Optikolta kysyttyä: Ajokortin menettäminen huonon näön vuoksi ja laserleikkaus julkisella puolella?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Riikka kysyi 24.9.2013

Hei! Kaverini valittelee huonontunutta näköään.

Olen yrittänyt ehdottaa optikolla tai lääkärillä käyntiä, mutta hän pelkää menettävänsä ajokorttinsa, koska ei halua käyttää laseja. Onko tämä mahdollista?

Kuinka nopeasti ja radikaalisti näön pitää huonontua, että on oikeutettu laserleikkaukseen julkisen terveydenhuollon puolella? Kyseessä on kuitenkin nuori ihminen, joka kärsii näkönsä huonontumisesta jo nyt.

Kiitos jo etukäteen!

Piilolinssioptikko vastasi 24.9.2013

Hei Riikka!
Turhan moni nuori välttelee näöntutkimukseen menoa samasta syystä kuin ystäväsi. Mielestäni on kuitenkin selvä, että näöntutkimukseen meneminen on ainoa järkevä teko tässä tapauksessa. Meistä kukaan ei varmasti halua, että liikenteessä on autoilijoita jotka kokevat näkevänsä huonosti.

Jos ystävällesi selviää näöntarkastuksessa, että hänen näkökykynsä ei täytä ajokortin näkövaatimuksia, niin ajokorttiin tulee maininta, että laseja on käytettävä ajaessa. Ajokorttia ei kuitenkaan oteta pois edellyttäen, että näkö saadaan korjattua laseilla. Kerroit ystäväsi olevan nuori ihminen, joten olisi erittäin harvinaista, jos näköä ei saataisi silmälaseilla korjattua.

Oletko keskustellut ystäväsi kanssa, että jos hän käyttäisi silmälaseja vain autolla ajaessaan? Entä voisiko piilolinssit tulla kysymykseen?

Uskoakseni julkiselle puolelle on mahdoton päästä laserleikkaukseen, ellei tähän ole jotain lääketieteellistä syytä. Sinällään siinä ei ole mitään ihmeellistä, että nuorikin ihminen tarvitsee silmälasit. Tämä siis ei riitä pelkästään syyksi laserleikkaukseen.

Toivottavasti saat ystäväsi rohkaistumaan näöntarkastukseen!

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Matti Hyyppä says

  Hei!

  Tuolta ajokortin näönvaatimuksista luin:
  “Ensimmäiseen ryhmään kuuluvilla näöntarkkuuden ilman laseja tai lasien kanssa tulee olla molemmilla silmillä katsottaessa vähintään 0.5. Mikäli henkilö näkee vain yhdellä silmällä pitää näöntarkkuuden olla vähintään 0.5 ja lisäksi henkilön pitää olla sopeutunut tilanteeseen.”

  1) Mitä tarkoittaa “molemmilla silmillä katsottaessa”?
  a) Kuten normaalisti autoa ajettaessa, siis molemmat silmät näkevät yhtäaikaa ja terveempi silmä hallitsee näkymää.
  b) Toinen silmä vuorotellen peitettynä ja molempien yksilötulos oltava vähintään 0,5.

  2) Onko “Mikäli henkilö näkee vain yhdellä silmällä” tukittava niin, että toisen silmänsä menettänyt voi periaatteessa myös saada ajokortin?

  Kiitos!

  • Hei Matti!
   Molemmilla silmillä katsoessa tarkoittaa sitä, että tutkittava katsoo molemmat silmät auki. Molemmat silmät katsovat siis yhtä aikaa testimerkkejä.

   Toki tutkimuksessa tutkitaan myös molemmat silmät vuorotellen siten että toinen silmä on peitettynä ja toinen silmä näkee.

   Tässä pari esimerkkiä, jotka varmasti avaavat tuota näöntarkkuusvaatimusta.

   – Henkilöllä A on näöntarkkuus oikeassa silmässä 0,3 ja vasemmassa 0,4. Molemmilla silmillä katsottaessa näöntarkkuudeksi saadaan 0,5 ja tällöin henkilö täyttää näöntarkkuusvaatimukset.

   – Henkilöllä B on oikea silmä sokea ja vasen silmä 0,5. Tämäkin täyttää näöntarkkuusvaatimukset edellyttäen, että toisen silmän sopeutumisesta on niin pitkä aika, että henkilö on sopeutunut tilanteeseen.

   – Henkilöllä C on näöntarkkuus oikeassa silmässä 0,3 ja vasemmassa 0,3 ja molemmat silmät yhtä aikaa auki 0,4. Tämä ei täytä näöntarkkuusvaatimuksia.

   – Henkilöllä D on toinen silmä sokea ja toisen näöntarkkuus 0,4 jolloin näöntarkkuusvaatimus ei täyty.

   Vain yhdellä silmällä näkeväkin voi siis saada ryhmän 1 ajokortin, mutta ei ryhmän 2 korttia.

 2. Matti Hyyppä says

  Suurkiitos selventävästä vastauksesta!
  Matti