Uudet linssit vanhoihin kehyksiin – miten tämä onnistuu?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Aina välillä asiakkaalla tulee vastaan tilanteita, jolloin uusien linssien laittaminen vanhoihin kehyksiin tuntuu hyvältä ratkaisulta. Näöntarkastuksessa voidaan esimerkiksi huomata, että vain toiseen silmään tulee muutosta ja toinen linssi on kunnossa.

Aina välillä asiakas haluaa säilyttää vanhat kehykset myös silloin kun niihin pitää vaihtaa molemmat linssit.

Linssien vaihtaminen huonokuntoisiin kehyksiin ei kannata

Ihan ensimmäiseksi kannattaa arvioida missä kunnossa silmälasien kehys on oikeasti. Mikäli kehys on erittäin hyvässä kunnossa, voidaan siihen vaihtaa linssi tai linssit.

Tässäkin kannattaa kuitenkin aina muistaa, että tällaiset vanhat kehyksen uudelleen linssitykset tapahtuvat suuressa osassa liikkeistä aina asiakkaan omalla vastuulla. Tämä tarkoittaa siis sitä, että mikäli kehys jostain syystä rikkoutuu uutta linssiä vaihdettaessa, ei liike korvaa kehystä.

Syy tähän on se, että vanhoissa kehyksissä voi olla pieniä murtumia, jotka eivät näy päällepäin. Murtumien takia kehys voi kuitenkin rikkoutua helposti sitä käsitellessä. Toki kehystä käsitellään varovasti, mutta vahinkoja voi siitä huolimatta sattua.

Yleensä rikkoutumiset ovat kuitenkin todella harvinaisia, mutta välillä niitä valitettavasti sattuu.

Selvitäänkö vain toisen linssin vaihdolla

Mikäli vanhoihin kehyksiin halutaan vaihtaa vain toinen linssi, on tällöin tiedettävä mitä materiaalia vanhat linssit ovat ja minkälaisia pinnoitteita niissä on käytetty. Esimerkiksi moniteholaseissa toista linssiä vaihdettaessa pitää tilalle asentaa samanmerkkinen, optiikaltaan samanlainen linssi.

Jos oikean ja vasemman linssin optiikka ei ole samanlainen, aiheuttaa se yleensä sen, että laseja on käytännössä mahdoton käyttää.

Monitehoissa vanhoista linsseistä pitää tietää siis tarkalleen linssin valmistaja sekä täydellinen merkki- ja mallitieto.

Mikäli kyseessä on värjätty tai auringon valon mukaan tummuva linssi, voi uuden linssin värisävy poiketa alkuperäisestä. Tällöin molemmat linssit täytyy vaihtaa, mikäli halutaan linssien olevan varmasti samanväriset.

Hankaluutta vain toisen linssin vaihtamisessa voi aiheuttaa myös tilanne, jossa lasit ovat ostettu alun perin jostain toiseen ketjuun kuuluvasta liikkeestä. Tällöin toiseen ketjuun kuuluva liike ei pysty vaihtamaan vain toista linssiä, koska heillä ei ole välttämättä mahdollisuutta saada samanmerkkistä linssiä kuin aikaisempi on.

Linssin vaihtaminen voi viedä aikaa

Asiakkaan kannattaa varautua siihen, että linssien vaihtaminen omiin kehyksiin voi kestää melko kauankin. Tällöin ongelmaksi voi tulla pärjääminen ilman laseja, mikäli käytössä olevat lasit ovat ainoat.

Liikkeissä, joissa ei ole omaa pajaa, voi hiontaan kulua aikaa päiviä tai pahimmillaan useampia viikkoja. Tällöin linssit joudutaan lähettämään keskuspajalle, ja osalla liikkeistä nämä keskuspajat voivat olla ulkomaillakin. Tämän takia kaikki liikkeet eivät välttämättä suostukaan hiomaan uusia linssejä vanhoihin kehyksiin.

Mikäli laseja tarvitaan koko ajan, niin nopeimmin linssin vaihtaminen onnistuu liikkeessä, jossa on oma työpaja. Tällöin linssin tai linssien asennus voi onnistua nopeimmillaan jopa tunnissa.

Paljonko linssien vaihtaminen maksaa?

Valitettavasti en osaa arvioida kuinka paljon linssien vaihtaminen uusiin kehyksiin maksaa eri liikkeissä. Enimmillään vanhojen lasien uudelleen linssitys saattaa tulla aivan samanhintaiseksi kuin kokonaan uudet lasit.

Omalla tavallaan hintaan voi vaikuttaa myös se, että yleensä aina optikkoliikkeiden tarjoukset koskevat kokonaan uusia laseja.

Näin hinta selviääkin helpoiten kysymällä asiaa liikkeestä samalla kun ollaan katsomassa uusia linssejä.

Vanhat linssit vanhaan kehykseen

Joskus harvoin liikkeeseen tulee asiakkaita, jotka haluaisivat vaihtaa vanhat linssit johonkin toisiin, asiakkaan vanhoihin kehyksiin. Periaatteessa tämmöinenkin on mahdollista jossain pienessä liikkeessä, jolla on vielä oma työpaja. Eri asia on sitten saadaanko tällaisista laseista optisia mittoja enää kohdilleen.

Muutenkaan tämmöinen vanhojen linssien vaihtaminen vanhoihin kehyksiin ei oikein tunnu enää järkevältä.

Yhteenveto

Yhteenvetona voi sanoa, että joissain tilanteissa esimerkiksi yksittäisen tai molempien linssin vaihtaminen vanhaan kehykseen voi olla kuitenkin olla hyväkin ratkaisu. Näin siitä huolimatta, että tässä kirjoituksessa kerroin pääasiassa asiaan mahdollisesti liittyvistä ongelmista.

Vaihtamisen järkevyys on kuitenkin aina hyvin tapauskohtaista. Parhaiten asia siis selviää vierailemalla optikkoliikkeessä nykyisten lasien kanssa.

Kirjoitus on julkaistu 26.9.2010 ja päivitetty 13.5.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa