Värillinen piilolinssi, jossa mustuaisen kohta on värjäämätön?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki –Baym kysyi 21.7.2015

Tilasin netistä air optix colors linssejä, mutta pikselit ilmeisesti osuivat mustuaisen reunalle ja ne häiritsevät aika paljon.

Näkökentän reunoilla näkyy värillinen rengas. Kuulin, että värillisiä linssejä on olemassa eri kokoisia, mutta en löydä mistään eri koko vaihtoehtoja.

En myöskään löydä ostamistani linsseistä mitään koko merkintää. Miten ihmeessä löydän ikinä sopivan kokoisia värillisiä linssejä?

En halua kuitenkaan sellaisia, jotka ovat kokonaan värjätty.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei!

Värillisiä linssejä on tosiaan kahdenlaisia, sekä läpivärjättyä että linssejä, joissa mustuaisen kohta on värjäämätön.

Suurimmassa osassa linssejä mustuaisen kohta on värjäämätön. Saatavissa on kuitenkin läpivärjättyjä linssejä. Esimerkiksi silloin kun oma mustuaisaukko on todella pieni ja halutaan voimakas värin muutos vaikka sinisestä tummaan ruskeaan, valitaan monesti läpivärjätty linssi. Näin oma väri ei pääse näkyviin värjäämättömältä kohdalta.

Kun puhutaan linsseistä, joissa mustuaisen kohta on värjäämätön, tulee muistaa, että mustuaisen koko ei ole vakio. Kirkkaassa valossa mustuaisen halkaisija on noin 1-3 millin luokkaa. Hämärässä mustuaisen koko suurenee niin, että jollain mustuaisaukon halkaisija voi olla jopa 10 mm.

Tämän takia mustuaisen koon ollessa iso, voi linssi värjätä näkökentän reuna-aluetta. Vastaavasti mustuaisen ollessa pieni voi käydä niin, että linssi ei peitä täydellisesti silmän omaa väriä.

Itse en ainakaan tiedä, että värillisissä piilolinsseissä olisi tarjolla eri kokoja mustuaisaukolle. Käsittääkseni tämä mitta on aina vakio.

Yleensä asiakkaat kuitenkin tottuvat siihen, että näkökentän reuna-alue hieman värjäytyy. Vastaavasti jos mustuaisen ympärillä näkyy hieman omaa väriä mustuaisen ollessa pieni, ei sitä huomaa kuin aivan läheltä silmää katsoessa.

Osa asiakkaista tottuu taas helpommin läpivärjättyyn linssiin, jolloin mustuaisen koon vaihtelut eivät vaikuta väriin. Tällöin joutuu kuitenkin katsomaan koko näkökentän alueelta värillisen linssin läpi.

Sinällään tämä ongelma ei kerro linssin istuvuudesta mitään. Linssin istuvuus voi siis olla aivan hyvä muuten, mutta mustuaisen koko aiheuttaa ongelmaa.

Kirjoituksesi perusteella käsitin, että et ole käynyt optikolla piilolinssisovituksessa ennen värillisten piilolinssien tilaamista. Olen kirjoittanut aiheesta muutamankin oman kirjoituksen, joihin löydät linkit tämän kirjoituksen lopusta. Suosittelen sinua lukemaan kirjoitukset ja varaamaan ajan optikolle piilolinssisovitukseen, ellei tätä ole jo tehty.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa