Silmälasien suuret alennusprosentit sekoittavat asiakkaita

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Olen aikaisemminkin kirjoittanut siitä, että optisen alan mainonta ja markkinointi ei kaikilta osin ole minua miellyttävää.

Alalla rummutetaan koko ajan vain isompia ja isompia tarjouksia. Kilpailu on kovaa ja keinolla millä tahansa pyritään pärjäämään kilpailussa. Isot ketjut mainostavat hurjaakin hurjempia tarjouksia ja pienet yrittävät pyristellä mukana tässä oravanpyörässä. 

Osa liikkeistä ei onneksi ole lähtenyt mukaan tähän hullunmyllyyn. He pyrkivät selviämään tässä pyörityksessä erikoistumalla ja erottumalla massasta esimerkiksi erilaisilla tuotteilla ja palveluilla.

Kuluttajahan hyötyy tästä vai hyötyykö sittenkään?

Osa kuluttajista hyötyy varmasti nykyisestä hintakilpailusta. Tällaiset asiakkaat voivat ostaa muutaman kymmenen euron silmälasipaketin. Tällaiset peruslasit voivat olla asiakkaalle ihan toimiva valinta.

Ainakin fiksut kuluttajat tajuavat, että nämä muutaman kympin silmälasipaketit eivät voi sisältää valtavaa valikoimaa kehyksiä eivätkä erilaisia ”herkkuja”, vaan ne ovat peruspaketteja.

Ainakin itse olen kuullut kuitenkin omilta asiakkailta, että monesti tarjoukset ovat hyvin sekavia, eivätkä he oikein ymmärrä niitä. Tuskin minun asiakkaat kuitenkaan ovat normaalia tyhmempiä, joten ongelma on varmasti aika yleinen. 

Myös hintamielikuva siitä mitä silmälasit maksavat, on kadoksissa osalla asiakkaista. Tämä on ihan ymmärrettävää, kun mainonnassa toitotetaan halpaakin halvempia hintoja.

Pitkäaikainen asiakkaani kertoi rehellisesti käyneensä muualla kyselemässä silmälasien hintoja. Hänellä oli etsinnässä kakkoslasit metsätöihin. Tärkeää oli, että kehys olisi kestävä, mutta näiden lasien linsseihin ei olisi ollut tarvetta panostaa kaikkia mahdollisia herkkuja. Omien sanojensa mukaan asiakas sokeutui aluksi isoihin alennusprosentteihin, mutta jäi ihmettelemään kuitenkin alennusten jälkeenkin laseille jäänyttä hintaa.

Herra esitteli minulle laskelmaa, jonka oli saanut liikkeestä. Alennusten jälkeen laseille olisi jäänyt hintaa hieman alle 1 000 euroa. Asiakkaalle ei ollut jäänyt selkeää kuvaa mistä hän oli saanut alennusta ja mistä hinta muodostui.

Asiakas sanoi suoraan kokevansa tulleensa huijatuksi, koska markkinoinnissa oli puhuttu selkeästi edullisemmista hinnoista.

Tulee mieleen tarina, jonka olen kuullut joskus pizzerian mainoksesta. Ulkona mainoksessa pizzan hinta oli 5 euroa ja kassalla sen hinta oli 6 euroa. Kun asiakas ihmetteli hinnaneroa, tokaisi myyjä että se on vaan mainos.

Niin taitaa olla meillä optisella alallakin. Mainonnan perusteella annamme kaiken suurin piirtein ilmaiseksi tai ainakin isolla alennuksella. Loppujen lopuksi oikeasti hyvät silmälasit maksavat tarjouskampanjasta riippumatta lähes saman verran. Näin siitä huolimatta, että mainonnassa on näkyvissä huimaakin huimemmat alennushinnat.

Mutta miten kävi kanta-asiakas herran silmälasien hankinnan kanssa.

Tein hänelle näöntarkastuksen ja myin uudet yleislasit sekä kakkoslasit työhommiin. Lisäksi asiakas halusi kokeilla voisivatko piilolinssit toimia hänellä ulkoilmahommissa. Näille hankinnoillekin tuli hintaa yli 1000 euroa, mutta asiakas ainakin tietää mistä hän maksaa ja sai varmasti laadukkaat silmälasit.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa