Vintage silmälasit tai aurinkolasit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Vintage silmälasit tai aurinkolasit kiinnostavat ihmisiä edelleen jonkin verran. Varsinainen, pienimuotoinen buumi näiden ympärillä oli mielestäni parisen vuotta sitten. Nyt tilanne on kuitenkin rauhoittunut tästä parin vuoden takaisesta ajasta. Toki kiinnostusta vintage-laseihin on kuitenkin yhä havaittavissa.

Vintage silmälaseja tai aurinkolaseja kysellään jonkin verran liikkeistä. Enimmäkseen niitä etsitään kuitenkin kirpputoreilta ja netistä.

Termi vintage lienee jo useimmille tuttu. Jos ei ole, niin Wikipedian mukaan sillä tarkoitetaan menneiden vuosikymmenten vaatteita ja esineitä. Suomennoksena vintagella tarjotaan “hyvää vuosikertaa”.

Oman kokemukseni mukaan asiakkaat kokevat vintage-laseiksi varsinkin isot, 60-70-lukujen kehykset. Lisäksi naiset etsivät usein niin sanottuja kissamaisia kehysmalleja.

Mistä vintage-kehyksiä löytää

Enimmäkseen vintage-kehyksiä etsitään varmasti kirpputoreilta ja nettihuutokaupoista. Netistä löytyy myös kauppoja, joiden valikoimiin kuuluu erilaisia vintage-malleja.

Lisäksi osa ihmisistä saattaa löytää mieluisat vintage-kehykset esimerkiksi mummolan ullakolta.

Näiden lisäksi kannattaa muistaa, että myös osasta optikkoliikkeistä saattaa löytyä varastoista vielä ihan tehtaan pakkauksissa olevia kehyksiä vuosikymmenten takaa. Tämmöisiä kannattaa etsiä etenkin liikkeistä, jotka ovat toimineet jo vuosikymmeniä samalla liikepaikalla.

Välttämättä kehyksien arvoa ja kiinnostusta ei edes ymmärretä kaikissa liikkeissä. Pahimmillaan ne koetaan vanhoiksi romuiksi, joita ei ole tullut heitettyä pois.

Itse työskentelin vuosia sitten liikkeessä, jossa oli varmasti satoja vanhoja kehyksiä varaston uumenissa. Vietinkin joskus hauskoja hetkiä käymällä niitä läpi, mutta valitettavasti en itsekään ymmärtänyt silloin niiden arvoa.

Mitä kannattaa huomioida ennen vintage-kehysten ostamista

Jos kehyksen ostaa kirpputorilta tai muualta käytettynä, kannattaa kehyksen kuntoa arvioida kriittisesti.

Mikäli lasit ovat vääntyneet tai esimerkiksi muovikehys on alkanut harmaantua, ei laseista kannata maksaa paljon. Tällöin on aina mahdollista, että niihin ei saa asennettua uusia linssejä.

Vaikka kyseessä olisikin käyttämättömät lasit, kannattaa muistaa, että välttämättä laseihin ei ole enää saatavissa varaosia.

Linssien vaihtaminen vintage-kehyksiin

Osa ihmisistä ei tarvitse vahvuuksia vintage-laseihinsa, jolloin kyseessä ovat niin sanotut feikkilasit.

Osa puolestaan ei pysty käyttämään kehyksiä, ellei niihin saa omilla vahvuuksilla olevia linssejä.

Periaatteessa vanhoihin kehyksiin voidaan vaihtaa vahvuudettomat tai omilla vahvuuksilla olevat linssit, kunhan kehykset ovat tarpeeksi hyvässä kunnossa.

Kaikki optikkoliikkeet eivät välttämättä kuitenkaan suostu tai pysty hiomaan laseihin uusia linssejä. Yleensä tämä johtuu siitä, että liikkeellä ei ole omaa työpajaa.

Lisäksi lasien uudelleen linssittäminen tapahtuu valtaosassa paikoista asiakkaan omalla vastuulla. Tämä sen takia, koska etukäteen on hankala tietää miten vanha kehys käyttäytyy sen kanssa työskennellessä.

Parhaiten asiaan saa vastauksen kiertämällä kehysten kanssa eri optikkoliikkeissä. Näin optikkoliikkeen henkilökunta näkee samalla kehysten kunnon. Samalla asiakas saa kuulla kuinka paljon linssien ostaminen ja kehyksen linssittäminen tulisi maksamaan.

Kirjoitus on julkaistu 15.1.2012 ja päivitetty 10.3.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Sarah says

  Moikka!
  Harkitsen vintagelasien ostamista. Ne ovat vahvuuksilla olevat silmälasit, joissa tummennettu linssi. Onko tällaiset mahdollista muuttaa aurinkolaseiksi? Osaatko sanoa missä hinnoissa suurinpiirtein mentäisiin, kannattaako?
  Kiitos jo vastauksestasi 🙂

 2. Sarah says

  ps. tarkennus : aurinkolaseiksi ilman vahvuuksia..

 3. Hei Sarah!
  Jos mahdollista, niin sinun kannattaa käydä lasien kanssa optikkoliikkeessä ennen ostopäätöstä. Laseja näkemättä minun mahdoton arvioida onko niihin mahdollista vaihtaa ilman voimakkuuksia olevia aurinkolasilinssejä.

  Hintaakaan minun on hankala arvioida näin, mutta linssien hinta liikkunee 50 – 150 euron välillä ostopaikasta riippuen.

  Se kannattaako lasien hankkiminen riippuu siitä missä kunnossa kehykset ovat ja minkä tasoiset kehykset yleensä ovat.

  Toivottavasti saat vastauksen kysymyksiisi!