Verisuonet näkyvät silmissä – syynä piilolinssien väärinkäyttö ja hapenpuute?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Petri kysyi 19.12.2014

Hei !

Olen käyttänyt piilolinssejä kohta 2 vuoden ajan. Alkuun linssien käyttöaikaa tuli noudatettua, mutta sitten se oman laiskuuden takia jäi. Nyt noin viikko sitten kiinnitin huomiota silmän valkuaiseen kasvaneisiin verisuoniin, jotka kulkevat silmän ulkoreunasta kohti pupillia. Luin asiasta vähän netistä ja lienee hapenpuutteesta kyse.

Lopetin piilolinssien käytön siltä istumalta, aloin käyttämään taas silmälaseja ja kävin apteekista hakemassa silmätippoja.

Varasin myös ajan silmälääkärille, mutta ajan sain vasta tammikuun puolelle.

Tuli vain mieleen ettei tämä ole mitään akuuttia, ja häviävätkö verisuonet valkuaisesta?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Petri!

Valitettavasti minun on näin silmiäsi näkemättä mahdoton arvioida asiaa tarkemmin. Tämän takia joudun vastaamaan hyvin yleisellä tasolla.

Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että hapenpuutteesta johtuvat suonet kasvavat silmän sarveiskalvolle. Niitä erottaa hyvin harvoin paljaalla silmällä. Silmän sarveiskalvo on läpinäkyvä, normaalisti verisuoneton ohut kalvo silmän etupinnassa ja se on ikään kuin värikalvon päällä.

Silmän vaalealla alueella oleva punoitus voi luonnollisesti myös johtua piilolinsseistä. Punoitusta voi aiheuttaa esimerkiksi liiallinen piilolinssien käyttö, likaiset piilolinssit tai hoitoneste.

Silmälääkäri pystyy tutkimaan silmäsi ja osaa varmasti kertoa mistä punoitus johtuu.

Pahoittelen, että vastaus jäi näin ympäripyöreäksi.

Tässä työssä on kuitenkin oppinut, että ihmiset kuvailevat oireita hyvin eri tavoilla. Asiakas saattaa esimerkiksi kertoa puhelimessa ennen piilolinssikontrollia, että silmät ovat tosi ärsyyntyneet ja punoittavat. Tarkastuksessa silmissä ei kuitenkaan välttämättä huomaa mitään ihmeellistä. Toisen asiakkaan silmät saattavat näyttää puolestaan heti ovesta astuessaan tosi ärsyyntyneiltä, mutta asiakas ei ole kiinnittänyt asiaan mitään huomiota.

Tämän takia olen hyvin varovainen antamaan vastauksia näin kun en pääse tutkimaan silmiä.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa