ajallaan tottuisi. Kuitenkin kun on muutaman viikon päästä aika tilata uusia linssejä, niin en silloin varmaan arvaa ostaa lisää samanlaisia, jos päänsärky ei siihen mennessä ole helpottanut. Se jää nähtäväksi.

  Kiitos vielä, teet erityisen hienoa työtä ihmisiä auttaessasi. Hatunnosto sinulle 🙂

 14. Hei Kristiina!

  Mukavaa että blogistani ja vastauksista on ollut iloa!

  Tulkitsinkin tuon sinun AX-arvon 150:ksi ISO:n sijaan:)

  Sinulle on varmaan varattuna kontrolliaika optikkoliikkeeseen, koska käytössäsi olevat linssit ovat niin sanotut koelinssit. Tällöin sinun kannattaa ehdottomasti kertoa ongelmista optikollesi ennen kuin tilaat lisää linssejä.

  Tietenkin voit ottaa yhteyttä aikaisemmin liikkeeseen josta olet piilolinssit hankkinut, jos päänsärky ei ala helpottamaan.

 15. Hei,
  Sain noin vuosi sitten hajataittoisuutta korjaavat silmälasit. Harrastan jalkapalloa, enkä voi pelatessa käyttää laseja. Nyt kun olen tottunut “terävään” näköön minua on alkanut pelatessa häiritä näköni epätarkkuus. Olen miettinyt olisiko minun mahdollista hankkia piilolinssejä, hajataittoni kun ei ole kovinkaan? voimakasta.
  OD SF -0.50 CYL -0.50 AX 115
  OS SF -0.50 CYL -0.75 AX 88

 16. Hei Tiia!
  Sinun kannattaa varata aika optikolle piilolinssisovitukseen, jossa sinulle pystytään sovittamaan sopivat piilolinssit.

  Hajataitteisuutta korjaavissa linsseissä pienin hajataitteisuuden määrä on 0,75 dioptriaa, eli ainakin vasempaan silmän on mahdollista sovittaa hajataitteisuuden korjaava piilolinssi.

  Tarkastuksessa optikko arvioi kannattaako oikeaan silmään laittaa perinteinen linssi vai hajataitteisuutta korjaava linssi.

  Eli varaile aika optikolle niin pääset kokeilemaan linssejä.

 17. Milla says

  Heippa.

  Minulla on ollut kokeilussa monia eri toorisisa linssejä, niin kertakäyttöisiä, parin viikon kuin kuukausilinssejä, eikä minulle tunnu löytyvän oikeeta.

  Olen käyttänyt nyt puolen vuoden ajan samoja linssejä kuin Kristiina ylempänä, eli iWear XR Supreme Toriceja. Aluksi nämä olivat minulle tosi hyvät, mutta nyt viime aikoina on alkanut esiintyä ongelmia. Vasen silmäni, jossa on enemmän hajataittoa (Cyl -1.75) ei enää tykkää näistä linsseistä, vaan jo viikon käytön jälkeen linssi alkaa pyöriä silmässä jokaisen silmänräpäytyksen yhteydessä ja kuivuu silmässä niin, että joudun ne lopulta ottaa pois silmistä. Samaa ongelmaa ei esiinny oikeassa silmässä. Yötäpäivää en piilareita missään nimessä pysty käyttämään, silmät muurautuvat umpeen rähmästä ne kerrat kun olen vahingossa nukahtanut linssit silmissä, mutta haluaisin ehdottomasti jonkun kuukausikäyttöisen piilarin käyttööni päiväksi.

  Edessä on nyt piilarimerkin ja -tyypin vaihto, mutta en tiedä mihin haluan vaihtaa. Nämä ovat nykyisen optikkoni parhaat, eli en voi sinne mennä vaihtamaan. Tilaisin mielelläni netistä nyt kun minulla on tuo piilariresepti, mutta en tiedä mitä lähteä kokeilemaan. Olisiko sinulla antaa vinkkejä johonkin hyvään linssiin, joka olisi mahd. kosteuttava ja samalla paikoillaanpysyvä? Acuvuen Air Optixeja olen kokeillut, en muista mikä niissä oli ongelmana, mutta hyvät ne eivät olleet. Proclear Toricit tuntuvat olevan siellä kalliimmasta päästä – onko sinulla niistä mitään sanottavaa? Niissä toisaalta kaarevuus on eri, joten eivät ehkä sovellu. PureVisionit? BioMedics? BioFinity?

 18. Hei Milla!

  Valitettavasti en pysty suosittelemaan sinulle näin netin kautta mitään piilolinssimerkkiä. Tutkimatta silmiäsi ja sovittamatta linssiä silmääsi se olisi ihan täyttä hakuammuntaa.

  Suosittelen sinua kuitenkin kääntymään optikon puoleen, niin voitte miettiä miten asiassa kannattaisi edetä.

  Omin päin piilolinssireseptissä määrätyn linssin vaihtaminen toiseen ilman sovitusta on aina riski, vaikka toisen merkkisessä linssissä olisikin samat arvot kuin reseptissäsi olevassa. Jokainen linssityyppi pitää sovittaa aina erikseen asiakkaan silmään.

  Toivottavasti löydätte sinulle sopivan linssin!

 19. Hei!

  Hankin juuri ensimmäiset piilolinssini. Minulla on hajataittoa, joten optikko suositteli käyttööni Focus Dailies toric -linssit. Harjoittelin linssien laittoa optikolla, mutta vasta nyt kotona huomasin, että linssissä on vihreällä poikkiviiva molemmissa reunoissa ja alareunassa “OK”. Mieleeni tuli, että pitääkö näiden merkkien olla tietyssä kohtaa silmässä kun laitan linssit? Optikko ei näistä merkeistä maininnut mitään.

  Kiitos vastauksestasi jo näin etukäteen!

 20. Hei Ida!
  Linssissä olevan OK-merkin tai pienten vihreiden viivojen ei tarvitse olla missään tietyssä asennossa kun laitat linssit silmään.

  Piilolinssi pyörähtää itsekseen silmässä oikeaan asentoon.

  OK-merkki on linssissä helpottamassa linssin oikein päin laittamista ja vihreät pikku viivat ovat optikkoa varten. Näiden viivojen avulla optikko arvioi kuinka paljon linssi pyörähtää silmässä.

  Kun olet asettamassa piilolinssiä silmään ja katsot etusormen päässä olevaa linssiä, tulee OK-tekstin olla luettavissa oikein. Näin linssi on menossa oikein päin silmään.

  Olen kirjoittanut tästä aiemmin oman kirjoituksen Mistä piilolinssin tietää olevan oikein päin?

 21. Terve

  Kysymykset tuli luettua läpi ja tuli selväksi ettet mielelläsi suosittele muita merkkejä.

  Ongelma on lähinnä siinä että piilolinssit tuntuvat kuivuvan silmiin, ongelmaa ei ole kun olen pelaamassa jääkiekkoa tai kaukalopalloa. Piilolinssit alkavat enemmän oireilemaan kun katson tv:tä jne.. Nykyiset piilolinssit ovat Cooper Vision valmistamat biofinity toric.

  Vesipitoisuutta muuttamalla varmaan voisi asiaa korjata, tämä tarkoittaa sitten merkin vaihtoa toiseen 🙂

 22. Hei Juha!
  En tosiaan pysty suosittelemaan jotakin toista linssimerkkiä näin netin välityksellä, koska en pääse tutkimaan kysyjän silmiä.

  Linssien kuivuminen TV:tä katsoessa voisi johtua esimerkiksi räpyttelyn unohtumisesta.

  Oletko ikinä kokeillut silmää kostuttavia kostutustippoja? Osa piilolinssien käyttäjistä saa avun tätä kautta silmien kuivumiseen.

  Olen kirjoittanut aiheesta myös oman kirjoituksen Kuivat silmät ja piilolinssit, jos et jo huomannut kirjoitusta.

  Jos kostutustipoista ei ole apua, niin sinun kannattaa jutella optikkosi kanssa löytyisikö joltakin toiselta valmistajalta sinulle paremmin sopiva linssi.

 23. Terve!

  Kiitokset vastauksesta. Voi olla mahdollista että räpyttely unohtuu juuri tv:tä katsoessa. Ulkoilessa/pelatessa kyseistä ongelmaa ei ole.

  Kostutustippoja on tullut käytettyä mutta ajatuksena on ollut saada tuohonkin joku ratkaisu niin ettei tippojakaan tarvitsisi käyttää.

  Voi olla että ratkaisuna on juurikin eri valmistajan piilolinssit. Pitää jutella optikon kanssa asiasta, onneksi on löytynyt hyvä sellainen.

  Kiitokset vielä hyvästä sivustosta, paljon asiaa!

 24. Hei Juha!
  Kannattaa tosiaan käydä optikollasi juttelemassa asiasta. Osa piilolinssin käyttäjistä joutuu kuitenkin käyttämään jatkuvasti kostutustippoja, joten aina kuivasilmäisyyteen ei löydy ratkaisua linssimerkkiä vaihtamalla.

  Toisaalta tämä ei taas selviä kuin kokeilemalla, joten toivottavasti löydätte optikkosi kanssa ratkaisun asiaan.

  Mukavaa, että blogistani on ollut hyötyä.

 25. Hei. Olisin kysyn mielenkiinnosta että, jos on tooriset piilolinssit niin saako piilolinssejä värillisenä? Tehdäänkö sellaisia?
  🙂

 26. Hei Anne!
  Tietääkseni miltään valmistajalta ei löydy suoraan valikoimasta värillistä hajataitteisuuden korjaavaa linssiä. Suomalainen Novalens, joka värjää eri valmistajien linssejä, värjää myös toorisia linssejä, mutta niiden värjäys tapahtuu aina tilaajan vastuulla. Tämän takia monetkaan liikkeet eivät lähde linssejä tilaamaan muuten kuin asiakkaan omalla vastuulla, koska väri ei välttämättä vastaa aina haluttua.

  Sinun kannattaakin tiedustella asiaa paikkakuntasi optikkoliikkeistä. Luultavammin apu löytyy parhaiten jostakin yksityisestä optikkoliikkeestä, joka tekee paljon piilolinssisovituksia.

  Kaikki isojen ketjujen liikkeet eivät välttämättä pysty tällaista erikoislinssiä tilaamaan, koska heillä on varsin tarkat rajoitukset sen suhteen mitä ja mistä on mahdollista tilata.

  Et kertonut voimakkuuksia, mutta osa toorisia piilolinssejä käyttävistä voi käyttää satunnaisesti värillisiä piilolinssejä ilman hajataitteisuuden korjaustakin. Tästäkin mahdollisuudesta voit keskustella jos käyt kyselemässä toorisia, värillisiä piilolinssejä.

  Värillisistä piilolinsseistä olen kirjoittanut tarkemmin kirjoituksessani Värilliset piilolinssit vahvuuksilla ja ilman vahvuuksia.

 27. Teppo says

  Moi!

  Miten oleellista on pienen hajataiton korjaus silmälaseissa?

  Mulla on näissä laseissa -0,5 verran hajataiton korjausta molemmissa linsseissä. Omasta mielestä näen kuitenkin ihan tavallisilla piilareilla tarkemmin kuin näillä laseilla.

  Muuten mulla on miinusta aika vähän. Mua kiinnostaa tämä juttu siinä mielessä, että nämä peruslinssit perusvoimakkuuksilla on bulkkituotteena todella paljon halvempia. Eikä tota vaurautta nyt ole toistaiseksi kamalasti kertynyt.

 28. Hei Teppo!

  Ensimmäiseksi kannattaa huomioida, että näkemisessä piilolinssien ja silmälasien kanssa on eroa.

  Ihan perinteinenkin piilolinssi saattaa korjata jonkin verran hajataitteisuutta, eli osaltaan tämäkin voi selittää nykyistä tilannetta, jossa koet näkeväsi piilolinsseillä paremmin.

  Sinulla oleva hajataitteisuuden määrä on semmoinen, että osa ihmisistä kokee saavansa selvästi hyötyä sen korjaamisesta ja osa puolestaan pärjää ilman korjausta.

  Uusia laseja hankkiessa sinun kannattaa pyytää optikkoasi näyttämään koekehyksellä miten näkisit hajataitteisuuden korjauksen kanssa ja ilman sitä. Näin näet eron omin silmin mikä helpottaa päätöksen tekemistä.

 29. Kauan odottanut says

  Hei!

  Olen aika erikoinen tapaus, enkä ole asiasta varma, onko minun kannattavaa edes kirjoittaa tästä juuri tähän osioon. Olen halunnut piilolasit jo pitkään, ihan varhaisnuoruudesta asti. Sain lasit 8-vuotiaana ja olen nyt reilusti yli kolmekymppinen.

  Pienenä lapsena minulle on tehty molempiin silmiin karsastusleikkaus. Sen vuoksi olenkin käynyt silmälääkärillä ja parina kertana (1998 ja 2009) olen yrittänyt saada piilolinssejä. Menestys on ollut täysi nolla. Ensimmäisellä kerralla sain luomenlevityksessä kuulla, että minulla olisi pölyallergian merkit silmäluomissa (mikä tuntui muuten oireettomana yhtä yllättävältä kuin se, että e-pillereitä oikein käyttävä nainen kuulisi olevansa raskaana), joihin sain silmätipat. Toisella kerralla toinen silmälääkäri sanoi ilman suurempaa tutkimusta, että minulla on kuivasilmäisyyttä, eikä suosittele kuivasilmäisille piilolinssejä.

  Epäilen, että kyseessä voi kuitenkin olla se, etteivät lääkärit uskalla antaa minulle piilolinssireseptiä ihan toisesta syystä. Olen nimittäin monivammainen: toinen käteni on proteesi, toisessa pieniä muita vikoja ja lisäksi kuulo on huonompi kuin normaalisti. Kuitenkin uskon kykeneväni saada piilolinssit asetettua ja poistettua – joskin hiukan toisella tekniikalla kuin muut ns. terveet. Mitään säännöllistä lääkitystä minulla ei ole.

  Miksi sitten haluan piilolinssit, enkä pidä silmälaseistani? Silmälasini likaantuvat helposti ja puhdistaminen ei ole helpoin juttu minulle. Lisäksi silmälasini “valuvat” nenääni pitkin alas hikoilun vuoksi, tai jos eivät, ovat ne liian tiukkoja. Hikipisarat sotkevat silmälasien linssit, mitä tietääkseni ei tapahdu piilolaseille. Tahtoisin siis vähentää näitä silmälasien sosiaalisia haittoja.

  Nyt alkaa lähestyä taas hetki tilata aika silmälääkärille. Toivon, että kolmas kerta toden sanoisi ja saisin hiukan vapautta itselleni esimerkiksi liikuntaa harrastaessani (mitä en siis ole tehnyt suureksi osaksi silmälasien vuoksi). Haluaisinkin vinkkejä asiaan liittyen.

  En ole käyttänyt nyt mitään silmätippoja, mutta mietin, tulisiko minun käyttää ennen silmälääkärille menemistä jotakin kerta-annospipettejä. Silmäni eivät kutise, vuoda tms. kuin harvoin. Olen siis paljon tietokoneen ääressä, koska olen yliopiston aikuisopiskelija.

  Tahtoisin myös tietää, minkälaiset piilolinssit olisivat minulle mahdollisia. Nykyisten silmälasien arvot ovat oikeassa silmässä Sf – 3,25, Cyl – 2,75, Ax 76. Vasemmassa silmässä on arvoina Sf – 4,00, Cyl – 2,50 ja Ax 96. Voimakas hajataitto tekee silmälaseista tosi kalliit ja ilmeisesti myös piilolinsseissä hinnat ovat kalliimmat. (Itse asiassa olisi kiva tietää, olisivatko piilolinssit suhteessa edullisemmat kuin tavalliset silmälasit näillä hajataitoilla.) Onko niin, että kertakäyttöiset ja kuukausipiilolinssit ovat ainoat mahdolliset minulle, jos ylipäätään saan reseptin? Eihän toorisia linssejä ole (vielä) yötä päivää -versiona olemassa?

  Kysyn myös, mihin minun kannattaa vedota, jotta lääkäri rohkenisi kirjoittaa reseptin. Uskon, että piilolasien avulla elämäni saisi uutta piristystä.

  Kiitos vastauksista jo etukäteen.

 30. Hei!
  Toivottavasti pystyn antamaan sinulle jonkinlaisen vastauksen kysymyksiisi.

  Tutkimatta silmiäsi en voi valitettavasti ottaa kantaa mahdolliseen allergiaan tai kuivasilmäisyyteen. Yleisellä tasolla voin kuitenkin sanoa, että varsin monet allergiset ja kuivasilmäiset pystyvät käyttämään piilolinssejä.

  Siihen minun on luonnollisesti tosi hankala ottaa kantaa onko vammaisuutesi vaikuttanut lääkäreiden mielipiteeseen. Joka tapauksessa tarvitset silmälääkäriltä lausunnon, että piilolinssisovitukselle ei ole estettä ennen kuin optikko voi tehdä varsinaisen sovitukset. Tämä johtuu siitä, että sinulla on leikatut silmät. Toki varmaan tiesitkin tämän.

  Itse olen sovittanut piilolinssit asiakkaalle, jolla oli molemmissa käsissä pahoja epämuodostumia. Linssien käsittelyyn opettelimme yhdessä sopivat tavat ja tällöin jouduin itsekin miettimään uusia tapoja linssien käsittelyyn. Loppujen lopuksi asiakas pärjäsi erittäin hyvin piilolinssien kanssa.

  Kannattaa kuitenkin muistaa, että piilolinssit eivät voi olla ainoa näönkorjausvaihtoehto, koska esimerkiksi flunssaisena ei piilolinssejä kannata käyttää. Tämän takia sinulla pitää olla ajan tasalla olevat silmälasit, vaikka käyttäisitkin piilolinssejä.

  Myös jatkuvakäyttöisiä eli niin sanottuja yötä päivää piilareita on saatavissa hajataitteisuuden korjaavina versioina.

  Mielestäni perustelit tässä hyvin miksi haluat piilolinssit ja nämä seikat sinun kannattaa kertoa lääkärillesikin. Jos lääkäri empii asiaa, niin voithan ehdottaa kokeilujaksoa, jonka jälkeen tilanne arvioitaisiin uudelleen.

  Toivottavasti löydät itsellesi silmälääkärin ja optikon joilta saat itsellesi piilolinssit.

 31. Kauan odottanut says

  Hei Piilolinssioptikko!

  Kiitos vastauksestasi. Se rohkaisi minua todella paljon. Samoin ne hyvät ystäväni, joille asiasta kerroin, olivat selkesti puolellani. Soraääniä kuuluikin sitten vain yhdeltä ihmiseltä.

  Kävin tässä hyvin hiljattain silmälääkärillä. Hän sanoi piilolinssiaikeilleni varovaisesti kyllä, mutta ensi minun täytyy käyttää silmätippoja (Oftagel ja Artelac) kuukauden verran kuivasilmäisyyden vuoksi. Ja suullinen suositus koskee kohdallani kertakäyttölinssejä ja rajoitetun ajan viikossa, minkä tietenkin hyväksyn. Menen lääkärin kontrolliin noin kuukauden kuluttua. Ja minun täytyy pyytää lääkäriltäni kirjallinen lausunto, ettei kokeilulle ole estettä. Osaatko kertoa, kuinka paljon tämä lausunto maksaa suunnilleen (arvio riittää) vai tuleeko se käyntimaksun mukana?

  Sitten aloin katsella nettikaupoista piilolinssien hintoja. En tietenkään aio tilata niitä sieltä vielä omin päin, mikä olisikin todella huono idea tässä vaiheessa. Itse asiassa aloin katsoa, mitkä linssit luultavimmin sopisivat minulle ja sitä, missä hintaluokassa hinnat liikkuvat. Huomasin, että voimakas hajataittoni on voimakkaampi, mitä kertakäyttölinsseissä nettikaupoissa on.

  Nyt mietin, kariutuuko aikeeni siihen, ettei ole olemassa silmilleni sopivia linssejä. Tiedätkö, onko olemassa toorisia kertakäyttölinssejä, joissa hajataitto on noinkin voimakas (aikaisemmassa viestissäni olevat arvot ovat lähellä tulevien silmälasieni arvoja, 0,25 vasemman silmän kaukonäköön tuli lisää) ja joka sopii kuivasilmäiselle? Vai onko niin, että niitä tehdään erikseen tilattuna?

  Sitten kysyisin arviotasi: jos nyt hyvin käy ja saan sen kirjallisen luvan, mikä on arvioitu aikataulu ja miten prosessi etenee? Jos ajatellaan tuon lääkärikontrollin olevan 1. päivä, niin koska todennäköisesti pääsen optikolle (kun ymmärtääkseni minulle pitää valmistaa sovituslinssit erikseen)? Laskeskelen myös sitä, mihin pikkujouluihin kenties voisi päästä ilman pokia… 🙂

  Ja jossittelun viimeinen osa: jos saan piilolinssit, niin miten hajataiton suuruus yleensä näkyy hinnoissa? Silmälaseissahan hinnat ovat todella kalliit (tulevat sankalasinikin maksavat luultavasti yli 300 euroa).

  Sitten tällä kertaa lopuksi ehdotan, että voisit joskus kirjoittaa sellaisesta asiasta kuin piilolinssien käytön esteistä. Niistä ei löydy tietoa netistä muuten kuin ylimalkaisesti. Ymmärrän toki, että yksittäistapauksista voi kertoa vain rajoitetusti.

  Ystävällisin terveisin,

  Kauan odottanut

  P.S. Pahoittelen, etten käytä omaa nimeäni enkä tekaistua nimeä, mutta syyt tähän ovat olemassa.

 32. Hei Kauan odottanut!

  Mukavaa, että silmälääkärisi on näyttänyt hieman vihreää valoa piilolinssien kokeilemiselle.

  Ainakaan tuntemani silmälääkärit eivät veloita käyntimaksun lisäksi mitään “lausuntomaksua” siitä että reseptiin laitetaan maininta “ei estettä piilolinssisovitukselle”. Lisäksi he voivat merkitä mahdollisen linssityypin sekä käyttöaikasuosituksen.

  Piilolinssien voimakkuus on miinuslinsseissä pienempi kuin sankalaseissa. Voimakkuudet eivät ole siis samat molemmissa.

  Toki isohko hajataitteisuus vaikuttaa kuitenkin jonkin verran linssivalintaan.

  Ainakin itse lähden avoimin mielin kokeilemaan hieman liian pienelläkin korjauksella olevia linssejä, koska joskus niilläkin saavutetaan riittävä näöntarkkuus.

  Muistaakseni esimerkiksi Acuvuen kertakäyttöisistä linsseistä löytyy hajataitteisuutta korjaavat piilolinssit joiden maksimi cyl-arvo on -2.25. Esimerkiksi tämä linssi voisi olla sinulle sopiva, jos se muuten mitoiltaan sopii silmääsi.

  Kyseisen linssin materiaali sopii kokemuksieni mukaan hyvin kuivasilmäisille.

  Aikataulu siihen kuinka nopeasti saat piilolinssit, vaihtelee varmasti paljon liikkeen mukaan. Jostakin liikkeestä saatat saada sovitusajan jo samalle päivälle ja jostain vasta viikon päähän. Osassa liikkeistä on puolestaan sovituslinssit valmiina ja toisten pitää tilata ne.

  Yleensä ajan piilolinssisovitukseen saa kuitenkin muutamassa päivässä ja ainakin itse annan yleensä asiakkaalle muutamat koelinssit mukaan heti kun hän oppii käsittelemään piilolinssejä.

  Jälkitarkastuksen jälkeen pystytään sitten tilaamaan lopulliset linssit.

  Enintään pitäisi mennä muutama viikko piilolinssisovituksesta siihen kun sinulla on jo piilolinssit käytettävissä.

  Kirjoituksessani hyvästä piilolinssisovituksesta olen kertonut tarkemmin siitä mitä sovituksessa tehdään ja mitä kontrolleita siihen kuuluu.

  Varmimmin aikataulu selviää kun olet yhteydessä paikkakuntasi optikkoliikkeisiin saatuasi silmälääkäriltä luvan.

  Laitan korvan taakse tuon antamasi juttuvinkin piilolinssin käytön esteistä.

 33. Kauan odottanut says

  Hei Piilolinssioptikko,

  kiitän sinua vastauksestasi. Minulla on uutisia: olen juuri viettänyt ensimmäisen iltani koelinssien kanssa. Sain tosi paljon positiivisia kommentteja tutuiltani ja jopa ventovieraat jututtivat minua normaalia enemmän.

  Yllätyksiäkin toki on tullut. Ilmeisesti kuivasilmäisyyden vuoksi toisessa silmässä tuli kivuliasta roskantuntua heti saatuani linssin silmään ja suljettuani luomet. Tämä tosin jatkui vain hetkisen, samoin kävi sovituksessakin.

  Kysyisin kuitenkin, millainen on ollut tooristen kertakäyttölinssien kehitystahti. Itselläni on 1-Day Acuvue Moist for Astigmatism. Mietin, saattaako jatkossa löytyä sopivampia hajataittokorjauksia oikeaan silmääni. Pystytkö muuten suosittelemaan mitään piilolinssinestettä sen varalta, että linssin pakkausneste esimerkiksi kaatuu pöydälle?

  Edelleen kiittäen,

  Kauan odottanut (ja vihdoinkin saanut)

 34. Hei Kauan odottanut!
  Hienoa, että pääsit kokeilemaan piilolinssien sopivuutta sinulle!

  Piilolinssejä kyllä kehitetään koko ajan ja varmasti jollakin aikavälillä tulee uudenlaisia hajataitteisuuden korjaavia kertakäyttölinssejä. Sitä, kuinka nopeasti ja minkälaisia uutuuslinssejä on tulossa, on kuitenkin hankala arvioida.

  Piilolinssinesteeksi nesteen kaatumisen varalle käy periaatteessa mikä tahansa yksinestesysteemin piilolinssineste tai piilolinsseille tarkoitettu keittosuolaliuos.
  Optikkoliikkeistä löytyy näitä myös matkakoossa pikku pulloina.

 35. Henkka says

  Moro!
  Kirjotin äsköseen hivenen läpiä, saapi poistaa.
  Siis kysyn tämmöstä, voinko tilata ja käyttää esim. Focus Dailies Toric (20€/30pv) kun minulle on määrätty 1-Day Acuvue Moist for Astig (44€/30pv)?
  Eroiksi tulee vain määrätty Base curve (BC)8.5 ja dailiesejen Kaarevuus:8.6
  Muutoin saa linssit täysin samoille “spekseille”
  Joudun käyttämään tippoja välillä noiden määrättyjenkin kanssa, lisäksi piilareita käytän lähinnä vain silloin kun on tarve käyttää arskoja (eli melko harvoin tähän vuodenaikaan). Opiskelialle tuo hintaero on aika merkittävä.
  Kiitoksia vastauksesta jo näin etukäteen!

 36. Hei Henkka!
  Yleisesti voi sanoa, että piilolinssimerkkiä ei kannata lähteä ikinä vaihtamaan linssistä toiseen, vaikka linssien mitat olisivat lähes samat kuin optikon määräämissä.

  Mittojen lisäksi myös materiaali ja valmistustekniikka vaikuttavat sopivuuteen.

  Esimerkiksi nuo mainitsemasi linssit ovat valmistettu eri materiaaleista, eli omin päin niitä ei kannata mennä vaihtamaan.

  Optikkona suosittelen varaaman aikaa piilolinssisovitukseen jos haluat tehdä tuon vaihdoksen.

  Tässä tapauksessa kannattaa huomioida, että 1-Day Acuvue Moist for Astigmatism -linssissä on käytetty niin sanottua Lacreon-valmistustekniikkaa minkä ansiosta linssi säilyy mahdollisimman kosteana koko käyttöpäivän.

  Osittain varmasti tämän takia moni asiakkaani käyttää nimenomaan tätä linssiä kalliimmasta hinnasta huolimatta kokeiltuaan välillä muita vaihtoehtoja.

  Kyseessä on siis erittäin hyvä linssi, mutta toki esimerkiksi tuo Focus Dailies Toric voi toimia hyvin myös sinulla.

 37. Moi , olen ostamassa Johnson&Johnson ACUVUE ADVANCE merkkisit piilolinssit ja näköni on -4,5 mutta en tiiä halkasijaa kumpikohan se olisi

  bc 8,3 dia 14

  vai

  bc 8,7 dia 14

  Onko väliä kumman otan ?

 38. Hei k!
  Näin netin välityksellä en pysty sanomaan kumpi kaarevuus sopii sinun silmillesi. Sinun kannattaakin varata aika optikolle piilolinssisovitukseen, jossa selviää minkälaiset piilolinssit sinulle sopivat.

  Linssin kaarevuudella on todellakin väliä. Liian tiukka linssi saattaa pahimmillaan estää verenkiertoa silmän pikkusuonissa. Liian löysä linssi voi puolestaan liikkua liikaa silmässä ja aiheuttaa hankausta silmään.

  Kirjoituksessani piilolinssit netistä olen kertonut miksi piilolinssisovituksessa käynti ja säännölliset kontrollit ovat tärkeitä asiakkaan silmien terveyden takia.

 39. Kauan odottanut says

  Kiitos Piilolinssioptikko,

  olen nyt tosiaankin käyttänyt kuukauden verran piilolinssejä satunnaisesti 2 – 3 kertaa viikossa. Olen sitä mieltä, että kannatti “taistella”, vaikka mieluummin käyttäisinkin yötä päivää -piilolinssejä. Kuitenkin hyvä näinkin, ehkäpä saan luvan käyttää enemmänkin joskus tulevaisuudessa.

  Olen vaihtamassa piilolinssien ostoverkkokauppaa käytännön syistä. Mietin sitä, olisiko tässä sopiva syy käydä jututtamassa kyseisen itselleni uuden ketjun optikkoa asiassa. Silmälasieni ja piilolinssieni voimakkuudet ovat toki eri, mutta huomasin ax-merkintään liittyvän erikoisen jutun. Nykyisellä liikkeellä on tarjolla vain muutama ax-aste (eli 4 eri akselia), eikä optikon mukaan oikean silmän akseliani (73) voi parantaa muulla kuin arvolla 90. Kuitenkin olen nähnyt verkkokaupoissa minulle määrättyä 1-day Acuvue Moist for Astigmatismia akselilla 70, joka on ainakin omien laskujeni mukaan lähempänä kuin tuo nykyinen 90.

  Millä tavalla tuo ero vaikuttaa näkemiseeni? Hyötyisinkö optikolla käymisestä tässä tapauksessa?

  Tässä vielä tulevien silmälasieni (s) arvot ja piilolinssien (p) arvot:

  Oikea: (s) Sf – 3,25, Cyl – 3,00, Ax 73; (p) Sf – 4,00, Cyl – 2,25, Ax 90
  Vasen: (s) Sf – 4,25, Cyl – 2,75, Ax 93; (p) Sf – 4,25, Cyl – 2,25, Ax 90

  Olen myös miettinyt silmäluomieni (välillä pientä roskan tunnetta luomessa) kannalta toisen merkin kokeilua. Mietin vain, olisiko kannattavaa kokeilla optikon kanssa vai olisiko se ajanhukkaa, kun hajataittoani ei saa nykyistä paremmin korjattua. Vai onko nykyinen merkkini kuivasilmäiselle silmäluomien kannalta parasta mahdollista?

  Ystävällisin terveisin,

  Kauan odottanut

 40. Hei kauan odottanut!
  Sinulle sovitetusta linssistä on tosiaan saatavissa useampia akselinsuuntia.

  Itse lähtisin sovittamaan sinulle linssiä akselinsuunnalla 70 astetta. Tietenkin tässä pitää ottaa huomioon se, että linssi voi pyörähtää silmässäsi. Tällöin pyörähdyksen määrä on otettava huomioon sovitettavan linssin akselinsuunnan valinnassa.

  Jos linssi ei pyörähdä silmässäsi, niin akselilla 70 olevalla linssillä uskoisin sinun näkevän nykyistä tarkemmin.

  Sen pyörähtääkö linssi silmässäsi, näkee optikko piilolinssisovituksessa.
  Tämän takia sinun ei kannata kokeilla omin päin toista akselinsuuntaa. Samalla voit kertoa optikolle tuosta linssin häiritsevästä tuntumisesta.

  Joka tapauksessa näkösi saadaan korjattua tarkimmin juuri sinulle sovitetulla 1-Day Acuvue Moist For Astigmatism -linssillä. Kaikissa muissa kertakäyttölinsseissä hajataitonkorjaus jää vielä enemmän vajaaksi, eli näet muilla linsseillä huonommin.

 41. Kauan odottanut says

  Hei taas!

  En tiedä, kiinnostaako sinua, mutta ajattelin kertoa kuulumisiani. Ensinnäkin olen nyt varma, etten saanut ihan asianmukaista palvelua noita ensilinssejä hankkiessani ensimmäisestä liikkeestä. Kerron kohta lisää ja numeroin kohdat, joissa minusta ensimmäinen liike toimi hiukan toisin kuin pitäisi.

  Nyt kävin optikolla toisessa liikkeessä (eri ketju), jonka nettikaupan asiakkaaksi olen siirtymässä. Optikko, jolla kävin, halusi selvittää näkökykyni kunnolla. [1. Ensilinsseihini ensimmäisessä liikkeessä oli vain laskettu arvot silmälasien pohjalta.] Kävi ilmi, että vasemmassa piilolinssissä minulla oli sf +0,25 ylikorjausta (arvot nyt siis sf -4,00, cyl. -2,25, ax 90). Oikeassa silmässäni, jolla näin huonosti, oli tosiaan saatavissa lähempi akselinsuunta. Kuitenkin optikko huomasi, että ko. merkillä on saatavana vahvimmalla sylinterillä vain tietyt korjaukset. Näin ollen päädyimme alikorjaamaan oikean silmän, joten entisissä oli ylikorjausta sf +0,75, cyl +0,50 ja ax +20 (nykyiset arvot sf -3,25, cyl -1,75 ja ax 70) ja näen etenkin nyt lähelle oikealla huomattavasti paremmin.

  Optikko tutki myös mikroskoopilla linssien istuvuuden ja tarkasti näköni piilolinssien kanssa. [2. Aikaisemmassa liikkeessä vain sanottiin, että noiden linssien pitäisi sopia minulle ja yritin kysyä tarkastusta, mutta minulle sanottiin, että vain jos tulee pahoja ongelmia.]

  Aikaisempi liike oli mukana siksi, että silmälääkärini oli siellä, mutta nyt vaihtuu lääkärikin. Optikko muuten oli sitä mieltä, että on sovittanut kuivasilmäsimmillekin piilolinssejä, joten ajattelin, että seuraavalla kerralla yritän siirtyä myös noihin viikko- tai kk-linsseihin. On myös kerrottava, että aikaisemmin mainitsemani häiritsevä tuntu oikeassa alaluomessa katosi ja silmäni olivat virkeämmät, vaikka olinkin nukkunut vähemmän kuin unentarpeeni on.

  Teen jo tulevaisuudensuunnitelmia piilolinssien suhteen. Optikon puheista päätellen voisin käyttää piilolinssejä enemmänkin ja siksi harkitsen pitempiaikaisia linssejä, mutta myös kertakäyttölinssireseptin säilyttämistä. Onko tällainen mahdollista eli voiko henkilöllä olla samaan aikaan sekä kertakäyttölinssit että kuukausilinssit vai suositellaanko vain jompia kumpia?

  Nyt haluan tosiaankin kiittää kaikesta avusta ja hyödystä. Piilolinssien kanssa olo on vapaampi ja huomaan hymyileväni enemmän. Silti silmälaseissakin on etunsa – vaikka ovatkin pullonpohjat ja maksavat maltaita. Näöntarkkuus on parempi sankalaseilla.

  Kiittäen ja blogiasi edelleen seuraten,

  Kauan odottanut

 42. Hei Kauan odottanut!
  Mukava kuulla, että olet saanut piilolinsseihisi sopivammat voimakkuudet. Kuulostaa myös siltä, että olet löytänyt optikon, joka tekee työnsä huolella.

  Olisi todellakin toivottavaa, että ihan jokainen optikko noudattaisi optiikan eettisen neuvoston suositusta hyvästä piilolinssisovituksesta. Mielestäni on todella huolestuttavaa, että kaikissa piilolinssisovituksissa ei varmisteta mikroskoopin avulla linssin istuvuutta silmässä. Tämä on yhtä tärkeää kun se, että varmistetaan miten asiakas näkee linssien kanssa.

  Ei ole mitään estettä sille, että käytät kertakäyttölinssejä ja kuukauden vaihtovälin piilolinssejä vuoron perään.

  Itselläni on useita asiakkaita, jotka käyttävät tiettynä vuoden aikana linssejä enemmän. Silloin heillä on käytössä kuukauden vaihtovälin linssit. Sitten kun käyttöä on tiedossa vähemmän he ottavat käyttöön kertakäyttölinssit.

 43. Teemu says

  Hei,

  Minulla on hajataittoa ja silmälaseissa sylinteri on -1.00 molemmissa silmissä.

  Linssimääräyksen tiedot (molemmissa silmissä sama)
  Sf -2.25
  Cyl -1.00
  Ax 90

  Kysymykseni koskee sitä, että netin kautta piilolinssejä katsellessani huomasin sylinterin olevan oikeastaan kaikissa joko -0,75 tai -1.25. Eli tuota -1.00 ei ole.

  Onko piilolinsseissä mahdollisuus käyttää jompaa kumpaa?

 44. Hei Teemu!
  Piilolinsseissä hajataitteisuuden korjaus on yleensä puolikkaan välein kun taas silmälaseissa se on neljänneksen välein.

  Käsitin kysymyksesi perusteella, että sinulla ei ole voimassa olevaa piilolinssimääräystä?

  Mikäli näin on, niin suosittelisin sinua varaamaan ajan optikolle piilolinssisovitukseen. Tällöin sinulle pystytään määrittämään tarkasti oikeanlaiset piilolinssivoimakkuudet ja linssien mitat.

  Omin päin linssejä ei kannata lähteä tilaamaan, koska ilman sovitusta linssin istuvuuden arvioiminen on mahdotonta.

  Kirjoituksessani Piilolinssiresepti ja silmälasiresepti olen kertonut miksi reseptit poikkeavat toisistaan. Lisäksi olen kirjoittanut tavallaan aiheesta myös kirjoituksessa Käykö optikko optikolla. Itsekään en siis ikinä valitse itselleni piilolinssiä ilman että optikko varmistaisi linssin istuvuuden.

 45. Teemu says

  Hei,

  Kiitos vastauksesta. Kävin ennen edellisen viestin lähettämistä optikolla (tehtiin oikein kunnon piilolinssitarkastus). Silmälasien vahvuudella mennään edelleen (eli laskennallisesti optikko katsoo sen vahvuuden joka tapauksessa). Optikko tilasi 10kpl sovituspiilareita. Jäin vain tosiaan miettimään tuota, että mihin suuntaan sylinteriä säädetään, kun ei ole tarjolla, kuin tiettyjä.

 46. Hei Teemu!
  Sovituspiilolinssien arvo valitaan laskennallisen arvon perusteella silmälasiarvoista.

  Ainakin itse valitsen hajataitteisuuden määrän sovituslinsseihin aina pienempänä, jos ihan oikeaa ei ole saatavissa. Sinun tapauksessa lähtisin liikkeelle 0,75 hajataitteisuuden korjauksella.

  Koelinssien kanssa tehtävässä näöntarkastuksessa määritetään sitten lopullinen piilolinssien voimakkuus eli varmistetaan sfäärinen voimakkuus jaa hajataitteisuuden määrä sekä akselinsuunta.

  Esimerkiksi linssin akselinsuunta voi olla piilolinsseissä erilainen suhteessa silmälaseihin, koska piilolinssi voi pyörähtää silmässä ja tämä pitää huomioida linssin voimakkuudessa.

 47. Toniwa94 says

  Juu, eli olen käyttänyt nyt pari päivää näitä Biofinity toric linssejä. Niin semmoinen ongelma on kun linssejä pois ottaessa eivät meinaa lähtä millään silmistä pois. Olen itse käyttänyt n.5 vuotta normaaleja pehmeitä linssejä ja lähtee huomattavasti helpommin silmistä pois jos vertaa toorisiin(Acua oyasis). Johtukuu merkistä vai eikö tooriset vaan sovi meikäläisen silmille? vai pitäisikö kokeilla jtn muuta merkkiä?

 48. Toniwa94 says

  Juu, eli olen käyttänyt nyt pari päivää näitä Biofinity toric linssejä. Niin semmoinen ongelma on kun linssejä pois ottaessa eivät meinaa lähtä millään silmistä pois. Olen itse käyttänyt n.5 vuotta normaaleja pehmeitä linssejä(Acua Oyasis) ja lähtee huomattavasti helpommin silmistä pois jos vertaa toorisiin. Johtukuu merkistä vai eikö tooriset vaan sovi meikäläisen silmille? vai pitäisikö kokeilla jtn muuta merkkiä?

  Tässä vähän korjailuja edelliseen tekstiin 😉

 49. Hei Toniwa94!
  Näin netin välityksellä minun on valitettavasti mahdoton sanoa varmasti miksi sinun on vaikea poistaa uusia piilolinssejä silmästäsi. Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi linssien materiaali sekä niiden mitat.

  Sovitettiinko sinulle kyseiset linssit optikon tekemässä piilolinssisovituksessa?

 50. Maria Salonen says

  Hei
  Mieheni osti piilolasit joissa hajataiton korjaus. Nyt hän näkee hyvin kauas mutta huonosti lähelle, joutuu esim laittamaan kännykän 50 sentin päähän jotta näkee. Optikko väitti tämän olevan normaalia hänen ikäiselleen (42 v.) kun käytetään hajataittoa korjaavia piilareita. Pitääkö tämä paikkansa vai kannattaisiko käydän nyt jossain toisessa liikkeessä tarkistamassa tilanne?

 51. Hei Maria!
  Näin netin kautta minun on valitettavasti mahdoton sanoa mitään varmaa siitä olisiko piilolinsseillä saatavissa miehellesi paremmin toimiva ratkaisu.

  Yleisellä tasolla kuitenkin voin sanoa, että yleensä alkavassa aikuisnäköiässä piilolinsseillä ei välttämättä näy lähelle yhtä hyvin kuin silmälaseilla.

  Tähän on kuitenkin olemassa ratkaisu, eli lievä monovision-korjaus piilolinsseihin. Tällöin toiseen silmää laitettaisiin hieman lähinäköä parantava linssi. Kaikille ihmisille tämä ei välttämättä ole kuitenkaan toimiva ratkaisu.

  Ainahan voitte käydä toisellakin optikolla ja kertoa tilanteen ja näyttää nykyistä reseptiä. Näin kuulisitte toisenkin mielipiteen. Käsittääkseni olette jo keskustelleet oman optikkonne kanssa ongelmasta ja ratkaisua ei ole löytynyt.

 52. Täysin normaalia on, että yksitehopiilolinsseillä ei näe kovin lähelle.
  Tätä varten löytyy useita monitehopiilolinssejä ja myös monovision ratkaisuja, joissa toiseen silmään laitetaan piilolinssi, joka korjaa kauas näkemisen ja toinen lähinäön.
  Monesti hyvä ratkaisu, aivot hoitavat hienosäädön 😉

 53. Hajataittoinen says

  Moi! olen käyttänyt nyt vuoden voimakkaita piilolinssejä (Proclear toric xr) vahvuuksilla
  OD: SF +2.5 CYL -4,25 AX 170 ja OS: samat mutta AX 175. En ole kokeillut muita linssejä. Ongelmana on kuitenkin linssien hajoaminen enne kuukauden loppua hyvästä hoidosta huolimatta. Tämä tuntuu jo lompakossa linssien kallis hinta huomioon ottaen. Lähden muutaman viikon matkalle 25 päivä, piilolinssien piti riittää tammikuun loppuun mutta rikkoutuivat viikko sitten. (Olen tilannut aina 3kk paketteja). Kävin 10 päivä puhumassa asiasta optikolleni ja tilasin uuden paketin, sanoivat etteivät voi luvata niiden tulevan ennen matkaani, joten onko mahdoton ajatus, jos tilaan internetistä pienimmillä vahvuuksilla olevat piilolinssit? Ns. “varmuuden vuoksi”, esimerkiksi samoilla vahvuuksilla mutta CYL olisi esim -2,25?

  • Hanna says

   Hei! Olen todella helpottunut että löysin itseni kaltaisen. Olen aina halunnu piilolinssit ja optikko itiksen instrumentariumista sanoi sen olevan mahdoton kun minulla on erittäin suuri hajataitteisuus ero. Minulla on melkein samanlaiset arvot kuin sinulla:
   Oikea silmä(silmälasiarvot);
   SF+2.50 cyl-3,75 ax26
   Vasen silmä;
   Sf+2.00 cyl-3.50 ax156.
   Lisäksi minulla on prisma molemmissa linseissä, mutta uskon pärjääväni ilman niitä. Haluaisin kysyä sinulta, että miltä tuntuu noin vahvojen piilolinssien käyttäminen ja onko tosiaankin niin että piilolinssit saattavat pyörähtää eikä voi nähdä mitään ennen kuin on asentanut linssin uudestaan (eli vaatiiko monta kertaa uudelleen asentamista?) ja mistä liikkeestä olet hankkinut piilolinssisi ja paljonko on hinta (kertakäyttö linssit)? Näkeekö piiloninsseillä hyvin? Haluaisin hankkia piilolinssit mahdollisimman nopeasti, toivon, että vastaat mahdollisimman pian, kiitos jo etukäteen! 🙂

 54. Hei Hajataittoinen!
  En voi missään tapauksessa suositella sinulle netistä linssien tilaamista ilman arvojen varmistamista. Pahimmillaan tässä voi käydä niin, että matkaasi hankaloittaa huonosti istuva linssi tai linssi, jolla et näe kunnolla.

  Mielestäni sinun kannattaisi käydä puhumassa asiasta optikollesi jos hän voisi sovittaa sinulle varalle tällaiset miedommalla voimakkuudella olevat linssit.

  Yritin miettiä mistä tuollainen linssien rikkoutuminen voisi johtua. Mieleni tuli, että minkälainen hoitoneste sinulla on käytössä? Entä teetkö linssille pintapuhdistuksen? Jos teet, niin voisiko linssi vaurioitua tässä yhteydessä?

 55. Hajataittoinen says

  Hei! Teen pintapuhdistuksen, mutta kun linssit alkoivat rikkoutua olen ollut erityisen varovainen niiden kanssa. Saattaa johtua siitä että käytän linssejä joskus pitkiä päiviä? Olen huomannut itse tämän vaikuttavan vaikka ajat pysyvät optikon suosituksissa ja pidän välipäiviä 🙂

 56. Hei Hajataittoinen!
  Mielestäni pitkien päivien ei pitäisi vaikuttaa silloin kun pysytään kuitenkin käyttösuosituksissa.

  Valitettavasti en oikein osaa auttaa tässä asiassa enempää näin netin kautta.

 57. Kauan odottanut says

  Hei taas, Piilolinssioptikko!

  Olin taas silmälääkärin vastaanotolla ja uskon löytäneeni silmälääkärin, jonka kanssa tulin juttuun paremmin kuin kenenkään toisen aikaisemman silmälääkärin kanssa. Valitettavasti kuitenkin joudun vaihtamaan optikkoa, koska edellinen optikkoni ei ole nykyään töissä ko. liikkeessä. Toivon, että kyseisessä suuressa optikkoliikkeessä on yhtä kova taso etiikassa muillakin optikoilla.

  Pyrin nyt siirtymään enemmän kuukausilinsseihin. Alun perin ajattelin Air Optix for Astigmatismia, mutta tajusinkin, että Biofinity Toric voisi sittenkin olla se paras ratkaisu. Saatan nukahdella välillä matkustaessani junassa ja toisaalta se, että tuo Biofinity Toric on käytettävissä jopa kuukauden verran yhtä mittaa yötä päivää, käänsi ajatukseni sille puolelle. Toisaalta saattaa olla niinkin, että AOfA:n matalavesipitoisuus voisi olla etu. Tavoitteeni on siis käyttää noin 4 – 5 päivänä viikossa piilolinssejä. Kannattaako minun ehdottaa tuota toivettani BT:n piilolinsseistä optikolle?

  Onko muuten optikoilla tällaisissa siirtymistapauksista mitään yleistä tilastoa perustanaan vai päättelevätkö optikot omista kokemuksistaan, mitä kuukausilinssiä he sovittavat, kun asiakkaalla on ollut tietty kertakäyttölinssi? Omat rajoitteenihan ovat suuri hajataitto ja jonkinasteinen kuivasilmäisyys. Acuvue Moist for Astigmatism on tuntunut sopivan minulle hyvin.

  Hyvää alkanutta vuotta ja vastauksesta etukäteen kiittäen,

  Kauan odottanut

 58. Hei Kauan odottanut!

  Mukava kuulla että olet löytänyt itsellesi hyvän silmälääkärin. Toivottavasti optikon vaihtuminen ei aiheuta mitään ongelmia. Mielestäni valtaosa optikoista tekee työnsä huolella ja korkealla moraalilla, joten eiköhän kaikki suju varmasti hyvin.

  Optikoilla ei ole käytössä minkäänlaista tilastoa siitä minkälaista linssiä kannattaisi lähteä vaihtamaan asiakkaalle, jolla on ollut tietyn tyyppinen linssi. Jokainen optikko toimii siis oman kokemuksensa pohjalta.

  Toki tähän linssien suositteluun vaikuttaa linssien sovituslinssivalikoima. Lisäksi jokaisella optikolla on varmasti omat suosikkituotteet, joiden on huomannut toimivan hyvin asiakkailla.

  Yksi asiaan vaikuttava tekijä on myös se minkä firman linssejä kyseinen liike myy. Varsin usein liike keskittää ostot muutamalle maahantuojalle / valmistajalle eikä tällöin välttämättä lähdetä sovittamaan muuta tuotetta.

  Itse olen sovittanut molempia mainitsemiasi linssejä eli Biofinity Toricia ja Airoptix Astigmatismia ja molemmista on ollut hyviä kokemuksia. Etukäteen en voi kuitenkaan sanoa kumpi linssi toimii sinulla paremmin.

 59. Kauan odottanut says

  Hei taas, Piilolinssioptikko!

  Taidankin olla harvoja vakikyselijöitäsi ja –kirjoittajiasi täällä blogissasi. Toivottavasti joku lukija on kyennyt jollakin tasolla samastumaan minunkin kysymyksiini. Jostakin syystä piilolinssiasiat tunnutaan pitävän piilossa, vaikka moni tuttavani ja ystäväni käyttääkin piilolinssejä. En tiedä, koetaanko piilolinssiasiat jollakin tasolla häpeälliseksi vai onko kenties kaikki selvää ja onnistunutta.

  Aikaisemmin esittämäni huoleni optikon vaihtumiseen liittyen osoittautui turhaksi. Tämä optikko oli myös asiansa osaava ja huolellisesti työnsä tekevä. Hän huomioi erityisemmät tarpeeni ja osasi työnsä erinomaisesti ja teki esimerkillisen piilolinssitarkastuksen. Samoin huumorintaju kohtasi ja ilmoitinkin lähtiessäni, että toivon yhteistyötä taas reilun vuoden kuluttua.

  Olen siirtynyt nyt kuukausipiilolinssien käyttäjäksi. Biofinity Toric tuntuu olevan itselleni erittäin hyvä ratkaisu. Pari hassua pientä ongelmaa on tullut, joskaan ne eivät suuren suuria ole. Ensiksikin tuntuu siltä, että näen ihan hiukan paremmin oikealla linssillä verrattuna vasempaan linssiin, vaikka oikeassa hajataittoa ei täysin pystytäkään korjaamaan. Voisiko muuten tässä selitys olla hiukan tarkemmin osuva akselinsuunta?

  Toinen hassumpi juttu on linssien kanssa torkahtelun jälkeen esiintyvä sameus. Aluksi ajattelin, että se saattaisi olla linssin liikkumisesta johtuvaa, mitä se ehkä onkin. Artelac-tipat tuntuvat olevan myös ratkaisu asiaan, joka taas voisi kertoa samentumisen liittyvän jotenkin kuivumiseen. Kuitenkin niitä tippoja täytyy tiputtaa aika paljon. En myöskään ole varma, ovatko nuo kyseiset tipat järkevin ratkaisu piilolinssien kosteutukseen, koska ne tuovat ns. tahmaisuuden tuntua enemmän kuin esimerkiksi Visine-tipat. Mitä mieltä sinä olet, mikä olisi paras ratkaisu tuon sameuden poistamiseen? Onko myöskään mitään ennaltaehkäisykeinoa tuolle samentumiselle? Käytän linssejä päivisin ja öisin ne ovat puhdistumassa Aosept plus –liuoksessa.

  Voin kertoa, että elämänlaatuni on huomattavasti parantunut piilolinssien tultuani osaksi elämää. Nykyisin käytän 5 – 6 päivänä viikossa piilolinssejä ja toivon, että käyttö jatkuu murheitta pitkään. Samalla kiitän sinua, koska neuvosi ovat olleet yksi tärkeä osa tätä muuttumisprosessiani. Samalla olen muuttanut vaatetustyyliäni jonkin verran ja moni pitää minua nuorekkaampana ja hyväntuulisempana.

  t. Kauan odottanut

  • Hei Kauan odottanut, mukavaa kuulla sinusta!

   On myös aina mukava kuulla, että asiakas on saanut hyvää ja asiantuntevaa palvelua. Loistavaa, että nykyinen piilolinssisi tuntuu toimivan.

   Kertomasi hämäryys piilolinssien kanssa voi johtua juuri siitä, että linssin pinta pääsee hieman kuivumaan nukkuessa.
   Paras kostutustippa löytyy parhaiten kokeilemalla, koska kaikki tipat eivät toimi kaikilla. Oma suosikkini on Tears Againin suihke, joka toimii ainakin itselläni loistavasti.

   Tuo toisen silmän näkemisen kirkkaus voi johtua juuri mainitsemastasi hajataitteisuuden akselin suunnan paremmin kohdalle asettumisesta. Toki myös oikean ja vasemman silmän välillä voi olla eroa linssin istuvuuden suhteen ja tämä voi vaikuttaa näkemisen tarkkuuteen.

   Oikein mukavaa kesää sinulle!

 60. Minna says

  Hei,
  kerrot että markkinoilta löytyy myös monitehopiilolinssi, joka korjaa aikuisnäön lisäksi hajataitteisuutta.
  Mistä näitä saa, kuka näitä valmistaa?

  • Hei Minna!
   Hajataitteisuutta korjaava monitehopiilolinssi löytyy Cooper Visionin valikoimasta. Linssin nimi on
   Proclear Multifocal Toric. Sitä on saatavissa ainakin Cooper Visionin linssejä myyjistä optikkoliikkeistä.

 61. Dindin says

  Hei! Olen käyttänyt piilolinssiä 1-day Acuvue Moist for Astig. Nyt minulla on kokeilussa Acuvue Oasys for Astig. Koen kuitenkin, että kaikki tekstit vähänkin kauempana on sumeampaa kuin silmälaseillani, jotka ovat yli 3 vuotta vanhat… Voisinko kokeilla 1-day Acuvue Moistia ilman hajataiton korjausta? Ilman linssin sovittamista sillä eikö se kuitenkin ole sama linssi kuin mitä olen käyttänyt jo aiemmin mutta hajataiton korjauksen kanssa.

  • Hei Dindin!
   Valitettavasti et voi siirtyä ilman sovitusta linssistä toiseen, vaikka sinulla onkin ollut saman tuoteperheen eli 1-day Acuvue Moist tuoteperheen linssi käytössä.

   Linsseissä on samanlainen materiaali, mutta se ei takaa linssin oikeanlaista istuvuutta.

   Hajataitteisuuden korjaavissa ja ei hajataitteisuutta korjaavissa linsseissä on erilaiset optiset mitat kuten halkaisija ja kaarevuus. Lisäksi niissä on erilainen valmistustekniikka ja nämä kaikki tekijät vaikuttavat linssin sopivuuteen silmään.

   Sinun kannattaa siis varata aika optikolle piilolinssisovitukseen. Kerro optikollesi, että sinulla on ollut ongelmia näkemisessä Acuvue Oasys for Astigmatism –linssillä. Optikkosi pystyy varmistamaan, että pitäisikö voimakkuuksia hienosäätöä jollain tavalla tai voitte miettiä muita vaihtoehtoja.

 62. Hanna says

  Moikka!
  Onko mahdollista käyttää piilolinssejä vaikka on prisma molemmissa linsseissä? Uskon, että nään hyvin myös ilman prismaa. Minun silmälasiarvoni ovat;
  Oikea; sf+2.50 cyl-3.75 ax26
  Vasen; sf+2.00 cyl-3.50 ax156
  Onko näiden arvojen piilolinssit vaikea löytää ja näkeekö niillä hyvin? Onko epämiellyttävää silmissä kun kyseessä on niin vahvat arvot?

  • Hei Hanna!

   Kertomissasi silmälasivahvuuksissa ei ole kerrottuna prisman määrää. Oliko tässä kaikki arvot joita silmälasireseptissä oli mainittu?

   Silloin jos sinulla on laseissasi hajataitteisuuden lisäksi myös prismakorjausta, pitäisi reseptissä olla voimakkuus prismakohdassa.

   Mikäli laseissasi on kaukotaitteisuuden ja hajataitteisuuden lisäksi prismaa, voi olla, että näkeminen piilolinssien kanssa ei ole niin mukavaa kuin silmälaseilla.

   Piilolinsseillä silmäsi saattavat väsyä tai kuva voi jopa hajota kahdeksi. Toki voit tulla toimeen myös ilman prismakorjausta.

   Se kuinka hyvin selviäisit piilolinssien kanssa, riippuu siitä kuinka isosta prismakorjauksesta on kyse. Jos siis pärjäät ilman prismakorjausta piilolinssien kanssa, voidaan näköäsi korjata piilareilla.

   Voimakkuutta sinulla on niin reilusti, että kertakäyttölinsseistä ei löydy sopivia linssejä.

   Kuukauden vaihtovälin linsseistä sinulle pitäisi löytyä sopiva linssi esimerkiksi CooperVisionin ja Novalensin valikoimasta. Kaikkien liikkeiden valikoimaan nämä linssit eivät kuulu. Sovituslinssejä ei todennäköisesti löydy suoraan optikkoliikkeen varastosta, vaan ne joudutaan tilaamaan.

   En valitettavasti pysty suosittelemaan mitään liikettä, jonka valikoimissa tietäisin kyseisiä tuotteita olevan.

   Silloin jos linssi istuu hyvin ja oikein, ei sen pitäisi pyöriä silmässä siten että näkeminen yhtäkkiä menisi ihan sumeaksi. Näin voi kuitenkin käydä jos linssi liikkuu liian paljon, mutta optikko huomaa tämän kyllä piilolinssisovituksessa.

   Se minkä verran linssit tuntuvat ja miten niillä näkee riippuu ihan henkilöstä. Toiset näkevät piilolinsseillä paremmin kuin silmälaseilla ja toisilla ei ole eroa näiden kahden välillä. Osalla asiakkaista näkeminen voi puolestaan olla heikompaa piilolinsseillä kuin silmälaseilla.

   Sama on myös linssien tuntumisen kanssa. Toisilla linssit eivät tunnu yhtään ja ääritapauksissa joku ei pysty käyttämään linssejä lainkaan.

   Sinun kannattaa varata aika optikolle piilolinssisovitukseen. Aikaa varatessa kannattaa kertoa minkälaiset voimakkuudet sinulla on. Samalla saat myös kustannusarvion siitä mitä linssit sinun voimakkuuksilla tulisivat maksamaan.

 63. Hei!
  Minulla on aika paljon hajataitteisuutta silmissä (1,5 ja 2,0) ja sen lisäksi oikeassa silmässä sf -0,25. Haluaisin kertakäyttöpiilolinssejä, jotta voisin välillä jättää silmälasit pois, mutta löysin netistä vain joko toorisia tai “normaaleja” piilolinssejä.

  Onko mahdollista korjata molemmat “viat” piilolinsseillä, vai onko tuo sf niin pieni että pelkät tooriset riittää? (piilolinssit tulisivat siis satunnaiseen käyttöön, lähinnä jos lähden ulos syömään, juhlimaan tmv)

  Kiitos paljon vastauksesta jo etukäteen!

  • Hei Oona!
   Silloin kun henkilöllä on hajataitteisuutta kuten sinulla, tarvitaan tooriset hajataitteisuutta korjaavat linssit. Toorinen linssi on linssi, jossa on kaksi voimakkuutta 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden.

   Tämmöisellä linssillä pystytään korjaamaan sinunkin taittovirheesi.

   Kannattaa varata optikolle aika piilolinssisovitukseen, jossa selviää millaiset linssit ja voimakkuudet olisivat sinulle sopivat. Samalla sinulle neuvotaan linssien käsittely eli silmään laittaminen ja poistaminen sekä muut asiat, jotka on otettava huomioon linssien käytössä.