Aurinkolasit vahvuuksilla

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Omilla vahvuuksilla olevien aurinkolasien ostaminen ja valitseminen herättävät paljon kysymyksiä etenkin ensimmäisiä omilla vahvuuksilla olevia aurinkolaseja etsivien asiakkaiden keskuudessa. Tästä kirjoituksestani löydät perustiedot aurinkolaseista vahvuuksilla, vahvuuksilla olevien aurinkolasien hinnasta ja omilla vahvuuksilla olevista kaarevista aurinkolaseista.

Aurinkolasit vahvuuksilla

Esimerkiksi Ray Banin malleista löytyy aurinkolaseja, jotka saa myös omilla vahvuuksilla.

Monesti silmälasien käyttäjiä mietityttää miten suojata silmät auringolta valolta häikäistymiseltä ja UV-säteilyltä. Eri vaihtoehtoja on jonkin verran, mutta mielestäni ehdottomasti toimivin vaihtoehto on aurinkolasit omilla vahvuuksilla.

Vielä muutamia vuosia sitten käytettiin paljon niin sanottuja aurinkolasiripustimia eli niin sanottuja clip-on aurinkolaseja. Nykyään niiden käyttö on kuitenkin vähentynyt selvästi. Ripustimet lisäävät lasien painoa ja naarmuttavat helposti silmälasien linssit sekä kehyksen. Niiden kauneudestakin voidaan olla montaa mieltä.

Ripustimien lisäksi silmälasien käyttäjät voivat suojautua auringolta fototrooppisilla, eli auringon valon mukaan tummuvilla linsseillä. Itse miellän nämä kuitenkin enemmän yleislaseiksi, en niinkään aurinkolaseiksi.

Joitakin vuosia sitten markkinoille tuli myös niin sanottuja Suncovers aurinkolaseja. Kyseessä on omien lasien päälle laitettavat aurinkolasikehykset. Nämä lasit ovat oman kokemukseni mukaan hieman iäkkäämpien ihmisten suosiossa.

Myös polarisoivilla linsseillä olevia aurinkolaseja on saatavissa omilla vahvuuksilla.

Aurinkolasit vahvuuksilla

Kun asiakas on päättänyt haluavan omilla vahvuuksilla olevat aurinkolasit, onnistuu niiden hankkiminen seuraavasti.

Ensimmäiseksi asiakas tulee optikkoliikkeeseen, jossa hänelle tehdään näöntarkastus jos edellisestä tarkastuksesta on jo aikaa. Omilla vahvuuksilla olevien aurinkolasien hankkiminen on mahdollista riippumatta siitä tarvitseeko asiakas yksitehot, kaksitehot tai vaikkapa monitehot. Periaatteessa aurinkolasit on mahdollisuus valmistaa lähes kaikkiin voimakkuuksiin, joita silmälaseihinkin on saatavissa.

Mikäli asiakkaalla on käytössä silmälaseissaan monitehot tai kaksitehot, suosittelen lämpimästi myös aurinkolaseihin samantyyppistä linssiä. Monesti asiakkaat miettivät, että aurinkolaseihin riittää pelkkä kaukovoimakkuus. Mielestäni kuitenkin aurinkolaseillakin olisi mukava pystyä lukemaan. Esimerkiksi pelkillä kaukolaseilla osalla asiakkaista saattaa olla hankala nähdä matkapuhelimen tekstejä. Samalla tavalla autolla ajaessa mittaristo voi olla epätarkka.

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tavalliset silmälasikehykset tai aurinkolasikehykset

Tarkastuksen jälkeen asiakkaalle valitaan joko tavalliset silmälasikehykset tai aurinkolasikehykset, joihin tehdään juuri asiakkaalle sopivat linssit. Yleensä tällöin on helpompi valita aurinkolasikehykset. Usein asiakkaan on hankala arvioida miltä tavalliset silmälasikehykset näyttäisivät aurinkolasien linssien kanssa.

Tavallisista silmälasikehyksistäkin saa kuitenkin erittäin hyvän näköisiä aurinkolaseja. Asiakkaalle näiden arvioiminen etukäteen on kuitenkin tosiaan hankalampaa.

Myös tunnettujen brändien, kuten Ray Banin kehyksiin saa omat vahvuudet

Mikäli päädytään aurinkolasikehyksiin, niin sillä ei ole merkitystä ovatko kehykset jonkun tunnetun brändin vai jonkun tuntemattomamman brändin kehykset.

Tämä on yksi asia, joka herättää paljon epätietoisuutta. Aina välillä liikkeeseen tuleekin asiakkaita, jotka harmittelevat etukäteen esimerkiksi sitä, että Ray Banien hankkiminen on mahdotonta, koska “minulla on nämä voimakkuudet” .

Tällä ei ole kuitenkaan merkitystä, eli myös esimerkiksi Ray Baneihin saa omilla vahvuuksilla olevat linssit.

Tässä on kuitenkin huomioitava se, että tällöin Ray Banien tai jonkun muun brändin linssien tilalle asennetaan omalla voimakkuudella olevat linssit. Nämä tulevat lähes aina linssitehtaan linssivalikoimasta, joten ne eivät ole enää alkuperäiset esimerkiksi Ray Banin linssit.

Välttämättä aurinkolasiin ei siis saada aivan samanlaista tai saman sävyistä linssiä kuin alkuperäinen linssi on. Muutamilta aurinkolasivalmistajalta saa kuitenkin suoraan heidän omia linssejään omilla vahvuuksilla. Esimerkiksi Oakley on tällainen valmistaja.

Kehyksen valinnan jälkeen asiakkaalle valitaan halutun värinen linssi ja tummuusaste sekä pinnoitteet.

Lopuksi valittu linssi tilataan valmiiksi värjättynä yleensä samalta linssivalmistajalta kuin kirkkaatkin linssit.

Aikaisemmin myös osassa optikkoliikkeistä pystyttiin värjäämään linssejä, mutta nykyään tämä on harvinaista.

Linssien tultua takaisin optikkoliikkeeseen asennetaan ne paikalleen valittuun kehykseen ja lasit ovat valmiit asiakkaan noudettavaksi.

Värjätty muovilinssi

Yleisimmin vahvuuksilla olevissa aurinkolaseissa käytetään värjättyä muovilinssiä. Linssiä värjätessä voidaan valita haluttu väri ja tummuus. Yleisesti aurinkolaseissa käytetään ruskeita, harmaita tai vihertäviä linssejä.

Värjäys voidaan tehdä kaiken tyyppisiin silmälaseihin (yksitehot, kaksitehot, monitehot jne). Yleisesti käytetään 70-85% tummuutta, mikä tarkoittaa linssin läpäisevän valoa 30-15%. Saatavissa on myös niin sanottuja liukuvärjättyjä linssejä, joiden yläreunassa on alareunaa tummempi väri.

Myös ohennettuja linssit voidaan yleensä värjätä aurinkolaseihin sopivaksi. Kaikkia ohennettuja linssimateriaaleja ei kuitenkaan pystytä värjäämään.

Mitä vahvuuksilla olevat aurinkolasit maksavat?

Edullisimmillaan pakettimallistoista on mahdollisuus saada vahvuudella olevat aurinkolasit yksitehoisena varastovoimakkuuksilla noin 50-60 euron hintaan.

Enimmillään laseille voi tulla hintaa useita satoja euroja, mikäli niihin valitaan merkkikehys ja uusimman tekniikan moniteholinssit ohennuksilla ja pinnoilla.

Tämän takia tarkan hinnan sanominen on mahdotonta ennen kuin tiedetään asiakkaan voimakkuudet sekä valittu kehys.

Kaarevat aurinkolasit omilla vahvuuksilla

Kun asiakkaan kanssa keskustelee kaarevista aurinkolaseista omilla vahvuuksilla huomaa, että niistä liikkuu kahta erilaista käsitystä.

Yleisemmin asiakkaat eivät edes osaa ajatella, että niiden valmistamisessa voisi olla jotain ongelmaa.

Osalla asiakkaista on taas vankka käsitys siitä, että kaarevia aurinkolaseja ei ole mitenkään

mahdollista saada omilla vahvuuksilla. Tätä käsitystä vahvistavat valitettavasti myös jotkut optikkoliikkeet, koska kaikista liikkeistä niitä ei ole saatavissa.

Todellisuudessa kaareviakin aurinkolaseja on mahdollisuus saada omilla vahvuuksilla, mikäli voimakkuus on noin +4 ja -4 väliltä.

Kaareviin kehyksiin ei kuitenkaan saada asennettua normaalilla kaarevuudella olevia linssejä. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi miinuslinssin etupinta on monesti niin suora, että sen asentaminen kaarevaan kehykseen on mahdotonta. Pluslinssit ovat etupinnaltaan kaarevampia kuin miinuslinssit, mutta yleensä niidenkään kaarevuus ei ole riittävä kaarevaan aurinkolasikehykseen.

Tavallisten linssien sijaan kaarevuudella oleviin aurinkolaseihin valitaan niin sanotut hiomolinssit. Nämä tilataan aina erikseen vastaavalla etupinnan kaarevuudella, mikä on aurinkolasin kaarevuus. Näin linssit saadaan istumaan kaarevaankin kehykseen. Koska kyseessä ei ole tavalliset varastolinssit, ovat ne hinnaltaan perinteisiä linssejä arvokkaampia.

Nykypäivänä linssien hiontatekniikat ovat kehittyneet niin paljon, että kaarevista aurinkolaseista omilla voimakkuuksilla saadaan varsin toimiva kokonaisuus. Kuitenkin varsinkin isoissa voimakkuuksissa linssien reuna-alueen vääristymät ja linssivirheet saattavat häiritä käyttöä.

Tämän johdosta voidaan sanoa että toimivat kaarevat aurinkolasit on mahdollista valmistaa kun voimakkuutta on noin +/- 4 luokkaa.

Kaikissa tapauksissa kaarevan aurinkolasin optiikka ei siis ole niin hyvä kuin suoralla linssillä olevien aurinkolasien optiikka.

Kaikkiaan kaarevien aurinkolasien saatavuuteen vaikuttaa siis omat vahvuudet ja silmäteräväli sekä tarvittava linssityyppi.

Parhaiten saat selville onko juurin sinun vahvuuksilla saatavissa kaarevia aurinkolaseja menemällä optikkoliikkeeseen, jossa näitä myydään.

Kirjoitus on julkaistu 1.5.2012 ja päivitetty 12.2.2014.

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Anonymous says

  Moi
  Jos vahvuuksilla olevat aurinkolasit tehdään värjäämällä, saadaanko silloin linssiin UVA ja UVB-ominaisuuksia?

  Yhdistelmällä kapeat kasvot (linssikoko 47-16), vahvuus -8, tyylikkäät brändilasit ja halu ostaa kunnolla suojaavat=peittävät aurinkolasit vahvuuksilla, joissa nuo UVA ja UVB, on oman kokemukseni mukaan mahdotonta.

  Itse olen tyytynyt pitämään hattuja ja omia silmälaseja esim. Thaimaassa, mutta kun näillä silmillä pitäisi nähdä vielä 40 vuotta eteenpäin.

 2. Hei!
  Vahvuuksilla oleviin aurinkolaseihin on mahdollista saaada täydellinen UV-suoja. Jo värjäämättömissä muovilinsseissä on varsin hyvä UV-suoja ja värjäyksellä siihen saadaan täydellinen suoja.

  Kun voimakkuutta on noin -8,00 tarvitaan laseihin ohennetut linssit. Ainakin kaikissa Hoyan ohennetuissa linsseissä on 100% UV-suoja 390 nanometriin asti. Kirkkaatkin lasit voivat siis suojata UV-säteilyltä, mutta ne eivät poista häikäisyä.

  Uskoisin siis sinun löytävän kaipaamasi lasit hyvin varustetuista optikkoliikkeistä. Kannattaa kierrellä katselemassa.

 3. Erin
  Jos tilaan aurinkolasit vahvuuksilla netistä, niin pitääkö minun piirtää niitä kuvioita lasiin ennen lähetystä.

  Netistä aurinkolasit saa kuitenkin halvemmalla.

 4. Myös aurinkolaseja netistä tilatessa sinun tulee tietää silmäterävälimittasi eli pd-arvo tai sitten merkkaat mallilaseihin tussilla piirtämällä mustuaisen kohdan.

  Vahvuuksilla olevien aurinkolasien tilaamisessa on samat riskit kuin silmälasien tilaamisessa netistä. Tästä olen kirjoittanut oman kirjoituksen aiemmin.

 5. Mikko says

  Ovatko nämä siis ainoat silmille turvalliset aurinkolasit?

  Olen testannut näitä, ja minusta kontrastit, eli värien toisto ei ole kovin miellyttävä.

  Maisema näyttää jonkin verran saman väriseltä, kuin linssien väri on. Ei kovin häiritsevästi, mutta enemmän kuin tavallisten aurinkolasien läpi katsottuna.

 6. Hei Mikko!
  En oikein ymmärrä mitä tarkoitit kysymyksellä ainoista turvallisista laseista?

  Aurinkolasit muuttavat aina aavistuksen maiseman väriä, mutta sillä onko aurinkolasien linsseissä vahvuutta vai ei, ei ole mitään vaikutusta värin muuttumiseen.

 7. Mikko says

  Anteeksi, meni väärään paikkaan kysymykseni.

  Tarkoitin siis polaroituja aurinkolaseja verrattuna aurinkolasivärjättyihin laseihin. Ovatko polaroidut silmille terveellisemmät.

  Ilman mitään aurinkosuojaa silmiä automaattisesti siristää, eli siis suojaa silmiä. Aurinkosuojat pitäisi siis olla ehdottomasti turvalliset silmille, jotta uskaltaisin käyttää. Eli ovatko varmasti turvallisia käyttää tällaiset lasit.
  Kiitos

 8. Hei Mikko!
  Polarisoivat ja värjätyt aurinkolasit ovat UV-suojan suhteen aivan yhtä turvalliset.

  Polarisoivat aurinkolasit poistavat tasopinnoilta tulevia heijastuksia kuten veden pinnasta.

  Toiset kokevat polarisoivat lasit paremmiksi juuri tämän takia. Toiset taas kokevat, että polarisoivat lasit eivät toimi heillä, koska esimerkiksi joistakin nestekidenäytöistä ei näy muuta kuin mustaa.

  Suurin osa aurinkolaseista on tehty värjäämällä ja niissä on 100% UV-suoja.
  Polarisoivia aurinkolaseja on saatavilla voimakkuuksilla tai ilman.

 9. Satutko muistamaan kuinka paljon voi olla hajataittoa Oakleyn linsseille -4 linssiin?

 10. Hei Tomi!
  Oakleyn kohdalla valmistusrajat ovat vaihdelleet jonkin verran ja myös valittu kehys vaikuttaa saatavissa olevaan voimakkuuteen.

  Ainakin jossain vaiheessa tilanne oli niin, että -4,00 linssissä ei saanut olla yhtään hajataittoa. Tämän hetken tilanne kannattaa varmistaa Oakleytä myyvästä liikkeestä.

  Oakleyn linssien suhteen viimeiset pari vuotta ovat olleet muutoksen aikaa. Muutoksia on tapahtunut voimakkuusrajoissa, saatavissa tuotteissa ja siinä saako Oakleyn linssejä toisten valmistajien kehyksiín vai ei. Oaklayn linssit hiotaan aina Irlannissa, ja aina siellä ei ole suostuttu hiomaan linssejä jonkun muun valmistajan kehyksiin.

  Valitettavasti informaatio liikkeisiin päin on ollut välillä hieman kangertelevaa.
  Kannattaa tosiaan mennä Oakleytä myyvään liikkeeseen omien voimakkuuksien kanssa, niin he pystyvät kertomaan mitä voimakkuuksillasi on mahdollista valmistaa ja mitä ei.

 11. Hannu says

  Saakos Oakleyhyn kaksitehovahvuuksilla polykarbonaattilinssin, jolloin se toimisi myös suojalasina esim. ampujalla.

 12. Hei Hannu!
  Kirjoitit kaksiteholinsseistä, mutta varmistaisin kuitenkin, että tarkoititko varmasti kaksiteholinssejä vai monitehoja?

  Kysyn asiaa, koska hyvin usein asiakkaat puhuvat kaksiteholinsseistä, vaikka he oikeasti tarkoittavatkin monitehoja.

  Oakleylla on ainakin aikaisemmin ollut valikoimissaan kaareva
  moniteholinssi. Oakleyn linssit ovat heidän omaa Plutonite® -materiaalia, mikä on heidän itse kehittämä polykarbonaattijohdannainen linssi. Kyseinen linssi on todella iskunkestävä, mutta sitä ei ole saatavissa kaksitehoisena.

 13. Hannu says

  Kyllä, monitehoja tarkoitan.

 14. Hei Hannu!
  Silloin sinun tosiaan kannattaa kysellä asiaa liikkeistä, jotka myyvät Oakleyn linssejä.

 15. Laura says

  Heippa!
  Onko polarisoivia linssejä saatavissa kaiken värisinä? Yksi tuttu väitti että niitä ei saisi läheskään kaiken värisinä.

 16. Hei Laura!
  Välttämättä polarisoivia linssejä ei tosiaan ole saatavissa kaiken värisinä.

  Yleisemmin saatavissa värit ovat ruskea ja harmaa, mutta kyllä muitakin värejä löytyy.
  Parhaiten pääset tutustumaan linssivalikoimaan käymällä optikkoliikkeessä.

 17. Hei, saako piilolinssejä ja aurinkolaseja voimakkuuksilla käyttää samaan aikaan?

 18. Hei Anni!
  Tarkoitatko, että sinulla olisi voimakkuudella olevat piilolinssit ja voimakkuudella olevat aurinkolasit yhtä aikaa käytössä? Tämä ei ole kovin järkevää, koska silloin sinulla olisi kaksinkertainen korjaus käytössä etkä näkisi tällä yhdistelmällä tarkasti.

  Jos käytät puolestaan esimerkiksi ilman voimakkuuksia olevia värillisiä piilolinssejä voit käyttää niitä voimakkuuksilla olevien aurinkolasien kanssa. Vastaavasti jos sinulla on voimakkuudella olevat piilolinssit käytössä voit käyttää niitä ilman voimakkuuksia olevien aurinkolasien kanssa.

 19. Tarkoitis kumpiakin voimakkuuksilla.

 20. Hei Anni!
  En tosiaan käyttäisi voimakkuuksilla olevia piilolinssejä voimakkuuksilla olevien aurinkolasien kanssa yhtä aikaa. Tämä jo ihan sen takia, että näkemisen täytyy olla hankalaa moisella yhdistelmällä.

  Kysyn ihan mielenkiinnosta, että miksi käyttäisit näitä yhdessä, koska aurinkolaseissakin on jo voimakkuus?

 21. Elias says

  Hei!
  Hankin aurinkolasit netistä kun kyseistä mallia ei pääkaupunkiseudulta olisi saanut edes tilaamalla (ketjuliike ainoana edustajana). Haluaisin laseihin kuitenkin vahvuudet. Vastaaviin isomman koon laseihin linssien teko oli mahdollista. Saako vahvuuksellisia aurinkolasilinssejä lasisina ja vieläpä polarisoituina? Haluaisin lasilinssit, koska niiden naarmuuntumiskestävyys on roimasti parempi ja kehyksissä on alunperin lasilinssit. Lisäksi olen onnistunut tuhoamaan kaikkien muovilinssisten pinnoitteet ilmeisesti lämpötilaerojen takia.

 22. Hei Elias!
  Lasilinssien menekki on nykypäivänä niin vähäistä, että niiden valikoima on supistunut todella pieneksi.

  En valitettavasti pysty sanomaan saisiko sinulle aurinkolaseihin lasilinssin, koska en tiedä lasien voimakkuutta ja tarvittavaa halkaisijaa.

  Yleisesti lasilinssit aurinkolasin linsseinä omilla vahvuuksilla eivät ole oikein toimiva yhdistelmä ainakaan isohkoissa voimakkuksissa. Lasilinssit ovat niin sanotusti massavärjättyjä minkä takia linssin paksuuserot näkyvät selvästi linssistä. Esimerkiksi isossa miinusvoimakkuudessa linssi on keskeltä ohuimmasta kohdasta vaalea ja reunasta paksusta kohdasta tumma.

  Sinun kannattaa käydä keskustelemassa asiasta optikkoliikkeessä, niin kuulet heidän mielipiteen asiasta.

 23. Heippa,
  kävin silmälääkärillä ja pelkoni toteutui eli nyt minun on hankittava lasit ja samalla ajattelin hankkia myös vahvuuksilla olevat aurinkolasit.

  Ostin itselleni viime kesänä aurinkolasit Italiasta ja en millään haluaisi luopua niistä. Onkohan mahdollista että näihin vanhoihin aurinkolaseihin saisi vahvuuksilla olevat uudet linssit?

  Kiitoksia jo etukäteen!

 24. Hei Outi!
  Valitettavasti en pysty näin näkemättä arvioimaan onko aurinkolaseihisi mahdollista vaihtaa uudet linssit omilla vahvuuksillasi. Tähän vaikuttaa muun muassa kehyksen koko ja materiaali.

  Sinun kannattaakin ottaa aurinkolasisi mukaan ja käydä optikkoliikkeessä. Näin optikko pystyy näkemään omin silmin aurinkolasisi ja saat vastauksen kysymykseesi.

  Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki liikkeet eivät pysty hiomaan linssejä asiakkaan omaan kehykseen, koska heillä ei ole omaa työpajaa. Yleensä tämmöisten liikkeen käyttämillä keskuspajoilla ei välttämättä suostuta hiomaan linssejä niin sanottuun vieraaseen kehykseen.

 25. Kiitoksia nopeasta vastauksesta! Käyn aurinkolasien kanssa optikolla kysymässä asiasta.

 26. Hei!
  Minulla on todettu nikkeliallergia ja silmälasissani tämä on huomioitu eli niissä ei ole nikkeliä.

  Nyt haluaisin ostaa aurinkolasit vahvuuksilla ja haluaisin kysyä että pitäisikö aurinkolasien valinnassa huomioida jotakin että ne eivät aiheuttaisi ongelmia?

 27. Hei Remo!
  Myös aurinkolaseja valitessa pitää huomioida nikkeliallergiasi.
  Valitessasi kehystä sinun kannattaa kertoa allergiastasi. Näin liikkeen henkilökunta osaa valita sinulle sopivan kehyksen.

 28. pekka leminen says

  Onkoihan Virossa tai Latviassa linssinvalmistajis (tehtaita ).Kiitos vastauksesta

 29. Hei Pekka!
  Valitettavasti en osaa sanoa onko Virossa tai Latviassa linssejä valmistavia tehtaita.

  Enpä oikein osaa edes sanoa mistä asiaa kannattaisi alkaa selvittämään. Ainakin suurimmilta linssien valmistajilta voi kysyä missä heidän tehtaansa ovat.

 30. Mikko says

  Hei,
  Kannattaako vahvuuksilla olevien polaroitujen aurinko-lasien kanssa käyttää heijastuksenestopinnoitetta? Kaikki on tietysti kiinni siitä minkä verran on valmis maksamaan laseistaan, mutta saako heijastuksenestosta merkittävää hyötyä verrattuna pelkkiin polaroiviin laseihin?
  T:Mikko

 31. Hei Mikko
  Mielestäni heijastamattoman pinnan suurin hyöty tulee esille silloin kun aurinko paistaa hieman takaviistosta. Tämmöisessä tilanteessa linssin takapinnalta näkyy omaan silmään ikävästi heijastekuva omasta silmästä, ellei laseissa ole heijastamatonta pintaa.

  On totta että heijastamaton pinta lisää jonkin verran lasien hintaa, joten jokainen miettii omalta kohdaltaan minkä verran on valmis sijoittamaan laseihin.

  Tähän on hankala antaa mitään suoraa vastausta, koska osa ihmisistä ei kiinnitä kuvailemaani ilmiöön mitään huomiota ja osaa se taas häiritsee merkittävästi.

  Itselläni ei ole kaikissa aurinkolaseissa heijastamatonta pintaa, enkä ole kokenut tätä ongelmaksi.

 32. saako peililaseja uv suojalla
  netissä yksi kirjoittaja puhuu värjäämättömien lasien puolesta uv suojana
  jotta pupilli ei laajene ja päästä valoa sisäänsä.mitä mieltä olet tästä siis että tilaisi värjäämättömät kaukolasit joissa on jo linsseissä joka tap varsin hyvä uv suoja aurinkolaseiksi

 33. Hei!
  Ainakin optikkoliikkeissä myytävissä peilipinnallisissa aurinkolaseissa on myös 100-prosenttinen UV-suoja.

  Kirkkaat muovilinssit suojaavat UV-säteilyltä varsin hyvin ja ohennetulla linssillä saadaan jopa 100-prosenttinen UV-suoja.

  Tällaiset kirkkaat lasit eivät kuitenkaan mielestäni poista aurinkolasien tarvetta. Aurinkolasien tehtävä ei ole pelkästään poistaa UV-säteilyä, vaan sen pitää poistaa myös näkyvästä valosta johtuvaa häikäistymistä. Tätähän kirkas linssi ei tee.

  Toki tällaiset kaukolasitkin voivat tulla kysymykseen, mikäli vierastaa aurinkolasien käyttämistä. Ensimmäiseksi kuitenkin kannattaa varmistaa, että niihin on saatavissa täydellinen UV-suoja.

 34. Hei!
  Kyllästyin piilolinssien kanssa pelleilyyn, ja ajattelin tilata oikeat pyöräilylasit vahvuuksilla. Ongelmana on kuitenkin huono näkö (kumpikin silmä n. -5, ja lisäksi pientä hajataittoa). Onko olemassa mitään ajolaseja, joihin voidaan hioa näin vahvat vahvuudet ja hajataitto?
  Toinen vaihtoehto on adapterilasit mutta kuinka nämä eroavat käytettävyydeltään hiotuista? Onko esim huurtumisessa tai vääristymissä eroa? Entä tuleeko adapteri poikkeuksellisen lähelle silmää, jos vertaa silmälaseihin?

  terveisin
  Juho

 35. Hei Juho!
  Ymmärsinkö oikein, että olet hankkimassa kirkkaita ajolaseja?

  Sinun voimakkuuksillasi ei valitettavasti ole mahdollisuus hankkia kovin kaarevia laseja. Toki aivan tarkat voimakkuudet sekä kehyksen koko vaikuttavat asiaan.

  Adapterilaeissa on aina omat haasteensa, koska laseissa on tavallaan kaksi linssiä silmää kohti. Se tuo esimerkiksi laseihin lisää painoa eikä istuvuus ole välttämättä niin hyvä kuin perinteisissä laseissa.

  Jos adapterilaseihin kuitenkin päätyy, niin yksi hyvä vaihtoehto on malli, johon voi vaihtaa etummaista linssiä valaistusolosuhteiden mukaan. Tämmöinen toimii sekä aurinkolaseina että kirkkaana ajolasina.

  Kaikissa malleissa adapteri ei ole erityisen lähellä silmää, eli tämä riippuu ihan kehyksen mallista ja myös kasvojen muodosta. Huurtuminenkin on varmasti mallikohtaista ja mielestäni adapterit eivät aiheuta ylimääräisiä vääristymiä.

  Parhaiten löydät itsellesi pyöräilyyn sopivat lasit kun käyt optikkoliikkeissä sovittamassa erilaisia malleja. Tällöin kannattaa myös tutustua adapterilaseihin.

  Välttämättä urheilulaseja ei kuitenkaan löydy kaikista liikkeistä, mutta ainakin isoimmista kaupungeista löytyy liike, jossa näihin on perehdytty enemmän.

 36. Hei!
  Niin, unohtuikin ajolaseista mainita minkälaisia laseja olen etsimässä. Tarkoituksena siis on hankkia ajolasit hieman joka säähän ja mielellään kontrastia parantavalla linssillä.

  Pitää varmaankin etsiä noita adaptereilla toteutettuja ajolaseja. Kyselin jo muutamasta paikasta Oakleyn laseja, mutta ainakaan niihin ei saa hiottua minun voimakkuuksia. Rudy Project on panostanut myös adapterimalleihin, ja alan varmaankin etsiä jostain optikkoa, jolta heidän laseja löytyy. Asun itse Kaakkois-Suomessa, ja täällä päin ei oikein erikoislaseja myyviä optikoita valitettavasti löydy.

  Tuota en kyllä tullutkaan ajatelleeksi, että adapterimallissa saa huomattavasti suuremman linssivalikoiman käyttöön! Se helpottaa ainakin siinä mielessä, että ei tarvitse panostaa itsestään tummuviin linsseihin, vaan voi valita esim. ruskeat ja oranssit eri ilmoille.

  Kiitos avusta! Adapterilaseillakin ongelmat taitavat olla pitkälti mallikohtaisia, joten sopivalla valinnalla voin itsekin saada kunnolliset ajolasit ilman piilolinssien aiheuttamia ongelmia 🙂

  nimim.
  Linimenttiä silmään piilolinssejä asentaessa

 37. Hei Juho!
  Olen kuullut kehuttavan noita Rudy Projectin laseja. Itse en ole kuitenkaan myynyt niitä eli omakohtaisia kokemuksia minulla ei ole.

  Rudy Projectilla näyttää olevan myös suomalaiset nettisivut. Sivujen mukaan jälleenmyyjiä ei ole kovinkaan paljon. Kannattaa kuitenkin tarvittaessa kysyä vaikka suoraan maahantuojalta miten laseja pääsisi kokeilemaan, jos et löydä jälleenmyyjää lähistöltä.

 38. Kalle says

  Teillä näyttää olevan paljon tietoa oakleyn linsseistä! Useat oakleyn linssit mainitaan olevan iridium linssejä. Löytyisikö tietoa mikä tuo iridium on ja miten se vaikuttaa linssin optiikkaan. Tarkoitus olisi käydä poistamassa holbrookit paikallisen verkkokaupan varastomyymälästä.

  • Hei Kalle!
   Iridium tarkoittaa Oakleyn linsseissä peilipintaa. Oakleyn linsseihin on saatavissa eri värisiä peilipintoja.

   Peilipinnan tehtävänä on heijastaa valoa poispäin linssin pinnasta. Heijastamattomalla pinnalla olevia aurinkolaseja käytetään etenkin ääriolosuhteissa esimerkiksi jäätiköillä, jotta häikäistyminen saataisiin minimiin. Toki peilipintaa voidaan käyttää muutenkin ihan myös ulkonäön vuoksi.

   Jos tarkoitat vaikutuksella optiikkaan sitä miten niillä näkee, niin iridium eli peilipinta ei vaikuta tähän millään tavalla.

 39. Markus says

  Hei, onko olemassa peiliaurinkolaseja vahvuuksilla? Jos on, paljon ne maksavat?

  • Hei Markus!
   Peilipinnat ovat olleet useamman vuoden hieman unholassa. Nyt ne ovat kuitenkin palaamassa takaisin muotiin ja niitä löytyy taas niin yksitehoisiin kuin monitehoisiinkin aurinkolaseihin. Vaikka peilipintoja on saatavissa, eivät ne välttämättä kuulu kaikkien liikkeiden valikoimaan

   Esimerkiksi linssivalmistaja Hoya on tuonut tälle kaudelle peilipintaiset linssit valikoimaan. Lisäksi esimerkiksi Oakleyltä on saanut jo vuosien ajan peilipintaisia linssejä.

   Peilipinnalla olevat lasit ovat jonkin verran arvokkaampia kuin ilman peilipintaa olevat. Tarkat hinnat saat selville optikkoliikkeestä. Kokonaishintaan vaikuttaa kehysvalinta ja se, että tarvitsetko yksi- vai moniteholasit. Tämän takia minun on mahdoton sanoa aurinkolaseille edes minkäänlaista hinta-arviota.

 40. Karsastaja says

  Hei! Minulla on aika paljon prismaa linsseissäni (4,5PD/linssi; vai onko se paljon jos on yhdeksän prismaa?). Linssit ovat siis aika kiilamaiset. Olen miettinyt, että haluaisin aurinkolasit voimakkuuksilla. Mutta kun linssi on niin paljon paksumpi toisesta reunasta (minulla on prisman kannat sisäänpäin, joten paksuus on nenän juuressa…), niin näkyykö se aurinkolasilinssin värissä, siten että linssin paksumpi osa on tummempi ja ohuempi osa vaaleampi? Siis että siinä olisi näkyvissä jonkinlainen liukuvärjäys? Kiitos hyvästä blogista! Olen saanut täältä paljon hyvää tietoa!

  • Hei!
   Mukavaa kun blogistani on ollut hyötyä.

   On totta, että sinulla on aika paljon prismaa laseissasi.

   Voimakkuuksilla olevien aurinkolasien linsseistä tulee kuitenkin väritykseltään täysin tasaiset. Tämä johtuu siitä, että linssit ovat niin sanotusti pintavärjätyt. Mikäli käytössä olisi massavärjätty linssi, olisi paksuin osa tummempi ja ohuempi osa selkeästi vaaleampi.

   Prisma tekee sen verran paksuutta myös aurinkolaseihin, että suosittelisin ehdottomasti ohennettua linssiä myös aurinkolaseihin.

 41. Jaakko says

  Onko totta, että paljon (1.67) ohennettuihin, vahvuudella oleviin aurinkolaseihin ei pysty laittamaan samaa tummuutta kuin originaaliin? Minulla on nimittäin Ray-Banin G-15 linsseillä ja omilla vahvuuksilla olevat aurinkolasit, jotka eivät ole mielestäni tarpeeksi tummat poistamaan auringon valoa. Esim. silmäni näkyvät edestä päin helposti läpi.

  • Hei Jaakko!

   On totta, että suuremmilla taitekertoimilla oleviin linsseihin (1,67 ja 1,74) ei välttämättä saada niin tummaa linssiä kuin perusmuovimateriaaliin tai 1,6 taitekertoimella olevaan materiaaliin.

   Esimerkiksi Hoyan 1,67 taitekertoimen linssejä saa kuitenkin muistaakseni jopa 85% tummuudella.

   Selviääkö silmälasikortistasi linssin tummuusprosentti?

   • Jaakko says

    No eipä se tummuusprosentti tästä näy. Paikallisen optikon mukaan Oakleyn ja Bollen aurinkolaseihin saa tummuuden saman kuin tavallisiin ko. firmojen aurinkolaseihin, vaikka ohennusta laittaisikin. Onkohan se mahdollista? Mikä on riittävä ohennus, kun vahvuuteni ovat -3.25 ja -2.25?

    • Hei!
     Valitettavasti en osaa sanoa minkälaisia linssejä Bollen aurinkolaseihin on saatavissa omilla voimakkuuksilla.

     Oakleyllä ei ole ainakaan minun tietääkseni ohennettua linssivaihtoehtoa. Oakleyn linssit on aina valmistettu Oakleyn omasta polykarbonaattijohdannaisesta materiaalista.

     Mikäli valitaan Oakleyn aurinkolasit omilla voimakkuuksilla, tilataan niihin aina Oakleyn omat voimakkuuksilla olevat linssit. Näin ne ovat siis aina samanlaiset kuin ilman voimakkuuksia olevatkin linssit.

     Lisäksi Oakleyn aurinkolaseihin on saatavissa erilaisia peilipintoja sekä polarisointi, joiden ansiosta linssi poistaa häikäistymistä mahdollisimman hyvin.

     Sinun voimakkuuksillasi valitsisin 1,6 ohennuskertoimen, koska siihen on saatavissa paremmin erilaisia värivaihtoehtoja verrattuna 1,67:n tai 1,74:n ohennuskertoimen linsseihin. Ohennuskertoimen valintaan vaikuttaa kuitenkin myös kehys.

     Jos valitset Oakleyt, niin tällöin linssistä tulee kohtuulliset paksut. Toisaalta osa asiakkaistani käyttää sinun voimakkuuksilla Oakleyn aurinkolaseja, eivätkä he koe linssin paksuutta ongelmaksi. Yksi Oakleyn vahvuus on esimerkiksi se, että näilläkin voimakkuuksilla on saatavissa hyvin toimiva, kaareva linssi. Mielestäni Oakley on paras tässä suhteessa.

     Isoimmilta linssivalmistajilta löytyy ainakin 1,6 taitekertoimella ohennettua linssiä tuolla 85% tummuudella. Sinällään 85% tummuus on jo kyllä todella tumma.

 42. Mistä saisin ostettua Ray Ban lasiset G15 monitehot?

  • Hei Poku!

   Käsittääkseni Ray-Banin aurinkolasien valmistaja Luxottica ei valmista Ray-Baneihin linssejä omilla voimakkuuksilla.
   Vuosia sitten Bausch & Lombin valmistaessa Ray-Banit, oli niihin vielä saatavissa myös voimakkuuksilla olevia linssejä.

   Ray-Baneihinkin saa kuitenkin voimakkuudet valitsemalla niihin jonkun linssitehtaan värjäämät lasiset linssit.

   Valitettavasti en osaa sanoa näin suoralta kädeltä linssitoimittajaa, jolta olisi saatavissa lähinnä Ray-Banin väriä olevia linssejä. Lasilinssejä aurinkolasivärillä ei löydy läheskään kaikilta linssitoimittajilta. Etenkin kaarevaan malliin voimakkuuksilla olevan lasilinssin löytäminen voi olla mahdotonta.

   Jos sopiva väri löytyy, jää linsseistä puuttumaan Ray-Ban-teksti linssin kulmasta.

   Sinun kannattaa käydä lähimmässä optikkoliikkeessä, joka myy Ray-Banin laseja. He osaavat varmasti kertoa eri mahdollisuuksista.

 43. ovuctx says

  Mitkä ihmeessä ovat “aurinkolasit voimakkuuksilla” ulkomailta etsiessä,siis sana “voimakkuuksilla” englanniksi?

  • Hei Ovuctx!
   Englanniksi vahvuuksilla olevista aurinkolaseista puhutaan “Prescription Sunglasses” tai “RX sunglasses” nimillä. Ainakin näillä hakusanoilla löydät etsimiäsi aurinkolaseja.

 44. Voipee says

  Moikka!
  Ostin liikkeestä MauiJimin aurinkolasit vahvuuksilla. Silmäni on herkät, joten päädyin kehyksiin, joissa on kaareva linssi. Lasit aiheuttavat heti käytön alussa pahoinvointia, eikä se tunnu menevän ohi. Epäilen lasien myös laukaisseen migreenin kerran, kun yritin pitää niitä pidempään. Laseja ostaessa sanottiin, että kaareva linssi vahvuuksilla (-1 ja -0.75, lisäksi hajataittoa molemmissa silmissä) vaatii totuttelua, mutta mitään tällaista en osannut odottaa. Kävin liikkeessä kysymässä asiasta, ja lasien etureunaa suoristettiin. En ole vielä kokeillut käyttää laseja suorempina, mutta ainakaan pikaisella sovituksella paha olo ei tullut ihan yhtä nopeasti. Kysymys kuuluukin, millaista totuttelua on kohtuullista vaatia? Tai mitä totuttelu tarkoittaa käytännössä? Hankin lasit siinä toivossa, että välttyisin kirkkaalla säällä migreeniltä. Jos pystyn käyttämään laseja suorempina, ne eivät kuitenkaan suojaa samalla tavalla, kuin niiden piti. Onko tällaisessa tilanteessa kohtuullista vaatia hinnanalennusta? Harmittaa kovasti.

  Kiitos kirjoituksesta, ja kiva, kun vastailet vieläkin kysymyksiin!

  • Hei!
   Harmillista, että sinulla on ongelmia uusien aurinkolasien kanssa.

   Kaarevien linssien kuvautuminen on erilaista kuin suorien silmälasilinssien ja on totta, että näihin tottuminen voi vaatia aikaa. Se kuinka kauan tottuminen kestää, on hyvin yksilöllistä, mutta siihen voi mennä muutama viikkokin.

   Kysymyksestäsi ei käynyt ilmi kuinka kauan olet totutellut uusiin aurinkolaseihin. Sen päättelin kuitenkin, että lasien etureunan suoristamisen jälkeen et ole juuri käyttänyt laseja.

   Jos suinkin pysyt, kannattaa sinun käyttää aurinkolaseja mahdollisimman paljon mahdollisimman säännöllisesti. Jos tilanne ei parane, kannattaa sinun käydä juttelemassa asiasta liikkeessä, josta hankit lasit.

   Valitettavasti kysymykseen hinnanalennuksesta on hankala antaa vastausta. Silloin jos laseissa ei ole virhettä, ei myyjällä ole velvollisuutta alentaa hintaa.

   Mutta vielä ei kannata tosiaan menettää toivoa lasien suhteen. Välillä osalla ihmisistä tottumisoireet voivat olla aika hankaliakin, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö uusiin laseihin voisi tottua.

   • Voipee says

    Vähän epäilinkin, että hinnanalennusta ei taida saada. Kiitos vastauksesta! Täytynee vaan yrittää totutella.

 45. Voiko jälkikäteen liian tummaksi jääneitä linssejä vaalentaa? Kyseessä oli liukuvärjäys.

  • Hei Juha!

   Lähtökohtaisesti sanoisin, että aurinkolasilinssiä ei ole mahdollista vaalentaa ainakaan järkevillä kustannuksilla.
   Jos kyseessä on pinnoitettu linssi, on väri alimmaisena pinnoitteiden alla ja tällöin vaalentaminen on käytännössä mahdotonta.

   Toki tilanteessa, jossa kyseessä on pinnoittamaton linssi, voi joku liike kokeilla tehdä niin sanottua värin poistoa. Tämä onnistuu kuitenkin vain liikkeissä, joissa linssit värjätään itse. Yleensä tämmöiset liikkeet, joissa on oma työpaja, ovat pienempiä ketjuun kuulumattomia liikkeitä. En osaa arvioida mitä he veloittavat työstä ja todennäköisesti liike ei uskalla ottaa vastuuta työn onnistumisesta, koska lopputuloksen näkee varmasti vasta kun tätä on kokeiltu.

   Pinnoitettu linssi tarkoittaa siis linssiä, jossa on joko kova pinta ja kova ja heijastamaton pinta. Valtaosa aurinkolasin linsseistä on nimenomaan pinnoitettuja.

   Pinnoittamassa puolestaan ei ole tämmöisiä pinnoitteita, kuten nimikin sanoo.

 46. Olen huomannut autolla ajaessani, että näen aina auringonvalon osuessa vasempaan aurinkolasien (polarisoidut) linssiin takaapäin, oman pupillini heijastuksen. Oikeassa silmässä tätä ei ole kertaakaan tapahtunut. Mikähän tuo mahtaa olla, ja voisiko se viitata johonkin vakavampaa?

  • Hei!

   Kertomasi ilmiö kuulostaa aivan normaalilta. Valon osuessa tietyssä kulmassa linssin takapinnalle voit nähdä oman silmän heijasteen linssistä. Tätä voi vähentää sillä, että linsseissä on heijastamaton pinta linssin takapinnalla.

   Se miksi et ole huomannut samaa ilmiötä oikeassa linssissä voi johtua siitä, että oikea silmä on ikään kuin keskemmällä aukkoa, eikä valoa pääse samalla tavalla heijastumaan linssin takapintaan.

   Jos heijastus on kovin kiusaava, kannattaa käydä optikolla varmistamassa lasien istuvuus. Joskus säädöstä saattaa olla apua heijasteisiin.