Uudet silmälasit aiheuttavat pahoinvointia ja kauas näkeminen on epätarkkaa

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Tiitu kysyi 1.1.2015

Sain ensimmäiset silmälasini noin kolme viikkoa sitten, joissa arvot:

 • O: Sf +1.00, Cyl -0.25, Ax 10, Pd 27.0
 • V: Sf +1.00, Pd 26.5

Lasit ovat kaukolasit, joten onko niillä tarkoitus nähdä myös kauas? Noin kolmen metrin päässä esimerkiksi kasvot alkavat näyttää melko epätarkoilta.

Suurin syy, jonka vuoksi tätä nyt kirjoitan on se, että mietin onko laseissani jotain vikaa. Lasit ovat ihan hyvät silloin kuin pidän pääni paikoillaan. Jos katselen ympärilleni, tuntuu vähän kuin olisi veden alla. Ympäristö jotenkin vääristyy tai venyy. Esimerkiksi vessan neliönmuotoiset laatat alkavat muuttua salmiakin muotoiksi.

Pitäisin laseja mielelläni vaikka koko ajan, koska silmäni eivät väsy kuten ilman laseja, mutten voi, koska ne aiheuttavat huonovointisuutta.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Tiitu!

Uudet lasisi ovat tosiaan kaukolasit, joilla korjataan kaukotaitteisuutta.

On ihan normaalia, että aluksi laseilla saattaa tuntua hankalammalta katsoa kauas kuin ilman laseja.

Tämä johtuu siitä, että aikaisemmin ilman laseja katsoessa silmäsi ovat tehneet koko ajan pientä tarkennustyötä, joka voi aiheuttaa silmien väsymistä, silmäsärkyjä sekä päänsärkyä. Kaukolaseihin totutteluvaiheessa silmä ei osaa heti rentoutua, vaan jatkaa samaa työskentelyä ja lisäksi silmälasit korjaavat taittovirhettä. Näin sinulla on käytössä ikään kuin tuplakorjaus. Tämä voi aiheuttaa sumeutta tai kuvailemaasi katsomiseen liittyvää tunnetta veden alla olemista.

Kysymyksestäsi ei selvinnyt tarkemmin kuinka paljon olet pystynyt käyttämään laseja. Jos olet käyttänyt laseja vain pieniä hetkiä kerrallaan, suosittelisin vielä yrittämään käyttää laseja ihan kokoaikaisesti mahdollisimman paljon.

Jos kuitenkin olet käyttänyt laseja paljon eivätkä tuntemukset yhtään helpota, kannattaa sinun olla yhteydessä liikkeeseen, josta lasit hankit. Näin he voivat varmistaa optisten mittojen oikeellisuuden ja katsoa samalla, että lasit istuvat oikein kasvoillasi. Tarvittaessa optikko tarkastaa myös näöntarkastuksen tuloksen.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Tiitu says

  Hei
  Olen kyllä pitänyt laseja lähes koko ajan ja huomaankin, että päätäni alkaa särkeä, jos en pidä niitä. Silmäni ovat nyt tottuneet laseihin niin, että näen niillä melko normaalisti. Kauas tosin näen edelleen tarkemmin ilman laseja ja, jos on vähänkin hämärää näkeminen vaiketutuu. Lasit jotenkin haalistavat värejä.
  Mutta venyminen ja vääristyminen ei ole hävinnyt mihinkään. Varsinkin liikkuessa se häiritsee ja erityisesti kaupassa, kun pitää myös katsella ympärilleen. Ongelma tuntuu olevan linssien laidoissa. En ole vielä ehtinyt käydä liikkeessä, josta hankin lasit, mutta aion kyllä kunhan liikun siellä päin.

  • Olet jo totutellut laseihin melko kauan. Kun oireet eivät tunnu helpottavan, niin kannattaa tosiaan käydä juttelemassa asiasta liikkeessä, josta hankit lasit.

   On kuitenkin hyvä huomioida, että linssien reuna-alueen kautta katsoessa kuva ei ole samanlainen kuin optisen keskipisteen kohdalta katsoessa. Tästä huolimatta olisi kuitenkin hyvä varmistaa onko optinen kuvautuminen normaalia. Tietenkin myös linssien optiset mitat ja voimakkuudet on syytä tarkastaa.

   Toivottavasti asia selviää!

 2. Tiitu says

  Eli voiko tämä olla linssien ominaisuus? Onko linsseissä laadullisia eroja tämän suhteen? Kun pidän pääni paikallaan ja liikutan silmiä, mitään ongelmaa ei ole ja näen ihan hyvin. Kun taas katson yhteen kohtaan ja liikutan päätäni (tai laseja) ympäristö alkaa heilua ja vääristyä. Tähän riittää ihan pienikin liike.

  • Hei Tiitu!
   Kyllä yksiteholinssienkin optisessa laadussa voi olla eroa esimerkiksi sen suhteen minkä verran linssin reuna-alueella on niin sanottuja optisia linssivirheitä.

   Joka tapauksessa on normaalia, että kaikilla silmälaseilla linssien reuna-alueella näkyy huonommin kuin optisen keskipisteen kohdalta katsoessa.

   Käy ihmeessä juttelemassa optikkosi kanssa onko kyseessä normaali asia vain onko laseissa jotain vialla.

 3. Tarja Hämäläinen says

  Sain eilen moniteholinssit. Tietokoneen ääressä istuessa tietokone vääristyy niin, että yläosa on pitempi kuin alaosa ja sivut tietysti vinot. Kysymyksessä kiinteä tietokone. Ulkona liikkuessa ihmiset latistuvat, kutistuvat.Pensaat levenevät ja kävelytie nousee pystyyn.Ja kävely muuttuu epävarmaksi.Televisiota on kylläkin helppo katsoa.Sanomalehden lukeminen hankalaa, kun se on pöydällä vaakatasossa.Edelliset lasit olivat yksilölliset ja niiden kanssa ei ollut samaa ongelmaa.Sain lasit eilen.

 4. Tarja Hämäläinen says

  Vielä edelliseen kysymykseen.Rupesin käsin tiskaamaan ja matalat lautaset pyöreät muuttuvat soikeaksi ja tiskialtaan etuosa näyttää nousevan ylemmäksi.

  • Hei Tarja!
   Pahoittelut vastauksen kestämistä ulkomaan matkan takia.

   Minkälainen tilanne on nyt uusien lasien kanssa? Entä olivatko vanhat lasisi muuten yksilölliset monitehot vai yksitehot?