Ultra-B lentoluvan (UPL) näöntarkkuusvaatimus?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Jussi kysyi 25.2.2016

Kävin optikolla näöntarkkuus mittauksessa Ultra-B (UPL) lentolupakirjaa varten.

Optikko kirjoitti tuloksena lappuun. (laseilla) oikea sf -1,75 ja vasen sf -0,5,cyl -1,00, ax 140. 

Ovatko nämä riittävän hyvät arvot, jos vaatimukset ovat ~normaali autonajokortin luokkaa.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Jussi!

Täytyy myöntää tähän alkuun, että ilmailunäkeminen ei ole minun vahvin alueeni. Itselleni ei ole sattunut koskaan ilmailua harrastavaan henkilöä, jolle olisin päässyt kirjoittamaan lausuntoa näkökyvystä.

Lisäksi ilmailussa näkemiselle ja muulle terveydelle asetetut vaatimukset vaihtelevat sen mukaan minkälaisesta lentolupakirjasta on kyse. Käsittääkseni voit tarvita vielä ilmailulääkärin lausunnon terveydentilasta ja hänkin saattaa tutkia silmiäsi.

Joka tapauksessa yleensä aina kun näkö pitää todistaa jotakin ammattia tai lupaa varten, tarvitaan tähän tieto näöntarkkuudesta ilman laseja ja lasien kanssa. Kertomissasi tiedoissa on ainoastaan silmälasien voimakkuudet. Tämä ei siis kerro kuinka tarkkaan näet ilman laseja eikä myöskään sitä kuinka tarkkaan näet lasien kanssa.

Oliko optikoltasi saadussa lapussa muita arvoja? Näöntarkkuus laseilla voidaan merkitä lyhenteillä V ja näöntarkkuus ilman laseja lyhenteellä VV (vapaa visus).

Itse en ole nähnyt optikoille suunnattua todistuskaavaketta ilmailunäöntarkastuksiin. Minulla on tapana hyödyntää ajokorttilausuntokaavakkeita, jos asiakas tarvitsee lausunnon näöstään johonkin muuhunkin tarkoitukseen. Tähän saadaan helposti merkittyä henkilön näöntarkkuus laseilla ja ilman sekä lasivoimakkuudet.

Sanoit, että näöntarkkuusvaatimus on normaalin ajokortin luokkaa. Onko tämä määritelty jossakin tarkemmin? Itse en onnistunut löytämään tietoa.

Voin auttaa sinua enemmän kun vastaat kysymyksiini.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa