Värilliset piilolinssit netistä?

Tilaa värilliset piilolinssit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Liian moni usein nuori tilaa värilliset piilolinssit netistä ilman, että optikko olisi ikinä tehnyt piilolinssisovitusta tai opastanut värillisten piilolinssien käyttämisessä. Kerronkin tässä kirjoituksessa miksi myös värilliset piilolinssit tulisi sovittaa aina optikon toimesta.

Kuva: 9mm SFX

Kuva: 9mm SFX

Värillisiin piilolinsseihin liittyy valitettavan usein virheellisiä uskomuksia ja neuvoja. Pahimmillaan jopa piilolinssejä myyvien nettikauppojen sivuilla väitetään värillisten piilolinssien sopivan kaikille tai sanotaan, että niiden käytön aloittaminen ei vaatisi piilolinssisovitusta.

Todellisuudessa kuitenkin myös värillisten piilolinssien käyttäminen tulisi aloittaa aina optikon tekemällä piilolinssisovituksella.

Olen koonnut tähän kuusi asiaa, jotka toivottavasti kertovat miksi on erittäin tärkeää käydä optikon tekemässä piilolinssisovituksessa aina ennen värillisten piilolinssien hankkimista ja mikä merkitys on säännöllisillä piilolinssikontrolleilla.

  1. Myös värilliset piilolinssit tulee optikon sovittaa silmään riippumatta siitä tarvitseeko asiakas vahvuuksia vai ei. Ilman vahvuuksiakin oleva linssi voi olla huonosti istuva ja aiheuttaa muutoksia silmiin eikä sopivuutta voi varmistaa mitenkään ilman mikroskooppitutkimusta. Ei ole myöskään olemassa standardikokoista linssiä, joka istuisi jokaisen silmiin.
  2. Värillisen linssin aiheuttamaa muutosta silmien väriin on mahdoton sanoa varmasti ilman, että linssi kokeillaan silmään. Tämä johtuu siitä, että silmän oma väri vaikuttaa erittäin paljon siihen kuinka silmien väri muuttuu värillisillä linsseillä. Toki linssit voi ostaa ilman sovitustakin, mutta niiden avulla saavutettu väri voi olla pettymys.
  3. Jokaisen piilolinssien käytön aloittavan henkilön tulisi käydä piilolinssien käytönopastuksessa, jossa neuvotaan muun muassa linssien silmään laittaminen ja pois ottaminen. Samalla käydään läpi myös muita piilolinssien käyttöön, käsittelyyn ja puhdistukseen liittyviä asioita. Mielestäni pelkät kirjalliset ohjeet eivät riitä näiden asioiden läpikäymiseen, vaan asiat on syytä käydä ”kädestä pitäen ” läpi.
  4. Nesteen valinta piilolinsseille ei ole ihan yksiselitteinen asia, vaikka periaatteessa värillisille linsseille soveltuukin kaikki pehmeiden linssien nesteet. Optikko pystyy kuitenkin neuvomaan mikä on paras neste asiakkaan silmille ja käyttötottumuksille. Samalla kerrotaan myös miten kyseistä nestettä käytetään.
  5. Piilolinssisovituksessa määritellään kyseiselle henkilölle oikeanlaiset piilolinssien käyttöajat. Tällöin selviää montako tuntia päivässä linssejä voi käyttää ja kuinka monena päivänä viikossa. Vaikka jokaiselle linssille onkin olemassa keskimääräiset käyttöaikasuositukset, eivät nämä kuitenkaan päde kaikille. Esimerkiksi kuivat silmät tai allergiat voivat aiheuttaa sen, että linssiä voi käyttää yleistä suositusta vähemmän.
  6. Pelkkä piilolinssisovitus ei riitä, vaan asiakkaan tulee käydä säännöllisin väliajoin piilolinssikontrollissa. Tällöin varmistetaan, että piilolinssien käyttäminen ei ole aiheuttanut silmiin muutoksia. Se kuinka usein kontrollissa tulee käydä, riippuu käytön määrästä ja silmien kunnosta, joten sopiva kontrolliväli on hyvin yksilöllinen.

Tilaa värilliset piilolinssit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Netistä vai optikolta?

Yllä olevat asiat riittivät toivottavasti vakuuttamaan piilolinssisovituksen ja säännöllisten kontrollien merkityksen.

Se tilaako asiakas värilliset linssit netistä vai ostaako optikkoliikkeestä, on aina asiakkaan valinta. Ainakin itse teen sovitukset ja käytönopastuksen yhtä huolellisesti riippumatta siitä mistä asiakas ostaa piilolinssit. Luonnollisesti kuitenkin yritän tarjota omia tuotteita tässä vaiheessa:)

Silloin kun asiakas maksaa piilolinssisovituksesta on optikon annettava piilolinssimääräys asiakkaalle mukaan.  Tällä reseptillä asiakas voi turvallisesti ostaa linssit myös netistä. Tällöin on kuitenkin tärkeää muistaa, että mitään linssin arvoja ei saa itsenäisesti lähteä muuttamaan, koska silloin kyseessä ei ole enää se linssi mitä asiakkaalle on sovitettu. Sovitetussa linssissä voi kuitenkin muuttaa itsenäisesti linssin väriä, eli jos sinulle on sovitettu sinistä linssiä voit ottaa samasta tuotteesta vihreän linssin käyttöön.

Valitettavasti kaikista optikkoliikkeistä ei löydy niin laajaa valikoimaa värillisiä linssejä kuin näihin erikoistuneista nettikaupoista. Mikäli omalta optikolta ei löydy haluttua värillistä linssiä voi asiakas tällöin tietenkin tilata linssit netistä, mutta ennen käytön aloitusta kannattaa kyseinen linssi silmässä käydä optikon tarkastuksessa.

Värillisiä linssejä myydään pahimmillaan festareilla

Olen kuullut, että joillakin festareilla on myyty värillisiä linssejä ja crazy-linssejä, mikä on mielestäni aika huimaa touhua. Pahimmillaan tällöin laitetaan huonossa hygieniassa linssit silmään ensimmäistä kertaa ilman että kukaan olisi sovittanut niitä. Voin vain sanoa, että onneksi kyseessä ei ole minun silmät.

Kehotan siis välttämään tämmöisiä hetken mielijohteesta tulevia päätöksiä kokeilla värillisiä linssejä. Myöskään kavereiden käytettyjä linssejä ei ikinä tulisi kokeilla omiin silmiin. Toisen ihmisen piilolinssistä voit saada tulehduksen silmääsi, vaikka linssi olisi puhdistettu piilolinssinesteellä.

Kirjoitus on julkaistu alun perin 3.9.2010 ja päivitetty 24.8.2013.

Artikkelin kuvan julkaisemiseen on saatu lupa sivustoilta 9mm SFX.

Tilaa värilliset piilolinssit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa