Silmälasien clipsit eli aurinkolasiripustimet

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Silmälasien päälle laitettavien aurinkolasiripustimien eli clipsien kysyntä on vähentynyt viime vuosina lähes olemattomiin. Aurinkolasit vahvuuksilla ja niin sanotut suncovers aurinkolasit ovat ajaneet clipsien ohi.

Jonkin verran erilaisia clipsejä kuitenkin vielä löytyy optikkoliikkeiden valikoimista ja osa asiakkaista näitä vielä ostaa.

Clipsit ovat siis silmälasien päälle pienten koukkujen avulla asennettavat tummat linssit. Pääsääntöisesti clipsit ovat silmälasien etuosan näköisiä metallikehyksisiä ripustimia. Kehyksen päälle ne asennetaan muovilla suojattujen metallikoukkujen avulla

Näiden avulla silmälaseista tehdään omalla tavallaan voimakkuudella olevat aurinkolasit.

Aiemmin eri kehysmalleihin oli saatavissa ihan omia, juuri kyseiseen kehykseen suunniteltuja clipsejä. Tänä päivänä tällaiset yksilölliset clipsit ovat kuitenkin äärimmäisen harvinaisia. Muutenkin clipsien valikoima on pienentynyt valtavasti.

Nykyään clipsien valmistajilla on yksilöllisten clipsien sijaan mallistoja, joista löytyy eri muotoisia ja kokoisia clipsejä. Näistä sitten valitaan parhaiten asiakkaan laseihin sopivat clipsit.

Myös perinteisiä ylös käännettäviä clipsejä, eli niin sanottua “Irwin Goodman -mallia”, on myös olemassa. Niiden myynti on kuitenkin todella olematonta. Viimeisen vuoden aikana olen myynyt muutamia kääntyviä clipsejä nuorille miehille. Olenkin välillä miettinyt, että onko näissä kääntyvissä clipseissä jo jotakin retrofiilistä?

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Valmiista clipseistä ei löydy välttämättä sopivaa

Mikäli asiakkaalla on erikoisen muotoiset kehykset, ei valmiista clipseistä löydy välttämättä sopivaa mallia. Myös erityisen voimakkaat lasit voivat aiheuttaa ongelmia sopivien clipsien löytymiseen. Kaikkien clipsien kiinnityskoukut eivät ylety paksumpien linssien reunojen yli.

Aikaisemmin osassa liikkeissä oli mahdollisuus teettää clipsit omiin laseihin jos vakiomalleista ei löytynyt sopivaa. En tiedä minkä verran näitä yksilöllisiä clipsejä nykyään valmistetaan. Uskoisin sen kuitenkin olevan todella harvinaista.

Itse en näe ihan hirveästi clipseille käyttöä, mutta toki ne ovat edullinen vaihtoehto aurinkolaseille vahvuuksilla.

Ongelmana clipseissä on niiden tuoma lisäpaino laseihin. Lisäksi kahden linssipinnan väliin jää rako, josta saattaa tulla häiritseviä heijastuksia.

Lisäksi niillä naarmuttaa varsin helposti silmälasien kehyksen tai linssit.

Kuinka paljon clipsit maksavat

Nykyiset yleisclipsit maksavat noin 30-60 euroa. Varta vasten tiettyyn kehysmalliin tehdyt clipit olivat noin 50-100 euroa hintaluokassa silloin kun niitä vielä myytiin. Perinteisemmät, ylös käännettävät mallit maksavat noin 20-40 euroa.

Kirjoitus on päivitetty 17.2.2014.

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa