Halvat aurinkolasit

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Marketeissa ja huoltoasemilla myydään halpoja aurinkolaseja edullisimmillaan muutaman euron hintaan. Mielestäni tällä hinnalla ei voi kuitenkaan saada oikeasti hyviä aurinkolaseja.

Optinen laatu

Halpojen aurinkolasien UV-suoja saattaa olla kunnossa, mutta yleensä linssien optinen laatu ei ole hyvä. Halpojen aurinkolasien linssit ovat lähes aina prässättyä muovia. Optikkoliikkeiden myymissä laseissa linssit ovat aina optisesti hiottuja.

Prässätty linssi saattaa vääristää ja sumentaa kuvaan. Pahimmillaan lasien läpi katsellessa saattaa tulla huimaava tunne. Lisäksi etäisyyksien arvioiminen on hankalaa ja kuva on koko ajan epätarkka.

Mikäli lasien optiikassa huomaa edellä mainittuja ongelmia, ei kyseisiä laseja kannata ostaa. Sinällään vääristymät ja sumeus eivät voi heikentää näkökykyä pysyvästi millään tavalla. Mahdollisesta päänsärystä ja näön sumeudesta ei kuitenkaan kannata kärsiä.

UV-suojan tärkeys

Mikäli lasien UV-suoja ei ole kunnossa, ovat lasit silmälle vaaralliset.

Aurinkoisella ilmalla on itse asiassa turvallisempaa olla kokonaan ilman aurinkolaseja kuin käyttää laseja, joissa ei ole täydellistä UV-suojaa. Ilman aurinkolaseja silmän normaali suojautumismekanismi toimii ja tällöin mustuainen supistuu kirkkaan valon johdosta. Näin silmään pääsee vähemmän UV-säteilyä kuin tummien aurinkolasien kanssa, jolloin mustuainen on laajana.

Mikäli laseissa on CE-merkki, tulisi niiden täyttää aurinkolaseille määritellyt turvallisuusvaatimukset. Kannattaa kuitenkin huomioida, että CE-merkin käyttäminen ei vaadi minkään ulkopuolisen tahon tarkastelua. Kyseessä on tuotteen valmistajan ilmoitus viranomaisille siitä, että tuote täyttää direktiivin oleelliset turvallisuusvaatimukset.

Varmasti ehdottomasti suurimmassa osassa halvoista aurinkolaseista UV-suojaus on kunnossa. Valitettavasti markkinoilla on kuitenkin edelleen ilman täydellistä UV-suojausta olevia laseja.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että UV-suojan olemassa oloa ei voi päätellä linssiä katsomalla.

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Kehykset hankalia taivuteltavia

Yleensä halpojen aurinkolasien kehykset ovat valmistettu materiaalista, jonka taivuttelu on mahdotonta tai ainakin hankalaa.

Sinällään on tavallaan hassua, että osa asiakkaista tulee taivututtamaan esimerkiksi marketista ostettuja aurinkolaseja pitäen itsestäänselvyytenä, että optikkoliikkeessä taivutellaan lasit veloituksetta. On totta, että harva liike veloittaa aurinkolasien taivuttamisesta mitään. Mielestäni olisi kuitenkin kohteliasta kysyä maksaako tämä jotakin silloin kun lasit on ostettu muualta.

Aina välillä liikkeeseen tulee myös asiakkaita, jotka eivät ymmärrä sitä, että halpojen aurinkolasien korjaaminen voi olla mahdotonta tai se voi maksaa enemmän kuin lasit ovat maksaneet.

Oma suositukseni

Henkilökohtaisesti suosittelen välttämään halpoja, muualta kuin optikkoliikkeistä ostettuja aurinkolaseja. Optikkoliikkeet myyvät vain tunnettujen valmistajien laseja, joissa UV-suojaus ja linssien optiikka ovat varmasti kunnossa.

Edullisimmat aurinkolasit maksavat optikkoliikkeissä alta 50 euroa. Mielestäni tämä ei ole liian suuri summa silmien terveyteen sijoitettavaksi. Lisäksi aurinkolaseja voi käyttää useamman vuoden, kunhan niistä pidetään hyvää huolta.

Kirjoitus on päivitetty 17.2.2014.

Tilaa aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Minna says

  Hei,

  Onko mahdollista selvittä kuinka hyvä UV-suoja aurikolaseissa on? Ostin viime kesänä aurinkolasit vahvuuksilla, mutta niistä tuli todella huonot. En pystynyt käyttämään niitä, koska maanpinta näytti kävellessä olevan todellisuutta lähempänä ja niillä oli muutenkin vaikea nähdä. Valitin liikkeeseen asiasta ja he totesivat että silmien kohdat olivat liian alhaalla linsseissä. Liike suostui uusimaan linssit, vaikka pitkään yrittivät suostutella minua vain tyytymään linsseihin. Ehdottivat etten käyttäisi linssejä ollenkaan kävellessä. Liike suostui vaihtamaan linssit, mutta ne eivät olleet täysin samanlaiset kuin ensimmäiset. Niihin ei ollut valittavissa tumman ruskeaa väriä, jollainen alkuperäisissä oli, vaan niihin tuli paljon vaaleammman ruskea väri.

  Näillä uusilla linsseillä näkee hyvin. Niissä ei tule minkäänlaista päänsärkyä tai tunnetta että linssit vääristävät. Linssit eivät kuitenkaan tunnu auttavan auringonhäikäisyyn juuri lainkaan. Ensimmäiset linssit, joilla näkeminen oli vaikeaa auttoivat häikäisyyn paljon paremmin. Kummallisinta on etten näitä uusia linssejä liikkeestä nautaessani saanut minkäänlaista peperia tai todistusta siitä minkälaiset linssit on kyseessä.
  Onko siis mahdollista selventää optikolla onko saamani linssit oikeasti aurinkolasien linssit vai ainoastaan värjätyt linssit?

 2. Hei Minna!
  Mielestäni voit huoleti luottaa siihen, että linssien UV-suoja on kunnossa, koska olet hankkinut lasit optikkoliikkeestä. Mitään varsinaista kotona tehtävää testiä tämän selvittämiseen ei kuitenkaan ole.

  Aurinkolasien linssit ovat itse asiassa valmistettu aina ihan samoista materiaaleista kuin silmälasien kirkkaat linssitkin. Erona on vain se, että aurinkolasikäyttöön materiaali värjätään.

  Linssien tummuus ei vaikuta siihen minkälainen UV-suoja linsseissä on. Jopa aivan kirkkaissa linsseissä voi olla 100 prosenttinen UV-suoja.

  Luonnollisesti kuitenkin vaaleampi linssi suojaa vähemmän häikäistymiseltä kuin tummempi linssi.

  Toivottavasti tästä oli jotakin iloa. Kysy ihmeessä lisää jos joku asia jäi vaivaamaan.

  Hyvä kuitenkin että sait linssit vaihdettua. Mielestäni ehdotus siitä, että et käyttäisi laseja kävellessäsi kuulostaa hiukan erikoiselta.