Yksiteholasit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Yksiteholinssillä voidaan korjata kaukonäön tai lähinäön taittovirhettä. Kun puhutaan että jollakin ihmisellä on kaukolasit tai lukulasit, ovat kyseiset lasit yksiteholaseja. Yksiteholasit voivat olla joko plus- tai miinus-voimakkuutta riippuen asiakkaan taittovirheestä.

Yli 50 prosenttia Suomessa myydyistä silmälaseista on yksiteholaseja. Ne ovat yleisin Suomessa myytävä silmälasityyppi.

Yksiteholinssissä koko linssin pinta-ala on samaa voimakkuutta. Voimakkuus ei siis muutu mitenkään linssin alareunaan mentäessä eikä muutenkaan.

Yksiteholinssejä on saatavissa muovisina ja lasisina, ohennettuina, auringon valon mukaan tummuvina sekä erilaisilla pintakäsittelyillä, kuten kovalla pinnalla varustettuina.

Yksiteholinssit eivät sinällään rajoita kehysvalintaa. Yksiteholinssien takia kehyksen ei tarvitse olla esimerkiksi tietyn korkuinen kuten monitehoissa.

Joissain tapauksissa asiakkaan voimakkuudet voivat kuitenkin asettaa yksitehoissakin rajoituksia siihen, minkälainen kehys kannattaa valita. Esimerkiksi todella isoja miinusvoimakkuuksia ei kannata laittaa kehyksettömään eli hengettömään kehykseen.

Joillakin liikkeillä kehyksen hinta sisältää yksiteholinssit. Tällöin kyseessä on perusmateriaalista valmistettu linssi asiakkaan voimakkuuksilla ilman pinnoitteita tai muita lisäkäsittelyitä.

Perus yksiteholinssit maksavat 30-40 euroa pari.

Tarkemmin yksiteholasien hinnoittelusta olen kertonut kirjoituksessa Kuinka paljon yksiteholasit maksavat.

Lukuisia tuotenimiä

Yksiteholinsseille on useita eri tuotenimiä. Esimerkiksi Orma tarkoittaa Essilorin 1,5 taitekertoimella olevaa muovilinssiä ja Eyas on puolestaan Hoyan 1,6 taitekertoimella oleva muovilinssi.

Silmälasikortissa voi olla myös ainoastaan maininta “muovi”, “muovi 1,6″ tai “tummuva muovi”. Nämä maininnat eivät kerro muille kuin kyseisen liikkeen henkilökunnalle minkä valmistajan linssi on kyseessä.

Mielestäni olisikin hyvä, että silmälasikortissa käytettäisiin aina oikeita tuotenimiä. Näin toisessakin optikkoliikkeessä tiedettäisiin minkälainen linssi asiakkaalla on ollut aiemmin. Tästä on hyötyä etenkin silloin jos asiakkaalle pitää vaihtaa vain toinen linssi.

Kirjoitus on julkaistu 8.1.2012 ja päivitetty 12.5.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. Minttu says

    Hankin uudet silmälasit tammikuussa, miinusta noin -10 ja pieni hajataitto +0,5 molemmissa silmissä. Eroa entisiin vahvuuksiin on toisessa -0,25 ja toisessa -0,75 lisää, eli ei paljoa. En millään meinaa tottua laseihin, tuntuu että vanhoilla näkee paremmin / laajemmin. Olen käynyt uudelleen silmälääkärillä ja tuloksena täysin samat arvot, eikä ongelmia lähinäössä noilla vahvuuksilla. Olen mittauttanut lasit useammalla optikolla ja on kuulemma tilauksen mukaiset. Ainut ero mikä yhdessä liikkeessä saatiin oli liian leveä kv-mitta vs. mitattu pd, mutta ostopaikan mittauksessa se tulee oikein. Ainut vaihtoehto lienee lähettää lasit vielä hiomolle tarkistettavaksi.
    Linssit ovat lineis 1,74 asfääriset.

    Uusissa laseissa hyvän näön piste on todellakin piste ja joudun kääntelemään päätä nähdäkseni kunnolla sivulle, vanhoissa riitti että kääntää silmiä. Ovat myös asfääriset ja samalla ohennuksella, valmistajaa en tiedä.
    Mikä ero on asfäärisellä ja stäärisellä linssillä? Minulla on lisäksi eri liikkeestä hankitut aurinkolasit (suunnilleen samat vahvuudet) ja niillä näen todella hyvin. Niissä stylis 1,67 ja ilmeisesti sfäärinen linssi. Kannattaisiko tavallisiinkin laseihin vaihtaa sfäärinen linssi? Onko se paksumpi? Millaisessa linssissä hyvä näköalue on laajin? Ostopaikan optikko kääntää kaikki kommentit isoon miinukseen ja että sen vuoksi optiikka heikkenee reunoilla, mutta koska eroa vanhoihin laseihin vahvuuksissa on niin vähän, niin en oikein voi uskoa tätä…

    Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

  2. Hei Minttu!
    Harmillista, että et näe uusilla laseilla hyvin.

    Mieleeni tuli muutama tekijä, jotka voisivat vaikuttaa näkemiseen ja näkökenttään.

    Onko linssien optisen keskipisteen paikka varmistettu myös ylä-alasuunnassa? Asfäärinen linssi asennetaan eri korkeudelle kuin niin sanottu sfäärinen. Entä onko kehyksessä tapahtunut isoja muutoksia? Asettuuko uudet lasit samalle etäisyydelle silmästä kuin aikaisemmat?

    Toinen tekijä, joka voi aiheuttaa näkemisen hankaluutta, on jännitteet linssissä. Näitä jännitteitä linsseihin tulee, jos liian iso linssi asennetaan kehykseen.

    Kysyit myös asfäärisen ja sfäärisen linssin eroa. Kyseiset termit kertovat onko linssin etupinta pallopintainen vai ei-pallopintainen. Linssin etupinnan muoto vaikuttaa linssin reuna-alueen kuvautumiseen ja ehkä ihan aavistuksen linssien paksuuteen. Yleensä isoissa voimakkuuksissa käytetään asfääristä linssiä paremman reuna-alueen optiikan ja ohuuden johdosta.

    Isoissa voimakkuuksissa kuten sinulla, on valitettavaa, että näkökenttä on kapea ja linssin reuna-alueelle tulee niin sanottuja linssivirheitä. Kertomasi mukaan vasemman silmän näkö on muuttunut -0.75. Tämä muutos on mielestäni sen verran iso, että se voi osaltaan vaikuttaa näkökenttään kaventavasti entisiin laseihin nähden.

    Mikäli lasit on mahdollista lähettää linssitehtaalle tutkittavaksi, kannattaa ne sinne lähettää. Näin selviää onko optiikka voimakkuuteen nähden normaalia.

  3. Minttu says

    Kiitos kommenteista.
    Keskipiste mitattiin myös ylä-alasuunnassa tilausvaiheessa. Tämän jälkeen nenätyynyt on vaihdettu kahdesti, joten ei varmaan ole ihan samassa kohtaa enää… Oikeastaan tuntuu, että tuo keskipiste on liian ylhäällä.
    Uusi kehys on myös jonkin verran isompi kuin vanha, joten “huono” reuna-alue on siten varmaan myös suurempi.

    Miten tuollainen jännite näkyy linsseissä, kuinka voisin siitä kysyä ostopaikasta?

  4. Hei Minttu!
    Isomman kehyksen kanssa saattaa reuna-alueen kuvautuminen olla tosiaan huonompi kuin aikaisemmissa laseissasi. Lisäksi tähän vaikuttaa myös toisessa silmässä lisääntynyt miinus kuten aiemmassa vastauksessa kerroinkin.

    Nuo jännitteet linsseistä pystytään tarkastamaan niin sanotulla jännitemittarilla, eli laitteella, joka koostuu kahdesta polarisoivasta linssistä. Yleensä tämmöinen laite löytyy jokaisesta optikkoliikkeestä. Sinun kannattaa kysyä asiaa liikkeestä, josta ostit lasit. Toki on myös mahdollista, että liikkeessä on jo mitattu tämä siitä erikseen mainitsematta.

    Viimeksi optikoiden koulutuspäivillä oli puhetta siitä kuinka linsseissä olevat jännitteen ovat yllättävän usein uusiin laseihin tottumisen hidasteena.

    • Minttu says

      Palaanpa vielä tähän kysymykseen. Lasit kävivät hiomossa tarkistuksessa ja ovat tutkimuksen mukaan reseptin mukaiset ja optiikka kunnossa. Sain tämän ihan kirjallisena essilorilta.
      Ongelma ei kuitenkaan poistunut ja aikani asiaa tutkittuani ja ratkaisua mietittyäni päätin kokeilla nenätyynyjen säätöä leveämmälle niin, että lasit laskeutuvat 2-3 millimetriä alemmaksi. Ja tämäpä auttoi näkemiseen! Nyt siis laseilla näkee paremmin, mutta asettuvat liian alas – näen sangan yläreunan kun vähänkin kohotan katsetta ja lisäksi hymyillessä/nauraessa posket osuvat alareunaan. Eli en tällaisia kehyksiä olisi valinnut.
      Voisinkohan tällä perusteella saada uudet linssit oikeaan korkeuteen hiottuna? Sanot tuolla aiemmin, että asfäärinen linssi asennetaan eri korkeuteen kuin sfäärinen. Eräässä liikkeessä sanottiin, että se hiotaan 3 mm alemmaksi kuin mitattu keskipiste. Olisikohan nämä nyt hiottu juuri tuohon mittaan eikä alemmaksi kun tuo alentaminen auttoi, ainakin ostopaikan optikko sanoi mittauksen tulokseksi saman kuin tilauksessa oli mainittu…

      • Hei Minttu!
        Asfäärinen linssi asennetaan tosiaan yleensä hieman eri tavalla kuin sfäärinen linssi. Linssin optinen keskipistettä ei aseteta mustuaisen keskipisteen kanssa samalle korkeudelle, vaan noin 3-4 milliä mustuaisen alapuolelle.

        Sinun kannattaa jutella optikkosi kanssa tuosta linssien vaihdosta ja kertoa havainnostasi.

        Valitettavasti minun on näin ulkopuolisena hankala ottaa asiaan tarkemmin kantaa.

        Toivottavasti löydätte ratkaisun asiaan!