Ajokortin näkövaatimukset

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Tästä kirjoituksesta löydät ajokortin näkövaatimukset ja lisäksi kerron kuinka usein ja miten näkökyky pitää todistaa. Kirjoitus on julkaistu alun perin 15.2.2010 ja päivitetty muuttuneiden näkövaatimusten takia 21.5.2012.

Ajokortin saamiseksi ja säilyttämiseksi on olemassa tietyt näkövaatimukset, jotka ovat yhteiset Euroopan unionin alueella.

Nykyisin voimassa olevat näkövaatimukset määritellään Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa ajoterveydestä, joka on tullut voimaan vuoden 2011 aikana.

Sekavaksi tilanteen tekee se, että mielestäni asetuksesta on tiedotettu todella vähän. Tämän takia lain soveltamisessa on varmasti vielä epäselvyyksiä ja opittavaa niin optikoilla, silmälääkäreillä kuin yleislääkäreilläkin.

[ad#piilarit]

Kuljettajat jaetaan kahteen ryhmään

Asetuksessa ajoterveydestä kuljettajat jaetaan kahteen ryhmään ajokorttiluokan mukaan.

Ensimmäiseen ryhmään kuuluu moottoripyörän, henkilöauton, pakettiauton, henkilöautovetoisen ajoneuvoyhdistelmän, traktorin ja mopon kuljettajat (ajokorttiluokat A, B, BE, A1, T ja M).

Toiseen ryhmään kuuluu kuorma-auton, linja-auton ja niistä muodostuvien ajoneuvoyhdistelmien kuljettajat (ajokorttiluokat C, CE, D ja DE). Lisäksi tähän ryhmään kuuluu taksin ja invataksinkuljettajat, joilla on henkilöauton ammattiajolupa.

Miten näkö todistetaan?

Autokouluun mennessä henkilön on haettava poliisilta ajokorttilupa. Ajokorttilupahakemukseen tulee liittää enintään 5 vuotta vanha nuorison terveystodistus tai enintään kuusi kuukautta vanha lääkärintodistus. Näissä todistuksissa arvioidaan myös näkökykyä.

Ryhmän 1 näkövaatimukset

Ensimmäiseen ryhmään kuuluvilla näöntarkkuuden ilman laseja tai lasien kanssa tulee olla molemmilla silmillä katsottaessa vähintään 0.5. Mikäli henkilö näkee vain yhdellä silmällä pitää näöntarkkuuden olla vähintään 0.5 ja lisäksi henkilön pitää olla sopeutunut tilanteeseen.

Vaakasuoran binokulaarisen eli molempien silmien näkökentän on oltava vähintään 120 astetta.

Lisäksi näkökentän laajuuden on oltava 50 astetta oikealle ja vasemmalle sekä 20 astetta ylä- ja alasuuntiin. Tämän lisäksi näkökentän keskeisellä 20 asteen alueella ei saa olla näkökenttäpuutoksia.

Aikaisempiin näkövaatimuksiin verrattuna uudessa asetuksessa on tapahtunut kaksi muutosta. Uudessa asetuksessa näkökentän laajuutta eri suuntiin tarkennettiin. Kokonaan uusi vaatimus on se, näkökentän keskialueella ei saa olla puutoksia.

Ryhmän 2 näkövaatimukset

Toiseen ryhmään kuuluvien näkövaatimukset ovat luonnollisesti tiukemmat kuin ensimmäisen ryhmän. Näöntarkkuuden ilman silmälaseja tai lasien kanssa on oltava toisessa silmässä vähintään 0.8 ja toisessa vähintään 0.1 enintään +8.00 dioptrian laseilla tai ilman laseja. Miinuslasien voimakkuudelle ei ole asetettu ylärajaa.

Vaakasuoran binokulaarisen eli molempien silmien yhteisen näkökentän on oltava vähintään 160 astetta. Lisäksi näkökentän laajuuden on oltava vähintään 70 astetta oikealle ja vasemmalle sekä ylä- ja alasuuntiin 30 astetta. Näkökentän keskialueella 30 asteen säteellä ei saa olla puutoksia. Näiden vaatimusten lisäksi kontrastinäön pitää olla normaali, eikä henkilöllä saa olla kaksoiskuvia.

Aikaisempaan näkövaatimukseen tuli ryhmässä 2 enemmän muutoksia. Aikaisemmin heikomman silmän näöntarkkuuden oli oltava 0.6 kun nyt siihen riittää 0.1. Lisäksi näkövaatimus ilman laseja on poistunut kokonaan.

Myös vaatimukset näkökentän laajuudesta ovat tarkentuneet ja keskeisen näkökentän virheettömyys on uusi asia. Uutta on myös vaatimus normaalille kontrastinäölle.

Kuinka usein näkökyky tulee todistaa?

Ensimmäisen kerran näköä arvioidaan molemmissa ajokorttiryhmissä ajokorttia hankittaessa. Tämän jälkeen uuden lain mukaan näköä tulee arvioida joka kerta kun terveyttä arvioidaan muutenkin. Periaatteessa tämä tarkoittaa sitä, että jokaisessa lääkärin tutkimuksessa lääkärin pitäisi arvioida myös täyttääkö henkilö ajoterveydelle asetetut vaatimukset.

Vielä tänä vuonna 45 vuotta täyttävien tulee toimittaa näkökyvystä poliisiviranomaiselle ja tämän todistuksen voi tehdä optikko, silmälääkäri tai yleislääkäri.

Tämän vuoden jälkeen 45-vuotistarkastus kuitenkin poistuu ja ryhmään 1 kuuluvien henkilöiden ajoterveyttä on asetuksen mukaan arvioitava viimeistään vasta silloin kun henkilö täyttää 70 vuotta ja tämän jälkeen viiden vuoden välein. Ajoterveyden arvioimisen suorittaa yleensä yleislääkäri, joka tarvittaessa voi lähettää jatkotutkimuksiin eri alojen erikoislääkärille.

Näihin tarkastuksiin tulee erillinen kutsu. Jos kutsun saanut ei toimita todistusta ajoterveydestä määräaikaan mennessä poliisiviranomaiselle, katsotaan ajo-oikeuden päättyneen.

Ryhmässä kaksi ajoterveyden arviointi tapahtuu henkilön täyttäessä 45-vuotta. Tämän jälkeen näkö arvioidaan viiden vuoden välein ja 70-vuoden jälkeen kahden vuoden välein.

Vanhan lain mukaan optikolla oli oikeus kirjoittaa todistus näkökyvystä 45-vuotiaalle myös kakkosryhmässä, jolloin tarkastus oli pelkkä näöntarkastus. Uudessa asetuksessa tämä niin sanottu 45-vuotistarkastus on kuitenkin muuttunut yleiseksi ajoterveyden tarkastukseksi.

Uusi asetus ei keskity pelkään näkemiseen

Asetuksessa on myös näkemisen lisäksi paljon muita ajoterveyteen ja sen täyttymiseen vaikuttavia asioita. Näitä muita ovat esimerkiksi liikuntarajoitteet, sydän ja verisuonisairaudet, diabetes, neurologiset sairaudet, muistisairaudet, epilepsia, psyykkiset häiriöt, alkoholiriippuvuus, huumeiden ja lääkkeiden väärinkäyttö, lääkkeiden säännöllinen käyttö ja munuaissairaudet.

 

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Hei! Olin juuri tuossa lääkärin tarkastuksessa ja ihan puhtaat paperit sain näöntarkastuksesta jopa ilman laseja.
  Optikon “kortilla” kuitenkin on seuraavat merkinnät:
  s+0,25 c-0.5 a180 astetta
  s+0.50 c-0.75 a10 astetta

  Käytänkö lasejani turhaan vai eikö lääkäri osannut työtään?
  Näistä merkinnöistä en kuitenkaan mitään ymmärrä.
  Oikealla silmällä tässä lääkärin testissä alarivi oli sumea mutta kuitenkin sen näin.

 2. Hei Nina!

  Lääkäri on varmasti osannut asiansa.

  Ajokortin näkövaatimukset ovat sen verran alhaiset, että monet täyttävät ne ilman lasejakin, vaikka käytössä olisikin silmälasit.

  Kuten tässä kirjoituksessa kerroin, niin henkilöautokorttia varten pitää nähdä laseilla tai ilman laseja näöntarkkuusrivi 0,5. Yleisesti normaalina hyvänä näkönä pidetään näöntarkkuutta 1,0.

  Mitä ilmeisemmin olet siis nähnyt lääkärin tarkastuksessa vähintään tuon 0,5 rivin ilman laseja ja näin ollen ajokorttiin ei tule mainintaa laseista.

  Eli ajokorttitarkastuksessa ei tarkisteta muuta kuin se, että henkilö täyttää minimivaatimuksen ajokorttia varten. Siinä ei siis tavoitella samaa kuin perusnäöntarkastuksessa, jossa pyritään siihen että henkilö näkisi mahdollisimman pienet merkit.

  Saavuttaaksesi mahdollisimman tarkan näön sinä tarvitset lasit, jotka optikko on sinulle määrännyt. Autolla saat kuitenkin lain mukaan ajaa ilman lasejakin.

  Toivottavasti tämä selvensi asiaa.

 3. Heikki says

  Hei!
  Olen menossa optikolle tarkastuttamaan näköni ajokorttia varten ja tiedän, että minulla on huono näkö ja että tarvitsisin silmälasit. Onko ajokorttia varten jokin erikois tarkastus vai onko tarkastus sama kun menisin vain tarkistamaan näköni? ts. Pitääkö asiasta mainita, että tarkistutan näköni ajokorttia varten? Samalla kertaa aion myös hankkia silmälasit, mutta tarvitsenhan kuitenkin todistuksen tästä poliisilaitokselle joka liitetään ajokortti hakemukseen.

  Lääkärissä olen käynyt, mutta huonon näön takia olen saanut vastaukseksi, että käy ensin optikolla tarkistamassa näkö ja tule sen jälkeen uudestaan. Ilman silmälaseja en täytä ajokorttiin vaadittua 0.5 rajaa, mutta silmälasien kanssa kyllä. (Lääkärissä vaikeuksia nähdä toista riviä kirjaimia, joten näköni on todella huono) ja olen kärsinyt huonosta näöstä ja useamman vuoden kuitenkaan laseja hankkmatta ja näöstä “välittämättä”.

 4. Hei Heikki!
  Sinun pitää ehdottomasti kertoa optikolle tarvitsevasi todistuksen näkökyvystä ajokorttia varten. Silloin optikko täyttää virallisen kaavakkeen poliisille.

  Pelkkä näöntarkastuskortti ei siis riitä ja tutkimuksissakin on pientä eroa. Ajokorttitodistukseen tarvitaan tieto näkökentän laajuudesta, mitä ei normaalissa tarkastuksessa yleensä mitata.

 5. MIKKO says

  hei. minun pitäisi saada autokortti 5kk päästä mutta en ole varma meneekö autokortin näkävaatimukset läpi. mopokorttia en saanut minulla on silmälasit ja näen niillä ihan hyvin ihmiset yms. silloin kuin kävim mopokortti varten lääkärin tarkastuksess näköni oli just 0.5

 6. Hei Mikko!
  Minun täytyy sanoa että en ihan ymmärtänyt kysymystäsi.

  Käsitinkö oikein, että mopokorttia ajaessasi saavutit tuon 0,5 näöntarkkuuden ilman laseja ja nyt jännität täyttyykö se enää?

  Kirjoituksesi perusteella käsitin sinun näkevän laseilla normaalisti. Jos näin on, niin ei siitä ole mitään haittaa että ilman laseja et näe 0,5 riviä.

  Ajokorttiisi tulee vain merkintä laseista, eli sinun pitää käyttää laseja ajaessa. Ryhmän 1 näkövaatimushan on 0,5 laseitta tai laseilla.

 7. Marko says

  Minulla on kuorma-auton ajokortti ja täytän lokakuussa 45-vuotta.

  Sen ymmärrän, että joudun antamaan todistuksen näkökyvystäni viimeistään joulukuussa, mutta en täysin ymmärrä lakipykälää, “45-vuotta täytettyään on annettava näkökyvyn sisältävä lääkärinlausunto terveydentilasta.” (5-vuoden välein)

  Eli siis, annetaanko C-kortissa näkökyvyn sisältävä lääkärinlausunto ensimmäisen kerran 45- vai 50-vuotiaana? (=>miten se viisi vuotta lasketaan?)

  Netistä löytyy kahdenlaista tietoa…

 8. Hei Marko!
  Ryhmän 2 kortin eli esimerkiksi C-kortin omistavan on toimitettava todistus näkökyvystään viimeistään kahden kuukauden kuluttua siitä kun on täyttänyt 45 vuotta.

  Tämän todistuksen voi kirjoittaa optikko tai lääkäri.

  Tästä eteenpäin poliisille tulee toimittaa lääkärinlausunto ajokortin terveysvaatimusten täyttymisestä viiden vuoden välein eli 50-, 55-, 60- ja 65-vuotiaana.

  Trafin pitäisi lähettää muistutuskirje todistuksen toimittamisesta noin 2-3 kuukautta ennen syntymäpäivää.

 9. Tällä hetkellä näkökykyni ei ole riittävä toisen ryhmän kortteihin.
  Voinko suorittaa toisen ryhmän korttia jos näkökykyni korjataan laserleikkauksella?

 10. Hei Olli!

  Laserleikkauksen jälkeen tarvitset lääkäriltä todistuksen, josta ilmenee että täytät haluamasi ajokortin terveysvaatimukset. Tämän jälkeen kortin saamiselle ei ole estettä näkemisen puolesta.

  Sinun kannattaa keskustella asiasta tarkemmin kysellessäsi laserleikkauksista.

  Mitä tarkoitit tarkalleen kun sanoit, että näkökykysi ei ole riittävä? Jos tarkoitit että et täytä ilman laseja näkövaatimusta 0,05, niin tietääkseni tämä vaatimus on mahdollisesti poistumassa jopa tämän vuoden aikana.

 11. Hei!

  Mitä tarkoittaa “lääkärin tai optikon antama lausunto näkökykyä koskevien vaatimusten täyttymisestä”? Riittääkö testaamiseen pelkkä E-taulu, jolloin voisin asioida vaki-lääkärilläni?

 12. Hei Jari!
  Ajokorttitodistuksen voit hakea myös omalta lääkäriltäsi. Todistuksen voi kirjoittaa ihan yleislääkärikin.

  Monet kuitenkin hakevat ajokorttitodistuksen optikolta, koska lääkäri veloittaa ajokorttitodistuksesta ensin normaalin vastaanottomaksun ja sitten vielä lausunnon kirjoittamisesta.

  Terveyskeskuksessa ajokorttitodistuksen hinta on käsittääkseni noin 40 euroa normaalin terveyskeskusmaksun lisäksi.

  Optikolla ajokorttitarkastus ja todistus näkökyvystä maksavat paikasta riippuen noin 10-25 euroa.

 13. janne93 says

  moi. onko autokortin ja mopokortin näkövaatimukset samat? kun menin mopokorttia varten lääkärin tarkastukseen niin en saanut mopokorttia koska näköni oli 0.4 mutta lääkäri sanoi että sitten kuin täytän 18 niin saisin autokortin. vaikka näköni pysyisi ennallaan.

 14. Hei Janne!
  Mopokortissa ja henkilöautokortissa eli B-ajokortissa on molemmissa samat terveysvaatimukset. Tällöin laseilla tai ilman laseja pitää molemmilla silmillä yhtä aikaa katsoessa näkyä visus-rivi 0.5.

  Näin minun on hankala tietää mitä lääkäri on mahtanut tarkoittaa sanomisellaan.

  Onko sinulla silmälasit käytössä?

 15. Sandra says

  Hei! Riittääkö 60-vuotiaalle optikon tarkastus ajokorttia varten vai pitääkö olla silmälääkärin todistus? En ymmärrä sitä milloin optikko tekee ajokorttitarkastuksen ja milloin silmälääkääri.

 16. Hei Sandra!
  Optikko voi kirjoittaa ainoastaan 45-vuotiaalle ajokorttitodistuksen.
  Tämän iän jälkeen ajokorttitodistuksen voi kirjoittaa vain lääkäri. Tällöin todistuksen kirjoittaa yleensä yleislääkäri.

  Tarvittaessa yleislääkäri voi pyytää lausunnon silmälääkäriltä, jos tutkittava ei täytä ajoterveydelle asetettuja näköterveysvaatimuksia.

 17. Äiti says

  Hei!

  13-vuotias poikani kävi koululääkärin terveystarkastuksessa. Näkötutkimuksen kohdalla on merkinnät 1,0 (oikea silmä) ja 0,8 (vasen silmä) sekä yhteisnäkö 1,0. Johtopäätöksissä lukee, että hän tarvitsee silmälasit ajettaessa. Mikä on tuo raja, jolloin niitä tarvitaan?

 18. Hei Äiti!
  Nyt täytyy sanoa, että en ymmärrä yhtään miksi 13-vuotiaan näöntutkimuksessa on maininta silmälasien käytöstä ajaessa.

  Asiahan ei ole vielä millään tavalla ajankohtainen ja vaikka olisikin, niin tuolla näöllä esimerkiksi mopokortin näkövaatimukset täyttyisivät hyvin.

  Mielestäni sinun kannattaa kysyä asiaa koululääkäriltä tai kouluterveydenhoitajalta, niin saatte varmasti selville mitä tuolla tarkoitetaan.

 19. Miska says

  Moikka!

  Minulle on myönnetty 18-vuotiaana, vuonna 1995 BC-ajokortti ja vuonna 1997 myönnettiin bece-kortti. Vuonna 2000 toinen silmäni sokeutui tapaturmaisesti.
  Menetänkö c-kotttini vasta 45-vuotiaana vai jo aikaisemmin?

  (Nämä näkövaatimukset koskevat 1.7.1996 jälkeen myönnettyjä ajokorttilupia. Tällöin muuttuneet vaatimukset eivät ole esteenä ajo-oikeuden säilymiselle, mikäli henkilö täyttää yhä ajokortin myöntämishetkellä olleet näkövaatimukset.)

 20. Hei Miska!

  Nyt esitit aika hankalan kysymyksen. Tällaiset näönmenetykseen liittyvät ajokorttiasiat ovat enemmän silmälääkärin juttuja.

  Lisäksi ajokortin ajoterveysvaatimuksissa on tapahtunut hiljattain muutoksia ja samalla vanhojen ajolupien siirtymäsäädökset poistuvat. Tämän takia minulla onkin uusi kirjoitus ajokortin näkövaatimuksista parhaillaan työn alla.

  Itse tulkitsisin tilanteesi siten, että silmälääkärilläsi olisi ollut ilmoitusvelvollisuus, kun hän totesi sinun menettäneen näkösi toisesta silmästä. Hänen olisi siis pitänyt ilmoittaa poliisiviranomaisille, että et täytä enää ryhmän 2. näkövaatimuksia.

  Mikäli silmäsi on sokeutunut täysin, et täytä 1.6.2011 voimaan astuneita näkövaatimuksia, etkä myöskään kortin myöntämishetkellä voimassa olleita näkövaatimuksia.

  En ole kuitenkaan täysin varma tästä asiasta, eli sinun kannattaisi varmistaa asia silmälääkäriltäsi.

  Yleisesti olen sitä mieltä, että ajokorttien näkövaatimuksia kannattaa kunnioittaa ja ne ovat tehty kaikkien tielläliikkujien turvallisuuden vuoksi.

 21. Kirsi says

  Hei!
  Poikani kävi 8. luokan nuorison lääkärintarkastuksessa ja sai seuraavat näköarvot: vasen 0.8, oikea 0.8 ja yhteisnäkö 0,8. Sai siis mopokortin viime keväänä ilman ongelmia.

  Hän kävi syksyllä 2011 optikon näöntarkastuksessa ja sai arvot: vasen 0 ja oikea 0,75. Nyt keväällä hänellä on tarkoituksena hankkia/suorittaa kevytmoottoripyöräkortti. ja sitä vartenhan pitäisi riittää tuo n. vuoden vanha nuorison lääkärintarkastuslappu.

  Tuleeko ajokorttiin pakollinen merkintä “tarvitsee laseja ajaessa” vai onko tuolla näöllä lähinnä suositus käyttää laseja?
  Optikko suositti käyttämään laseja/piilolinssejä ajaessa ja ehkä koulussakin, mutta onko tuo pelkästään suositus?

  Kiitos vastauksestasi.

 22. Hei Kirsi!
  Nuorison terveystodistuksessa pojallesi on merkattu näöntarkkuusarvot ja optikon kortissa on silmälasien vahvuus.

  Nämä kaksi ovat eri asioita. Näöntarkkuus kertoo näkemisen laadusta eli sen kuinka tarkasti ihminen näkee ja tämä voidaan mitata lasien kanssa tai ilman laseja.

  Silmälasien vahvuus puolestaan ei kerro kuinka tarkasti laseilla näkee.

  Olen kirjoittanut aiheesta oman kirjoituksen: Näöntarkkuus eli visus-arvo ja silmälasien voimakkuus

  Kertomistasi optikon tiedoista ei selviä näöntarkkuus, joka ratkaisee sen tuleeko korttiin mainintaa silmälaseista.

  Yleensä näöntarkkuus merkitään reseptiin V-kirjaimen jälkeen. Tarkkuus voi olla esimerkiksi V 1.0.

  Jos tätä ei ole merkattu optikon korttiin, niin asiaa kannattaa kysyä liikkeestä, jossa poikasi kävi. Näöntarkkuuden pitäisi olla heillä tallessa asiakaskortissa. Tämän tiedon perusteella liikkeessä osataan kertoa tuleeko ajokorttiin merkintä lasien käytöstä.

  Ajokorttien näkövaatimukset ovat aika lievät. Onkin hyvin mahdollista, että ihminen tarvitsee laseja lähes koko ajan, mutta silti laseista ei ole merkintää kortissa.

  Lievien näkövaatimusten vuoksi optikko tai silmälääkäri voi suositella lasien käyttöä ajaessa pienilläkin voimakkuuksilla silloin kun lasien kanssa kuitenkin näkee selvästi paremmin kuin ilman laseja.

 23. Janne says

  Hei!

  Olen perjantaina(20.01.12) menossa lääkärille hakemaan lääkärintodistusta ajokorttia varten. Pitääkö minun viedä sinne samalla silmälaseistani resepti tai näöntarkastuskortti? Olen kesällä 2010 käynyt viimeksi optikolla ja sillon minulla ei ollut vielä ajokorttia laisinkaan.

 24. Hei Janne!
  Käsitinkö oikein, että olet menossa yleislääkärille hakemaan ajokorttitodistusta? Jos näin on, niin sinun kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan silmälasiresepti tai optikon kortti sekä tietenkin käytössä olevat lasit.

  Näin lääkäri pystyy tarkastamaan näkösi myös lasien kanssa, mikäli näkövaatimukset eivät täyty ilman laseja.

 25. Janne says

  HOX!

  Olen menossa yksityiselle lääkärille. Anteeksi huolimattomuuteni, olisi pitänyt olla huolellisemmin.

  Kiitokset etukäteen!

 26. Hei! Tuttavani silmälääkäri oli luokitellut hänet näkövammaiseksi, ja määritellyt, että näkökyvystä on jäljellä 45%. Tuttavani kuitenkin väittää, että ajolupa hänellä edelleen on. Tätä minun on vaikea uskoa. Missä raja kulkee? Ajaakohan tuttavani luvatta?

 27. Hei Jade!
  Valitettavasti en tiedä mitä lääkäri on tarkoittanut tarkalleen sanoessaan näöstä olevan jäljellä 45%.

  Jos ystäväsi on luokiteltu näkövammaiseksi WHO:n virallisen luokituksen mukaan, niin hänen ei pitäisi täyttää ajokortin näkövaatimuksia.

 28. Hemppuli says

  Heippa!

  Minkä hintainen on tuo 45.v näontarkistus?

 29. Hei Hemppuli!
  Optikon todistus näkökyvystä ajokorttia varten maksanee noin 10-25 euroa liikkeestä riippuen.

  Myös yleislääkäri tai silmälääkäri voi kyseisen todistuksen kirjoittaa. Tällöin tarkastus maksaa normaalin vastaanottokäynnin sekä lääkärintodistuksen hinnan.

  Esimerkiksi silmälääkärillä vastaanotto maksu on noin 80-100 euroa ja lääkärintodistuksen hinta 20-40 euroa.

  Terveyskeskuksessa yleislääkärin tarkastus maksaa terveyskeskusmaksun lisäksi lääkärintodistuksen hinnan. Todistus maksaa käsittääkseni noin 40 euroa.

 30. Tapsa says

  Suomessa on 45v ikänäkö tarkistus. Nykyään pitää Suoessa, olla ilmeisesti vähimmäisvaatimus 0,8 ja 0,5
  EU:n direktiivi sanoo vähimmäisvaatimukseksi 0,8 ja 0,1
  Direktiivi on ilmeisesti, joustavampi näönsuhteen.

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:223:0026:0030:FI:PDF

  Onko EU:n direktiivi sitovampi, voiko näkötarkastuksessa vedota direktiiviin.
  Suomi on haastettu kyseisen direktiivin takia EU oikeuteen.

  http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2012/01/komissio_vaatii_muutosta_suomen_ajokorttilakiin_3207418.html

 31. Hei Tapsa!

  Ajokortin ajoterveysvaatimukset ovat muuttuneet. Ryhmässä 2 näöntarkkuusvaatimukset ovat lieventyneet ja näkökenttävaatimukset tiukentuneet. Lisäksi on tullut uusi vaatimus kontrastiherkkyydestä.

  Jatkossa ryhmässä 2 näöntarkkuuden on oltava vähintään paremmalla silmällä 0.8 ja huonommalla 0.1. Samalla on poistunut myös näkövaatimus 0.05 ilman laseja.

  Kirjoitan tästä aiheesta uuden kirjoituksen tai päivitän tämän kirjoituksen lähiaikoina, kunhan esimerkiksi tuo kontrastinäön vaatimus tarkentuu.

 32. timo ylinen says

  mikä rivi E taulussa on nähtävä 70vuotiaan ajokortin vaihtuessa henkilöauton ajokortiksi.Kiittäen Timo Ylinen.

 33. Hei Timo!
  Henkilöautokortin näöntarkkuusvaatimus on laseilla tai ilman laseja molemmilla silmillä yhtä aikaa katsoen 0,5.

  Erilaisia tutkimustauluja on niin paljon, että en voi näin sanoa mikä rivi vastaa näöntarkkuutta 0,5. Suuressa osassa tauluista rivien viereen on merkattu mikä rivi vastaa mitäkin tarkkuutta, mutta kaikissa tauluissa näin ei ole.

 34. Maria says

  Hei,

  Minulla on B ajokortti. Kortissa ei ole merkintää lasien pakollisuudesta, koska näköni ylitti vielä sitä hankkiessa sallitun. Nyt tuntuu, että kaukonäkö on entisestään heikentynyt, ja edellisestä näöntarkastuksesta onkin jo pari vuotta aikaa. Laseja minulla ei ole kuitenkaan vielä ollut yksiäkään.

  Jos menen nyt optikolle ja näköni olisikin jo huonompi kuin ajaessa vaadittu yhteisnäkö 0,5, niin eikö minun tarvitse hankkia uusi ajokortti, jossa on merkintä lasien pakollisuudesta? Miten se käytännössä hoituu? Jääkö kortin uusiminen omaksi velvollisuudekseni hoitaa vai lähettääkö optikko jotain tietoa eteenpäin, että ajokortti on yksinkertaisesti pakko uusia? Vai onko mahdollista/sallittua ajaa vanhalla ajokortilla (toki laseja käyttäen) siihen 45 ikävuoteen asti, jolloin poliisille on toimitettava todistus näöstä kortin uusimista varten?

 35. Hei Maria!
  Uusi asetus ajoterveydestä on astunut hiljattain voimaan ja tästä on tiedotettu mielestäni todella huonosti.

  Joka tapauksessa asetuksen mukaan lääkärin pitää kiinnittää jokaisella vastaanottokäynnillä huomiota siihen täyttääkö potilas ajoterveydelle asetetut vaatimukset vai ei. Jos lääkäri huomaa, että asiakas ei täytä enää ajokortinnäkövaatimuksia, pitää lääkärin tehdä asiasta ilmoitus poliisiviranomaiselle.

  Näin siis silloinkin, vaikka kyseessä ei olisi ajokorttitarkastus.

  En osaa sanoa kuinka paljon tällaisia ilmoituksia tehdään. Ainakin niissä tilanteissa joissa näkövaatimukset eivät täyty edes lasien kanssa tehdään ilmoitus käsittääkseni välittömästi. Näin ainakin toimivat tuntemani silmälääkärit.

  Optikon osuudesta ei tässä asetuksen kohdassa kuitenkaan puhuta mitään.

  Tässä tilanteessa en siis osaa suoraan sanoa miten optikon pitäisi toimia tässä tilanteessa.

  Joka tapauksessa sinun kannattaa mennä näöntarkastukseen, koska tunnet näkösi huonontuneen. Samalla voit kysyä optikoltasi tästäkin asiasta.

 36. Tuomas says

  Hei,

  täytin juuri 40-vuotta ja aion nyt uusia ajokorttini nykyaikaiseksi EU-ajokortiksi Saksaan suuntautuvaa kesälomareissuamme varten. Minulla on ABECE-luokan vanhanmallinen ajokortti ja optikko sanoi pari vuotta sitten, että näkökykyni ilman laseja ei riitäisi enää ko. korttiluokkaan. Olen käyttänyt laseja kokopäiväisesti jo muutaman vuoden.

  Millainen todistus ajokorttihakemukseen pitää liittää, jotta saisin lasimerkinnän korttiin jo nyt? Muussa tapauksessa joutusin uusimaan kortin jälleen 5 vuoden kuluttua, kun täytän 45 ja silmälasimerkintä tulisi ajokorttiin.

 37. Hei Tuomas!
  Uusi asetus ajoterveydestä on astunut hiljattain voimaan ja tässä kirjoituksessa on vielä vanhat näkövaatimukset kakkosryhmän kortille.

  Itse asiassa en tiedä ihan varmasti vastausta kysymykseesi. Uskoisin asian hoituvan siten, että käyt joko optikolla tai lääkärillä näöntarkastuksessa ja liität ajokorttihakemukseen todistuksen näkökyvystä ja mainitset vielä haluavasi merkinnän laseista ajokorttiin.

  Sinun kannattaa kuitenkin varmistaa ensimmäiseksi asia poliisin lupapalvelusta. En ole ihan varma riittääkö optikon todistus tässä tapauksessa.

  45-vuotis tarkastuksessa optikon todistus ainakin riittäisi, mutta tämä on säädetty erikseen laissa. Sinun tapauksesi on vähän harvinaisempi, enkä tosiaan tiedä miten optikon oikeudet menisivät tässä tapauksessa.

 38. Hei,
  Ihmettelin blogissani http://viestitin.blogspot.com/2012/03/nahdaan-tien-paalla.html
  kuinka kuljettajien todellista näkökykyä valvotaan kuitenkin varsin vähän, vaikka se saattaa muuttua nopeastikin. Ratsiassa tarkistettava “Erityisehto 1” merkintä ajokortissa ja lasit nenällä eivät kerro kuljettajan näkökykyvystä yhtään mitään

 39. Hei!
  Olet oikeassa siinä, että kuljettajien näkökykyä tutkitaan todella vähän.

  Jossain vaiheessa liikkuvalla poliisilla oli testitauluja, joiden avulla he pystyivät periaatteessa tutkimaan kuljettajien näkökykyä. En osaa kuitenkaan sanoa käytettiinkö tauluja minkä verran enkä tiedä nykyistä tilannetta millään tavalla.

  Lisäksi katsastuskonttorilla oli ainakin joitain vuosia sitten testitauluja, joiden avulla kuljettajat saattoivat itse testata täyttääkö heidän näkönsä ajokortin vaatimukset. Alun perin nämä taulut olivat lähtöisin optikoiden suorittamasta näöntestauskampanjasta, joka toteutettiin katsastuskonttoreilla.

  En ole kuitenkaan asioinut useampaan vuoteen katsastuskonttorilla, enkä tiedä onko näitä tauluja vielä jäljellä. No, joka tapauksessa näkemistä pitäisi minunkin mielestä tutkia huomattavasti enemmän ihan liikenteessäkin.

 40. Pekka says

  Hei,

  olen täyttänyt 45 Maaliskuussa viime vuonna.

  Mitään kutsua en ole saanut, mutta en myöskään ole asunut Suomessa (sitten 2010).

  Miten nyt kun suunnittelen Suomen lomaa, onko ajokorttini vanhentunut?

 41. Hei Pekka!
  Valitettavasti en osaa vastata sinun kysymykseen. En tiedä miten asiaan vaikuttaa se, että olet ollut vuodesta 2010 saakka poissa Suomesta.

  Sinun kannattaa kysyä asiaa poliisilta ennen kun ajat Suomessa autolla.

 42. oltsu says

  Hei,

  minuulla on ollut ajokortti 10 vuotta ja tuolloin yhteiusnäkoni riitti ajokorttiin ilman laseja. Olen nyt kuitenkin menossa optikolle tarkastukseen, jos näkoni ei enään ole tarpeeksi hyvä, niin vieko optikko korttini ?

 43. Hei Oltsu!
  Optikko ei vie missään tilanteessa asiakkaan ajokorttia, vaikka henkilö ei täyttäisi näkövaatimuksia.

  Mikäli henkilö ei täytä ajokorttiluokalleen asetettuja näkövaatimuksia tulee tästä merkintä niin sanottuun ajokorttitodistukseen, joka toimitetaan poliisiviranomaiselle. Tämän tiedon perusteella poliisi saa tiedon jos henkilö ei täytä ajokorttiluokkansa terveysvaatimuksia. En itse asiassa tiedä miten poliisiviranomainen hoitaa ajo-oikeuden päättymisestä ilmoittamisen ja kortin pois oton.

  Oletko menossa optikolle 45-vuotiaan ajokorttitarkastukseen vai muuten vaan näöntarkastukseen?

  Ajokortin menettämistähän tuskin tarvitsee pelätä, koska kaiken todennäköisyyden mukaan näkösi kyllä saadaan ainakin laseilla korjattua ajokorttivaatimukset täyttäväksi. Käsitin siis, että tällä hetkellä sinulla ei ole laseja ollenkaan.

 44. Hannele says

  Minulle tuli tiedotus 45-vuotis ajokortti näöntarkastukseen. Toinen silmäni on leikattu, eikä siinä ole näköä juuri koskaan ollutkaan eli 0 näkö oikeassa silmässä. Voiko optikko tehdä minulle tämän ajokorttinäöntarkastuksen? En haluaisi maksaa turhaan lääkärin vastaanotosta jos optikko riittää.

 45. Hei Hannele!
  Optikko voi tehdä sinulle tarkastuksen ajokorttitodistusta varten. Jos täytät vaatimukset ilman ongelmia, niin optikko lähettää tästä todistuksen poliisiviranomaiselle ja asia on sinun kannaltasi selvä.

  Jos näkösi ei täytä vaatimuksia, niin jossain tapauksessa optikko voi lähettää sinut vielä silmälääkärille jatkotutkimuksiin.

  Yhden asian suhteen silmälääkärillä on ajokorttitodistusta kirjoittaessa enemmän oikeuksia kuin optikolla. Jos et täytä näkökenttävaatimuksia täysin, niin poikkeustilanteissa silmälääkäri voi poiketa näistä vaatimuksista, mutta optikko ei.

 46. Eikö tällä hetkellä optikon tekemä näöntarkastus kelpaa ajokorttiyhteyksissä vain 45 vuotiailta vaadituun todistukseen riittävästä näkökyvystä? Vai voiko optikko toteuttaa näöntarkastuksen osuuden esimerkiksi uutta ajokorttia varten tehtävässä ajoterveystarkastuksessa, josta lääkäri kirjoittaa lopullisen todistuksen viranomaisia varten?

 47. Hei Mari!
  Optikko voi tosiaan kirjoittaa optikon todistuksen näkökyvystä ajokortti-asiassa vain 45-vuotiaalle. Muissa ikäryhmässä tarkastukset ovat yleisiä terveystarkastuksia eli niissä tutkitaan muutakin kuin näkökykyä.

  Minun käsittääkseni optikko ei voi tehdä näissä muissa tarkastuksissa näöntarkastuksen virallista osuutta, koska lopullinen lausunto tulee aina lääkäriltä. Toki voit käydä optikolla halutessasi tarkastamassa täytätkö ajokorttisi vaatimukset, mutta lääkäri tekee joka tapauksessa tarkastuksen uudestaan

 48. Hei.

  Optikko voi tehdä ajokorttitarkastuksen 45-vuotiaille, ihan virallisesti.

  Lääkäri ei todellakaan tee testiä uudestaan ja miksi tekisikään, koska optikko on refraktoinnin ammattilainen, ei lääkäri.

  Taitaa tämä Piilolasioptikko puhua ihan höpöjä ?

  T. Ihan oikea optikko

 49. Hei Late!
  Kuten edellisessä vastauksessani sanoin, niin “Optikko voi tosiaan kirjoittaa optikon todistuksen näkökyvystä ajokortti-asiassa vain 45-vuotiaalle.”

  Ja tällä lauseella

  “Minun käsittääkseni optikko ei voi tehdä näissä muissa tarkastuksissa näöntarkastuksen virallista osuutta, koska lopullinen lausunto tulee aina lääkäriltä”

  tarkoitin muita kun 45-vuotistarkastuksia.

  Ja ensi vuonnahan tilanne muuttuu uuden lain myötä.

 50. Hei!
  Voiko työkomennuksella ulkomailla asuva tehdä sen 45-vuotiaiden näöntarkastuksen muualla kuin Suomessa? Jos voi niin mistä saa siihen tarvittavan esim. englanninkielisen tai saksankielisen kaavakkeen? Paikallinen lupa-asioita hoitava poliisin virkailija ei osannut tähän vastata.

 51. Hei Make!
  Valitettavasti en taida osata vastata kysymykseesi. Sinun kannattaisi varmasti kysyä asiaa Trafista, mistä sinulle on lähetetty ilmoitus ajokorttitodistuksen toimittamisesta.

  Onko sinulla minkälainen ajokortti? Kysyn tätä koska ajokorttiasetus muuttuu 19.1.2013. Tämän päivän jälkeen niin sanotussa ykkösryhmässä 45-vuotistarkastus poistuu kokonaan ja kakkosryhmässä se muuttuu yleiseksi terveystarkastukseksi.

  Eli jos täytät 45 vuotta 19.1.2013 jälkeen ja sinulla on henkilöautokortti, niin sinulta ei vaadita minkäänlaista todistusta. Jos 45 vuotta on tullut täyteen ennen tätä päivää, niin sitten en osaa auttaa.

 52. Jaska says

  Tuttavallani on ollut huono näkö lapsesta asti. ilmeisesti yli 0.4 lasien kanssa mutta alle 0.5 Onko hänen mahdollista saada mitään kautta ajokorttia itselleen.

 53. Hei Jaska!
  Onko kaverillesi heikko näkö molemmissa silmissä vai vain toisessa silmässä?

  Henkilöauton ajokorttiin eli B-korttiin vaaditaan näöntarkkuus 0.5 molemmilla silmillä yhtä aikaa katsoen laseilla tai ilman.

  Mikäli henkilö ei täytä ajokortille asetettuja ajoterveysvaatimuksia, niin ei ole olemassa mitään erikoislupaa jolla ajokortin voisi saada.

  Kaverisi kannattaa varmistaa optikolta tai silmälääkäriltä onko hänen mahdollista saada ajokorttia vai ei.

 54. Kävin lääkärillä terveystarkastuksessa ja näköni oli: Oikea silmä 0,5 ja vasen silmä 0,5. Lääkäri sanoi että en tällä näöllä saisi ajokorttia, pitääkö tämä paikkansa?
  Itse aloin ihmettelemään tätä koska vanhassa terveystarkastuksessa sain samat tulokset eikä lääkäri silloin maininnut mitään silmälaseista tai mistään muustakaan näkööni liittyen.

 55. Hei Make!
  Onko sinulla käytössäsi silmälasit?

  On totta, että noilla arvoilla et saisi niin sanottua ammattiajokorttia tai kakkosryhmän ajokorttia (C, D, E)

  Henkilöautokortin eli B-kortin näkövaatimus on 0.5 molemmilla silmillä yhtä aikaa katsoen laseilla tai ilman. Tähän korttiin sinun näkösi riittäisi ainakin näöntarkkuuden osalta.

  Jos sinulla ei ole silmälaseja, niin mielestäni sinun kannattaisi käydä optikolla tai silmälääkärillä tarkemmassa näöntutkimuksessa. Todennäköisesti näkisit laseilla paremmin kuin nykyään.

 56. terhi Järvinen says

  Hei.
  Koen itse etten näe tarpeeksi hyvin saadakseni ajokorttia samoin omassa hahmottamiskyvyssä on mielestäni ongelmia.
  Siksi en ole ajokorttia halunnut.
  Osaatko sanoa seuraavista tiedoista onko minulla mahdollisuutta kuitenkin saada ajokorttia.
  kauas
  s: +2.25 c: + 2.50 a: 100
  s:+ 2.00 c: + 2.50 a:70
  kaukolasit
  PD: 65

  • Hei Terhi!
   Kertomasi tiedot ovat silmälasien voimakkuudet, enkä valitettavasti voi niiden perusteella kertoa täyttäisikö näkösi ajokortin näkövaatimukset. Tätä varten minun pitäisi tietää sinun näöntarkkuuteen liittyvät arvot.

   Kirjoituksessani Näöntarkkuus eli visus-arvo ja silmälasien voimakkuus olen kertonut tarkemmin näöntarkkuuden ja silmälasien voimakkuuden eroista.

   Kuinka kauan edellisestä näöntarkastuksesta on ja onko sinulla muita arvoja tallella kuin kertomasi arvot?

 57. Ville says

  Hei, neurologinen lääkäri totesi että minulla on ollut aivojen infarktin joskus.siitä johtuen minulla on näkövajusta eli näkökentästä puuttua noin 1/4 oikealta päin. Tarkkoja asteita en tiedä. Onko minulla mahdollista saada ajokorttia. Näköni on riittävän hyvämuuten.

  • Hei Ville!
   Valitettavasti en pysty sanomaan näillä tiedoilla täyttääkö näkösi ajokortille asetetut näkövaatimukset.

   Näkökentän kaventuminen jonkin verran ei sinällään välttämättä ole kuitenkaan este ajokortin saamiselle.
   Näkökentän laajuudelle on asetettu rajat ajokorttiryhmän mukaan. Uskoisin, että sinun kohdalla, kun neurologi on todennut kaventuman näkökentissä, saatetaan ajokortin terveysvaatimuksia arvioidessa vaatia erillinen näkökenttätutkimus. Tässä sitten selviää kuinka laaja näkökenttäsi tarkalleen ottaen on.

   Ajokorttia varten tarvitaan yleensäkin lääkärin todistus yleisestä terveyden tilasta. Tarvittaessa yleislääkäri voi pyytää erikoislääkäreiden lausuntoja tarkentamaan potilaan ajoterveysvaatimuksia.

   Olisiko sinun mahdollista olla yhteyksissä neurologiisi? Hän varmasti osaisi neuvoa miten menetellä.

   • Ville says

    Näkökenttä tutkimus on tehty mutta ainut mitä siitä muistan on se että 1/4 osa näöstä puuttuu enemmän oikealta puolelta. Ajattelin vain kysäistä että mitä mieltä olet koska joudun odottamaan tämän asian ratkaisemista marraskuuhun asti. Mutta kiitos avusta kuitenkin.

    • Hei Ville!
     Valitettavasti en tosiaan näiden tietojen pohjalta pysty auttamaan tämän enempää.

     Toki odottavan aika on pitkä, mutta hyvä että asian selvittely on vireillä ja saat vastauksen marraskuussa.

 58. Miiuli says

  Hei. Olen hakemassa autokouluun. Tarviiko käydä silmälääkärillä vai riittääkö pelkkä optikolla käynti?

  • Hei Miiuli!
   Heti autokoulun aloitusvaiheessa haetaan poliisiviranomaiselta niin sanottua ajokorttilupaa.

   Tämän ajokorttiluvan liitteeksi tarvitaan enintään viisi vuotta vanha nuorison terveystodistus tai enintään kuusi kuukautta vanha yleislääkärin lausunto ajoterveydestä.

   Silloin kun henkilö on näissä tutkimuksissa täyttänyt ajokortin terveysvaatimukset ei tarvita muita lääkärinlausuntoja.
   Tarvittaessa jos esimerkiksi näkökyky ei täytä ajoterveysvaatimuksia lähettää yleislääkäri vielä jatkotutkimuksiin silmätautien erikoislääkärin vastaanotolle.

   Tällöin silmälääkäri kirjoittaa vielä lisäksi todistuksen henkilön näkökyvystä.

   Automaattisesti ei siis ole tarvetta käydä optikolla tai silmälääkärillä ennen autokoulun aloitusta. Toki jos koet että et näe riittävän hyvin, kannattaa sinun käydä optikolla varmistamassa näkisitkö silmälaseilla paremmin.

 59. Raipe says

  Saanko c kortin vaikka olen värisokea? En siis täydellisesti vaan normaali punaviher. Muuten näköni on erinomainen, kuulemma keskiarvoa parempikin joltain osin.

  • Hei Raipe!

   Häiriöt värinäössä eivät ole este ajokortin saamiselle. Itse asiassa ajokortin terveysvaatimuksissa ei ole määritelty värinäölle minkäänlaisia vaatimuksia. Mielestäni tämä on ihan ymmärrettävää, koska kyllä värinäön heikkouksista kärsivä tulee loistavasti toimeen liikenteessä.

   Sinulla todettu puna-viherheikkous ei ole siis este C-kortin saamiselle, kunhan läpäiset myös kaikki muut C-kortille asetetut terveysvaatimukset.

   PS. Oletko muuten lukenut myös kirjoitukseni Värinäön heikkous ja värisokeus.

 60. äityliini says

  Hei!
  Pojan näkö on 1,6 ja 0,3 riittääkö näkö kuorma-autokortin saamiseen?
  Aikoinaan on toinen silmä todettu melkein umpisokeaksi mutta niin ei kuitenkaan taida olla.

  • Hei Äityliini!
   Kertomasi arvot ovat varmasti niin sanottu vapaa visus eli näöntarkkuus ilman laseja? Jos näin on, niin nämä arvot kyllä riittävät. Tämä ei kuitenkaan kerro kaikkea, koska tämän lisäksi on täytettävä muita vaatimuksia kuten näkökentän laajuus jne.

   Nämä tarkastetaan ajokorttilupaa varten tarvittavassa lääkärin tarkastuksessa tai ne ilmenevät nuorison terveystodistuksesta.

 61. Onko ABC kortti voimassa jos on jättänyt kaikki lääkäritodistukset toimittamatta. Onko voimassa edes AB kortti?. Kaverini on nyt 60-vuotias.

  • Hei!
   Kaverillasi on niin sanottu kakkosryhmän kortti. Uuden lainsäädännön mukaan kakkosryhmän kortin omaavien pitää toimittaa 50 vuotta täytettyään lausunto ajoterveydestä poliisiviranomaiselle viiden vuoden välein.

   Mielestäni kaverisi kannattaa varmistaa ajokortin voimassaolo poliisiviranomaiselta poliisin lupapalvelusta.

   Itse olen kuitenkin siinä uskossa, että jos henkilö ei toimita poliisiviranomaiselle lausuntoja terveydentilastaan, voidaan ajo-oikeuden katsoa päättyneen.

 62. OGpullanalle says

  Minun lähinäköni on 1.25/1.25 yht.1,0, kaukonäkö 1.25/1.25 yht.1,6. Riittääkö mopokortin saantiin.

  • Hei OGpullanalle!

   Näöntarkkuusvaatimus mopokortille on molemmilla silmillä yhdessä katsoen 0,5. Kertomasi näöntarkkuus arvot täyttävät sen reilusti eli riittävät mopokorttiin.

   Lisäksi mopokortin näkövaatimuksissa on määritelty vaatimukset näkökentän laajuudelle, joiden pitää täyttyä. Tätä arvoa kysymyksessäsi ei ollut.

 63. Anonyymi says

  Voinko saada kuorma-autokortin? Silmälasikortissani on seuraavat tiedot:
  Kauko Sf Cyl Ax
  OD -0.75 +0.75 75
  OS -1.50 +1.25 110
  Kv 64,5

  • Hei!

   Valitettavasti en pysty sanomaan tällä perusteella voitko saada näkösi puolesta kuorma-autokortin.

   Silmälasikortissa on kerrottu silmälasien voimakkuus, mutta siinä ei kerrota visus-arvoa eli näöntarkkuutta.

   Näen siis arvoistasi minkälaiset lasit sinulle on määrätty, mutta en sitä miten näet niiden kanssa tai ilman niitä.

   Sinun kannattaa kysyä asiaa optikkoliikkeestä, jossa kävit näöntarkastuksessa. Heillä pitäisi olla tallessa tarvittavat arvot.

 64. vaari 81 says

  ajokortti pappalta pois , vieras silmälääkäri toimi näin , oma silmälääkäri ei ole puuttunut asiaan koskaan.
  voiko tähän luottaa vai kannattaako mennä toiselle eli vakituiselle silmälääkärille jossa on käynyt vuosia kahdenvuoden välein

  • Hei Vaari!

   En valitettavasti usko, että toisella lääkärillä käynti vaikuttaisi ajo-oikeuden säilymiseen.

   On aivan normaalia, että kahdessa vuodessa silmissä voi tapahtua sellaisia muutoksia, jotka estävät ajo-oikeuden jatkumisen. Näin siis silmälääkärin ei ole ollut aikaisemmin tarvetta kommentoida ajokortti-asiaa, jos näkö on täyttänyt vaatimukset.

   Ajokortista luopuminen on toki valittavaa ja voi hankaloittaa paljonkin arkea. On kuitenkin hyvää muistaa, että nämä näkövaatimukset ovat määritelty, jotta liikenteessä meillä kaikilla olisi turvallisempaa.

   Kaikkea hyvää jatkoon!