Voiko piilolinssejä säilyttää vesijohtovedessä?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Aina välillä asiakkaat kysyvät voiko piilolinssejä säilyttää tai puhdistaa vesijohtovedellä, kivennäisvedellä, itse tehdyllä suolaliuoksella tai muulla vastaavalla. Tähän on olemassa vain yksi oikea vastaus eli ei missään tapauksessa.

Piilolinssejä saa säilyttää ja huuhdella ainoastaan piilolinsseille suunnitelluilla säilytys- ja huuhtelunesteillä.

Miksi vesijohtovettä ei voi käyttää?

Vesijohtovesi voi aiheuttaa vakavia silmätulehduksia, koska siinä on paljon mikro-organismeja kuten viruksia ja bakteereja. Lisäksi vedessä on klooria, mineraaleja ja metallihiukkasia, jotka voivat vahingoittaa linssejä tai silmää.

Myöskään kotitekoiset suolaliuokset, apteekin keittosuolaliuos ja puhdistettu tai tislattu vesi, vissyvesi tai keitetty vesi eivät desinfioi linssejä. Piilolinssejä ei siis saa säilyttää tai huuhdella myöskään näillä nesteillä. Edellä mainitut nesteet saattavat aiheuttaa linssin muotoon muutoksia tai linssi saattaa värjäytyä.

Luonnollisesti myös silmätulehduksen riski moninkertaistuu, koska kyseiset nesteet eivät desinfioi linssiä.

Miten toimia mikäli piilolinssineste on unohtunut?

Piilolinssien säilyttämistä ilman piilolinssinestettä joutuu miettimään yleisimmin matkoilla, mikäli neste on unohtunut kotiin.

Mikäli lähistöllä ei ole optikkoliikettä, niin piilolinssinestettä kannattaa käydä etsimässä apteekista. Monet apteekit myyvät piilolinssinesteitä, vaikka kaikki eivät tätä ole huomanneetkaan. Välttämättä apteekista ei löydy normaalisti käyttämääsi nestettä. Mielestäni vääräkin neste on kuitenkin parempi kuin yllä mainitut “vaihtoehtoiset” nesteet.

Myös isompien markettien valikoimaan saattaa kuulua jokin piilolinssineste.

Mikäli nestettä ei ole saatavilla mistään, niin seuraava vaihtoehto on linssien heittäminen roskiin käytön jälkeen. Tietenkin tämä on harmittavaa, jos on avannut juuri uudet linssit.

Viimeinen vaihtoehto matkoilla ilman silmälaseja ollessa on pitää linssit silmässä. Tämä ei kuitenkaan ole missään tapauksessa suositeltavaa. Viimeistään seuraavana päivänä nestettä on löydyttävä tai sitten on pärjättävä ilman näön korjausta.

Kaikki kirjoitukset piilolinssien käsittelemisestä

– Piilolinssien käsitteleminen
– Piilolinssien laittaminen silmiin
– Piilolinssien poistaminen silmistä
– Mistä piilolinssin tietää olevan oikein päin?
– Voiko piilolinssejä säilyttää vesijohtovedessä?
– Piilolinssien puhdistus ja hoito laiminlyödään liian usein

Kirjoitus on julkaistu 31.5.2009 ja päivitetty 13.12.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa