Voiko näön pilata väärillä voimakkuuksilla olevilla laseilla?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Aika monesti ihmiset miettivät voiko näön pilata väärillä voimakkuuksilla olevilla silmälaseilla. Yllättävän usein näöntarkastukseen tuleva asiakas kysyy jopa pienen paniikin vallassa, että minkälaista vauriota silmiini on tullut kun olen käyttänyt valmislaseja tai vastaavia.

Tosiasia on kuitenkin se, että vaikka käytössä olisi kuinka vääränlaiset lasit tahansa, eivät ne aiheuta pysyviä muutoksia silmiin tai pilaa silmiä. Vääränlaiset lasit eivät voi myöskään muuttaa silmiesi voimakkuutta.

Mitään järkeä vääränlaisten lasien käyttämisessä ei kuitenkaan ole. Lasien tarkoitus on yleensä näön parantaminen, eikä tämä onnistu väärillä voimakkuuksilla. Lisäksi väärien voimakkuuksien käyttäminen voi aiheuttaa silmien väsymystä ja rasittumista sekä erilaisia muitakin oireita kuten päänsärkyjä tai pahaa oloa.

Säännölliset tarkastukset tärkeitä

Varsinkin vanhat ihmiset käyttävät varsin usein niin sanottuja perintölaseja. He ovat kokeilleet jostain saamiaan laseja ja huomanneet näkevänsä niillä kohtuullisesti ja ottaneet ne käyttöön.

Tällaisissa tapauksissa ihminen ei todennäköisesti käy edes näöntarkastuksissa. Tästä seuraa se, että mahdolliset muutokset näössä eivät tule huomioiduksi. Lisäksi pahimmillaan jonkin silmäsairauden hoito saattaa viivästyä, jos silmälääkärillä tai optikolla käynnit jätetään väliin.

Toisen laseja ei voi testata

Tätä on ehkä alan ulkopuolisen hankala uskoa, mutta muutaman kerran vuodessa optikkoliikkeeseen tulee asiakas, jolla on omasta mielestään huonot lasit. Itse laseilla ei kuulemma näe tarpeeksi hyvin ja lopullisesti asiakkaan on liikkeeseen ajanut huomio siitä, että ystävä, mies tai joku muu toinen henkilö on testannut laseja, eikä hänkään ole nähnyt niillä kunnolla.

Todellisuudessahan toinen ihminen ei luonnollisesti voi arvioida toisen ihmisen laseilla näkemistä. Jotta eri ihmiset sattuisivat näkemään samoilla laseilla hyvin, täytyisi heillä olla samanlaiset voimakkuudet ja samanlainen silmäteräväli.

Kirjoitus on julkaistu 25.7.2010 ja päivitetty 25.5.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Liian pieni lukualue?

  Uusimmissa monitehoissani lukualueen rajat hämärtyvät (lukualue vain samomalehden palstan levyinen) ja häiritsevät lukemista, aiemmin tätä ongelmaa ei ole ollut. Linssien voimakkuudessa oli seuraava muutos: vanhat lasit -4,25 ja add 1,5 ja uudet -4,5 ja add 2,00. Ero vanhoihin laseihin on merkittävä ja lukeminen hankalaa vaikka olen totutellut laseihin jo kolme viikkoa. Linssit ovat tyyppiä Varilux Physio Short stylis 1,67 alize joissa lukualueen pitäisi olla normaalin (?) levyinen. Löytyykö linssejä, joissa lukualue on leveämpi kuin noissa edellämainituissa vai joudunko tyytymään kapeaan lukualueeseen koska linssien voimakkuudet ovat kasvaneet?

 2. Hei Krisse!

  Kuten itsekin sanoit, niin aina voimakkuuden kasvaessa myös lukualue kapenee.

  Tästä huolimatta mainitsemasi noin yhden palstan levyinen tarkasti näkyvä lukualue kuulostaa varsin kapealta. Käytössäsi on kuitenkin ihan laadukas linssi.

  Oletko käynyt optikolla varmistamassa että lasien voimakkuudet, asennusmitat ja istuvuus kasvoilla ovat kunnossa? Pienetkin virheet näissä yhdistyneenä kasvaneeseen voimakkuuteen voivat aiheuttaa todella voimakasta lukualueen kapenemista.

  Entä vaihtuiko kehyksesi koko pienempään kuin aikaisemmissa laseissa? Vaikka nykypäivänä monitehot voidaankin asentaa matalaan kehykseen, ei niiden lukualue ole aivan yhtä iso kuin korkeammissa kehyksissä.

 3. Niina says

  Hei, usein kuulee sanottavan, että jos laseja alkaa käyttää ns. liian aikaisin, eli silloin ku voimakkuudet eivät vielä ole suuret, alkaa näkö huonontua nopeasti johtuen lasien käytön aloittamisesta. Itse tiedän, ettei tämä pidä paikkaansa, mutta en osaa perustella asiaa mitenkään ihmisille, jotka kuvittelevat asian näin olevan.

  Tarkoitan siis tilanteita, joissa henkilö on käynyt näöntarkastuksessa ja saanut silmälasireseptiksi esim. OD +0,5 Os +0,75. Tällaisissa tilanteissa jotkut ihmiset ovat sanoneet, ettei henkilön kannattaisi hankkia laseja, kun on noin pienet voimakkuudet, sillä näkö alkaa huononemaan kun alkaa laseja käyttämään.

  Miten siis voisi perustella sen, ettei lasien käytön aloittaminen pilaa näköä?

 4. Hei Niina!
  Lasien käyttäminen tai käyttämättä jättäminen eivät tosiaan vaikuta siihen miten näkö muuttuu ja kehittyy.

  Osa ihmisistä kuitenkin tosiaan uskoo siihen, että lasien käytön aloittaminen “liian aikaisin” heikentää näköä.

  Osaltaan tämä uskomus johtuu siitä, että kun lasien käytön kohtuullisen pienillä voimakkuuksilla aloittanut henkilö huomaa näkevänsä laseilla paremmin verrattuna ilman laseja näkemiseen, niin hetken päästä hänestä tuntuu, että ilman laseja ei ole enää mahdollista olla.

  Silloin asiakas ajattelee helposti näön heikentyneen hetkessä, koska aiemmin ilman laseja oleminen tuntui ihan helpolta.

  Todellisuudessa kyse ei ole näön heikentymisestä, vaan siitä että ilman laseja ei ole ollut tietoa miten laseilla näkyy ja vallitseva tilanne on tuntunut riittävältä. Lasien käytön myötä henkilö huomaa kuinka hyvin laseilla näkyy, eikä sitten enää hyväksykään huonompaa tilannetta.

  Toivottavasti tämä antoi sinulle jonkinlaisia perusteita.

 5. Heidi says

  Entä voivatko väärän vahvuiset piilolinssit olla haitaksi näölle, sillä ne ovat suorassa kontaktissa silmän kanssa? Tilasin vahingossa hieman liian vahvoja piilolinssejä ja käytin niitä jonkin aikaa ilman että edes huomasin koko asiaa. Näin niillä yhtä hyvin kuin minulle määrätyillä vahvuuksilla. Uskallanko käyttää vielä loputkin väärän vahvuisista piilolinsseistä, vai voivatko ne vahingoittaa silmää?

 6. Hei Heidi!
  Käsitinhän oikein, että olet tilannut sinulle määrättyjä piilolinssejä, mutta olet valinnut niihin vahingossa väärän vahvuuden? Tällöin linssit mitat eli halkaisija ja kaarevuus vastaavat sinulle sovitettua, joten tämän puolesta voit käyttää väärän vahvuiset piilolinssit huoleti loppuun. Mitään vahinkoa tämä ei aiheuta silmiin.

  Lisäksi sanoit näkeväsi uusilla linsseillä hyvin, joten estettä käyttämiselle ei tosiaan ole.

  Kuinka paljon linsseissä on muuten voimakkuuseroa?

 7. Heidi says

  Kiitos vastauksesta! Käsitit oikein, pelkästään vahvuus on valittu väärin, muuten linssit ovat minulle määrätyn kaltaiset. Voimakkuusero ei ole kai kovin suuri, minulle määrätyt piilolinssit ovat vahvuudeltaan -0.75 ja vahingossa ostamieni linssien vahvuus on -1.25 (sama kuin silmälasieni vahvuus).

 8. Hei Heidi!
  Kertomasi ero on kuitenkin kohtuullisen suuri ja suoraan silmälasien vahvuuteen sitä ei voi verrata johtuen siitä, että piilolinssi on kiinni silmän pinnassa.

  Voit tosiaan kuitenkin käyttää linssit huoleti loppuun, mutta ehkä sinun kannattaisi tarkistuttaa näkösi ennen seuraavien piilolinssien hankkimista.

  Periaatteessa se, että näet hyvin tuolla voimakkuudella voi kertoa siitä, että näkösi on muuttunut.