Näöntarkkuus eli visus-arvo ja silmälasien voimakkuus

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Näöntarkkuus eli visus-arvo ja silmälasien voimakkuus ovat useimmille ihmisistä epäselviä termejä. Usein termit myös sekoitetaan keskenään.

Lyhyesti sanottuna näöntarkkuus kuvaa silmän erotuskykyä. Näöntarkkuuden mittayksikkönä käytetään visus-arvoa. Näöntarkkuus voidaan mitata silmälasien tai piilolinssien kanssa tai ilman niitä.

Silmälasien voimakkuus puolestaan ilmoittaa taittovirheen määrän, eli silmälasien voimakkuuden.

Näöntarkkuudesta silmälasien voimakkuus ei kerro mitään.

Näöntarkkuus eli visus-arvo

Näöntarkkuus kuvaa silmän erotuskykyä, eli sitä kuinka pieniä yksityiskohtia henkilön on mahdollista nähdä. Näöntarkkuus on sovittu arvo. Ihmisen erottaessa kaksi pistettä toisistaan yhden kulmaminuutin kulmassa on visus-arvo 1,0. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilö näkee kaksi pistettä erillisinä metrin etäisyydeltä pisteiden välimatkan ollessa 0,29 millimetriä.

Visus-arvon asteikko on välillä 0-2,5. Visus-arvon ollessa 0 tarkoittaa se sitä, että kyseisen henkilön silmä on sokea. 2,5 puolestaan tarkoittaa erinomaista näöntarkkuutta. Välttämättä näin pieniä merkkejä ei edes löydy kaikista tutkimustauluista.

Hyvänä ja niin sanottuna normaalina näöntarkkuutena pidetään arvoja 0,8-1,25. Välttävä tai alentunut näöntarkkuus on kyseessä silloin kun visus-arvo on 0,4-0,63:n välillä. Huonona näöntarkkuutena pidetään arvoa 0,1-0,32.

Huomionarvoista on, että henkilöauton näkövaatimukset täyttyvät, kun näöntarkkuus on silmälaseilla tai ilman silmälaseja molemmat silmät avoinna vähintään 0,5. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lain mukaan liikenteessä saa ajaa välttävällä näöllä.

WHO:n mukaan heikkonäköisenä pidetään henkilöä jonka näöntarkkuus parhaalla mahdollisella lasikorjauksella on alle 0,3. Sokeana pidetään henkilöä jonka näöntarkkuus on alle 0,05.

Yleislääkärin ja terveydenhoitajan terveystarkastuksissa mitataan juuri näöntarkkuutta. Mikäli tutkimuksessa saadaan alentunut arvo, lähetetään henkilö jatkotutkimuksiin optikolle tai silmälääkärille.

Alentunut visus antaa viitteitä siitä minkä verran voimakkuutta laseihin tarvitaan. Esimerkiksi henkilön vapaan visuksen ollessa 0,25, on voimakkuuden tarve noin 1 dioptrian luokkaa.

Vapaa visus (Vv) ja visus (V)

Kun näöntarkkuus mitataan ilman silmälaseja tai piilolinssejä, puhutaan yleensä vapaasta visuksesta. Lyhenteenä vapaasta visuksesta käytetään yleensä kirjaimia Vv. Silmälasien kanssa mitatun visus-arvon lyhenteenä käytetään puolestaan V-kirjainta.

Yleensä visus mitataan erikseen molemmista silmistä. Mikäli visus on merkitty asiakaskorttiin, voi kortissa lukea esimerkiksi V 1,0/1,2. Tämä tarkoittaa, että oikean silmän visus-arvo lasien kanssa on 1,0 ja vasemman 1,2. Oikea silmä ilmoitetaan siis aina ensimmäisenä lukuna.

Silmälasivoimakkuus

Silmälasivoimakkuus ilmoitetaan neljänneksen välein olevalla desimaaliluvulla eli diopteri-arvona. Luvun edessä on plus- tai miinusmerkki, joka kertoo onko asiakas liki- vai kaukotaitteinen.

Silmälasivoimakkuus kertoo siis ainoastaan sen minkälaiset lasit asiakas tarvitsee, ei sitä miten asiakas tarkasti asiakas näkee.

Käytännössä ei ole mitään maksimivoimakkuutta minkälainen taittovirhe henkilöllä voi olla. Suurimmat taittovirheenmäärät omilla asiakkaillani ovat olleet +-15 luokkaa. Tällaiset arvot ovat käytännössä varsin harvinaisia.

Visus-arvon ja silmälasien voimakkuuden suhde

Yleensä ihmiset kuvittelevat, että mitä vahvemmat lasit ihmisellä on, sitä heikommin hän näkee lasien kanssa. Asia ei kuitenkaan ole automaattisesti näin.

Esimerkiksi henkilölle A, jonka lasien voimakkuus on -1,00, voidaan saada näöntarkkuudeksi parhaimmillaan esimerkiksi 0,5 (visus-arvo). Henkilöllä voi olla vaikka silmäsairaus, joka alentaa näöntarkkuutta tai silmän optiikka on muuten heikko. Näin parempaa näöntarkkuutta ei saada aikaan millään linsseillä.

Henkilöllä B puolestaan voi olla laseissa voimakkuutta vaikka -6.00 ja silti hänen visus-arvokseen saadaan vaivatta esimerkiksi 1,0.

Ilman laseja tutkittaessa vapaa visus olisi todennäköisesti parempi henkilöllä A, mutta tässä tapauksessa laseilla saadaan parempi näkö henkilölle B.

Näöntarkkuudesta on muistettava myös se, että ihmisellä voi olla hyvä näöntarkkuus, vaikka hän tarvitsisikin lasit. Esimerkiksi kaukotaitteisuus voi aiheuttaa silmien väsymistä, päänsärkyä ja muuta vastaavaa, mutta näöntarkkuus on aivan normaali.

Säännöllisesti tulee eteen tilanteita, jolloin asiakkaan näkemisen laatu on heikentynyt, mutta käytössä olevat voimakkuudet ovat kuitenkin parhaat mahdolliset.

Esimerkiksi vuoden silmälasien käytön jälkeen asiakas saattaa kokea näkevänsä huonommin, mutta tarkastuksessa käytössä olevat voimakkuudet huomataan kuitenkin parhaaksi mahdollisiksi. Tällöin taustalla saattaa olla esimerkiksi jokin silmäsairaus, joka heikentää näkemisen laatua muuttamatta silmälasien voimakkuutta.

Kirjoitus on julkaistu 3.1.2010 ja päivitetty 26.2.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Moikka! Kyselin neuvojasi ekojen lasien hankintaan noin vuosi sitten vahvuus +2.75 ja +2.5. Minusta on tänä aikana tullut ihan vakikäyttäjä enkä käytännössä osaa olla ilman laseja hetkeäkään.
  Nyt alkoi tulla lukiessa taas oireita ja kävin silmälääkärillä, joka laittoi niitä laajennustippoja.
  Lopputulos oli, että kaksiteholasit, joissa kumpaankin kauaksi +3.0 ja lukuosaan +4.0.
  Oon nyt ihan ymmälläni, oon luullut että kaksitehot on vanhemmille ihmisille. Kannattaako nämä hankkia vai pelkästään erilliset lukulasit +4.0 vaikka halpakaupasta.

 2. Hei Miia!

  Periaatteessa kaksitehot tai monitehot ovat vanhempien ihmisten juttu, mutta yhä useammin myös nuorille määrätään kaksitehot. Tai oikeammin kyseessä on monitehot tai silmien mukautumista helpottavat linssit, jotka ovat ulospäin yksiteholinssien näköiset. Kaksitehoissahan on näkyvillä niin sanottu lukuluukku. Tällaisia lukuluukullisia laseja ei oikeastaan käytetä enää ollenkaan.

  Monitehot tai silmän mukautumista helpottavat linssit tuovat apua henkilöille, jotka joutuvat tekemään paljon tarkkaa lähityöskentelyä, päätetyötä tai joutuvat katsomaan paljon vuorottelevasti kauas ja lähelle kuten opiskelijat.

  Sinun tilanteessa silmälääkäri on luultavasti tutkinut näön laajennustippojen kanssa ja todennut että kaukotaitteisuutta on oikeasti enemmän kuin kaukonäön puolelle määrätty +3. Sitä ei ole voitu kuitenkaan laseihin määrätä, koska silloin et olisi nähnyt laseilla tarkasti kauas.

  Mielestäni yllä oleva on todennäköisin vaihtoehto, mutta varmasti tätä en voi sanoa näillä tiedoilla.

  Sinun tilanteessa voidaan miettiä seuraavia vaihtoehtoja.

  – Erilliset lukulasit voimakkuudella +4,00. Tällöin kannattaa miettiä tuleeko laseja vaihdettua aina kun alkaa lukea vai jäävätkö lasit käyttämättä? Tämä olisi edullisin versio.

  – Moniteholasit, joita voi pitää jatkuvasti kasvoilla. Nämä ovat aika arvokas vaihtoehto etenkin jos valitset laajalla näkökentällä olevan linssin.

  – Kolmas vaihtoehto on silmien mukautumista helpottavat linssit, joista puhutaan myös opettelu- tai totuttelumonitehoina. Näitäkin voi pitää jatkuvasti päässä ja ne helpottavat lähelle katsomista.
  Henkilökohtaisesti uskoisin tämän olevan paras vaihtoehto.

  Kannattaa käydä kysymässä optikkoliikkeessä tällaisista laseista ja pyytää saada kokeilla koekehyksessä miltä laseihisi tulevat voimakkuudet tuntuisivat.

  Nämä linssit asettuvat perusyksitehojen ja monitehojen väliin hinnan suhteen.

 3. Kiitos taas vastauksesta!
  Lääkäri laittoi tosiaan minulle niitä tippoja ja soviteltiin sitten linssejä. Kyllä hän totesi jotkin sellaista ettei yksitehoihin voisi laittaa liikaa jottei kaukonäkö häiriinny.
  Kokeilin tiimarissa tuollaisia +4.0 valmislaseja ja näin niillä hyvin lähelle. Eikä kauaksikaan ihan mahdotonta ollut. Hieman kyllä epätarkkaa.
  Kertoisitko hieman lisää noista opettelumonitehoista. Millaiset ne on millaisin vahvuuksin ja tuleeko sitten opettelun jälkeen jotkut toiset monitehot?
  Saako monitehoja myös ohennettuina, sillä nämä varmaan pitää jo ottaa ohennetteuina.

 4. Hei Miia!
  Opettelumonitehot eli silmän mukautumista helpottavat linssit ovat vähän kuin oikeat monitehot. Linssin yläreunassa on reseptin mukainen kaukovoimakkuus ja linssin voimakkuus muuttuu portaattomasti siten, että linssin alareunassa on lähelle katsomista helpottava voimakkuus.

  Silmän mukautumista helpottavissa linsseissä voimakkuuden muutos kaukovoimakkuudesta niin sanottuun lukuvoimakkuuteen on vakio, valmistajasta riippuen 0,5-0,85 dioptrian välillä. Monitehoissa lukualueen voimakkuus voidaan määrittää jokaiselle yksilöllisesti.

  Sinun tapauksessa tällaisissa laseissa kaukovoimakkuus olisi +3,00 ja lukuvoimakkuus valitusta linssistä riippuen +3,5-+3,84. Lukupuoli on siis hieman miedompi kuin lääkärin reseptissä, mutta uskoisin sinun tulevan linssin kanssa loistavasti toimeen.

  Oman kokemuksen mukaan samanlaisista ongelmista kärsivät ovat selvinneet tällaisella ratkaisulla aikuisnäköikään eli noin 40 ikävuoteen saakka. Tietenkään kaikilla tämä ei päde.

  Niin monitehoja kuin silmän mukautumista helpottavia linssejä valmistetaan ohennettuina.

  Sinun voimakkuuksissa tosiaan kannattaa valita ohennetut linssit.

 5. Hei!

  Kiitos opastuksesta! Uusi tieto on tuo että minullekin tulee aikuisnäköä. Olen ajatellut jotenkin että nämä mun nykyiset lähi- ja kaukonäköongelmat ovat sama asia kuin nelikymppisille tulevat vastaavat jutut ja että mulle ei sit enää tulis mitään lisäongelmia.

  Mitä toi aikuisnäkö siis mulle käytännössä aikanaan merkitsee?

  Miia

 6. Hei Miia!

  Valitettavasti aikuisnäkö tulee ihan kaikille jossain vaiheessa. Aikuisnäkö johtuu siitä, että silmän sisäisen linssin eli mykiön elastisuus vähenee, eli silmän kyky tarkentua heikkenee.

  Oireet ja ongelmat, joita koet aikuisnäön ilmaantuessa, ovat varsin samanlaisia kuin nykyiset ongelmasi. Siinä vaiheessa sinulle luultavasti määrätään monitehot ja vahvemmat linssit, eli mitenkään poikkeuksellisesta asiasta ei ole kyse.

  Olen kirjoittanut oman kirjoituksen aikuisnäöstä.

 7. Hei!

  Vielä yksi kysymys. Vaikuttaako tuleva aikuisnäkö vain lukuosaan vai myös kauko-osaan linssiä?

  miia

 8. Hei Mia!
  Aikuisnäkö vaikuttaa lähinäköön, mutta samaan aikaan myös kaukonäkö voi muuttua.

  Kaukotaitteisilla ihmisillä kuten sinulla, silmän linssin menettäessä elastisuuttaan saattaa kaukopuolen voimakkuutta tulla esille lisää.

  Tarkemmin näitä muutoksia ja niiden nopeutta ei kukaan pysty tarkasti ennustamaan.

 9. Hei!
  Olen 15-vuotias tyttö ja vielä yläasteella.
  Istun luokassa yleensä aika edessä ja näen siitä hyvin,koska istun ensimmäisessä tai toisessa rivissä.
  Kun menen hiukan kauemmas,en näe kalvoista mitään muuta paitsi sumeaa tekstiä.
  Olen miettinyt tarvitsisinko minä silmälasit ?
  En kuitenkaan istu yleensä kaukana ja nään yleensä, telkkarin ja elokuvateattereiden tekstin, bussien numeroita on välillä vaikeaa erottaa,mutta muuten se ei oikeastaan ole välttämätöntä.
  Meillä ei ollut viime vuonna lääkärintarkastusta,terveydenhoitajamme kiireen vuoksi ja se pitäisi olla tänä lukukautena myöhemmin. Monet ystäväni ehdottaa,että pitäisi mennä terveydenhoitajan luokse puhumaan asiasta. En tiedä mitä tehdä,koska ei se haittaa elämääni oikeastaan yhtään.
  7.luokalla eli kaksi vuotta sitten,minulle sanottiin,että näköni on luultavasti huonontumassa,koska se oli silloin jo laskusuunnassa. Myös toisessa silmässä on hiukan huonompi näkö kuin toisessa.
  Pitäisikö käydä terveydenhoitajalla ennen lääkärintarkastuskutsuja vai onko tämä jo mielestäsi kiireellinen tapaus ?

  Kiitos vastauksesta !

 10. Hei Emmi!
  Kertomasi oireet viittaavat siihen, että näössäsi voisi olla pientä korjauksen tarvetta.

  Minä suosittelisin sinua käväisemään terveydenhoitajalla jo ennen varsinaista terveystarkastusta. Voihan vaikka olla, että tarkastukset ovat vasta keväällä ja joutuisit olemaan epätietoinen näöstäsi koko pitkän talven.

  Terveydenhoitaja pystyy arvioimaan onko näkösi muuttunut edellisestä käynnistä. Tämän pohjalta saat ohjeet siihen olisiko nyt jo optikolla tai silmälääkärillä käynnin aika.

  Mikäli ajatus laseista tai piilolinsseistä tuntuu pelottavalta, niin kannattaa muistaa, että terveydenhoitaja, optikko tai silmälääkäri eivät voi määrätä sinua käyttämään laseja, vaikka näkösi olisikin huonontunut. He kuitenkin kertovat sinulle mitä näössäsi on tapahtunut ja osaavat kertoa mitä hyötyisit laseista. Sen jälkeen päätöksen tekeminen on paljon helpompaa ja voitte yhdessä keskustella asiasta.

  Koetko muuten, että silmäsi väsyvät helposti tai onko sinulla päänsärkyjä? Myös ne voivat kertoa näön heikentymisestä.

 11. Moi,
  Näköni on toisessa silmässä 1.0 ja toisessa 0.16. Yhteisnäkö 1.1. Tuosta toisesta silmästä näkö alkoi yhtäkiä huonontua 5 vuotta sitten. Ennen näköni oli siis 1.6 ja molemissa silmissä yhtä hyvä. Näkö alkoi huonontua kun kaverini sormi tökkäsi silmääni aika pahasti ja jouduin käyttään sen jälkeen jotain silmälappua&käymään lääkärissä ja näin. Silmälääkäri on tutkinut sen silmän, mut kunnossa on ja sen silmän näkö myös paranee laseilla, joten kunnossa pitäisi olla. Ajattelin nyt vain mainita tästäkin.
  Asiani oli siis se, että olen ajatellut hankkia lasit, joita käyttäisin vain katsoessani telkkaria, ajaessa autoa (sit ku kortin saan, olen nyt siis koht 17) tms. Mutta tuleeko siitä jotain päänsärkyä, jos ottaa koko ajan laseja pois ja takaisin? Kun tuohon toiseen silmään kuitenkin tulisi kunnon tehot. Kävin optikolla täs pari viikkoa sitten ja tämän silmän, jolla näen hyvin, näköä voisi parantaa 2.5:n. Yhteisnäkökin olisi siis sitä luokkaa. En ole kuitenkaan koskaan käyttänyt laseja, joten optikko sanoikin, että tuossa vois olla liikaa tehoa. Mutta kannattaisiko mulla ottaa nuo tehot/hommata rillit ja sitten vaan totutella? Ja onnistuuko se niin, että mun ei tarvi pitää niitä koko ajan?

 12. Hei Elle!

  Valitettavasti minun on hiukan hankala vastata kysymyksiisi, koska en ole tutkinut näköäsi.

  Tässä kuitenkin jotain mietteitä kertomasi pohjalta.

  Uskoisin, että totut laseihin normaalisti, vaikka aluksi ne saattavat tuntuakin hieman oudoilta. Sinun kannattaa tosiaan miettiä optikkosi kanssa kannattaako laseihin laittaa täyttä korjausta.

  Näet ilman lasejakin mukavasti, mutta laseilla näkösi saadaan vielä tarkemmaksi.

  Siihen kuinka paljon tulisit jatkossa käyttämään laseja en valitettavasti osaa vastata. Osa ihmisistä voi käyttää laseja vain tarkassa katselussa ja he tottuvat siihen hyvin. Osa taas tottuu vaivattomaan ja tarkkaan näkemiseen lasien kanssa niin, että he eivät enää halua olla ilman laseja. Tähän vaikuttaa toki sekin kuinka vastenmieliseksi ihminen kokee lasit. Osa meistä on (valitettavasti) valmis kestämään huonoa näköä, kunhan ei vaan tarvitse pitää laseja.

  Olin tulkitsevinani, että et haluaisi mielellään silmälaseja?

  Kannattaa muistaa kuitenkin, että nykyään on saatavissa todella hyvännäköisiä silmälaseja. Toki voit jutella optikkosi kanssa myös mahdollisuudesta käyttää lasien rinnalla piilolinssejä.

 13. Hei, olen sama Emmi,kun tuo äskeinenkin “Emmi-kirjoittaja”.
  Minulla tuli vain mieleen kysymys,että mikä on lievin näkö mikä korjataan laseilla esim. jos on likinäkö ?
  Oon kuullu,että laseja ei saa nykyään kovin helpostikkaan, ja pitää olla aika paljon miinuksen/ja/tai plussan puolella.
  Kiinnostaisi tämmönen tietää !

 14. Hei Emmi!
  Silmälasien voimakkuuksissa arvot menevät 0,25 välein. Kun henkilöllä ei ole minkäänlaista taittovirhettä, ilmoitetaan silmälasien voimakkuudeksi 0. Pienin mahdollinen korjaus on 0,25 eli likinäköisellä se on -0,25 ja kaukonäköisellä +0,25. Jossain tapauksissa laseja tehdään näilläkin voimakkuuksilla etenkin jos mukana on pientä hajataittoa.

  Mitään tiettyä voimakkuutta ei voi kuitenkaan sanoa milloin lasit täytyisi hankkia, koska näön korjaamisen tarve on hyvin yksilöllistä.

  Tästä olen kirjoittanut aiemmin oman kirjoituksen Millä voimakkuuksilla silmälasit kannattaa hankkia?

 15. Jonna says

  Hei!
  Kävin tänään optikolla, koska minulla on ollut päänsärkyä ja silmät ovat olleet kipeänä ja “väsyneet”. Minulle ei laitettu mitään laajennustippoja mitä olen kuullut käytettävän ja optikko oli jotenkin häslääjä joten en oikein ymmärtänyt mitä hän sanoi. Olikohan tarkastus edes kunnollinen? Sen verran ymmärsin, että minulle voisi laittaa +1 lasit koska en näe hyvin lähelle. En nyt siis tiedä, että kannattaako minun hankkia laseja vai ei, koska en saanut optikosta selvää. Onko +1 huono arvo? En tosiaan ymmärrä näistä asioista yhtään mitään.

 16. Hei Jonna!

  Optikko ei laita tarkastusta tehdessä silmiin laajennustippoja, koska lain mukaan optikot eivät saa käyttää tippoja.

  Lakiin on kuitenkin tulossa muutos ja minun on tarkoitus kirjoittaa aiheesta jossain vaiheessa oma kirjoitus.

  On harmillista, että optikkosi ei ole kertonut sinulle selvästi minkälaisissa tilanteissa laseista olisi sinulle hyötyä.

  Voimakkuus +1,00 on ihan normaali arvo ensimmäisiin lähilaseihin. Valitettavasti en oikein pysty auttamaan sinua tarkemmilla ohjeilla, koska en ole tehnyt tarkastustasi.

  Mielestäni sinun kannattaa ottaa vielä yhteys liikkeeseen ja kertoa, että sinulle jäi muutama asia epäselväksi. Lisäksi voit pyytää, että saisit vielä verrata miten näkisit laseilla ja ilman laseja.

  Tämän avulla sinun on helpompi päättää lasien hankkimisesta.

  Itse toivoisin, että asiakas kertoisi minulle heti tarkastuksen yhteydessä, jos hän ei ymmärrä mitä hänelle kerron. Luonnollisesti kummankaan osapuolen etu ei ole, jos asiasta puhutaan siten että toinen osapuoli ei ymmärrä mistä on kyse.

  Tällä en kuitenkaan halua mitenkään moittia sinun toimintaasi, koska toki optikon käytös vaikuttaa siihen mitä asiakas uskaltaa tai haluaa kysyä.

  Näkemiseen liittyvät asiat ovat monelle outoja ja varsinkin ensimmäisiä laseja hankkivien kanssa asiat kannattaa käydä mahdollisimman yksiselitteisesti läpi.

 17. Taas sama Emmi kirjoittelee. Olin tänään terveydenhoitajalla ja hän antoi minulle lähetteen optikolle.
  Silmissä olevat visus arvot olivat ; 0.8 ja toisessa 0.7
  Kuitenkin sinun kirjoittamassa yläpuolella olevassa tekstissä, se määräytyi normaalinäöksi. Miksi kuitenkaan mä en nää kauas kunnolla ja joudun siristelemään ? Se oli huonontunut jo jonkin verran viime kerrasta.Koen,että silmälasit olisivat hyvät ja hyödylliset mulle,mutta onko ne ?
  Haluaisin tähän kysymykseen vastauksen.

 18. Taas sama Emmi kirjoittaa,mun paperiin oli kirjoitettu,että näkö 0,7/0,8 ja sit lähinäkö 0,6 (siis tarkoittaako toi lähinäkö,että en näe lähelle kunnolla ?)
  Vaikka mulla on ongelmia nimenomaan kauasnäkemisen kannalta.

 19. Hei Emmi!
  Visus-arvosi luetaan tosiaan hyväksi näöntarkkuudeksi, mutta silti tämä ei kerro suoraan sitä onko silmälasit tarpeelliset vai ei. Voi olla esimerkiksi että aikaisemmin näöntarkkuutesi on ollut selvästi parempi ja nyt alentunut tarkkuus aiheuttaa ongelmia, vaikka arvona tuo onkin normaali.

  Mielestäni sinun kannattaa varata nyt aika optikolle, jolloin optikko pystyy tutkimaan kuinka paljon taittovirhettä sinulla on ja minkälainen visus-arvo sinulle saadaan laseilla.

  Optikolla pääset myös kokeilemaan miten näkisit laseilla, jolloin päätös lasien hankkimisesta on helpompi tehdä. Sinulle siis laitetaan koekehyksiin silmälasivoimakkuudet ja pystyt vertaamaan näkemistä lasien kanssa ja ilman.

  Lähinäössä tuo 0,6 voi tarkoittaa lähivisusta, eli olet nähnyt normaalit pienet tekstit. Terveydenhoitajan merkitsemänä tuo voi kuitenkin tarkoittaa myös hänen käyttämän tutkimustaulun tiettyä tekstikokoa. Uskoisin, että sinulla ei ole lähinäössä ongelmia, mutta sekin selviää optikon tarkastuksessa varmasti.

 20. Kristiina says

  Ajattelin hankkia monitehojen rinnalle erilliset lukulasit. Kumpi on optisesti ja käyttömukavuudeltaan ja tottumisen kannalta parempi vaihtoehto. Pelkät lukulasit, joilla minun voimakkuuksilla (lähilisä +2.25) näkee noin 40 cm päähän vai syväterävät linssit joilla näkee vähän pitemmälle.

  Onko 40 cm sopiva etäisyys kirjan ja sanomalehden lukemiselle? Eli näkeekö perinteisillä lukulaseilla normaalin lähilukemisen kuten kirja, sanomalehti yms.

  Onko syväterävät tarkoitettu päätetyöskentelyyn? Tuleeko niissä häiriöalueita, yläosahan on hieman miedompi kuin alaosa eli voiko tulla samoja ongelmia kuin monitehoissa?

 21. Hei Kristiina!
  Peruslukulaseissa ja syväterävissä laseissa on molemmissa omat hyvät puolensa.
  Se kummat lasit kannattaa hankkia, riippuu siitä mihin käyttötarkoitukseen lasit tulevat.

  Peruslukulasilla sinun lukulisäykselläsi näet tosiaan noin 40 sentin etäisyydelle saakka. Tällöin esimerkiksi kirjan lukeminen onnistuu hyvin samoin kuin vaikkapa käsitöiden tekeminen.

  Sanomalehden lukeminen on puolestaan jo haastavaa, koska lehden yläreunaan tulee helposti etäisyyttä yli 40 senttiä.

  Syväterävät lasit eivät ole tarkoitettu pelkästään näyttöpäätetyöskentelyyn, vaan niitä voidaan käyttää perinteisten lukulasien tapaan. Syväterävissä oleva voimakkuuden muutos voi aiheuttaa linssiin pieniä vääristymäalueita, jotka vaativat totuttelua.

  Syväterävät lasit toimivat laajemman syvyysnäön johdosta mielestäni hyvin esimerkiksi sanomalehden lukemisessa, kaikenlaisessa lähietäisyydellä tehtävässä toiminnassa ja esimerkiksi ruuanlaitossa.

  Antamiesi tietojen perusteella en valitettavasti voi sanoa kummat lasit olisivat sinulle paremmat. Toivottavasti vastauksestani oli kuitenkin apua lasien valintaan.

  Optikkoliikkeessä on muuten mahdollista laittaa sinun voimakkuudet koekehykseen, jolloin pystyt vertaamaan katselualueen syvyyttä peruslukulaseilla ja syväterävillä. Valitettavasti linssin optiikan aiheuttamia vääristymäalueita ei kuitenkaan pystytä demonstroimaan etukäteen.

 22. Kristiina says

  Lasien tehot:

  Vasen oikea

  + 6.00 + 3.75 sekä cyl + 0.5

  Lukulisä + 2.25 + 2.25

  Tässä olisi tarkemmat tiedot voimakkuksista

  Eli ainakin monitehoissaa ongelmia on tullut etenkin lähelle katsoessa

  Eli kumpi ehkä olisi parempi syväterävä vai peruslukulasi

  Miten muuten kaksiteholasit? Tottuuko niihin kasien moniteholasien jälkeen? Onko niissä rajattomia vaihtoehtoja vai onko niissä ns. luukku?

 23. Hei Kristiina!

  Lasien käyttötarkoitus ratkaisee sen kummat sopivat sinulle paremmin.

  Mikäli tarkoituksenasi on käyttää laseja vain kirjojen lukemiseen, on tällöin parempi valinta peruslukulasit.

  Jos haluat nähdä kauemmaksi esimerkiksi tietokoneella, kannattaa sinun valita syväterävät lasit.

  Kaksiteholaseilla tarkoitetaan tosiaan laseja, joissa on lähikatselua varten pieni luukku. Rajattomat lasit ovat sitten monitehoja.

  Rajallisten kaksitehojen hyvä puoli on laaja näkökenttä kauas ja lähelle ja niihin tottuu yleensä helposti monitehojen jälkeen. Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua noin 50-80 senttimetrien etäisyydelle tuleva katvealue, johon ei näy tarkasti kaukovoimakkuudella tai lukuvoimakkuudella.

  Eli esimerkiksi tietokoneella työskentely on monesti todella hankalaa kaksitehoilla.

 24. Julia says

  Voiko näkökykyä ja lasien vahvuuksia mitenkään verrannollistaa, kun näköni on toisessa -1 ja toisessa -1.5. Mietityttää vaan kun haluaisin hakea joskus mahdollisesi poliisikouluun ja sinne vaaditaan 0.2 näkökyky.

 25. Mikko says

  Hei!

  Kävin tänään tarkistuttamassa näköni paikallisella optikolla, koska viime aikoina silmäni ovat antaneet mielestöni signaaleja, jotta näkökyky ei enää vastaa esim. työn aiheuttamaa rasitusta. Silmät vaikuttavat ja tuntuvat väsyneiltä. Silmiä joutuu siristelemään ajoittain. Varsinkin nyt keväällä on ollut jonkinverran valoarkuutta sekä ulkona, että sisällä loisteputkivalaistuksessa. Silmien “vetistelyä” ilmenee ajoittain, mutta ei usein.

  Aikaisemmin opiskeluaikana olen saanut optikon suosituksesta lasit lähityöskentelyyn n. vuonna 2000. Oireet olivat kutakuinkin samankaltaiset. Voimakkuudet olivat molemmissa silmissä +1,0. Olivat varmasti hyvät näyttötyöskentelyyn ja lukemiseen. Jatkuvaan käyttöön niistä ei ollut kaukonäön puutteiden vuoksi. Tänään optikko piti kyseisiä ehkä liian voimakkaina, ja olisi valmis myymään (kaupassa myydään tuotteita) minulle lasit, joiden voimakkuus olisi +0,5. Tällöin kaukonäkö olisi vielä hyvä, ja apu löytyisi lähityöskentelyssä aikaisemmin kuvaamiini vaivoihin. Nyt olen reilu kolmikymppinen mies, ja ymmärrän kyllä näkökyvyssä tapahtuvat muutokset ja siihen liittyvät mahdollisuudet.

  Nyt haluaisin mielipiteesi siihen, onko tuollaiset +0,5 -voimakkuudella olevat lasit todella oikeat omaan käyttööni. Olen jossain määrin epäileväinen. Lasit eivät juurikaan korjaa näköni ominaisuuksia. Kysyn suoraan, onko tämä liki turha hankinta?

  Kiitos jo etukäteen.

 26. Hei Julia!
  Visusarvo ja lasien voimakkuus ovat joissain tapauksissa verrannollisia keskenään.

  Arviot pätevät yleensä silloin kun kyseessä on terve silmä. Mikäli henkilöllä on todettu näöntarkkuutta alentava silmäsairaus, ei näihin arvioihin voida luottaa.

  Sinun silmälasivoimakkuuksilla visusarvo ilman laseja asettuu karkeasti 0,1-0,3 väliin.

  Tämä on tosiaan kuitenkin vain arvio. Tarkat arvot saat optikon, lääkärin tai terveydenhoitajan tarkastuksesta.

 27. Hei Mikko!

  Valitettavasti minun on mahdoton sanoa kannattaako sinun hankkia lasit noilla arvoilla, koska en ole tutkinut näköäsi. On hyvin yksilöllistä kuinka ihmiset kokevat laseista saamansa avun.

  Kaukotaitteisuus voi aiheuttaa tosiaan kuvailemiasi oireita kuten silmien väsymistä. Lasien kanssa et välttämättä näe sen tarkemmin kuin omalla silmällä, mutta lasien kanssa silmiesi ei tarvitse tehdä niin paljon töitä näkemisen eteen.

  Se onko lasien hankinta turhaa vai ei on sinun itse mietittävä. Oman kokemukseni perusteella noilla arvoilla toiset saavat laseista apua ja toiset eivät huomaa eroa tilanteeseen ilman laseja. Tässä ei siis valitettavasti ole olemassa mitään varmaa vastausta suuntaan tai toiseen.

  Toki jos oireet tuntuvat hankalilta, niin jotainhan silloin kannattaa tehdä.

 28. Anne Karjalainen says

  Hei !

  Kävin näöntarkastuksessa,
  o = sf +1 cyl-025 ax 10 ja lopussa arvo 1.0
  v = sf +0,75 cyl-025 ax 0 ja 1.0 ja lopussa arvo 1.0 sekä add 150 eli ilmeisesti +1,50 kysyisin tarvitsenko näillä arvoilla moniteholasit? Optikko niitä suositteli mutta pärjään hyvin +1.00 ns,tiimarin laseilla lukea ja olla tietokoneellakin. En koe näkeväni huonosti kauas. Noin puolivuotta sitten tehdyssä tarkastuksessa arvot olivat v= molemmissa 1.0 od = sf +1.00 cyl -0,50 ax 10
  os = sf +0,50 cyl -0,25 ax 180 ja add +1,50 ja silloin optikko sanoi ettei monitehoille ole välttämättä tarvetta.

 29. Hei Anne!
  Sinulla on voimakkuuksien perusteella todettu kaukotaitteisuutta ja pientä hajataitteisuutta. Ilman laseja silmäsi joutuvat tekemään koko ajan jonkin verran tarkennustyötä. Tällöin silmäsi voivat rasittua ilman laseja katselussa, vaikka ihan tarkasti näkisitkin.

  Toki voit kuitenkin jatkaa pelkillä lukulaseilla jos koet pärjääväsi hyvin tällä tavalla.

  Monet kuitenkin haluavat sinun voimakkuuksillasi jo monitehot, jolloin voit käyttää halutessasi laseja jatkuvasti.

 30. Anne Karjalainen says

  Hei !
  Kiitos nopeasta vastauksesta 🙂 Olen miettinyt vielä noita syväteräviä ts,toimistolaseja, olisiko ne järkevät minulle koska työssäni olen noin 1 tunnin vuoron aikana tietokoneella. Riittääkö tuo resepti niiden hankkimiseen vai tarvitaanko jotain lisää. Pitää vielä miettiä siirrynkö jo monitehoihin, tuntuu vaan että jos ne ottaa käyttöön ei ollenkaan pärjää ilman laseja kun silmät tottuu niihin. Entä piilolasit, olisiko ne mahdolliset kohdallani?

 31. Hei Anne!

  Syväterävät lukulasit voisivat olla sinulle ihan hyvä vaihtoehto mikäli päätät jatkaa lukulasien kanssa monitehojen sijaan.

  Syväterävillä laseilla näet hieman kauemmas kuin pelkillä lukulaseilla, eli ne toimivat paremmin näyttöpäätteellä. Tietenkin syväterävien lasien laajemmasta syvyysnäöstä on apua myös esimerkiksi sanomalehteä lukiessa.

  Tuolla reseptillä voit mielestäni hankkia syväterävät lukulasit ilman ongelmia.

  On toki mahdollista, että hankkiessasi moniteholasit huomaat kuinka helppoa ja mukavaa lasien kanssa on katsella, josta seuraa tunne siitä että ilman laseja ei enää pärjää.

  Piilolinssit ovat myös yksi mahdollisuus näönkorjaukseen, mutta ne eivät voi olla ainoa korjausvaihtoehto.

  Piilolinsseistä sinulle voitaisiin kokeilla monitehopiilolinssejä tai niin sanottua monovision-tekniikkaa, jossa toinen silmä korjataan katsomaan kauas ja toinen lähelle.

  Piilariasioissa sinun kannattaa varata aika optikolle, jolloin pystytte keskustelemaan mikä olisi sinulle järkevin korjausvaihtoehto.

 32. Katarina says

  Hei!

