Voiko piilolinssit silmissä uida?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Piilolinssien kanssa uiminen on yksi asioista, joista kerron omille asiakkaille piilolinssitarkistuksessa. Osa asiakkaista tuntuu yllättyvän kuullessaan, että piilolinssienkin kanssa voi uida, kun muistaa muutaman seikan.

Uidessa ja sukeltaessa piilolinssien käyttäjien tulisi ehdottomasti käyttää uimalaseja. Ilman uimalaseja piilolinssin huokoinen materiaali imee itseensä vedestä erilaisia epäpuhtauksia, jotka voivat aiheuttaa huonolla tuurilla jopa silmätulehduksen.

Silmät auki uidessa ja sukeltaessa vesi voi myös huuhdella piilolinssin pois silmänpinnasta.

Omille asiakkailleni suosittelen uimalasien käyttämisen lisäksi pitämään mahdollisuuksien mukaan vain kertakäyttöisiä piilolinssejä.

Mikäli linssit joutuvat kosketuksiin veden kanssa ja käytössä on kertakäyttöiset linssit, heitetään ne heti käytön jälkeen pois. Tällöin bakteerit ja epäpuhtaudet eivät siirry piilolinssikoteloon tai jää muhimaan linsseihin.

Jos käytössä on muut kuin kertakäyttöiset linssit, tulee linssien huolellinen puhdistus ja desinfiointi tehdä heti uintireissun jälkeen.

Pahin mahdollinen seuraus sarveiskalvon tulehdus

Pahin mahdollinen seuraus, joka voi tulla piilolinssien joutuessa kosketuksiin veden kanssa, on akantameba nimisen alkueläimen aiheuttama sarveiskalvon tulehdus. Tämä tulehdus on vaikea näköä uhkaava tila, joka lääkäreidenkin on hankala tunnistaa ja hoito on haastavaa ja se yleensä epäonnistuu. Tällöin hoitomuotona on sarveiskalvonsiirto.

Piilolinssien käyttäjistä 1-2 ihmistä miljoonasta saa tämän tulehduksen. Riski tulehduksen saamiseen on suurempi, mikäli linssit joutuvat kosketuksiin likaisen veden kanssa tai silmän sarveiskalvot ovat vahingoittuneet. Akantameba pystyy tarttumaan piilolinssin pintaan ja siirtymään huolimattomasti puhdistetuista linsseistä piilolinssikoteloon.

Suomessa akantameban aiheuttamia tulehduksia ei esiinny usein, kiitos puhtaan vesijohtoveden. Keski- ja Etelä-Euroopassa sekä Aasiassa tulehduksia esiintyy sen sijaan enemmän. Tämän takia lomamatkalla kannattaakin miettiä tarkasti piilolinssien käyttämistä ennen uima-altaaseen hyppäämistä.

Toki tuon akantameban aiheuttaman sarveiskalvontulehduksen voi saada myös ilman piilolinssejä, mutta piilolinssien käyttö lisää riskiä saada se.

Turhaan piilolinssejä ei kannata kuitenkaan käyttää

Vaikka piilolinssien kanssa voikin uida, ei niitä mielestäni kannata käyttää turhaan. Tällä tarkoitan sitä, että jos ilman piilolinssejäkin näkee uidessa tarpeeksi hyvin, on niiden käyttäminen turhaa. Myöskään esimerkiksi ilman vahvuuksia olevia värillisiä piilolinssejä ei kannata käyttää uidessa silloin kun niiden ainoa tarkoitus on silmien värin muuttaminen.

Kirjoitus on julkaistu 09.02.2009 ja päivitetty 20.1.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Piilolinssit says

  Hei optikko 🙂

  Omassa blogissani olen neuvonut käymään aina ensin piilolinssioptikolla ennen piilareiden hankintaa. Ja tässä syy: kerrot paljon tärkeitä asioita mistä pitäisi tietää.

 2. Marika says

  Hei vaan!

  Olen menossa jouluna Maltalle n. viikoksi. Käytän Acuvue-piilolinssejä. Uimaan menisin tod näk. ilman mitään piilaria. Kannattaako ottaa mieluummin kertakäyttölinssit kuin jatkuvakäyttöiset, siis yleisesti ottaen?

 3. Hei Marika!
  Mielestäni voit ottaa mukaan kummat tahansa piilolinssit, kertakäyttöiset tai jatkuvakäyttöiset, koska et pidä niitä uidessasi.

  Luonnollisesti kuitenkin kertakäyttöisten piilolinssien käsitteleminen matkoilla on aina helpompaa.

  Jos kuitenkin haluat käyttää piilolinssejä uidessa, niin silloin sinun kannattaa käyttää ehdottomasti kertakäyttölinssejä.

 4. Marika says

  Kiitos paljon vastauksesta! On hienoa, että voi kysyä näinkin paljon piilolinsseistä, kun optikolla ei kaikkea aina muista kysyä eikä viitsi soittaa sinne koko aikaa.

  Silmätulehdusten vuoksi en halua/uskalla käyttää piilolinssejä ja kuvittelisin yhteisissä suihkutiloissa niitä pesivän aivan tarpeeksi. Laittaisin piilarit vasta uintireissun jälkeen 🙂 Onko tässä jokin aika, joka kannattaa odottaa ennen kuin laittaa piilarit silmiin uinnin jälkeen?

 5. Marika says

  Terve optikko, näitkö yllä olevan viestini?

 6. Hei Marika!
  Pahoittelen, minulta oli jäänyt jatkokysymyksesi huomaamatta.

  Piilolinssit voit laittaa silmiin heti uimisen ja suihkun jälkeen, eli odottamiseen ei ole mitään tarvetta.

 7. Timppa says

  Onko piilarit päässä saunomisesta hirveästi haittaa? Omasta kokemuksesta silmät ainakin kuivuu mutta onkohan muuta 🙂

 8. Hei Timppa!
  Saunoessa linssit voivat tosiaan kuivua ja niiden silmästä poistaminen voi olla saunan jälkeen hankalaa.

  Myös saunoessa on riski, että linssit joutuvat kosketuksiin veden kanssa samoin kuin uidessa. Pahimmillaan tämä voi aiheuttaa silmätulehduksen. Itse suosittelen asiakkaitani ottamaan piilolinssit pois ennen saunaan menemistä, jos vain mahdollista.

 9. Hemuli says

  Hei! Jos uimahallissa käyttää kertakäyttöpiilareita ja heittää ne heti pois, onko sillä väliä, kuinka kauan uimassa viipyy? Suunnittelemme kylpyläreissua, ja tarkoitus olisi pulskia neljäkin tuntia yhteen menoon. Onko siis turvallista “uittaa” kertakäyttöpiilareita noin pitkään…?

  • Hei Hemuli!
   Mielestäni kertakäyttöpiilolinssejä voi käyttää tuon ajan kylpylässä. Toki kuitenkin kannattaa olla varovainen, eli ainakin silmät auki sukeltamista yms. kannattaa välttää.