Uudet piilolinssit vaativat aina piilolinssisovituksen

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Valitettavasti liian moni piilolinssien käyttäjä on siinä käsityksessä, että käytyään kerran piilolinssisovituksessa voi tämän jälkeen käyttää kaikenlaisia piilolinssejä huoleti. En tiedä mistä tämä uskomus on saanut alkunsa. Joka tapauksessa se on iskostunut ihmisten mieleen turhan sitkeästi.

Tämän takia kerron aina erikseen omille asiakkailleni antaessani hänelle piilolinssimääräyksen, että määräys on voimassa vain siinä mainittuihin linsseihin.

Piilolinssisovituksen tarkoituksena ei siis ole antaa mitään yleistä lupaa piilolinssien käyttöön. Tämän sijaan sovituksessa sovitetaan yksi tietty piilolinssi, joka asettuu oikealla tavalla asiakkaan silmään kaikin tavoin.

Optikon antama piilolinssimääräys on voimassa vain ja ainoastaan siinä mainitulle linssille, eikä siihen saa tehdä itse mitään muutoksia.

Mikäli asiakas haluaa vaihtaa jossain vaiheessa vaikka eri vaihtovälillä olevan linssiin tai erimerkkisen linssin, niin tällöin uusi linssi on sovitettava aina uudestaan.

Samankaltainen nimi ei tarkoita linssien samanlaisuutta

Joidenkin tuoteperheen linsseillä saattaa olla samankaltaiset nimet. Osassa asiakkaissa tämä aiheuttaa sekaannuksia.

Esimerkiksi Acuvue tuoteperhe koostuu useista linsseistä, joiden kaikkien nimessä on maininta Acuvue. Tästä huolimatta esimerkiksi Acuvue TruEye, Acuvue Oasys ja Acuvue Advance ovat kaikki erilaisia linssejä, eikä yhden noista käyttäminen mahdollista siirtymistä toiseen ilman uutta piilolinssisovitusta.

Eri linssi mutta (lähes) samat mitat

Varsin usein asiakkaat miettivät voisivatko he vaihtaa johonkin toisen nimiseen linssiin, jonka mitat ovat samat tai ainakin lähes samat kuin nykyisessä linssissä.

Näinkään ei voi kuitenkaan tehdä, koska linssin mittojen lisäksi myös erilaiset linssimateriaalit ja valmistustekniikat vaikuttavat linssien istuvuuteen.

Esimerkiksi Ciba Visionin Focus Monthlyssä ja Airoptix Aquassa on sama kaarevuus 8,6 ja halkaisijassa on 0,2 mm ero. Mitoiltaan linssit vaikuttavat siis hyvin samanlaisilta. Kyseessä ovat kuitenkin täysin erilaiset linssit. Focus Monthly on perinteinen kuukauden vaihtovälin linssi ja Air Optix Aqua silikonihydrogeelilinssi.

Private label -linssit hankaloittavat osaltaan tilannetta

Isot linssivalmistajat tekevät eri ketjuille niin sanottuja Private label -tuotteita. Käytännössä tällä tarkoitetaan sitä, että esimerkiksi Dailies-linssiä myydään monessa eri ketjussa ketjun omalla tuotemerkillä.

Sinällään brändituotteesta voidaan siirtyä Private Label -tuotteeseen ja päinvastoin silloin kun ollaan täysin varmoja siitä, että kyseessä on sama tuote.

Ongelmana tässä on kuitenkin se että välillä tuotteiden nimet vaihtelevat hyvin nopeasti. Ainakaan itse en muista ulkoa kaikkia vaihtoehtoisia tuotenimiä, joita brändituotteilla on.

Netissä on erilaisia taulukoita eri tuotenimien vastaavuuksista, mutta henkilökohtaisesti en uskaltaisi pitää tämmöistä omalla sivullani. En ole myöskään törmännyt yhteenkään taulukkoon, jossa ei olisi ollut käsitykseni mukaan jonkinlaisia virheitä.

Piilolinssisovituksessa vuosittain vaikka käyttäisikin samaa linssiä

Kannattaa muistaa myös se että piilolinssimääräys ei ole voimassa ikuisesti, vaan piilolinssitarkastuksessa suositellaan käymään kerran vuodessa. Tämä sen takia, koska silmien pinnan kaarevuudessa voi tapahtua muutoksia tai silmät voivat reagoida muuten piilolinssien käyttämiseen. Piilolinssitarkastuksessa optikko pystyy myös arvioimaan onko markkinoille tullut paremmin asiakkaalle sopivia uusia linssejä.

Joissain tapauksissa optikko voi myös määrittää, että piilolinssiresepti on voimassa lyhyemmänkin ajan kuin vuoden. Itselläni on tapana merkitä piilolinssimääräykseen lyhyempi voimassa oloaika silloin kun asiakkaan silmässä on jotakin sellaisia tekijöitä, jotka voivat muuttua hyvinkin nopeasti.

Poikkeustapauksissa piilolinssiresepti voi olla voimassa jopa kaksi vuotta. Itse en muista koskaan suositelleeni niin pitkää tarkastusväliä, vaikka asiakas käyttäisikin todella vähän linssejä.

Olen kirjoittanut aiemmin myös oman kirjoituksen Silmälasi- tai piilolinssireseptin voimassaoloajasta.

Kirjoitus on julkaistu 28.10.2011 ja päivitetty 9.1.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Karamelli says

  Hei! Olen käyttänyt samaa piilolinssi merkkiä vuoden ja viime marraskuussa piilolinssi ei enää tuntunutkaan hyvältä oikeassa silmässä. Sitä ei voi pitää paria tuntia kauempaa kun se alkaa hankaamaan ja tuntuu erittäin ikävältä. Kävin silmälääkärissä joka totesi että näkö on pysynyt samana ja silmät ovat ok:t. Mistä ihmeestä siis johtuu ettei oikeassa silmässä piilari tunnu enää hyvältä? Onko siinä voinut yhtäkkiä tapahtua jotain kaarevuus muutoksia vai miksi silmä ikään kuin hylkii piilolinssiä? Vasemman silmän kanssa ei ole mitään ongelmia. Ihan kuin piilaria ei edes silmässä olisi ja siltähän sen pitäisikin tuntua.

 2. Hei Karamelli!
  Silmän kaarevuudessa on voinut tapahtua muutoksia vuodenkin aikana.

  Sinun kannattaa varata aika optikolle piilolinssikontrolliin, jossa selviää pitääkö linssin mittoihin tai linssimateriaaliin tehdä muutoksia.

  Muutenkin piilolinssikontrollissa on hyvä käydä ainakin vuoden välein.

 3. Sain kaverilta pilkkahinnalla satsin yötäpäivää- piilolinssejä, joissa on vain pykälää heikommat voimakkuudet kuin minulle itselleni määrätyissä linsseissä. Kaarevuus on omissani 8,7 ja näissä uusissa 8,6. Halkaisija on omissa 14,2 ja näissä uusissa 14,0.

  Arvot ovat siis lähes samat, mutta merkki ja tyyppi erit. Olen kokeillut linssejä parina päivänä ja vain päiväkäytössä. Ne tuntuvat hyviltä ja niillä näkee hyvin.

  Ammattilaisen suositus varmaankin on, että niiden sopivuus pitää silti tutkia optikolla. Näin aion tehdäkin ennen kuin käytän niitä enemmälti. Riittääkö tässä tapauksessa, että menee vain liikkeeseen nämä linssit päässä ja pyytää tarkastusta? Ja kuinka todennäköisenä pitäisit, että näinkin vähän omista linsseistä poikkeavat ovat sopivat ja turvalliset käyttää?

 4. Hei Tase!
  Optikkona suosittelen ehdottomasti, että uusien piilolinssien sopivuus varmistetaan piilolinssitarkastuksessa.

  Vaikka erot halkaisijassa ja kaarevuudessa ovat pienet, voivat ne siitä huolimatta vaikuttaa linssin sopivuuteen. Lisäksi linssimerkin vaihtuessa linssin materiaali on vaihtunut sekä mahdollisesti myös paksuus ja valmistustekniikka. Näin tässä voi olla tapahtunut monta pientä muutosta, jotka kaikki vaikuttavat linssin sopivuuteen.

  Se että linssi tuntuu silmässä hyvältä, ei kerro kaikkea. Esimerkiksi liian tiukka linssi voi tuntua hyvältä silmässä.

  Suosittelen sinua varaamaan etukäteen ajan optikolle piilolinssikontrolliin. Toki joissain liikkeissä voit päästä tarkastukseen suoraan ilman ajanvaraustakin.

  Itse suosittelen asiakkaille, jotka tulevat omien linssien kanssa piilolinssikontrolliin, laittamaan linssit silmään vähintään tuntia ennen tarkastusta. Tämä sinun kannattaa kysyä kun varaat aikaa.

  Lisäksi sinun kannattaa ottaa mukaan tarkat tiedot silmissä olevista linsseistä sekä piilolinssikotelo ja silmälasit. Tarkat tiedot linsseistä löytyvät esimerkiksi myyntipakkauksesta.

  Joissain tapauksissa voi olla tarve poistaa linssi piilolinssikontrollin yhteydessä ja silloin on hyvä jos piilolinssikotelo ja silmälasit ovat mukana.