Kalastajalle sopivat aurinkolasit

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Veden ääressä oleskellessa vedenpinnasta tuleva kiilto on todella voimakasta, joten aurinkolasit ovat kalastajalle erittäin tärkeät.

Kalastaessa kannattaa muistaa, että niin sanottu lumisokeus voi iskeä myös sulan veden äärellä. Luonnollisesti myös pilkkiessä tulee muistaa silmien suojaus jäällä oleskellessa.

Häikäistymisen lisäksi aurinkolasit suojaavat osaltaan silmiä myös harhautuneilta uistimilta tai perhoilta harhaheittojen sattuessa.

Polarisointi tärkein ominaisuus

Tärkein ominaisuus kalastajan aurinkolaseissa on polarisointi. Polarisointi poistaa tasopinnalta, eli tässä tapauksessa veden pinnasta tulevaa heijastusta. Tämän ansiosta kalastaja näkee vedenpinnan alle esimerkiksi kahlatessa. Samoin uistimen liikkeet ja mahdolliset kalan seuraamiset näkee paremmin.

Veneellä liikuttaessa polarisointi auttaa erottamaan vedenalaisia kiviä ja karikoita.

Sopiva tummuus

Kirkkaalla kelillä linssi saa olla tumma eli sopiva suojausluokka on jopa 3. Aamu- ja iltahämärissä auringon häikäistessä vähemmän tarvitaan vaaleammat linssit.

Oikea sävy määrittyy muun muassa sään kirkkauden, pohjan värin ja veden kirkkauden mukaan.

Värien sopivuus erilaisiin olosuhteisiin

Kirkkaisiin ja aurinkoisiin olosuhteisiin sopivat parhaiten harmaat linssit. Kellanruskeat linssit soveltuvat pilvisellä säälle. Punaruskeat linssit sopivat, kun kalastetaan mutaisessa vedessä ja valon määrän ollessa vähäinen.

Aktiivisesti kalastusta harrastaville suosittelen erilaisiin käyttöolosuhteisiin erivärisiä linssejä.

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Mitä kehykseltä vaaditaan?

Esimerkiksi koskella liikkuessa lasien tulee pysyä hyvin kasvoilla ja kehyksen tulee olla kestävä. Itse suosittelen kalastajille kaarevaa kehystä, joka antaa sivuttaissuojaa häikäisyä vastaan. Kaareva kehys suojaa paremmin myös silmiä koukuilta.

Monet kalastajat suosivat muovikehyksiä, koska ne eivät veteen tippuessa uppoa niin helposti. Osa kehysmateriaaleista saattaa olla kokonaan kelluvia. Lisäksi laseihin on myös saatavissa kelluvia urheilunauhoja, jotka voivat pelastaa lasit niiden tipahtaessa veteen. Urheilunauhan avulla lasit saa myös tukevasti päähän, eli niiden ei edes pitäisi pudota kasvoilta.

Tietenkin lasit voi viritellä vielä erillisellä nyörillä vaikka perholiiviin kiinni.

Kalastajan lasit vahvuuksilla

Luonnollisesti kalastaja tarvitsee vahvuudet myös aurinkolaseihin, mikäli hän tarvitsee laseja muutenkin. Aikuisnäköisen kannattaa hankkia kalastuslaseihinsa ehdottomasti moniteholinssit. Näin esimerkiksi vieheen tai perhon kiinnitys siimaan onnistuu helposti.

Nykyään polarisoivia linssejä löytyy vahvuuksilla varustettuna eri sävyisinä niin yksi- kuin monitehoisinakin. Mikäli mieleistä linssin väriä ei saa omilla voimakkuuksilla, voi aina hankkia piilolinssit aurinkolasien alle.

Mistä aurinkolasit kannattaa ostaa?

Aika monet tuntuvat ostavan kalastuslasit kalastustarvikeliikkeistä. Tämä on kuitenkin mielestäni aika outoa. Optikkoliikkeessä on kuitenkin optiikan ja näkemisen ammattilaisia, jotka osaavat kertoa asiantuntevasti myös kalastajan aurinkolaseista.

Hinnaltaan optikkoliikkeiden lasit ovat voivat olla aavistuksen kalliimpia kuin kalastusliikkeiden. Optikolla lasit kuitenkin taivutellaan muun muassa kasvoille sopivasti istuviksi. Lisäksi asiakas saa varmasti osaavaa apua aurinkolasien valintaan.

Silloin tällöin kalastaville niin sanotuille sunnuntaikalastajille toimivat ihan normaalitkin aurinkolasit. Kalastukseen intohimoisesti suhtautuvat harrastajan kannattaa kiinnittää kuitenkin huomiota myös aurinkolasien valintaan. Olosuhteisiin täydellisesti sopivat aurinkolasit lisäävät varmasti myös kalastuspäivän mukavuutta omalta osaltaan.

Kirjoitus on päivitetty 14.2.2014.

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa