Auringonvalossa tummuvat piilolinssit?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Ivans kysyi 14.03.2015

Hei,
sellaisesta haluaisin kysyä, elikkä onko olemassa semmoiset piilolinssit, jotka tummuvat auringossa.

Kiitos!

Ystävällisin terveisin
Ivans

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Ivans!

Auringonvalon vaikutuksesta tummuvia piilolinssejä kysellään säännöllisin väliajoin optikkoliikkeessäkin. Valitettavasti tämmöisiä piilolinssejä ei ole kuitenkaan olemassa ainakaan Suomessa.

Muistaakseni 2000-luvun alkupuolella Bausch & Lombin valikoimiin kuului värjätyt piilolinssit, jotka suodattivat UV-säteilyä sekä sinistä valoa. Nämäkään linssit eivät kuitenkaan tummuneet auringonvalossa. Niitä kutsuttiin aurinkosuoja-piilolinsseiksi ja tuotenimi oli Nike Maxsight.

Maxsight-piilolinssien oli ajateltu tuovan suojaa auringonvalolle lajeissa, joissa aurinkolasien käyttäminen on hankalaa tai mahdotonta. Yhtenä tarkoituksena oli helpottaa esimerkiksi nopeissa pallopeleissä pallon erottumista taustasta. Linssiä valmistettiin muistaakseni kahden värisinä: oranssinpunertavana ja sinivihreänä.

Itse muistan sovittaneeni kyseisen linssin ainakin eräällä golffarille sekä jalkapalloilijalle. Ainakin jalkapalloilija koki linssin toimivan toimi loistavasti. Hän erotti pallon hyvin kentältä nopeissakin pelitilanteissa. Toki itse myös kokeilin kyseistä linssiä, mutta henkilökohtaisesti en tykännyt siitä. Näin kyllä linssillä hyvin, mutta se ei istunut silmässäni.

Linssit eivät kuitenkaan saaneet kovin suurta suosiota ja niiden valmistus on lopetettu.

Osassa piilolinsseistä on UV-suoja, mutta tämä ei kuitenkaan korvaa aurinkolaseja. Aurinkolasit ovat tarpeen sen johdosta, koska piilolinssi ei UV-suojasta huolimatta suojaa kuitenkaan koko silmää ja silmäluomia.

Käsittääkseni auringonvalossa tummuvia piilolinssejä kuitenkin kehitellään edelleen maailmalla. Voi siis olla, että jossain vaiheessa tällaiset linssit tulevat taas Suomenkin markkinoille.

Tässäkin on kuitenkin huomioitava, että tummuvakaan linssi ei poista aurinkolasien tarvetta samasta syystä kuin pelkät UV-suojatut piilolinssit eivät riitä. Toki tällaisilla piilolinsseillä saataisiin kuitenkin estettyä häikäistyminen.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa