Vanhojen silmälasien voimakkuuksien selvittäminen näöntarkastuksessa

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Aina välillä näöntarkastukseen tulee asiakkaita, jotka pahoittelevat kun käytössä olevien lasien silmälasireseptiä ei löytynyt mistään. Tämä ei kuitenkaan yleensä ole mikään ongelma, koska voimakkuudet voidaan mitata tähän tarkoitukseen valmistetulla niin sanotulla valontaittomittarilla.

Mittaaminen voi kuitenkin olla hieman hankalaa, jos käytössä on moniteholasit tai niin sanotut syväterävät päätelasit. Kyseisissä laseissa oikean voimakkuuden saaminen edellyttää millilleen oikeaa mittauskohtaa.

Tämän takia onkin hyvä ottaa aina kirjalliset dokumentit laseista mukaan silloin kun ne ovat tallessa.

Edellisiä voimakkuuksia ei kannata salata

Joskus harvoin ihmisillä on sellainen käsitys, että optikko tai silmälääkäri tekee paremman tarkastuksen silloin kun vanhoja tietoja ei anna tutkijalle.

Jokaiselle henkilölle tehdään kuitenkin varmasti ihan yhtä laadukas tarkastus riippumatta siitä ovatko vanhojen lasien voimakkuudet tiedossa vai ei.

Emmehän me toivottavasti mene lääkärinkään vastaanotolle niin, että emme kerro mikä sairaus meillä on diagnosoitu ja katso löytääkö uusi lääkäri saman sairauden.

Tällainen vanhojen voimakkuuksien piilottaminen voi kuulostaa melko oudolta. Tässäkin työssä törmää kuitenkin erilaisiin asiakkaisiin.

Käytössä olevien lasien voimakkuuden tietämisestä on hyötyä

Kun käytössä olevien lasien voimakkuus on tiedossa, voidaan asiakkaalle kertoa millä tavalla näkö on muuttunut. Samalla asiakkaalle voidaan antaa jonkinlainen arvio siitä kuinka kauan muutokseen tottuminen vaatii aikaa. Jos asiakkaalla on ollut vanhojen lasien kanssa jotakin ongelmia, pystytään miettimään muuttuuko voimakkuus siten, että koetut ongelmat mahdollisesti poistuvat.

Kun vanhat voimakkuudet ovat tiedossa, ei optikon tai silmälääkärin tarvitse aloittaa tarkastusta tavallaan ihan nollasta. Tässä mielessä optikko tai silmälääkäri pääsee työssään vähän helpommalla vanhojen voimakkuuksien ollessa tiedossa.

Asiakkaan kannattaa myös kertoa jos vanhojen lasien voimakkuudet tuntuvat jotenkin vääränlaisilta.

Vanhat lasit aina mukaan näöntarkastukseen

Joskus asiakas saattaa tulla tarkastukseen ja kertoa, että hänellä on käytössä niin huonot lasit, että ei viitsinyt ottaa niitä mukaan. Tässäkin tapauksessa vanhat lasit kannattaisi kuitenkin ottaa mukaan, koska optikko tai silmälääkäri saa niistä arvokasta ja tärkeää tietoa uusia laseja ajatellen.

Yhteenvetona voisi sanoa, että näöntarkastukseen tullessa kannattaa ottaa aina mukaan mahdollisimman paljon tietoa silmistään ja käytössä olevista laseista. Myös tieto lääkityksestä on tärkeää ja tästä olen kirjoittanut oman kirjoituksen Miksi optikko kyselee sairauksista ja lääkityksestä?

Kirjoitus on julkaistu 01.03.2010 ja päivitetty 1.2.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. anne ojanen says

    Hei
    Olen juuri saanut uudet lukulasit ja tuntuu etten oikein näe näillä, vanhoilla näkee selvemmin.
    vanhat lasit ovat voimakkuudeltaan OBJ od 4,25 (3,759 ref OS 0,50 LÄHELLE OD 5.50 OS 2.25.uUDET Lasit od + 4.25 cyl -0.50 ax 90, os +1.00 cyl 0.25 ax 90, ADD 1,75)Kaukolasit vajaan vuoden vanhat OD +3.50 CYL +0.50 OS +0.25 CYL +0.50 AX 0.Uudet lasit (aurinko)OD +4.00 CYL – 0.50 OS + 0.75 CYL – 0.25 AX 90. Kuulostaako hyvältä, Olisiko tullut joku virhe voimakkuuksiin vai onko se vain luulotautia.T.Anne

  2. Hei Anne!
    Uusien ja vanhojen lasiesi välillä on jonkin verran voimakkuuseroa, mutta mitään epänormaalia tuommoisissa muutoksissa ei ole. Mitään tarkempaa minun on mahdoton sanoa kun en ole itse tutkinut silmiäsi.

    Jos et totu uusiin voimakkuuksiisi parissa viikossa, niin sinun kannattaa ottaa yhteyttä liikkeeseen, josta olet lasit hankkinut. He pystyvät varmistamaan että näöntarkastuksen tulos on oikea ja lasit ovat valmistettu sen mukaan.

    Eli uudet lasit ja niiden käyttäminen saattavat vaatia totuttelua. Esimerkiksi uusilla, vahvemmilla lukulaseillasi luettava teksti pitää tuoda lähemmäs kuin vanhoilla laseilla.

  3. Heidi says

    Hei!

    Ostin uudet silmälasit. Miinus oli pysynyt samana, mutta muutoksia oli tullut hajataittoon. Ennen molemmissa silmissä oli a:90 nyt toisessa silmässä a:65 ja toisessa a:100.
    Myös silmäteräväli (PD) oli eri kun edellisissä laseissa. Ihmettelenkin muuttuuko silmäteräväli ajan kuluessa? Edellisten lasien ostosta on reilu 2v.

    Aikaisemmin laseja vaihtaessa ei ole tullut minkäänlaisia “oireita”, nyt niitä on senkin edestä. Kävellessä tulee huono, pyörryttävä olo, eri tasojen korkeuksia on vaikea erottaa ja maa näyttää kaltevammalta kun yleensä. Lisäksi on olut päänsärkyä/ silmien rasittumista. Nämä ovat ensimmäiset ohennetut, siimalla varustetut lasit. Ovatko nämä mielestäsi normaaleja oireita lasien uusimisen jälkeen vai onko minun syytä epäillä virhettä laseissa/vahvuuksissa? Vanhaa lappua laseista minulla ei ollut mukana vaan edelliset vahvuudet katsottiin vanhoista laseistani.

    Lisäksi silmälaseissa on vihreä viiva toisen linssin sisäpuolella. Viiva näyttää samalta kuin “heijastus” valoa vasten, linssit on käsitelty heijastusta vähentävällä aineella. Viiva ei näy suoraan katsottaessa. Miedolla pesuainella pestessä viiva ei lähtenyt pois. Olen varma etten ole itse naarmuttanut ym. laseja. Mietin voiko viiva johtua heijastuksenesto-aineesta? Vai onko minun käytävä optikkoliikkeessä näyttämässä laseja.

    Kiitoksia jo etukäteen vastauksistasi

  4. Hei Heidi!

    Muutoksen silmäteräväliin voi aiheuttaa esimerkiksi kasvaminen, mutta en toki tiedä minkä ikäinen olet. Tietenkin pientä eroa voi tulla eri mittaajienkin välillä.

    Kuinka suuresta muutoksesta oli kyse?

    Akselin suunnan kääntyminen saattaa aiheuttaa juuri mainitsemiasi oireita ja sen pitäisi helpottaa muutamien päivän kuluessa. Vaikka voimakkuudessa ei ole suuria muutoksia jo linssimateriaalin ja kehyksen muuttuminen vaativat totuttelua.

    Joillekin ohennettuun materiaaliin siirtyminen voi aiheuttaa totuttelua, koska linssi muodostaa aavistuksen erilaisen kuvan aivoille. Uudet lasitkaan eivät ole koskaan aivan samalla etäisyydellä silmästä ja esimerkiksi niiden kaltevuus silmään nähden voi olla erilainen.

    Tuohon vihreään viivaan en osaa ottaa kantaa sitä näkemättä. Se voi olla niin sanottu heijastamattoman pinnan jäännösheijaste, eli valot näkyvät linssistä vihreinä. Kyseessä voi olla myös linssien muotoonhiontavaiheessa käytetystä merkkaustussista jäänyt jälki, joka ei välttämättä irtoa kotikonstein.

    Sinun kannattaa käydä liikkeessä, josta olet lasit hankkinut. Siellä he voivat tutkia mikä linsseissä näkyvä vihreä viiva on.

    Samalla siellä voidaan varmistaa lasien asennus, jos oireet eivät katoa laseihin tottumisen myötä.