  Minulla on vasemmassa silmässä -2,5 ja oikeassa -0,5. Sain ekat lasini 11-vuotiaana, ja mielestäni minä näin ihan hyvin mutta silloin kun peitin oikean puolen silmäni en mielestäni nähnyt aivan kunnolla, pientä parannusta oli mutta ei niin paljoa. Ajattelin että silmällä kestää tottua siihen, mutta ei se niin ollut. Käytin sitten niitä laseja pari vuotta kunnes minulle tuli hirveitä migreenikohtauksia. Menin sitten uudelleen lääkäriin ja silloin todettiin että näköni on parantunut, ja että minulla on liian vahvat silmälasit. Hän sanoi ettei minun enää tarvitse laseja käyttää. Vuoden päästä minusta silti tuntui että tarvitsen lasit niin menin uudelleen lääkäriin ja sain samat arvot (-2,5 ja -0,5) vaikka minun näkönihän olisi pitänyt parantua? Päätin sitten taas hankkia uudet silmälasit ihan samoilla arvoilla kuin edelliset. Pidin niitä jonkun kuukauden mutta en silti nähnyt kunnolla vasemmalla silmälläni. Minulla oli hirveä päänsärky joka päivä ja päätin lopettaa silmälasien käytön. Nyt siis olen ilman laseja, mutta tunnen silti että tarvitsisin lasit. Mutta kun minulle aina tulee ne samat arvot kun lääkärillä käyn niin eihän se mikskään muutu. Mikä siinä on kun silmäni ei näe laseilla kunnolla vaikka pitäisi olla juuri se arvo siinä? Saan heti päänsärkyä kun olen pitänyt laseja.

  Käytän melkein vain oikeata silmääni nykyään ja vasempani jää melkein ihan “käyttämättä”. heti jos peitän oikean puolimmaisen silmäni minulle tulee todella ahdistava olo ja joudun ponnistelemaan että näkisin edes jotain. En oikeasti tiedä mitä tehdä kun silmäni ei näköjään hyväksy silmälaseja.

 33. Hei Katariina!
  Valitettavasti en pysty auttamaan sinua ongelmassasi näin netin välityksellä, koska en pääse tutkimaan näköäsi.

  Suosittelisin sinua kuitenkin ottamaan yhteyttä silmälääkäriin ja kuvailemaan oireet mahdollisimman tarkasti.

  Toivottavasti löydätte sinulle toimivan ratkaisun!

 34. Heips
  Esitän nyt tyhmiä kysymyksiä visuksesta. Kävin eilen optikolla näöntarkastuksessa, edellisistä laseista 2.5 vuotta ja lukeminen vanhoilla laseilla surkeaa sekä TV:n tekstityskin hieman epätarkkaa.
  Reseptissäni suositellaan monitehoja ja lukemat ovat seuraavat (oikea ensin):
  Sf +0.75/+1.25
  Cyl -0.75/-0.75
  Ax 165/175
  Vapaa vis 0.00/0.00
  Visus 1.00/1.00
  Add 1.75/1.75
  Itseäni hämmentää tuo vapaa visus, eikös tuon pitäisi tarkoittaa sokeaa?? Aikomukseni oli tilata lasit Lenswaylta (taloudellinen pakko…), mutta jos laitan kaavakkeeseen tuon lukeman niin saanko paluupostissa valkoisen kepin?? Entäs jos haluan tilata erilliset lukulasit niin mitä lukemia niihin laitetaan kun tämä kerran monitehoresepti?
  Kiitän kovasti jos viitsit vastata, ei voi itse olla joka alan asiantuntija mutta ärsyttää kun ei ymmärrä.

 35. Hei Satu!
  Eivät kysymyksesi ole millään muotoa tyhmiä.

  Vapaa visus kertoo kuinka pienet merkit olet nähnyt tutkimustaulusta ilman laseja. Visus kertoo puolestaan kuinka pienet merkit olet nähnyt uusilla voimakkuuksilla.

  Näitä arvoja ei ilmoiteta linssitilauksessa ollenkaan.

  Epäilisin, että optikko ei ole merkinnyt tuohon Vapaa visus -kohtaan mitään arvoa. 0 tarkoittaisi tosiaan sitä, että ilman laseja et näkisi yhtään mitään.

  Lukulasireseptiksi resepti saadaan muunnettua siten että Add-arvo lisätään Sf-arvoon.
  Lukulasien voimakkuus olisi siis +2,50 -0,75 165 ja +3,00 -0,75 175.

 36. terve olisin kysynyt sellaista että mitä nämä merkinnät tarkoittavat…kyseessä on 5vuotias tyttö…….oikea silmä sf +2.25 ,cyl +2.50 ,ax95 ,add +3.0 ja sitten vasen silmä sf +2.25 ,cyl +2.50 ,ax80 ,add +3.0 lapsella on sisäänpäinkarsastus ja hajataittoa………… sain sen käsityksen että näkee samalla tavalla kauas ja lähelle….onkohan lapsellani siis mikä näkö….vähän huonosti selitin mutta toivottavasti osaat neuvoa..

 37. Hei Jari!
  Kertomasi perusteella tyttärelläsi on hajataittoa sekä kaukotaitteisuutta.

  Valitettavasti en pysty kertomaan antamiesi tietojen pohjalta 100% varmuudella miksi tyttärellesi on määritelty lähilisä eli add. Uskoisin kyseessä olevan jollain tavalla karsastuksen hoitoon liittyvä asia.

  Tästä ei tainnut olla kovin paljon iloa, mutta nuo arvot ovat kohtuullisen harvinainen yhdistelmä, enkä halua arvailla mitään tietämättä tarkemmin tyttäresi näöstä.
  Parhaiten tämän osaisi varmasti selittää silmälääkäri, jolta tyttösi on saanut tuon reseptin.

 38. Hei!
  Olen käynyt lokakuussa 2011 optikolla työterveystarkastukseen liittyvässä näön tarkastuksessa. Jo työterveyshuollossa kerroin, että minulle on alkanut tulla ongelmia näön tarkentamisen kanssa katseen siirryttyä kaukaa lähelle tai päin vastoin. Näöntarkastuksen tulos oli se, että oikeassa silmässä on arvot cyl -1.00 ja ax 160 astetta. Myös silmänpaineet olivat kohollaan; 25 ja 23.
  Nyt näön tarkennuksessa on tapahtunut suurta muutosta huonompaan. En tahdo saada tarkennettua televion tekstitystä vajaan kolmen metrin päästä ja ihmisistäkin erotan muutaman metrin päästä ensin vain hahmon. En siis tunnista tuttuakaan ihmistä, ennen kuin katse tarkentuu.
  Optikko, sekä silmälääkäri jonka vastaanotolla myös kävin, sanoivat ettei laseja tarvita jos koen näkeväni hyvin. Ja yksisilmäisenä varmasti näkisinkin =) Eli tuo oikean silmän käyttö sotkee näkökenttääni nyt pahasti.
  Vielä pienenä yksityiskohtana se, että työskentelen tällä hetkellä tiloissa, jossa on mikrobiongelma (ainakin sädesieni löytynyt). Netistä (joka nyt ei välttämättä ole mikään maailman luotettavin tietolähde) olen lukenut, että näköongelmat ja silmänpaineet saattavat olla myös sisäilmasta johtuvia asioita. Olen siis nyt hiukan hukassa, mitä minun pitäisi tehdä?
  Luuletko, että ongelmani korjautuisi laseilla? Ongelma vaivaa nykyään tosi paljon ja jotain asian eteen on tehtävä, mutta kun en tiedä mistä aloittaa. Enkä myöskään sitä, mikä on ongelman perimmäinen syy. Jos osaisit antaa opastusta siitä, mitä minun kannattaisi ensimmäisenä tehdä, niin olisin kovin kiitollinen!

 39. Hei Mari!
  Käsitinkö oikein, että ongelmat näkemisessä ovat lisääntyneet sen jälkeen kun kävit viimeksi silmälääkärillä?

  Näin netin kautta minun on hankala sanoa mitään tarkempaa, mutta kertomasi perusteella sinun kannattaisi käydä uudestaan silmälääkärillä.

  Valitettavasti en osaa sanoa sisäilmaongelmien mahdollisesta vaikutuksesta näöntarkennukseen ja silmänpaineeseen. Itse en ole kuitenkaan ikinä kuullut sisäilmaongelmien vaikuttavan näkemiseen tällä tavalla.

  Toki sisäilman ongelmat voivat aiheuttaa esimerkiksi silmien ärsytystä, punoitusta ja kuivamista.

 40. Hei!
  Ongelmat ovat todella lisääntyneet marraskuisen silmälääkärillä käynnin jälkeen. Joten aloitan sieltä asian selvittelyä.
  Silmien ärsytys, punoitus ja kuivuus ovat valitettavan tuttuja kavereita ja sisäilmaongelmista johtuvia. Tämä näkemisen selkeä heikkeneminen nyt aiheuttaa huolta ja lähden sitä siis vinkkisi perusteella selvittelemään uudella silmälääkärikäynnillä.
  Kiitos avustasi!

 41. Hei Mari!
  Toivottavasti työpaikkasi sisäilmaongelmat saadaan ratkaistua!

  Uskon, että saat silmälääkäriltä avun näkemisesi ongelmiin. Lääkäri osaa varmasti myös kertoa voisivatko oireesi johtua sisäilman heikosta laadusta.

 42. Raimo says

  Hei!

  Kävin silmälääkärisssä tarkistuttamassa näön ja sain seuraavanlaiset tulokset:

  Oikea silmä: sf+2,00 cyl+0,75 Ax175
  vasen silmä: sf+2,00 syl+1,25 Ax0

  Sain silmälasit ja niiden mukana tuli ko. tiedot, mutta vasemman silmän Ax oli 180. Mitä tämä Ax arvo tarkoittaa?

 43. Hei Raimo!
  Ax tarkoittaa hajataitteisuuden akselinsuuntaa. Arvo voi olla mikä tahansa asteluku 0 ja 180 väliltä ja silmälaseissa 180 ja 0 tarkoittavat samaa eli vaakasuuntaa.

  Joissakin silmälasien tilausohjelmissa järjestelmä hyväksyy vain arvon 180, eli tämä voi syy siihen miksi arvo on kirjattu näennäisesti eri tavalla silmälasin tietoihin.

  Jos muut voimakkuudet ovat samat kuin lääkärin reseptissäsi, on kyse vain erilaisesta kirjaustavasta. Silmälaseissasi on siis oikeat voimakkuudet.

 44. Hei! sain tänään seuraavan laisen silmälasireseptin kauas sf.oik 0.00 ja vas.+0.50
  cyl +0.25 ax 155.
  lähelle ADD +1.25
  moniteho/ kaksiteho laseistakin oli puhe.. eli riittääkö minulle kuitenkin tässävaiheessa kuitenkin pelkät lukulasit? ja mikä on niiden vahvuus?

 45. Hei Anne!
  Kaukonäön puolella sinulla ei ole oikeassa silmässä minkäänlaista lasikorjauksen tarvetta. Vasemmassa silmässä on pieni kaukotaitteisuus sekä hajataitteisuus kaukonäön puolella.

  Luultavasti tämä kaukonäön korjaus ei parantaisi kovinkaan paljon näkemistä kauas.

  Se selviätkö pelkillä lukulaseilla riippuu esimerkiksi siitä pitääkö sinun nähdä tarkasti kauas ja lähelle ottamatta laseja päästäsi. Jos valitset pelkät lukulasit, niin se tarkoittaa sitä, että näet niiden kanssa kauas huonommin kuin ilman laseja Tällöin sinun on kauas katsoessa otettava lasit kasvoilta tai kurkittava kauas lasien yli.

  Lukulasien voimakkuudet ovat
  oikea 1.25
  vasen 1.75 0.25 155.

  Näytettiinkö sinulle optikkoliikkeessä koekehyksen avulla miten näkisit pelkillä lukulaseilla? Tämä helpottaa yleensä asiakasta tekemään valinnan.

 46. Henri Bonell says

  Hei,

  miksi näen paremmin kun laitan kahdet silmälasit päällekkäin tai kallistan laseja ylöspäin tai alaspäin?

 47. Hei Henri!
  Milloin näkösi on tutkittu viimeksi ja koetko näkeväsi nykyisillä laseilla hyvin? Entä minkälaiset voimakkuudet sinulla on nyt?

  Periaatteessa esimerkiksi miinuslinsseillä lasien kallistaminen eli linssin oleminen lähempänä silmää lisää lasien voimakkuusvaikutusta.

 48. Henri Bonell says

  Viikko sitten uusittiin lasit, -3,5 on vasen, oikeassa ikärappeuma, eipä juuri korjaannu laseilla. Hyvät HOYA-linssit. Tuo on aika jännä ilmiö tuo kaksien lasien toimivuus, laitan vanhat lasit päähän uusien lasien päälle. Tosin ei viitsi päivänvalossa näin toimia:) Mutta pelaa hyvin autolla ajaessa.

 49. Hei Henri!
  Onko näissä toisissakin laseissa voimakkuutta suurin piirtein saman verran kuin uusissa laseissasi? Jos on, niin tuntuu kovasti ihmeelliseltä, että näet kaksilla laseilla paremmin.

  Periaatteessa pienellä ylikorjauksella likinäköinen saattaisi esimerkiksi hämärässä nähdäkin paremmin. Jos lasit ovat kuitenkin suunnilleen samaa voimakkuutta, niin silloin tämä ei selitä asiaa.

 50. Krisse says

  Monitehosilmälasieni voimakkuudet ovat -3,75 ja +2,24 (samat arvot molemmissa silmissä).
  Jos hankin pelkät lukulasit kotikäyttöön, niin ovatko linssien vahvuudet +2,25 vai -1,5 (eli -3,5 – +2,25)?

 51. Hei Krisse!

  Ymmärsinkö oikein että kaukonäkösi on -3.75 molemmissa silmissä ja lukulisäys eli add-arvo on 2.25?

  Tuo +2.24 on arvo joka voi olla lukulisäys, mutta 2,25 voisi olla.

  Jos voimakkuudet ovat näin, niin pelkkiin lukulaseihin tulee voimakkuudeksi -1.50.

 52. pinja says

  Moi. Terkkarilla mun näkö vai mikä visus nyt onkaa nii oli oikeassa silmässä 0.63 ja vasemmassa 0.5 ja se terkkari ei neuvonu mua minnekkää optikolle vaa se sano et mieti ihan rauhassa, mut mua itkettää vaa ajatus laseista ja näkeminen koulun taululle on vaikeaa! Äää! Mut minkä vahvuiset mun lasit sit olis jos ne nyt hankin, ja olisiko mahdollista että se näkö jotenkin paranisi edes vähän?

 53. Hei Pinja!
  Terveydenhoitajan saamat näöntarkkuusarvot viittaavat siihen, että sinulla saattaisi olla lasin tarvetta. Tätä toki tukee myös se, että kerroit taululle näkemisen olevan hankalaa.

  Valitettavasti en voi kuitenkaan arvioida mahdollisten lasien voimakkuutta kertomiesi näöntarkkuusarvojen perusteella.

  Mielestäni sinun kannattaa varata aika optikolle näöntarkastukseen. Siellä selviää minkälainen näkösi tarkalleen on ja tätä kautta saat myös tietää tarvitsetko laseja.

  Samalla voitte keskustella optikkosi kanssa yleisesti lasien käytöstä ja voisit myös kokeilla erilaisia kehyksiä. Nuorillekin löytyy monia trendikkäitä kehyksiä!

  Valitettavasti näön parantamiseen ei ole oikein mitään keinoa. Sinun iässäsi laserleikkauskaan ei varmasti tule kysymykseen. Toki näkö voi muuttua parempaankin suuntaan, mutta sitä on mahdoton ennustaa tai jäädä odottamaan.

 54. ööö says

  näin äitini -3.00 laseilla paljon kirkkaammin ja selvemmin. onko minulla likinäköä?
  ja onko missän alakäiselle ilmaista näöntarkastusta? VASTAATHAN MAHD. PIAN

 55. Hei!
  En valitettavasti osaa sanoa onko jossakin liikkeessä tällä hetkellä maksutonta näöntarkastusta. Sinun kannattaa kysellä asiaa paikkakuntasi optikkoliikkeistä.

  Se, että näet äitisi miinuslaseilla paremmin voi kertoa siitä, että sinulla olisi lasien tarve. Varmasta saat tietää tämän näöntarkastuksessa.

 56. Hei!

  Kävin tänään optikolla tarkistuttamassa näköni, ja sain silmälasireseptin jossa lukee ‘Kauko’. Optikko kertoi jostain uudenlaisista, opiskelijoille suunnatuista laseista, joissa on periaatteessa moniteho (tai näin ainakin ymmärsin). Linssin yläosassa olisi siis kuulemma kaukonäköön tarkoitettu alue, ja linssin alaosassa olisi vain hieman enemmän plussaa lukemista ajatellen. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Tässäpä olisi tietoja reseptistäni:

  Oikea silmä: Sf +1.00 / Vasen silmä: Sf +0.50
  Oikea silmä: Cyl -0.25 / Vasen silmä: Cyl -0.25
  Oikea silmä: Ax 75 / Vasen silmä: Ax 160
  Oikea silmä: Vapaa visus 0 / Vasen silmä: Vapaa visus 0
  Oikea silmä: Visus 1.00 / Vasen silmä: 1.00
  Oikea silmä: Kau 34/34 / Vasen silmä: Läh /

  Mitä nämä tiedot tarkoittavat? Olisin ostamassa laseja netistä, ja löysin tällaiset Kam Dhillonin lasit http://www.lensway.fi/frame/kam_dhillon/KD3001. En vain osaa tilata oikeanlaisia, jos tarvitsenkin monitehot tai jotain sellaista. Vai toimiiko kaukolasit näillä vahvuuksilla myös lähityöskentelyssä? Olen tähän päivään asti elänyt ajatuksessa, että minulla olisi hieman heikko lähinäkö ja nyt sitten reseptissä lukeekin että ‘Kauko’. Minulla on ollut lähilukuun tarkoitetut lasit vuodesta 2010. Olisin kiitollinen vastauksesta! Inhottavaa kun ei itse tiedä näistä asioista mitään, enkä ota riskiä että pilaisin silmäni vääränlaisilla laseilla 🙁

 57. Hei Toni!
  Optikkosi on luultavasti suositellut sinulle niin sanottua silmien mukautumista helpottavaa linssiä. Linssi ei ole varsinainen moniteholinssi, vaikka toimintaperiaate onkin samantyyppinen. Olen kirjoittanut oman kirjoituksen silmän mukautumista helpottavista linsseistä.

  Ymmärtäisin että kertomasi voimakkuudet ovat kaukovoimakkuudet, koska reseptissä on maininta Kauko. Reseptin perusteella sinulla on molemmissa silmissä kaukotaitteisuutta ja hajataitteisuutta.

  Oikeassa silmässä kaukotaitteisuutta on enemmän kuin vasemmassa.

  Vapaa visus kohtaan merkitään näöntarkkuus ilman laseja. Sinun tapauksessa tarkkuutta ilman laseja ei ole merkitty, koska siinä on arvona 0.

  Visus kertoo näöntarkkuuden laseilla ja se on sinulla 1.0 mikä on ihan normaali arvo.

  Silmäterävälisi eli silmien etäisyys toisistaan on 34/34.

  Silmien mukautumista helpottavalla linssillä näkisit varmasti kaikista miellyttävämmin lähelle. Toki näet lähelle paremmin kaukovoimakkuuksillakin olevilla laseilla kuin ilman laseja.

  Vielä tuosta lasien voimakkuudesta sen verran, että kaukotaitteisuus on sellainen taittovirhe, että välttämättä et huomaa kaukonäön puolella ongelmaa näkemisessä. Varsinkin nuorehkoilla ihmisillä oireet kaukotaitteisuudesta saattavat tulla esille lähinäkemisen hankaluutena.

  Katsoin noita Lenswayn nettisivuja ja ainakaan pikaisella katsauksella heidän valikoimissaan ei olisi tällaista silmien mukautumista helpottavaa linssiä.

  Sinun kannattaa kysyä heidän asiakaspalvelusta onko heidän kautta saatavissa tällaista linssiä. Lisäksi toki kannattaa kysyä myös paikalliselta optikolta mitä lasit tulisivat maksamaan heidän kauttaan.

 58. Janne says

  Hei,

  Minulla on lasit joiden arvot reseptissä ovat:
  OD SF -1,75 CYL -0,25 AX60
  OS SF -1,5 CYL -,25F AX110

  Paljonko minulla on todellinen taittovoimakkuus / taittovirhe / diopterin vahvuus on (mikähän se oikea termi nyt onkaan??) kun sehän ei ole sama kuin esim. että lasien vahvuus on 1.5. Käsittääkseni koko virheeseen lasketaan mukaan myös hajataitto+ muutakin sälää jne…

  Lisäksi haluaisin tiedustella ns. “totuutta” sellaiseen väitteeseen että voiko ns. miinus näkö/lasien vahvuus pienentyä iän myötä kun ikänäkö painaa päälle?

  Minkä vahvuisia piilolaseja minun tulisi käyttää kun käsittääkseni noin pieneen hajataittoo ei ole piilareita..vai onko??

  Kiitos vastauksesta etukäteen.

 59. Hei Janne!
  En ymmärtänyt kysymystäsi täysin.

  Silloin kun henkilöllä (kuten sinulla) on hajataitteisuutta tarkoittaa se sitä että silmässä on kaksi voimakkuutta 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Sinulla nämä voimakkuudet ovat oikeassa silmässä -1.75 ja -2.0 ja vasemmassa silmässä -1.50 ja -1.75. Hajataitteisuusarvo kuvastaa siis näiden kahden voimakkuussuunnan voimakkuuseron määrää ja sinulla tuo ero on 0.25. Tämä on hieman hankala asia selittää.

  On totta, että aikuisnäön tai ikänäön lähestyessä kaukovoimakkuudet voivat jonkin verran vähentyä likinäköisillä.

  Oletko koskaan käyttänyt piilolinssejä? Piilolinssisovituksessa selviää minkälaisella voimakkuudella olevat linssit soveltuisivat sinulle. Lisäksi tässä yhteydessä sinulle opastetaan piilolinssien käyttäminen, jos et ole käyttänyt niitä aikaisemmin.

  Joka tapauksessa noin pientä hajataitonkorjausta kuin sinulla on, ei voida korjata piilolaseilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö sinulle sopivia, näkemistäsi auttavia piilolinssejä ei olisi saatavissa.

 60. Janne says

  Hei piilolinssioptikko,

  Niin tarkoitin sitä että kun kävin silmälääkärillä ja silloin minulla ei ollut miinusta noin pajon ja lääkärin lausuntoon tuli kohta että “todellinen taittovirhe mitattu” ja tuon perässä oli lukema 1,75 eli lasien miinus lukema ei kerro / kertonut suoraan että mikä on todellinen taitovirhe.
  Tätä olisin kysynyt eli voiko noista aiemmin mainitsemista luvuista laskea todellisen taittovirheen vai perustuuko se johonkin silmälääkärin ja hänen laitteidensa antamaan tulokseen?
  Toivottavasti nyt pääsit jyvälle…Pahoittelut aiemmin vaikeasti selitetystä asiasta.

  -Janne

 61. Hei Janne!
  Valitettavasti en osaa sanoa mitä silmälääkäri on tarkoittanut tekstillä ”todellinen taittovirhe mitattu”.

  Ensimmäisenä mieleen tulee, että voisiko lääkäri tarkoittaa tällä arvoa joka on saatu laajennustippojen vaikutuksen aikana. Tällöin silmän oma mukautumiskyky on lamaannutettu mittauksen ajaksi.

  Toinen vaihtoehto on se, että silmälasit poikkeavat jonkin syyn takia mitatusta voimakkuudesta eli silmälaseissa voi olla niin sanottua yli- tai alikorjausta.

  Varmaksi en osaa tätä kuitenkaan sanoa, koska tämä teksti ei ole mikään ”standardi” ilmaisu.

  Mikäli asia mietityttää, niin varman vastauksen saat kysymällä asiaa silmälääkäriltäsi.

 62. samppa says

  Viimeksi noin vuosi sitten näöntarkastuksessa käytyäni ja lasit ostettuani sain optikolta tulosteen, jossa oli lasien arvot. Sf:lle näyttäisi olevan kaksi arvoa kummallekin silmälle. Yritän saada laitettua kaikki tähän samalla tavalla kuin optikon lapussa.

  -1,o
  -0,75 -0,75 73 63

  -1,0
  -0,75 -0,75 73

  Kai tämä on tulkittava niin, että molemmissa silmissä näöntarkkuus on sama ja että miinusta on 1,75 diopteria ja sylinterikorjausta -0,75 73 asteen kulmassa ja pupillien väli 63 mm. Hieman ihmetyttää tuo kaksi alekkaista miinusarvoa kummallekin silmälle.

 63. Hei Samppa!
  Valitettavasti minun on hankala sanoa tämän perusteella varmasti arvojasi. Eikö arvojen yhteydessä ollut mitään lyhenteitä? Voimakkuusarvoja ei ole tapana ilmoittaa allekkain siten että ne pitäisi laskea yhteen.

  Mietin että tuo ylempi arvo voisi olla näöntarkkuus, mutta siinä ei kyllä ole yleensä plus- tai miinus-etumerkkiä.

 64. Lassi says

  Hei! Olen todella halukas hakemaan suomen ilmavoimiin varusmiespalveluun, mutta epäilen riittääkö näköni. Vuosi sitten minulta otettii terveystarkastus ja siinä todettiin että minulla on tarkka näkö. (vasen 1,4 ja oikea 1,4. yhteisnäkö 2)
  “Näkö:
  Silmälasit sallitaan hakijoille vuodesta 2013 lukien. Näkökyvyn tulee olla ilman silmälaseja 0.5 ja silmälaseilla korjattuna 1.0 molemmissa silmissä. Silmän taittovirhe saa olla enintään +2.5 – -1.5 diopteria. Leikkauksilla korjattu näkö ei ole sallittu. Lisäksi edellytämme virheetöntä värinäköä!” Näin

 65. Lassi says

  sanottiin ilmavoimien sivulla, mutten tiedä millä asteikolla ja mitä tuo tarkoittaa.

  -Lassi

 66. Hei Lassi!

  Pahoittelen vastauksen viipymistä.

  Mielestäni Ilmavoimien sivulla asia on esitetty vähän epäselvästi.

  “Näkökyvyn tulee olla ilman silmälaseja 0.5 ja silmälaseilla korjattuna 1.0 molemmissa silmissä.”

  Käsittäisin tämän lauseen siten, että jos käytät laseja, niin lasikorjauksella näön on oltava vähintään 1.0, mutta tässäkään tapauksessa ilman laseja näkökyky ei saa jäädä alle 0.5:n. Vastaavasti kun käytössä ei ole silmälaseja, on näkökyvyn oltava vähintään 1.0.

  Joka tapauksessa kun sinulla ei kai ole laseja käytössä, riittää näöntarkkuusarvosi 1.4 oikein hyvin.

  Onko värinäköäsi testattu?

 67. Hei,

  Osaatko sanoa mistä näöntarkkuuden nopeasti tapahtunut huononeminen voi johtua? Optikko ja silmälääkäri ovat tutkineet silmäni, eivätkä havainneet mitään silmäsairauksien merkkejä. Voiko esim. pelkkä kuivasilmäisyys vaikuttaa näöntarkkuuteen? Tai mistä muusta näöntarkkuuden huononeminen voi johtua? Joulukuussa vielä hankkiessani laseja näöntarkkuus oli hyvä. Nyt toukokuussa käydessäni silmälääkärillä en kunnolla erottanut oikein mitään kirjainriviä ja tuntui kuin silmissä olisi ollut kuin jokin sumuverho.

  Visus-arvoksi saatiin vasemman silmän osalta 0,8 ja oikean 1, mutta epäilen, että nuo arvot olisivat hieman yläkanttiin, koska ainakin yhdessä vaiheessa siristin silmiä nähdäkseni paremmin ja tuntui, että joutui melkein arvailemaan. Vielä silloin joulukuussa en havainnut samanlaista ongelmaa optikon näöntarkastuksessa.

 68. Hei Suvi!
  Osaatko kertoa ovatko nuo kertomasi näöntarkkuusarvot mitattu parhaalla mahdollisella lasikorjauksella eli siis silmälasien kanssa?

  Näöntarkkuutta voi alentaa nopeasti jokin silmäsairaus tai esimerkiksi kertomasi silmänpinnan kuivuminen tarkastustilanteessa. Silmäsairauden mahdollisuushan on silmälääkärin tarkastuksessa poissuljettu.

  Yksi tekijä joka voi myös aiheuttaa eroavaisuuksia tuloksissa, on se että eri tarkastustilojen näöntarkkuusarvot eivät välttämättä ole keskenään vertailukelpoisia.

  Sitä en usko, että saamasi arvot olisivat yläkanttiin esimerkiksi siristelyn tai arvailun takia. Joskus asiakkaasta saattaa tuntua tältä, mutta yleensä tarkastuksessa kyllä huomataan miten asiakas oikeasti näkee.

 69. Janne says

  Hei,
  Tuossa on kavereiden kanssa ollut puhetta, jos minä olen likinäköinen eli tarvitsen miinus lasit….sanotaanko vaikka -2 luokkaa niin en tulisi tarvitsemaan “ikinä” lukulaseja koska lähinäön pitäisi olla jokseenkin hyvä..niinkuin onkin. Vai voiko olla tilanne että tarvitsee lukulasit esim. +jotain ja sitten kauas näkemiseen miinus merkkiset lasit??
  Ja minin ikävuoteen (karkeasti) asti ns. likinäköisyys pahenee?? Eikä ikänäkö voi jopa korjata miinusta ns. pienempää päin ajan saatossa??
  Kiitos vastauksesta….

 70. Hei Janne!
  Olette ilmiselvästi kavereiden kanssa ymmärtäneet asian hyvin:)

  Näet jatkossakin ilman laseja noin 50 senttimetrin etäisyydelle. Aikuisnäköikään tullessa tämä tarkoittaa sitä, että aina lähelle katsoessa sinun pitäisi ottaa lasit pois päästä. Tämän johdosta noin -2 likinäköisyydestä kärsivät päätyvät kuitenkin usein moniteholaseihin, jotta laseja ei tarvitsisi ottaa pois lähelle katsoessa.

  Todella karkeasti voisi sanoa, että likinäköisyys pahenee noin 20-vuotiaaksi saakka. Likinäköisyys voi pienentyä silmän mukautumiskyvyn heiketessä iän myötä, mutta tämä ei johdu ikänäöstä. Sen sijaan ikänäköön vaikuttaa sama asia eli silmän mukautumiskyvyn heikkeneminen.

 71. Ronja says

  Moi
  Kävin eilen tarkastamassa näköni, sillä tarvitsen uudet silmälasit uusilla voimakkuuksilla. Edellisestä näöntarkastuksestani on kulunut 1,5vuotta. Olen käyttänyt reilu puoli vuotta päivittäin piilareita voimakkuuksilla -1.75 ja -2.00, enkä koe mitään vikaa. Pystyn lukemaan hyvin normaalin tekstin siristelemättä. Näöntarkastuksessa minulle kuitenkin sanottiin, että tarvitsen uusiin laseihin sekä piilareihin -3 vahvuudet. Onkohan optikko tehnyt virheen vai miten tuon voisi selittää? Soitin kuitenkin optikolle ja sovin uuden ajan tarkastukseen. Hieman kyllä jäi mietittyttämään.

 72. Hei Ronja!
  Näytettiinkö sinulle näöntarkastuksen yhteydessä kuinka näet nykyisillä ja uusilla voimakkuuksilla?

  Näössä tapahtuvia muutoksia on joskus itse hankala huomata näön muuttuessa pikkuhiljaa. Asiakas siis saattaa kokea näkevänsä hyvin, mutta kun tarkastuksessa näytetään miten uusilla voimakkuuksilla näkisi, niin eron huomaa selvästi.

  Valitettavasti en voi kuitenkaan sanoa mitään varmaa tilanteestasi, koska en pääse tutkimaan näköäsi.

  Toki joskus näöntarkastuksessa voi tapahtua virheitä. Uudessa tarkastuksessa asia varmasti selviää. Jos optikko ei näytä miten näet uusilla ja vanhoilla voimakkuuksilla, kannattaa sinun pyytää näyttämään tilanne. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti niin sanotun koekehyksen avulla.

 73. Janika T. says

  Hei! Olen 11v tyttö. Kävin terkkarilla, ja näköni on 0,5. Näen luokassa taululle ihan hyvin. Minusta en koe tarvitsevani laseja. En edes kehtais käyttää niitä! Ja näen mielestäni ihan hyvin. Mulle määrättiin aika optikolle, ja tänään uskaltaudun näyttämään paperia vanhemmilleni. Voiko mun vanhemmat / optikko määrätä mulle lasit, vai päätänkö minä, että haluanko ne? Toivottavasti optikko ja vanhemmat tajuaa, että en todellakaan laseja halua! Ja tuolla terkkarilla vain näin huonosti, en mä muuten näe huonosti. Vai voiko se johtua siit, että ne numerot oli saman näköisiä? Tutkimus menetelmä oli joku Leea-Numbers-4m

  • Hei Janika!

   Hyvä että olet näyttänyt vanhemmillesi terveydenhoitajan lähetteen optikolle.

   Nyt vain varaatte sinulle ajan optikolle tarkempaan tutkimukseen. Tällöin selviää tarvitsetko oikeasti lasit ja jos tarvitset, niin minkälaiset. Tarkastuksen yhteydessä optikko pystyy myös näyttämään miten näet lasien kanssa ja miten ilman laseja. Samalla pystytte varmasti keskustelemaan optikkosi kanssa yleisesti silmälasien käytöstä.

   Optikon tutkimustulokset ovat ikään kuin suositus siitä minkälaiset lasit tarvitaan. Alaikäisten lasten kohdalla lasien hankkiminen sovitaan lapsen ja aikuisten välillä.

   Nuo tutkimustaulun merkit ovat tarkoituksella hyvin saman oloisia. Näin varmistetaan, että tutkittava näkee merkit oikeasti ja niitä ei voi arvata.

 74. McDuck says

  Moi!
  Mulla on yleensä nyt parin kuukauden aikana käyny niin, että aamuisin näen paremmin kuin muuten. Kuulemma se johtuu siitä, et silmä on levännyt ja se jaksaa toimia. Mut miks mulla ei oo ennen näin ollut?

 75. McDuck says

  Ja ainii, mistä johtuu, et joskus mä nään ilman lasei taululta tekstii ja yleensä en?

 76. Hei McDuck!
  Valitettavasti minun on netin välityksellä mahdoton sanoa minkä johdosta näet jonain päivänä paremmin kuin toisena.

  Näkemiseen vaikuttaa monet tekijät. Yleensä väsyneenä näkyy heikommin kuin virkeänä. Myös verensokerin heittelyt saattavat vaikuttaa näkemiseen.

  Koulussa taululle katsoessa esimerkiksi tekstin väri voi vaikuttaa näkemiseen, jos siinä on vaihtelua.

  Oletko käynyt milloin viimeksi näöntarkastuksessa?

  • McDuck says

   Aivan liian kauan sit kävin viimeks 😀

   Ja tarkotan siis sitä, et samanvärine teksti näkyy välillä paremmin ilman lasei ku joskus toiste. Esimerkiksi katon jotai tekstii, ei näy tarpeeks selvänä ja sit räpsyttelen ja sit siitä saa selvää 😮

   • Hei McDuck!
    Mielestäni sinun kannattaa varata aika näöntutkimukseen. Näin saat selville näkemisen tämän hetkisen tilan.

    Tuo räpyttelyn jälkeen kuvan tarkentuminen saattaa johtua esimerkiksi silmien kuivumisesta.

 77. Jenna says

  Tarvitsenko silmalasit, kun mulla on ilman laseja molemmilla silmillä 0,25 näkö. Onko huono vai hyvä asia jos on 0,25?

  • Hei Jenna!
   Oletko saanut tämän arvon esimerkiksi kouluterveydenhuoltajalta?

   Uskoakseni kertomasi arvo on näöntarkkuus eli visus. Tämä kertoo näkemisen laadusta eli siitä kuinka pienet merkit näet tutkimustaulusta.

   Hyvänä normaalina arvona pidetään arvoa 1,0. Sinun kertomasi arvo 0,25 on selkeästi alentunut. Esimerkiksi henkilöauton ajokortin näkövaatimus on 0,5.

   Tuollaisella näöntarkkuudella suosittelisin sinulle ehdottomasti tarkempaa näöntutkimusta optikolla. Näöntarkastuksessa selviää tarvittava silmälasien voimakkuus, joka ilmoitetaan dioptria-arvolla. Arvo voi olla joko plussaa tai miinusta.

   Näöntarkkuusarvo ei siis vielä kerro minkälaiset lasit tarvitsisit ja minkä verran lasit tarkentaisivat näköäsi.

 78. Eemeli says

  Moi,

  kyselin sinulta täällä aiemminkin näköön liittyvistä asioista ja toiminta oli niin hienoa, että pitää nyt tulla esittämään uusi kysymys.

  Eli sain joulukuussa ensimmäiset piilo-, ja silmälasini.
  Oikean silmän sf oli tuolloin -1,75 ja vasemman -0,75. Näillä vahvuuksilla sain lasini ja piilarini.
  Tässä parin viime viikon aikan olen huomannut että oikean silmäni näkö on alkanut hiukan heikentyä. Lasit tai piilarit päässä en näe enää niin tarävästi sillä silmällä kuin aiemmin ja eron huomaa selkeästi kun peitän vasemman silmäni.
  Yhteisnäköön tuo ei juurikaan vaikuta ja esimerkiksi luokkahuoneen toiselta puolelta näen mitä taululla
  lukee.

