Voiko kuukausilinssejä käyttää käyttöaikaa pidempään jos niitä käyttää vähän?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimimerkki Ansku kysyi 10.2.2014

Hei!

Voinko käyttää kuukausilinssejä pidempään kuin kuukauden, jos käytän niitä esim. 3x 2h viikossa? Entä, kun olen sairastellut, ja käyttänyt linssejä vain pari kertaa kuussa? Onko jotain tuntimäärää, kauanko linssejä on turvallista pitää?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Ansku!

Lyhyen vaihtovälin linssit eli niin sanotut kuukauden vaihtovälin linssit ovat käyttökelpoisia neljä viikkoa linssin avauksesta riippumatta siitä kuinka paljon linssejä on käyttänyt tänä aikana.

Joissakin linssimerkeissä vaihtoväli voi olla myös lyhyempi kuin neljä viikkoa. Lisäksi myös optikko on voinut suositella esimerkiksi linssien likaantumisen johdosta lyhyempää vaihtoväliä kuin neljä viikkoa.

Tämä johtuu siitä, että linssin materiaali alkaa vanhentua heti linssin käyttöönoton jälkeen kun linssit ovat olleet silmissä ensimmäistä kertaa.

Itse en missään tapauksessa suosittele käyttöajan jatkamista. Tämä sen takia, koska en varmasti pysty sanomaan säilyvätkö linssien hapenläpäisyarvot muuttumattoman pidemmässä käytössä.

Jos käytät jatkuvasti piilolinssejä noin vähän, oletko harkinnut kertakäyttölinsseihin siirtymistä? Tällä käyttömäärällä ne olisivat varmasti parempi vaihtoehto.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Onpa outoa. Itse hankin kuukausilinssit samaan käyttöön (pari kertaa viikossa) ja vielä kysyin optikolta erikseen, että haittaako, jos käytän vain silloin tällöin. Hän sanoi, että ei, että kunhan muistaa puhdistaa, kun ottaa taas käyttöön. Kysyin, että kauan ne säilyvät. Hän sanoi, että 21 käyttökertaa. Varmistin vielä, että ne eivät siis vanhene kuukauden kuluttua ja hän vakuutteli, että ei, että ne säilyvät vaikka kaksi kuukautta siellä nesteessä, kunhan vaihtaa sitten, kun tuo 21 käyttökertaa on tullut täyteen. Mutta se ei haittaa, vaikka ne käyttökerrat täyttyisivät puolessa vuodessa.

  Ja nyt luen täältä ihan toista tietoa :/ Ostin kalliilla kuukausilinssejä, joita olen huoletta pitänyt silmissä, vaikka ensimmäistä käyttökerrasta on kohta kolme kuukautta. Miksi minua on neuvottu näin, jos tämä on väärin? Kertakäyttölinssit eivät ole olleet yhtä hengittävät ja mukavat minulle, kuin nämä kuukausilinssit, mutta en kyllä halua käyttää näitä, jos maksan monenkertaisen hinnan muutamasta käyttökerrasta…

  Todella harmittavaa saada huonoa asiakaspalvelua optikolta, jolta vielä erikseen varmistin, että käykö varmasti tällä tavalla!

  • Hei Anna!
   Valitettavasti en osaa sanoa miksi optikkosi on neuvonut tuollaisen käyttötavan olevan mahdollista.

   Muistan, että joskus 90-luvulla lyhyen vaihtovälin linssien alkaessa yleistymään laskettiin käyttöpäivien määrää. Kuitenkin jo pitkään ainakin kaikissa niissä liikkeissä, joissa itse olen työskennellyt, on kerrottu että linssi on avauksesta käyttökelpoinen enintään valmistajan määrittämän vaihtovälin ajan.

   Tiedän kuitenkin, että osa optikoista ja jopa silmälääkäreistä voi sanoa, että linssejä voi käyttää tavalla joka sinulle on neuvottu.

   Itse en lähtisi asiakkaalle suosittelemaan muunlaisia vaihtovälejä kuin mitä linssin valmistaja on suositellut. Tämä johtuu siitä, että en tiedä varmasti miten linssi käyttäytyy vanhetessaan esimerkiksi sen suhteen kuinka pitkään linssin hapenläpäisy säilyy valmistajan ilmoittamana jne. Tosiasia on myös se, että ensimmäisen käyttökerran jälkeen linssiä ei saa enää puhdistettua uuden veroiseksi.

   Luonnollisesti en voi myöskään sanoa etteikö linssi voisi olla käyttökelpoinen pidempäänkin kuin suositellun käyttöajan. Tätä en kuitenkaan uskalla missään nimessä suositella, koska minulla ei ole tästä varmuutta.

   Silloin kun piilolinssien käyttö on satunnaista, on järkevin vaihtoehto kertakäyttöinen linssi. Nykypäivänä useammaltakin valmistajalta löytyy silikonihydrogeelimateriaalista valmistettuja, hyvin hengittäviä kertakäyttöisiä linssejä. Oliko teillä optikkosi kanssa puhetta tästä vaihtoehdosta?

   Itse asiassa myös nesteissä on merkitty kuinka pitkään linssejä voi säilyttää kotelossa vaihtamatta nestettä.

   Yleensä jos linssit ovat pidempään pois käytöstä, pitäisi kotelon neste vaihtaa nesteestä riippuen 7-28 päivän välein. Jos linssit ovat käytössä päivittäin, vaihdetaan myös kotelon neste päivittäin.

   Piilolinssinesteen käyttöohjeesta pitäisi löytyä tieto kuinka usein neste on vaihdettava. Itse en muista nähneeni 28 päivää pidempää vaihto-ohjetta nestepullossa.