Optikon opas: Uimalasit vahvuuksilla

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Uiminen ilman silmälaseja on monelle lasien käyttäjälle hankalaa, koska ilman laseja ei altaassa näe tarkasti. Tämän takia uimahalleissa näkee aina välillä ihmisiä, jotka uivat pää hankalassa asennossa tavallisten silmälasien kanssa.

Myös uimalaseihin on kuitenkin mahdollista saada omat vahvuudet, jolloin näkemisen heikkous ei enää häiritse uintiharrastusta. Omilla vahvuuksilla olevia uimalaseja on saatavissa muun muassa optikkoliikkeistä.

Vahvuuksilla olevia uimalaseja löytyy erilaisia

Halvimmissa malleissa molemmissa silmissä saattaa olla sama voimakkuus tai sitten oikeaan ja vasempaan silmään saadaan omat voimakkuudet. Näissä malleissa voimakkuudet ovat yleensä aina 0,50 dioptrian välein, eli hieman suuremmalla skaalalla kuin silmälaseissa. Näitä uimalaseja on saatavissa plus- ja miinusvoimakkuuksilla, mutta näihin malleihin ei ole saatavissa hajataitteisuuden korjausta.

Hinnaltaan tämmöiset uimalasit ovat noin 40-70 euroa ostopaikasta ja mallista riippuen.

Delta Rx uimalasit täysin omin vahvuuksin

Delta Rx uimalasit ovat saatavissa täysin asiakkaan omin vahvuuksin ja näillä pystytään korjaamaan myös hajataitteisuus. Lisäksi Rx-mallistosta voimakkuudet ovat 0,25 dioptrian välein, joten tämänkin puolesta tarvittava korjaus on määriteltävissä tarkasti.

Mallistoon on saatavissa myös erivärisiä linssejä perinteisen kirkkaan linssin sijaan.

Hinnaltaan Delta Rx uimalasit ovat niin sanottuja varasto-uimalaseja kalliimmat. Hintaan vaikuttaa tarvittava voimakkuus. Mitä suurempi tarvittava voimakkuus on, sitä arvokkaammat lasit ovat. Hinnat vaihtelevat noin 100 – 200 euron luokassa.

Lasten uimalasit

Samaan tapaan luin aikuiset silmälasien käyttäjät myös lapset tarvitsevat tarkasti nähdäkseen uimalasit uintiharrastukseen.

Uimalaseja on saatavissa myös lasten koossa. Tällöin lasien istuvuus ja kiinnitys on mietitty lapsen pienemmän koon mukaan.

Kirjoitus on julkaistu 3.9.2012 ja päivitetty 17.12.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. tanja says

  Hei. Ajattelin kommentoida tähän, kysyäkseni silmälaseista. Sain juuri uudet lasit, mutta optikko ei kertonut minulle oikein, minkälainen näkö minulla sitten on. Jotain mainitsi taittoviasta. Näen ilman lasejakin ok, mutta silmissä on kuitenkin pientä “vikaa” ja haluaisin, että kertoisit minulle mitä nämä silmälasi “reseptissä” olevat merkinnät näin maallikon kielellä tarkoittavat?

  Kauko
  Sf: oikea -0.25 vasen -0.25
  Cyl: oikea -0.50 vasen -0.25
  Ax: oikea 10 vasen 15
  Prisma: oikea 0.00 vasen 0.00
  Basis
  Lukukorkeus: oikea 22.00, vasen 22.00
  Kv: oikea 31,0 vasen 31.0
  Des: oikea 0.0 vasen 0.0
  Des. suun : oikea 0 vasen 180

 2. Hei Tanja!
  Sinulla on todettu molemmissa silmissä pientä likinäköisyyttä ja hajataitteisuutta.
  Noista kertomistasi arvoista ei selviä näöntarkkuutesi eli näkemisen laadusta kertova arvo. Tämä merkitään reseptiin lyhenteellä V.

  Voimakkuudet ovat varsin pienet, eli näet varmasti omalla silmällä aika hyvin, mutta lasit kuitenkin varmasti parantavat näkemisen laatua.

  Lukukorkeus ja kv ovat silmälasien valmistukseen liittyviä mittoja joiden perusteella optinen keskipiste asetetaan oikealle kohdalle.

 3. ´lotta says

  Saisikohan sukellusmaskejakin vahvuuksilla?

 4. Hei Lotta!
  Kyllä sukellusmaskejakin saa vahvuuksilla ja niitä on myynnissä ainakin sukellustarvikkeita myyvissä liikkeissä. Varmasti näitä voi saada myös joihinkin optikkoliikkeisiin ainakin tilaamalla.

  Sinun kannattaa kysellä näistä kaupunkisi optikko- tai sukellustarvikeliikkeistä.

 5. Virpi says

  Hei!

  Minun näkövikani on -1.25 ja on myös hajataittoa. Uimalasit kun alkavat -1,5 niin
  onko se haitallista silmälle jos joutuu ostamaan vähän tehokkaammat?

  • Hei Virpi!
   Uimalaseissa joudutaan useasti valitsemaan hieman väärää voimakkuutta olevat lasit, koska kaikkia voimakkuuksia ei ole saatavissa. Valmiissa uimalaseissa ei myöskään ole hajataitteisuuden korjausta.

   Liian vahvasta linssistä ei ole mitään pysyvää haittaa. Toki silmät voivat kuitenkin hieman väsyä niitä käyttäessä.

   Sinun kohdallasi, kun kertomasi mukaan sinulla on myös hajataitteisuutta, voisi tuo -1,5 voimakkuus toimia ihan hyvin. Tällöin hieman yläkantissa olevalla voimakkuudella ikään kuin kompensoitaisiin hajataitteisuuden puuttumista.

   Sinun kannattaa käydä kokeilemassa optikkoliikkeessä uimalaseja. Näin pääset itse kokeilemaan miten näet laseilla.

   Mielestäni osassa uimalasimalleja voimakkuudet alkaa jo -1,00:stä. Näin voi olla, että sinulle löytyy suoraan oikeallakin voimakkuudella olevat uimalasit.

 6. Johanna says

  Hei!

  9-vuotias lapseni luukuttaa silmälaseihin lukemat +9.25. Piilolinssejä hänelle ei silmälääkärin toteaman yliherkkyyden vuoksi voida hankkia. Uimahalleissa sukeltaminen on siis mahdotonta, eikä esimerkiksi vesipuistoissa laseja sallita altaissa tai mäissä. Mikä neuvoksi, kun näyttäisi siltä, että uimalaseja voimakkuuksilla tehdään lähinnä –voimakkuuksilla, ei +:na (tai ainakaan noin suuriin lukemiin asti).

  • Hei Johanna!

   Uimalaseja vahvuuksilla löytyy kyllä plussanakin, mutta valitettavasti vahvimmat uimalasit ovat tietääkseni +8,00. Nämä lasit löytyvät Finnvuesin Delta-mallistosta.

   Mielestäni sinun kannattaa ottaa yhteyttä paikkakuntasi optikkoliikkeeseen ja kysyä voivatko he toimittaa kyseisiä uimalaseja. Jos voivat, niin samalla he voisivat varmasti varmistaa olisiko laseja mahdollisuus saada poikkeustapauksessa isommallakin kuin +8:n voimakkuudella.

   Vaikka ei olisikaan, uskoisin voimakkuuden +8,00 olevan kuitenkin parempi kuin kokonaan ilman laseja.

   Kyseiset uimalasit ovat tilaustavaraa, joten niiden kanssa ei etukäteen pääse kokeilemaan linssien toimintaa. Optikon on kuitenkin mahdollista näyttää koekehyksen avulla lapsellesi miten tällä voimakkuudella näkisi.

   Hintaa tämmöisille uimalaseille tulee kuitenkin aika paljon verrattuna perusvoimakkuuksilla oleviin laseihin. Hinta voi olla jopa 200 – 300 euron luokkaa.