  Minulla on myös siitepölyallergia ja tänä keväänä silmissä on ollut varsin paljon puonoitusta erityisesti aamuisin ja iltaisin. Piilolinssejä en ole käyttänyt muutaman viikon aikana juurikaan: vain kerran, pari viikossa
  Voisiko siitepölyallergia vaikuttaa näköön? Entäs punoitus? Voisko näön heikkeneminen olla merkki tulehduksesta ja kannattaisiko silmiä mennä näyttämään lääkärille?

  Kiitos! 🙂

  • Hei Eemeli!

   Mukavaa, että vastauksestani on ollut hyötyä sinulle.

   Valitettavasti tähän kysymykseesi minun on mahdoton vastata mitään varmaa näin kun en pääse tutkimaan näköäsi.

   Allerginen reaktio silmissä voi aiheuttaa jonkinmoista sumeutta näkemisessä. Yleensä silmä on tällöin myös vetistävä ja turvonnut. Tämän takia myös näkeminen voin tuntua sumeammalta. Yleensä kuitenkin uskoisin molempien silmien reagoivan samalla tavalla.

   Silmien terveydentilaan liittyvät kysymykset eivät kuulu optikolle, vaan ne ovat enemmän yleislääkärin tai silmälääkärin osaamisaluetta. Ihan näin maallikkona mielestäni allergiaoireisiin kannattaa hakea tarvittaessa apua vaikka lääkäriltä ja kysyä samalla näön heikkenemisestä.

   Valitettavasti en pysty vastaamaan kysymykseesi tämän tarkemmin. Tavallaan tekisin väärin jos optikkona alkaisin ottamaan kantaa silmien terveydentilaan liittyviin kysymyksiin varsinkin näin kun en pääse edes näkemään silmiäsi.

   Jos kuitenkin näön heikentyminen tuntuu vain ihan lievältä, eikä muita oireita ole, kannattaa näkö tutkituttaa jossain vaiheessa optikolla. Periaatteessa näkösi on jo voinut muuttua tässä ajassa.

 79. Helpompi on lukea yhdellä silmämällä mitä kahdella vaikka hyvin näkee.
  Onko normaalia?

  • Hei Yrjö!

   Yleensä lukiessa molemmilla silmillä katsoessa näkee paremmin kuin vain yhdellä silmällä.

   Siihen miksi sinä näet paremmin yhdellä silmällä on minun valitettavasti mahdoton vastata näillä tiedoilla.

   Jos luet ilman silmälaseja ja näet paremmin yhdellä silmällä, voi tämä johtua esimerkiksi siitä, että toisessa silmässä on kaukotaitteisuutta ja toisessa likitaitteisuutta. Tällöin likitaitteisella silmällä näkee paremmin lähelle kuin kaukotaitteisella.

   Mikäli koet, että lukeminen on hankalaa tai näkemisen kanssa on muuten ongelmia, etkä ole käynyt lähiaikoina näöntarkastuksessa, suosittelen sinulle käyntiä optikolla.

 80. Olen lukennut silmälasit heikäntää näköä. Onko totta

  • Hei!
   Se, että silmälasien käyttäminen heikentäisi näköä, on yllättävän yleinen uskomus. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

   Moni minunkin asiakas kuitenkin kokee, että silmälasien käyttöä aloittaessa näkeminen heikentyy.

   Tämä johtuu siitä, että ilman laseja ollessa ihminen tavallaan hyväksyy heikomman näön ja kokee sen ihan kohtuullisena. Kun laseja aletaan käyttää säännöllisesti, huomataan kuinka näkeminen on tarkempaa. Tämän jälkeen ihminen ei ole enää mielellään ilman laseja. Tavallaan siis ihminen ei enää koe näkevänsä ilman laseja yhtä hyvin kuin aiemmin, koska lasien kanssa on jo totuttu parempaan näkemiseen.

   Tämä on tosi huono vertaus, mutta menköön. Tilanne olisi periaatteessa sama jos ihminen olisi kulkenut aina polkupyörällä näkemättä edes autoa. Kun tämmöinen ihminen pääsisi ensimmäistä kertaa liikkumaan autolla, tuntuisi polkupyörä hitaalta kulkupeliltä tämän jälkeen, vaikka sen nopeudelle ei olisikaan tapahtunut mitään.

   Toki kannattaa muistaa myös se, että lasien käyttö ei mitenkään pysäytä näössä tapahtuvia muutoksia. Näössä siis tapahtuu muutoksia riippumatta siitä onko silmälasit käytössä vai ei.

 81. Miksi mulla aina silmät kipeät sisälläkin? Kun laittaa päähän uimalasit jossa UV-suoja aina helpottaa sama aurinkolaseissa

  • Hei!
   Valitettavasti minun on mahdoton edes arvata näin netin kautta miksi silmäsi ovat kipeät.

   Lisäksi silmien terveyteen kuuluvat asiat kuuluvat silmälääkärin osaamisalueeseen. Näin minun on valitettavasti mahdoton ottaa kantaa tähän kysymykseesi.

 82. Marru says

  Hei! Voiko monitehoja tilata niin, että pelkästään lukuosassa on voimakkuuksia? Eli minulla on ollut lukulastit (+0.75) jo vuosia, mutta uudessa työssäni sairaalassa ne tuottavat hankaluutta käyttää, kun minun tarvitsee nähdä nopeasti lähelle ja kauas. Kesken toimenpiteen en niitä voi vaihdella nopeasti päähän ja pois. Optikko suositteli roikuttamaan lukulasejani nenällä, jolloin näkisin lasien yli kauas, mutta se tuntuu epämukavalta ja esteettisesti ei ole miellyttävää.

  • Hei Marru!
   Olen samaa mieltä sen suhteen, että esteettisesti ei ole kovinkaan kauniin näköistä roikottaa lukulaseja nenällä. Monitehot toimivat paremmin tässä tapauksessa, koska ne voivat olla kunnolla kasvoilla ja niillä näkyy sujuvasti kauas sekä lähelle.

   On mahdollista tehdä monitehot, joissa kaukopuolella on ihan +-0 voimakkuus.

   Onko näkösi tutkittu milloin viimeksi? Kysyn asiaa, koska jos kaukonäön puolella on pientäkin korjauksen tarvetta, kannattaa se laittaa kuntoon samalla.

   Perinteisen monitehon sijasta sinun työssäsi voisi toimia vielä paremmin niin sanottu sisätilan toimistomoniteholinssi, jolla näkee sisätiloissa voimakkuudesta riippuen 2-5 metrin etäisyydelle tarkasti. Tällaisella linssillä saavutetaan laajempi näkökenttä lähietäisyydelle kuin perinteisellä moniteholla.

   Toimistomonitehoa ei kuitenkaan suositella yleislasiksi esimerkiksi autoiluun, koska niissä näkökenttä ei ole yhtä leveä kauas kuin yleismonitehoissa.

   Jos silmälasit tuntuvat jossain tilanteissa hankalalta, voidaan aikuisnäköä korjata myös monitehopiilolinsseillä. Niitä on saatavissa kertakäyttöisinä ja kuukauden vaihtovälin linsseinä. Nämä voisivat olla mukava lisä silmälasien rinnalle.

 83. Miksi toinen silmä on punainen joka päivä? Sillon tällöb on kipiät silmät missä vika

 84. Hei Henri!
  Valitettavasti en näin netin kautta pysty sanomaan miksi toinen silmäsi on punainen sekä kipeä. Lisäksi tämmöiset asiat kuuluvat enemmän lääkärille kuin optikolle.

  Tämmöisissä ongelmissa kannattaa olla yhteyksissä joko terveyskeskukseen tai vaikka silmälääkäriin.

 85. emilia l says

  sain kouluterveydenhoitajalta tänään lähetteen optikolle. visus-arvo molemilla silmillä 0,25, oikealla silmällä 0,25 ja vasemmalla silmällä 0,32. lisäksi lähinäkö (visus-arvo) 0,16. onko näköni niin huono, että olisi tarpeen mennä optikolle ja hankkia lasit? ja olen siis 15-vuotias tyttö.

  • Hei Emilia!
   Kertomiesi visus-arvojen pohjalta suosittelen sinulle ehdottomasti optikon näöntutkimusta. Optikolla sinulle selviää minkälaiset olisivat tarvitsemasi voimakkuudet. Lisäksi optikko pystyy näyttämään miten näkisit laseilla kauas sekä lähelle verrattuna nykyiseen tilanteeseen ilman laseja.

   Tuo sinun näöntarkkuusarvo 0,25 kertoo että et ole nähnyt terveydenhoitajan tutkimuksessa kovin pieniä merkkejä. Niin sanottuna normaalina näöntarkkuutena pidetään arvoa 1,0.

   Uskoisinkin, että silmälaseista olisi sinulle suurta apua.

   Suosittelen sinua siis varaamaan ajan optikolle.

 86. Riittaliisa says

  kun vasen silmä on 5.00 ja oikea 4.50 kauaksi, niin mistään ei enään löydy hintaa yksittäis linssille ja onko paketissa olevat eli ohennus,kovike,keijastamaton enään vakio eli -3.5 ja sitten menee erikoishinnoksi. Entä prisma mitä sellainen maksaa? Onko mukana hinnassa linssien hionta ja paikalleen asettaminen?

  • Hei Riittaliisa!

   Valmistajasta riippuen peruslinssejä eli ohentamattomia linssejä löytyy varastolinsseinä joko +4:een tai +6:een saakka.

   Sinunkin voimakkuuksillesi on siis periaatteessa saatavissa varastolinssejä. Ongelmana on kuitenkin, että voimakkuuksillasi linssit olisivat hyvin paksut.

   Suosittelisinkin sinulle ohennettua linssiä, joissa on yleensä vakiona kovapinta ja heijastamaton pinta mukana.

   Hinnoittelu vaihtelee hyvin paljon eri liikkeiden välillä. Osassa liikkeissä linssien hinta sisältää kaikki hiontatyöt ja osassa ne on hinnoiteltu erikseen.

   Myös prismakorjaus tuo lisähintaa linsseihin.

   Parhaiten saat selville hinnat käymällä eri optikkoliikkeissä voimakkuuksiesi kanssa.

 87. Näkö says

  Olen 14 vuotias ja linssieni tarkkuudet ovat -1.75 ja -3.25. Pitäisikö olla huolissaan kun minulla on aika huono kaukonäkö 14 vuotiaaksi.

  • Hei!
   Silmälasien voimakkuus on vähän samanlainen juttu kuin se, että joku on pitkä ja joku toinen lyhyt. Osalla ihmisistä on silmälasit ja näissä on puolestaan monenlaisia voimakkuuksia.

   Yritän sanoa tällä sitä, että voimakkuuksissasi ei ole mitään ihmeellistä, eivätkä ne ole poikkeuksellisen isot.

   Sinällään pelkät voimakkuudet eivät kerro vielä kaikkea näkemisestä. Voimakkuuden lisäksi näöntarkkuus eli näkemisen laatua kuvaava visus-arvo on tärkeä. Tämä arvo saadaan katsomalla kuinka pienet merkit näet näöntutkimustaulussa ilman silmälaseja ja silmälasien kanssa.

 88. Hei!

  Osaatko sanoa, onko Suomessa lääkehoidon tms asiakirjoissa mainintaa siitä, kuka saa myydä miinuslaseja?
  Eli saako niitä myydä vapaasti tavarataloissa ns. valmislaseina vai onko niiden myynti sallittua ainoastaan optikkoliikkeissä?

  Kiitos avustasi jo etukäteen!

  • Hei NX!

   Täytyy sanoa, että minulla ei ole ihan varmaa vastausta kysymykseesi.

   Suomessa on laki Optikon toimen harjoittamisesta. Tämän lain nojalla Suomessa saa toimia optikkona optikon koulutuksen saanut henkilö, jolla on Valviran laillistus. Tämä tarkoittaa sitä, että ilman asianmukaista koulutusta ja laillistusta ei saa määrätä ihmisille silmälaseja tai piilolinssejä.

   Optikkoliikkeen voi kuitenkin periaatteessa perustaa kuka tahansa. Tähän tarvitaan kuitenkin aluehallintoviraston lupa kuten kaikkeen yksityisen terveydenhuollon pyörittämiseen.

   Suurentavia plusvoimakkuudella olevia laseja on helppo myydä. Asiakas valitsee vain voimakkuuden, jolla omasta mielestään näkee hyvin lähelle. Vaikka voimakkuus ei olisi oikea, ei asiakas tee tällä vahinkoa silmilleen.

   Miinuslasien valinta ilman asianmukaista tarkastusta onkin sitten vaikeampaa. Todennäköisesti asiakas valitsisi itselleen liian vahvat lasit, jotka voisivat esimerkiksi aiheuttaa silmiin eräänlaisen kramppitilan.

   Valmismiinuslaseille ei ole myöskään uskoakseni samanlaisia markkinoita kuin valmislukulaseille. Oman kokemukseni perusteella miinuslasien käyttäjät haluavat nähdä laseillaan hyvin eikä hieman sinne päin.

   Periaatteessa ihminen voi kuitenkin tilata esimerkiksi nettikaupasta lasit ihan sellaisella voimakkuudella kuin haluaa.

   En ole varma johtuuko miinusvalmislasien puute siitä että niille ei ole markkinoita vai voidaanko se tulkita laittomaksi optikon toimen harjoittamiseksi. Olisi kiva kuulla muidenkin mielipiteitä, jos esimerkiksi joku kollega lukee tämän?

 89. Anni Honkanen says

  Moi! Oon 17-vuotias tyttö ja oon tässä mietiny oman näköni kehittymistä.. Voimaakkuuksia mulla on +0,5 kumassakin silmässä ja cyl -1 & toisessa cyl -0,75. Mun kaukotaitteisuus oli vähentynyt parissa vuodessa +0,75:stä +0,5:teen. Hajataitto puolestaan lisääntynyt. Onko mahdollista että tuo plusvoimakkuus pikkuhilja vähenee ja mulle alkaakin tulla likitaittoa? Suvussa meillä on kaikilla jotain -5 likitaittoa…

  • Hei Anni!

   Valitettavasti kukaan ei pysty varmasti ennustamaan miten voimakkuutesi muuttuvat tulevina vuosina.

   Voi olla, että plusvoimakkuuden määrässä tapahtuu vähentymistä, se voi kasvaa tai pysyä samana. Varmaa vastausta asiaan ei siis ole.

   Joka tapauksessa on ihan normaalia, että näössäsi on tapahtunut kuvailemiasi muutoksia muutaman vuoden aikana.

   Uskoakseni kuitenkin olisi varsin harvinaista, jos sinulla olevat voimakkuutesi muuttuisivat voimakkaaseen likinäköisyyteen, jota suvussasi on. Olet kuitenkin jo 17-vuotias.

   • Kiitos vastauksesta! Olen myös miettiny noita mun arvoja.. Eli tarkoittaako, että minulla on sekä kaukotaittoa ja likitaittoa silmissäni samaan aikaan? ( Sf +0,5 ja cyl -1)

    • Hei Anni!
     Silloin kun henkilöllä on silmässään hajataitteisuutta, on silmästä mitattavissa kaksi voimakkuutta 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden.

     Sinun tilanteessa kun voimakkuudet ovat sf +0,5 cyl -1,00, tarkoittaa tämä, että niin sanotussa toisessa pääsuunnassa voimakkuutta on +0,50 ja toisessa pääsuunnassa voimakkuus on -0,50.

     Silmässäsi toinen pääsuunta on likinäköinen ja toinen kaukonäköinen.

     Yksi asia joka monesti silmälasireseptissä mietityttää asiakkaita, on se että missä esimerkiksi sinun tapauksessa on tuo voimakkuus -1,00. Tässä pitää muistaa että cyl kertoo pääsuuntien voimakkuuseron ja tätä arvoa ei ole mitattavissa linssistä.

     Tämä on asia, jota ainakin itse jouduin miettimään kovasti opiskeluaikoina.

 90. christa says

  hello,kävin pojan kanssa terveyden hoitajalla joka totesi ettei poika näe kauas kunnolla,sitten optikolle joka määräsi plus 1 lasit vasen sekä oikea,nyt poika sanoo että näkee kaukaa paremmin ilman laseja,eikö niiden pitäis olla miinusta jos kauko näkö huono?.Pitääkö mennä optikolle uudestaan,kysyy laseista tietämätön äiti.

  • Hei Christa !

   Kaukolasien voimakkuus voi olla plussaa tai miinusta riippuen siitä onko henkilöllä likinäköisyyttä vai kaukonäköisyyttä.

   Toisin sanoen myös pluslaseilla voidaan parantaa kaukonäköä.

   Kysymyksestäsi ei selviä kuinka pitkään lasit ovat olleet käytössä. Joka tapauksessa varsinkin pluslasien kanssa saattaa käydä niin, että uusiin laseihin totutellessa saattaa tuntua siltä, että ilman lasikorjausta näkisi paremmin kuin laseilla. Tämä tunne helpottaa yleensä kun silmät rentoutuvat lasien käytön myötä.

   Jos lasit ovat olleet käytössä jo pidempään, niin kannattaa teidän olla yhteyksissä optikkoonne. Jos taas lasit on saatu ihan muutaman päivän sisällä, kannattaa laseja pitää ja katsoa muuttuuko tilanne tottumisen myötä.

   • Salla says

    Hei!

    En ollenkaan ymmärrä kuinka pluslaseilla voidaan parantaa kauas näkemistä. Voisitko selittää minulle mihin se perustuu? Olen aina luullut että miinuslaseja tarvitaan kun ei näe kauas ja plus laseja kun ei näe lähelle. Olen siis olettanut että silmälasireseptissä “kauas” on aina miinusta. En tunnu löytävän tähän mistään vastausta.

    Kiitos jo etukäteen.

    • Hei Salla!
     On todella yleistä, että ihmiset luulevat kaukolasien olevan aina miinusta ja lukulasien plussaa. Kaukonäön korjaus voi kuitenkin olla kumpaa tahansa eli plussaa tai miinusta samoin kuten lähinäön korjauskin.

     Silloin kun henkilöllä ei ole taittovirhettä, valo taittuu henkilön silmässä silmänpohjaan ja henkilö näkee kauas tarkasti.

     Jos henkilöllä on ongelmalla nähdä kauas, johtuu jo se yleensä jommastakummasta alla olevasta tilanteesta, joista toinen korjataan miinuslinssillä ja toinen pluslinssillä.

     Silloin kun henkilön silmän taittovoima on silmän pituuteen nähden liian suuri, muodostuu kuva silmän pohjan sijaan ikään kuin silmän sisään verkkokalvon etupuolelle. Tällöin näkeminen on epätarkkaa. Kuva saadaan tarkaksi laittamalla silmän eteen miinuslinssi, joka siirtää kuvan silmänpohjaan.

     Silloin kun silmän taittovoima on pituuteen nähden liian pieni, kuva muodostuu ikään kuin silmän taakse. Tällöin kuva saadaan tarkaksi siirtämällä kuva pluslinssin avulla silmänpohjaan.

     Muistan itse opiskelleeni tätä asiaa jo peruskoulussa, mutta jostain syystä tämä asia on tosiaan todella monelle outo.

 91. Jaakko Lappi says

  Hei,

  Olen hakemassa työtön jossa näöntarkkuus ilman laseja oltava vähintään 0,2 sekä laseilla vähintään 0,1. Itselläni on lasit joissa voimakkuus -1.00. Onko siis mahdollista, että näöntarkkuus kuitenkin riittää? Missä tätä on mahdollista mitata?

  • Hei Jaakko!
   Silmälasien voimakkuuksien perusteella ei voi päätellä saavutettavaa visusta. Periaatteessa noilla voimakkuuksilla on mahdollista saavuttaa kertomasi arvot, mutta varmaksi sitä ei voi sanoa.

   Sinun kannattaa käydä mittauttamassa näöntarkkuutesi optikolla. Kerro aikaa varatessasi mihin tarkoitukseen tarvitset visus-arvoja. Voi kuitenkin olla, että näkösi mitataan vielä erikseen työhön liittyvässä tarkastuksessa. Näin saat kuitenkin ainakin selville riittääkö näkösi.

   Luulisin, että kysymykseesi on tullut pieni virhe eli näöntarkkuuden lasien kanssa pitäisi olla varmasti 1,0 eikä 0,1? Jos näöntarkkuuden pitäisi lasien kanssa 0,1, olisi se alhaisempi arvo kuin ilman laseja vaadittava.

 92. Olen menossa autokouluun, silmien yhteisnäön pitäisi olla 0,5. Käytän silmälaseja joissa arvot sf oikea -1.00 vasen -0.50, cyl arvot oikea ja vasen molemmissa -2.00 sekä ax oikea 180 vasen 12. Osaatko sanoa näiden perusteella onko visus arvo mikä ja onko näköni riittävä autokoulun?

  Käytössä myös piilolinssit joissa vahvuudet oikea-1.00 cyl -1.75 ax 180 ja vasen -0.50 cyl 1.75 ax 010. Piilolinsseillä näen paljon paremmin kuin silmälaseilla.

  • Hei Mari!

   Silmälasivoimakkuuden perusteella ei valitettavasti pysty sanomaan minkälainen visus eli näöntarkkuus sinun on mahdollista saavuttaa laseilla tai ilman.

   Tuo 0,5:n yhteisnäkö pitää saavuttaa ilman laseja tai lasien kanssa. Yleensä tähän pääsevät lasien kanssa lähes kaikki poisluettuna osa silmäsairauksista kärsivistä eli tästä ei kannata liikaa huolehtia.

   Halutessasi varmistaa täyttääkö näkemisesi ajokortin näkövaatimukset kannattaa sinun varata aika optikolle. Optikko pystyy tutkimuksensa perusteella antamaan tähän vastauksen. Samalla kannattaa varmistaa voisitko nähdä myös silmälaseilla yhtä tarkasti kuin piilolinsseille.

   Arvot ovat kuitenkin hyvin loogisen oloiset keskenään eli mitään ongelmaa en näe niissä.

 93. Helle says

  Hei,

  mitä tarkoittaa kun oikean silmän vapaa visus on 1.0 ja vasemman 0.3? Silmäkirurgi, joka ikänäköleikkauksen teki, väittää että silmien yhteisnäkö on hyvä näin ja lopputulos onnistunut. Itse en niin kovin tyytyväinen ole.

  • Hei!
   Vapaa visus kertoo miten näet ilman laseja. Oikean silmän visus on 1,0 mitä pidetään hyvänä, normaalina näöntarkkuutena. Vasemman silmän näöntarkkuus 0,3 on alhaisempi.

   Valitettavasti minun on optikkona näillä tiedoilla hankala auttaa enemmän. Yleensä leikkauksessa määritellään lähtötilanne ja tavoitetaso ja tulosta arvioidaan näiden kautta.

   Sinun kannattaa siis olla yhteydessä leikkauksen tehneeseen lääkäriin, jos et ole tyytyväinen ja näkemisessä on ongelmaa.

   Sinällään osassa leikkauksista toisesta silmästä tehdään niin sanottu lähisilmä, jolloin sen visus kauas on alhaisempi ja tämä kuuluu asiaan. En kuitenkaan tällä tiedolla pysty arvioimaan onko tästä kyse sinun tapauksessa.

 94. Hei, kertoisitko mitä nämä lukemat tarkoittavat? Olisiko viisasta hankkia silmälasit ja jos, niin millaiset? Vasemmassa silmässä on kaihin alkua ja näkö tuntuu tässä silmässä huonolta. Molemmissa silmissäni on myös krooninen iriitti, joka ajoittain sumentaa näköä.

  Visus 1.0-1/0.8-2
  -0.5, cyl +1.0, ax 40/ -1.25, cyl +1.75, ax 155

  Kiitos!

  • Hei!
   Sinulla on todettu molemmissa silmissä likinäköisyyttä. Oikeassa tämä on -0,50 ja vasemmassa -1,25. Lisäksi sinulla on hajataitteisuutta oikeassa +1,00 ja vasemmassa 1,75.

   Visus kertoo näkemisen laadusta eli minkä rivin olet nähnyt tutkimustaulusta.

   Vasemmassa silmässä voimakkuuden tarve on suurempi kuin oikeassa. Tämän ja alkavan kaikin johdosta näet tällä silmällä heikommin.

   Yleensä näillä voimakkuuksilla hankitaan lasit ja suosittelen tätä sinullekin etenkin kun huomaat näkemisessä ongelmaa.

   Kysymyksestäsi ei selviä onko sinulla tarve lähikorjaukselle. Tämä on merkitty reseptissä ADD-kohtaan. Jos tässä on jotain merkintää, tarvitset todennäköisesti moniteholasit. Jos ei, niin sitten kyseessä tavalliset kaukolasit.

   Koska sinulla on todettu silmäsairaus, ei optikko saa tehdä sinulle näöntarkastusta ilman lääkärin lupaa.

   Mielestäni sinun kannattaa käydä optikkoliikkeessä tämän reseptin kanssa, niin saat lisätietoa lasien hankkimisen tueksi.