Valmislasit eli tiimarilasit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Vaikka kaikki Tiimarit taitavat olla jo sulkeneet ovensa, niin silti edelleen moni asiakas kertoo käyttävänsä niin sanottuja tiimarilaseja. Läheskään kaikki valmislaseja käyttävät eivät kuitenkaan ole hankkineet laseja Tiimarista. Tiimarin lisäksi valmislaseja on myynnissä muun muassa huoltoasemilla, apteekeissa, marketeissa ja jopa optikkoliikkeissä.

Näöntarkastukseen tullessa asiakas saattaa kertoa, ettei hän käytä silmälaseja. Samaan hengenvetoon asiakas saattaa kuitenkin sanoa hieman häpeillen, että onhan hänellä niitä valmislaseja käytössä. Valmislasien käytössä ei kuitenkaan ole mitään hävettävää. Lisäksi niiden käyttö on optikolle tärkeä tieto.

Valmislasien ominaisuudet

Valmislasit ovat oikeammin suurennuslasit kuin silmälasit, eli niitä on saatavissa vain plus-voimakkuuksin. Miinus-voimakkuuksin varustettuja valmislaseja en ole nähnyt Suomessa myytävän.

Valmislasien linssit ovat valmistettu valamalla muottiin, eli niitä ei ole hiottu silmälasilinssien tapaan. Laadullisesti valmislasit eivät ole henkilökohtaisten mittojen mukaan valmistettujen silmälasien tasoisia. Valmislasien optiikka ei ole yhtä laadukasta kuin hiotuissa linsseissä ja linsseissä voi olla vääristymiä. Myös kehysten istuvuus sekä linssien mitoitus eivät välttämättä asetu kohdalleen.

Lisäksi valmislasien molemmat linssit ovat samaa voimakkuutta, eikä niissä ole hajataitteisuuden korjausta. Kaikissa valmislaseissa linssien voimakkuus ei välttämättä vastaa valmislasissa ilmoitettua voimakkuutta.

Karkeasti voisi siis sanoa että valmislasit ovat suurennuslasit silmälasien kehyksessä.

Minkälaiseen käyttöön valmislasit sopivat?

Valmislasit ovat oiva apuväline lyhytaikaiseen lähikatseluun, mutta pitkäaikaisessa lähikatselussa ne voivat rasittaa ja väsyttää silmiä.

Valmislaseilla ei voi aiheuttaa silmiin mitään pysyvää vahinkoa, vaan ainoastaan silmien väsymistä. Valmislaseja ostaessa kannattaa varmistaa, että linssin läpi näkyy tarkasti halutulle etäisyydelle ja ettei linssi vääristä.

Myös optikkoliikkeissä on halpoja silmälaseja

Valmislasien hinnat ovat edullisimmillaan parin euron luokkaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että nykypäivänä optikkoliikkeistäkin löytyy halpoja, mutta silti omien henkilökohtaisten mittojen mukaan tehtyjä silmälaseja. Tällä hetkellä optikkoliikkeiden edullisimmat lasit taitavat olla 25-30 euron hintaluokassa.

Kirjoitus on julkaistu 15.02.2009 ja päivitetty 14.4.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. pekka leminen says

    onko näitä valmislaseja myös aurinkolaseina?

  2. Hei Pekka!
    Ainakaan optikkoliikkeissä ei taida olla valmislaseja aurinkolaseina. Toisaalta optikkoliikkeet eivät yleensäkään ole valmislasien suurin myyjä, vaan niitä myyvät enemmän marketit, huoltoasemat ja apteekit.

    Valitettavasti en osaa sanoa minkälainen heidän valikoimansa on.

    Yleensähän valmislaseja käytetään lukemisen apuna, joten oletko etsimässä aurinkolaseja, joita käyttäisit lukiessa?