Milloin silmälaseissa on virhe ja mikä on liikkeen virhevastuu?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Valitettavasti ei ole tavatonta, että optikkoliikkeeseen marssii asiakas, joka vaatii uusista laseista rahoja takaisin, koska uudet kehykset eivät miellytä. Välillä asiakas on tullut tähän johtopäätökseen itsenäisesti ja välillä on taas kuunneltu puolisoa, lapsia tai ystäviä:)

Kaikista huimimmissa tapauksissa useamman vuoden käytössä olleet lasit ovat yllättäen juuri uusia laseja ostettaessa vialliset. Asiakkaan mielestä ne ovat ollet alusta asti huonot, mutta hän ei ole käynyt kuitenkaan aiemmin asiasta optikkoliikkeessä kertomassa. Tällä perusteella sitten vaaditaan hyvitystä uusista laseista. Onneksi tämmöiset tapaukset ovat harvinaisia, mutta omalla uralla näitäkin on tullut vastaan.

[ad#piilarit]

Milloin silmälaseissa on virhe?

Kuluttajansuojalaissa on olemassa määritys siitä milloin tuotteessa katsotaan olevan virhe.

Optisella alalla lakia tulkitaan siten, että esimerkiksi seuraavat asiat luokitellaan virheiksi.

 • Valittu linssityyppi tai kehys ei sovellu asiakkaan käyttötarkoitukseen.
 • Asennus on virheellinen, eli esimerkikisi rajankorkeus tai silmäteräväli on väärä.
 • Linssin voimakkuus ei ole oikea.
 • Kehyksissä, linsseissä tai piilolaseissa on materiaalivirhe. Laseissa esimerkiksi maali tai pinnoite voi olla virheellinen.
 • Silmälasit eivät kestä virhevastuuaikaa.

Virhe voi olla myös se, että asiakkaalle on valittu liian matala kehys moniteholaseille tai lasit eivät istu asiakkaan kasvoille.

Luonnollisesti asiakas voi kuitenkin ostaa minkälaisen kehyksen tahansa. Jos valittu kehys ei optikon mielestä sovi asiakkaalle tai on esimerkiksi liian matala tulee tästä mainita luonnollisesti asiakkaalle ja merkitä asia ylös asiakkaan tietoihin.

Näöntutkimustulos katsotaan virheelliseksi mikäli kahden eri tutkimuksen tuloksissa on eroa yli 0.5 dpt ja tutkimusten välinen aika on alle kuusi kuukautta.

Mikä on silmälasien käyttöikä?

Silmälasien käyttöikänä voidaan pitää normalikäytössä kolmea vuotta. Silmälasien käyttöikä arvioidaan kuitenkin aina tuotekohtaisesti. Muun muassa tuotteen hintaa verrattuna muihin vastaaviin tuotteisiin voidaan pitää perusteena kestoiän määrittämiselle. Halpatuotteiden kestoikä voi olla siis paljon lyhyempi kuin kalliiden tuotteiden.

Näiden käyttövuosien aikana silmälasit saattavat tarvita huoltoa ja korjauksia kuluttajan laskuun. Käytännössä tämmöisiä huoltoja voivat olla esimerkiksi nenätyynyjen tai aisanpäiden uusimiset.

Virhevastuu ja takuu?

Silmälaseissa liikkeen virhevastuu on enimmillään kolme vuotta ja myyjän vastuu pienenee käyttöiän kasvaessa. Halpatuotteilla virhevastuu on lyhyempi.

Mikäli silmälaseissa havaitaan virhe kuuden kuukauden sisällä ostohetkestä oletetaan silmälasien olleen virheellinen alusta alken. Luonnollisesti kuitenkin myyjä voi vapautuu virhevastuusta, jos on selvästi todistettavissa virheen syntyneen asiakkaan toimesta.

Kuuden kuukauden jälkeen todistustaakka siirtyy kulutajalle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ostajan on pystyttävä todistamaan virhekynnyksen tapahtuneen.

Takuu ei ole sama kuin virhevastuu. Takuu on myyjän, valmistajan tai maahantuojan antama vapaaehtoinen lisäetu. Vaikka tuotteelle ei annettaisikaan takuuta, ei se silti poista myyjän virhevastuuta.

Virheestä ilmoittaminen ja sen oikaisu?

Aina kun kuluttaja huomaa tuotteessa virheen on hänen otettava yhteys myyjään. Yhteys on otettava kahden kuukauden sisällä virheen havaitsemisesta. Myyjän tulee oikaista virhe viipymättä virheilmoituksen saatuaan. Oikaisun tulee tapahtua kohtuullisessa ajassa ja kustannuksista vastaa myyjä.

Hyvityskeinoja ovat tuotteen korjaaminen virheettömäksi, tuotteen vaihto virheettömään, hinnan alennus, vahingonkorvaus tai kaupanpurku. Kaupanpurku on aina viimeinen vaihtoehto ja siihen voidaan päätyä mikäli virhe ei ole vähäinen tai sitä ei voi korvata muilla keinoilla.

Myyjällä ei ole siis velvollisuutta automaattiseen kaupanpurkuun.

Pari esimerkkiä

Mikäli asiakas on tyytymätön valitsemaansa kehykseen voi liikkeellä olla tyytyväisyystakuu, jonka piirissä asiakas voi vaihtaa lasit samanhintaisiin ilman kustannuksia. Laseissa ei kuitenkaan tällöin ole virhevastuun mukaista virhettä, jonka perusteella lasit pitäisi vaihtaa. Liikkeellä ei siis ole mitään velvollisuutta suostua tähän vaihtoon.

Mikäli asiakas puolestaan väittää useamman vuoden käytössä olleiden lasien olleen huonot olisi asiakkaan pitänyt ottaa yhteyttä myyjään kahden kuukauden sisällä virheen havaitsemisesta.

Virheestä ilmoittaessa voidaan käyttää apuna kuluttajaviraston sivuilta löytyviä lomakkeita.

Virheitä sattuu, tärkeintä on hoitaa ongelmatilanteet hyvin

Luonnollisesti olen itsekin pitkän urani aikana tehnyt virheitä, joita olen hyvittänyt asiakkaalle.

Tämmöisissä tapauksissa on tärkeää myöntää rehellisesti virhe ja korjata se mahdollisimman sujuvasti. Välillä hyvin korjattu virhe voi kääntyä lopulta lähes positiiviseksi asiaksi asiakkaan ollessa lopulta tyytyväinen ja kertoessaan myös tuttavilleen saaneensa hyvää ja rehellistä palvelua.

Kirjoitus on julkaistu alun perin 23.9.2009 ja päivitetty 29.8.2013.

Tämä kirjoitus kuuluu Onko asiakas aina oikeassa -sarjaan.

Kaikki kirjoitukset aiheesta

Asiakkaan oikeudet silmälasien toimituksen viivästyessä

Milloin silmälaseissa on virhe ja mikä on liikkeen virhevastuu?

Mitä tehdä mikäli myyjä ja kuluttaja eivät pääse sopimukseen ongelmatilanteessa?

Mitä tehdä mikäli silmälasikauppa alkaa kaduttaa?

Piilolinssien ja silmälasien nettikauppojen toimitusehdot

Silmälasien maksaminen jo tilausvaiheessa?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Hei!

  Ostin kuukausi sitten suomalaisen optikon reseptin perusteella Intian Goalta moniteholasit. Koko ajan on tuntunut kuin lukuosuus olisi liian alhaalla. Joudun nostamaan päätäni ihan kunnolla nähdäkseni lukea hyvin. Nyt olen saanut selviä niskakipuja ja kärsin ajoittain huimauksesta. Voisikohan tässä olla kyseessä mainitsemasi vika: “•Asennus on virheellinen, eli esimerkiksi rajankorkeus tai silmäteräväli on väärä”. Laseilla on vuoden takuu, kannattaisiko minun tutkituttaa lasit kotimaisella optikolla?
  t. Pirkko P.

 2. Hei Pirkko!

  Uskoisin, että lasiesi oikeellisuus voidaan tarkastaa optikkoliikkeessä pientä korvausta vastaan.

  Ongelmia voi kuitenkin aiheuttaa, mikäli kyseessä on suomalaiselle optikolle tuntematon monitehomerkki. Tällöin optikolla ei ole kyseisen linssin asennuskaaviota, eli aivan täyttä varmuutta linssin oikeasta asennuksesta ei saada.

  Toinen huomioitava asia on se, että vaikka laseissa olisikin virhe suomalaisen optikon mukaan, niin onko kyseinen virhe lasien hankintamaassa korvattava virhe.

  En tunne Intian tilannetta millään tavalla, joten en osaa sanoa kuinka paljon siellä sallitaan esimerkiksi poikkeamaa lasien mitoituksessa.

  Joka tapauksessa asia alkaa selviämään, kun käyt ensimmäiseksi optikkoliikkeessä näyttämässä lasejasi.

 3. Reima says

  Moro!

  Mielenkiinnosta kysyisin voimakkuuksien eroavaisuutta silmälasien linsseissä mittaamalla tehtynä ja “reseptistä” luettuna.

  Tapaus on seuraavanlainen kun kävin näkökenttätutkimuksessa ja siellä vaaditaan silmälasiresepti tai -kortti tms. lasien voimakkuuksien tietämiseen. Ilmeisesti olennainen tieto näkökenttätutkimusta varten. Silmäpoliklinikalla on laite jolla voidaan mitata laseista voimakkuus. Jostakin syystä tapauksessani eroa oli OS -5.00 ja mitattuna -4.50 ja OS -6.50 ja mitattuna -3.00. Cyl. molemmissa +1.75. Sairaanhoitaja väitti laitteen mittaavan oikein ja laitteen olevan kalibroitu.

  Itse en ole huomannut sillä tavalla eroa näkemisessäni.

 4. Hei Reima!

  Varsinkin monitehoissa tulee helposti pientä eroa reseptin arvoihin, kun linssien voimakkuus mitataan tähän suunnitellulla laitteella. Tämä johtuu siitä, että moniteholinssissä on useita eri voimakkuuksia, eikä millilleen oikean mittauskohdan löytäminen ole aina aivan yksinkertaista. Eri linsseillä on esimerkiksi omat asennuskaaviot, joiden avulla määritellään eri alueiden voimakkuuksien mittauskohdat. Yleensä näitä kaavioita ei ole kuitenkaan käytettävissä asiakkaan linssejä mitatessa.

  Yleensä ero mittauksen ja reseptin välillä on 0,25-0,5 dioptrian luokkaa.

  Sinun kohdalla varsinkin toisen silmän voimakkuusero on kuitenkin todella suuri.

  Tuo toisen silmän ero voi vielä olla mahdollinen (reseptissä -5.00 ja mitattu -4,50). Sen sijaan toisen silmän 3,5 dioptrian ero ei sen sijaan tunnu mahdolliselta. Ensimmäiseksi tulee mieleen, että reseptiin on merkattu väärin linssin vahvuus tai sitten lasit ovat mitattu väärin.

  Onko reseptiisi muuten merkattu CYL-arvoa? Entä oliko siinä muita merkintöjä kertomiesi lisäksi, esimerkiksi ADD-kohdassa?

  Samoin minua kiinnostaisi tietää ovatko lasit monitehot, lukulasit vai kaukolasit?

 5. Reima says

  Kiitos vastauksesta. Onhan tässä pähkinää purtavaksi.

  Moniteholasit ovat siis kysymyksessä. CYL mainittiinkin jo aikaisemmin joka on siis +1.75 molemmissa. ADD on +0.75 kummassakin linssissä.
  Kyllä me sairaanhoitajan kanssakin asiaa pähkäiltiin päätymättä mihinkään erikoiseen lopputulokseen. Laitetta hän piti tarkkana. Tiedä sitten kuinka esimerkiksi ohennetut linssit (Seiko 1,67)voivat vaikuttaa tai mainitsemasi tarkan mittauskohdan vaikutus.

  Voisin käydä myyneestä optiikkoliikkeestäkin kysymässä kun ehdin. Itse kyllä kallistun siihen että se mittalaite näytti väärin koska en huomaa itse näkemisessä eroa aikaisempiin silmälaseihin.

 6. Hei Reima!
  Kyselin tuota ADD-arvoa, koska jos se olisi ollut suurempi, olisi se voinut selittää asian. Tällöin olisi voinut olla, että sairaanhoitaja olisikin mitannut voimakkuuden lukualueen kohdalta.

  Linssin materiaalin ei missään tapauksessa pitäisi aiheuttaa tuollaista eroa.

  Olisipa mielenkiintoista päästä mittailemaan lasejasi:)

  Käymällä liikkeessä, josta olet lasit hankkinut, pystyvät he mittaamaan lasit ja saat varmasti jonkinlaisen selvyyden asiaan.

  Ja tärkeintä toki on, että näet laseilla hyvin. Noin suurta virhettä laseissa ei siis kuitenkaan voi olla kaiken järjen mukaan.

 7. Reima says

  Hei!

  Piipahdin optikkoliikkeessä pikaisesti kysymässä mielipidettä ja mittauksen vaikeuteen optikko päätyi. Selitti kahteen suuntaan mittauksista, CYL-arvon vähentämisestä jostakin ja niin edelleen.
  Siihen päädyn kyllä minäkin koska näkökyky on sama entisilläkin laseilla.

  Oli mukava pohtia asiaa:)

 8. Markku says

  Hei
  Ostin yhdeltä mainostetulta “halpisketjulta” silmälasit ja nyt olemme myyjän kanssa erimieltä, onko tuotteessa virhe vai ei. Uusilla laseilla näen eteenpäin mainiosti, mutta jos katson sivulle päätä kääntämättä, muuttuu kuva sumeaksi. Myyjäliikkeen mukaan kyseessä ei ole vika, vaan ominaisuus, joka ilmenee kun linssiä ohennetaan. Olen käyttänyt laseja 30 vuotta, ja koskaan aiemmin ei vastaavaa ole tullut vastaan. silmien vahvuudet ovat -3,00 ja -3,25 ja linssejä on ohennettu kertoimella 1,67. Kyselin asiast yhdeltä optikolta ja hän oli sitä mieltä, että voimakaskaan linssin ohennus ei olennaisesti muuta näöntarkkuutta myöskään linssin reuna-alueilla. Hänen näkemyksensä mukaan muovilinssi on pakotettu kaarevaan kehykseen, jolloin linssi antaa periksi ja sen optset ominaisuudet muuttuvat.
  Onko sinulla tullut vastaan tapauksia, että linssin ohennus heikentää linssin reuna-alueen tarkkuutta ja voiko jotenkin tarkastaa kumpi näkökanta on oikeassa.
  Kiitos etukäteen vastauksestasi.

 9. Hei Markku!

  Ohennetun linssin ei tosiaan pitäisi muuttaa kuvaa linssin reuna-alueella. Kuvautuminen on kyllä hieman erilaista ohennetussa linssissä verrattuna ohentamattomaan, mutta ei missään tapauksessa sumeaa.

  Jos todellakin on niin, että muovilinssi on “väkisin” asennettu kaarevaan kehykseen, voi se aiheuttaa linssiin pahoja jännitteitä. Nämä puolestaan voivat aiheuttaa vääristymiä ja sumeutta linssiin.

  Mikäli et pääse myyjäliikkeen kanssa yhteisymmärrykseen kannattaa sinun ottaa yhteyttä kuluttajaneuvojaan ja pyytää heiltä apua.

  Tästä olen kirjoittanut aiemmin lyhyen kirjoituksen
  https://www.piilolinssioptikko.net/mita-tehda-mikali-myyja-ja-kuluttaja-eivat-paase-sopimukseen-ongelmatilanteessa/

 10. Markku says

  Hei

  Kiitos vastauksestasi, se vahvisti käsitykseni jatkotoimenpiteistä. Tein kirjallisen reklamaation ja kyselin asiasta myös kuluttajavirastosta, jotka lupasivat auttaa, jos neuvottelutulokseen ei päästä.
  Ikävintä ammattikuntanne puolesta asiassa on, että kun kysyin optikkoliikkeestä, että jos he ovat tästä “ominaisuudesta” tienneet, niin eikös siitä olisi pitänyt kertoa asiakkaalle? Vastaus oli, lainaus, “nämä on tällaisia optisia teknisiä juttuja, joita ihmiset ei ymmärrä, niin ei näitä kerrota”!!! Kuluttajaviraston mielestä nimen omaan tässä meni pieleen ja palvelussa on merkittävä virhe jos asiakkaan annetaan tilata ko. lasit kertomatta näistä “ominaisuuksista”.

 11. Moi! Optikko sanoi viime käynnilläni, että ei sinulla näkö enää huonone. Ja että voin käyttää vanhoja laseja uusien rinnalla, koska uudet eivät juuri muutu. Kun sain uudet lasit, ne tuntuivat tosi oudoilta. Aloin tutkimaan linssimääräystä. Oikean silmän näkö oli muuttunut edellisen kerran-2,75:stä -3,50:een. Ja vasen -3,00:sta -3,25:een. Ja ax oli vanhassa oikea 125 ja vasen 30. Nyt se oli oikea 40 ja vasen 140. Eli päinvastoin. Kannattaako minun käydä mainitsemassa asiasta liikkeessä, vai totuttelenko näihin? Onko muutosta mielestäsi paljon, kun minulle siis sanottiin, että näkö ei ole huonontunut?

 12. Hei Sanna!

  Et kerro kysymyksessäsi minkä verran sinulla on hajataitteisuutta.

  Antamiesi arvojen perusteella en pysty sanomaan kuinka paljon näkösi on kokonaisuudessa muuttunut. Mikäli aikaisemmassa reseptissäsi hajataitteisuuden korjaus on merkitty plussylinterillä selittäisi se akselin suunnan täydellisen kääntymisen.

  Mielestäni sinun on järkevää käydä liikkeessä, josta ostit lasit. He pystyvät tarkastamaan lasien oikeellisuuden ja kertomaan sinulle tarkalleen minkälainen muutos näössäsi on tapahtunut.

 13. Hei taas! Kiitos vastuksestasi! Se hajataitteisuus merkitään ilmeisesti lyhenteellä cyl? Uudessa reseptissä se on molemmissa silmissä +0.50. Vanhassa oikea on -0.50 ja vasen -0.25. Kyllä minun täytyy tässä joku päivä lähteä käymään siellä liikkeessä ja selvitellä asiaa. Mutta kiitos sinulle ja mukavaa alkavaa syksyä!

 14. Hei Sanna!

  Mikäli käsitin oikein, niin vanhojen lasiesi voimakkuus on ollut
  oikea sf-2,75 cyl -0,50 ax125
  vasen sf-3,00 cyl -0,25 ax 30

  Ja uusien lasien
  sf -3,50 cyl +0,50 ax 40
  sf -3,25cyl +0,50 ax 140

  Arvot näyttävät erilaisilta, koska uudessa reseptissä hajataitteisuuden korjaus on merkitty plussylinterillä ja vanhassa miinussylinterillä.

  Tästä merkkaustavasta olen kirjoittanut aiemmin oman kirjoituksen.
  Silmälasien tai piilolinssien akselinsuunta

  Voimakkuudet voidaan kääntää miinussylinterille, jolloin muutosta on helpompi vertailla.

  Uudet voimakkuudet muutettuna miinussylinterille
  sf -3,00 cyl -0,50 ax 130
  sf -2,75 cyl -0,50 ax 50

  Oikean silmän sf-arvoon on tullut 0,25 dioptrian muutos, mikä on pienin mahdollinen muutos. Cyl-arvo on säilynyt ennallaan ja ax on muuttunut 5 astetta.

  Vasemman silmän sf-arvon voimakkuus on vähentynyt 0,25 ja vastaavasti cyl-arvoon on tullut 0,25 dioptriaa lisää. Ax-arvo on muuttunut 20 astetta.

  Muutokset ovat siis tosiaan varsin pieniä, mutta niihin tottuminen voi kestää jonkin aikaa. Jos lasit kuitenkin tuntuvat edelleen oudoilta totuttelun jälkeen, niin toki sinun kannattaa käydä liikkeessä keskustelemassa asiasta.

 15. Paljon kiitoksia vastauksistasi!! Täytyy nyt koettaa totutella laseihin. Muutokset näyttävät vaan reseptissä niin suurilta, vaikka todellisuudessa eivät olekaan isoja. Kiitos avustasi!! Hyvä,että löysin sivusi. Nämä ovat mielenkiintoiset ja löytyy paljon tietoa. Ja hienoa, kun voi kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä. Hyvää jatkoa sinulle!

 16. Hei Sanna!
  Mukava kuulla, että blogistani on ollut hyötyä.

  Hyvää jatkoa myös sinulle ja toivottavasti totut uusiin laseihisi nopeasti!

 17. Taika says

  Hei!

  Ostin tunnetun suomalaisen optikkoliikkeen ketjusta silmälasit. Samalla tehtiin näöntarkastus. Optikko oli sitä mieltä, että voisi jo kokeilla moniteholaseja. Pidin uusia laseja n. 1 kk verran, nämä eivät kuitenkaan sopineet minulle, ilmeni päänsärkyä, huimailua yms., enkä nähnyt laseilla hyvin. Linssit vaihdettiin tavallisiin yksiteholaseihin, en kuitenkaan saanut hyvitystä maksamistani moniteholinsseistä. Tämä mielestäni oli väärin, linssien hintaero oli n. 400 euroa, eikö myyjän kuuluisi korvata ko erotus?

 18. Hei Taika!
  Valitettavasti minulla ei ole antaa oikein minkäänlaista vastausta kysymykseesi näin ulkopuolisena.

  Jokainen toki ymmärtää, että asiakasta harmittaa kun kalliit linssit jäävät käyttämättömiksi ja samalla rahalla saakin lopulta huomattavasti halvemmat linssit. Toisaalta taas kyseessä ei ole myöskään liikkeen vika, jos asiakas kuuluu siihen pieneen ryhmään, joka ei ikinä totu moniteholaseihin.

  Tämmöinen ongelmahan olisi helposti sovittavissa, jos linssit voitaisiin myydä jollekin toiselle asiakkaalle. Silmälasien linssien kohdalla tämä ei kuitenkaan ole mahdollista.

  Valitettavasti en voi neuvoa muuta kuin keskustelemaan asiasta liikkeessä, josta ostit lasit.

 19. Minna says

  Hei,

  Ostin/tilasin yli kuukausi sitten lasit erään tunnetun ketjun liikkeestä. Heillä sattuikin olemaan tarjous, jolla sai kahdet lasit yksien hinnalla. Toiset kaupanpäälle tulevat peruslinsseillä, toiset “paremmat” ohennetuilla linsseillä ja heijastamattomalla sekä kovalla pinnalla. Pienestä lisähinnasta päätin ottaa toiset myös kovalla pinnalla.

  Minulla on ollut aikaisemmin vain muutamat lasit, joista viimeisimmät olivat muistaakseni voimakkuudella -2,5 (molemmat silmät). Aikaisemmat lasini olivat heijastavat eivätkä ohennetuilla linsseillä. Kuitenkin muutama kuukausi ennen lasien ostoa kävin tarkistuttamassa näköni eräässä yksityisessä optikkoliikkeessä, jolloin voimakkuudeksi tuli reseptiin -2,75, taittoa 0,75 toiseen silmään ja toiseen -2,50 ja taittoa 0,50. Tällöin en vielä harkinnut uusien lasien ostoa, ainakaan kyseisestä liikkeestä, jolloin en kysellyt hajataiton vaikutuksista linssissä ym.

  Kun sitten menin tilaamaan täältä toisesta ko. liikkeestä ne uudet kahdet lasit ja sanoinkin kahteen otteeseen voisiko näön tarkistaa uudelleen, koska en ollut aivan kaikista kohdista varma siinä näöntarkastuksessa, joka suoritettiin toisessa (yksityisessä) liikkeessä. Tällöin minulle sanottiin, ettei tarvitse tarkistaa kun on tarkastettu 2 vuoden sisällä. Joka tapauksessa lasit tilattiin näillä reseptin voimakkuuksilla.

  Kun lasit sitten muutaman viikon päästä tulivat liikkeeseen ja kävin niitä “sovittamassa” sanoin heti kättelyssä, etten näe niillä lähes mitään! Olin aivan ihmeissäni. Lasit kuitenkin laitettiin päähäni sopiviksi ja minulle kerrottiin, että taitteisuus saattaa vaikuttaa linssien “omituisuuteen”. En pystynyt laseilla kuitenkaan edes kävelemään liikkeestä ulos, jolloin sovitin niitä uudelleen kotona. Huomasin laseissa selkeän eron; toinen, eli se “parempi”, ohennettu, heijastamaton jne. oli aivan mahdoton. Näin tavallaan tarkasti, mutta esim. kävely lasit päässä oli täysin mahdotonta, koska näin kaiken pyöristetysti, aivan kuin jonkun “fish eye” -linssin läpi. Kokeilin sitten toisia, jotka olivat asteen verran paremmat, jolloin päätinkin aloittaa totuttelun niillä. Niihin hieman totuin, silti esim. normaali tekemiset heti jos ei katsonut vain yhtä kohdetta vaan joutui liikuttamaan päätä, tuntuivat täysin oudoilta. Näin kaiken epänormaalisti, pyöristetysti, joka haittasi paikasta toiseen liikkumista. Kuitenkin sinnikkäästi yritin niihin totutella noin viikon ajan ja päätin luovuttaa, koska minkäänlaista edistystä ei tapahtunut. Toiset tuntuivat yhä täysin mahdottomilta.

  Menin liikkeeseen takaisin ja reklamoin ja varasimme ajan liikkeen omalle optikolle.

  Kun kävin optikolla, ensinäkin hän luuli vanhojen lasieni olevan -3,0, jota minulla ei ole koskaan ollut. Tarkastuksessa selvisi kuitenkin, että nykyinen, oikea voimakkuus olisi -2,75 toisessa ja -2,5 toisessa ja taitteisuutta oli, mutta kuulemma paljon aikaisemman reseptin lukemaa vähemmän, jolloin päätimme jättää sen kokonaan pois laseista. Päätimme myös jättää pois toisista laseista ohennuksen, jottei sekään voisi vaikuttaa asiaan (lasien erilaisuuteen).
  Uudet lasit tilattiin.

  Nyt noin 1,5-2 viikkoa sitten kävin hakemassa uudet lasit (toiset ensin, jotka olivat saapuneet ennen toisia), jolloin kokeilin niitä liikkeessä ja vieläkin ne tuntuivat hieman oudoilta, joka saattoi johtua lasien koosta, ne olivat siis huomattavasti aikaisempia lasejani isommat. Totuin niihin kuitenkin lähes samana päivänä ja seuraavana päivänä jo
  täydellisesti. (Pidän niitä tälläkin hetkellä.)

  Kävin sitten hakemassa toiset lasit (jotka olivat olleet ne ohennetut, nyt niiden piti olla ilman ohennusta). Kokeilin niitä ja ne vaikuttivat paljon toisia oudommilta, pyöristivät taas todella paljon “kuvaa”, jolloin mainitsinkin asiasta. No otin lasit kotiin ja yritin pitää niitä toisten tavoin, kuitenkin tuli silmien takaa kipua (ei kovaa onneksi) ja hieman pääkipua, jollaista ei ilmennyt lainkaan toisten kohdalla. Nämä lasit olivat kuitenkin melko lähellä omia vanhoja lasejani koon puolesta, jolloin sen ei ainakaan luulisi olevan ongelmana. Koetin totutella niihin, mutta edistystä ei tapahtunut, joten minua ihmetytti suuresti se, että täysin sama linssi oli kyseessä.

  Meninkin sitten liikkeessä käymään muutama päivä sitten uudelleen ja sanoin, etten ole tottunut toisiin laseihin, että ovatko ne aivan varmasti samoilla linsseillä. Myyjä katsoi laitteen läpi, että ne ovat samoilla voimakkuuksilla ja täten asialle ei voitu tehdä mitään. Nyt en pysty käyttämään toisia laseja, koska jos edes kokeilen niitä, tulee pääkipua ja tuntuu etten pysty tottumaan niihin lainkaan.

  Mitä minun kannattaa tehdä? Ja voiko linssissä jokin vaikuttaa siihen, että ne ovatkin erilaiset vaikka ovat samoilla voimakkuuksilla. Minusta linssi näytti keskeltä ohuemmalta, jolloin aloinkin epäillä, että ne olisivat yhä ohennetulla linssillä vaikka liikkeessä ei sanottukaan asiasta. Täytyisikö heidän informoida mikäli olisi tapahtunut virhe?

  Harmittaa jos toiset lasit jäävät käyttämättä.

 20. Hei Minna!
  Ompa sinulla ollut ongelmia lasien hankkimisessa.

  Mikäli kaksissa eri laseissa on erilainen linssimateriaali ja sitä kautta erilainen taitekerroin voi se vaikuttaa siihen miltä näkeminen tuntuu. Myös linssin pinnan hionta vaikuttaa siihen minkälainen kuva aivoihin muodostuu.

  Uskoisin, että samalla kun lasien voimakkuuksien oikeellisuus on tarkastettu, on myös optisten mittojen oikeellisuus varmistettu. Joissain tapauksissa ongelmia näkemiseen saattaa aiheuttaa se, että linssi on asennettu hieman liian suurena kehykseen ja kehyksen puristus aiheuttaa linssiin jännitteitä, jotka heikentävät tai tekevät näkemisestä hankalaa.

  Suosittelen sinua vielä käymään liikkeessä, koska ehdottomasti sinun pitäisi nähdä molemmilla laseilla moitteettomasti.

  Ihmettelen, että optikkosi on ollut sitä mieltä, että näköä ei tarvitse tarkistaa uudestaan, kun edellisestä tarkastuksesta ollut aikaa alle 2 vuotta. Alalla on kuitenkin linjattu, että resepti on voimassa vain puoli vuotta. Tästä olen kirjoittanut oman kirjoituksen Silmälasi- tai piilolinssireseptin voimassaoloaika.

  Itse suosittelen omille asiakkaille, että näkö kannattaa aina tutkia liikkeessä, josta lasit ollaan hankkimassa. Näin optikko pystyy miettimään asiakkaan käyttötarkoitukseen ja näkemiseen parhaan mahdollisen ratkaisun.

  Tällä tavoin myös mahdollinen reklamaatio voidaan hoitaa yhdessä paikassa, jos lasien kanssa tulee ongelmia.

 21. Minna says

  Kiitos hyvästä vastauksestasi!

  Otan uudelleen yhteyttä liikkeeseen.

  Olenkin itse ajatellut aina, että tarkastus tulisi tehdä silmälasien oston yhteydessä (koska kyseessä kuitenkin suurempi sijoitus), erityisesti kun tässäkin tapauksessa asiakas oli epävarma edellisen tarkastuksen tuloksesta ja pyysi uutta tarkastusta useaan kertaan.

 22. Hei!

  Minulla on jonkin verran samankaltaiset kokemukset kaksista uusista laseistani kuin nimimerkillä Minna, joka kirjoitti palstalle 3.11. mutta ei onneksi aivan yhtä ikävät.

  Vanhat lasini olivat ohentamattomat, pinnoitetut ja n. 10 vuotta vanhat. Niiden kehys oli aika pyöristetty, jolloin myös linssi oli selvästi kaareva. Näin vanhoilla laseillanikin edelleen aika hyvin, mutta niiden kehykset olivat jo kovin vääntyneet ja kuluneet vuosien saatossa.

  Teetin näontarkastuksen silmälääkärillä juuri ennen uusien lasien tilausta, ja näköni oli muuttunut aika paljon. Erityisesti hajataittoa oli tullut todella paljon lisää, vaikka sitä oli minulla ennenkin.

  Tilasin kahdet uudet lasit, joista toiset ovat ohennetut ja pinnoitetut ja toiset vain pinnoitetut. Kummassakin kehyksen muoto on selvästi suorempi kuin vanhoissani, jolloin myös linssi on hieman levymäisempi. Ne ovat olleet käytössäni nyt n. 1,5 viikon ajan, enkä ole sinä aikana enää vanhoja lasejani käyttänyt. Olen pari kertaa vaihdellut kahden uuden lasin välillä.

  Näen kummallakin uusista laseistani yksityiskohdat selvästi tarkemmin kuin vanhoillani, mutta muutama asia askarruttaa mieltäni.

  – Kuten Minnallakin, liikkuminen uudet lasit päässä on vieläkin aika outoa. Esim. pelkästään päätä pyörittäessäni maailma ei näytä luonnolliselta, vaan se ikään kuin vääristyy sekavaksi. Siksi suuremmista kokonaisuuksista on hankalampi saada selvää kuin ennen, vaikkakin paikallaan olevat yksityiskohdat ovat tarkempia. Jos ennen en edes kunnolla huomannut silmieni edessä olevia linssejä, niin nyt en voi olla huomaamatta, koska taitto on niin erilainen. Tämä ominaisuus korostuu ohennetuissa laseissa, mutta ohentamattomatkaan eivät ole vanhan veroisia liikkuessani.

  – Jos katson eteenpäin tiettyä kohdetta ja käännän hitaasti päätäni katseen pysyessä paikoillaan, niin huomaan kohteen litistyvän kapeammaksi katsoessani sitä linssin ulkolaidalla. Kohde pysyy edelleenkin tarkkana linssin koko alueella, mutta kuvasuhde vääristyy. Vanhoissa laseissani ei tällaista tapahtunut.

  – Olen huomannut, että kun katson mitä tahansa pikkutarkkaa kohdetta vuoroin vasemmalla ja vuoroin oikealla silmällä kerrallaan toisen silmän välillä sulkien, näen sen erittäin terävänä. Kun sitten katson kohdetta kummallakin silmällä samanaikaisesti, niin se ei ole aivan niin terävä kuin kummallakaan yhdellä silmällä katsottuna. Eli kummankin silmän samanaikainen käyttö tekee katseen fokusoinnista hieman hankalampaa, ja kohteen reunoihin (esim. teksti) ei saa oikein tarkkaa rajaa. Mutta jos sitten suljen kumman tahansa silmän, niin katse tarkentuu yhdellä silmällä taas hyvinkin tarkaksi.

  – Ohennetut lasit tuntuvat hieman syövän kirkkautta ja vääristävän valkoista väriä verrattuna ohentamattomiin laseihin (uusiin tai vanhoihin). Hämärässä yksityiskohtien näkeminen on helpompaa kuin vanhoilla laseilla, mutta koko tila näyttää pimeämmältä kuin ennen. Myös puhdas lumi näyttää ohennetuilla laseilla hieman likaiselta, kun taas ohentamattomilla se on aivan valkoista. Huomasin myös, että kun laitan kaikki lasini linssit valkoista paperia vasten, niin ohennetuissa paperi on hieman värjäytynyt tummemmaksi.

  Olisiko edellämainituissa kokemuksissani kyse edelleenkin siitä, etteivät silmäni ole vieläkään 1,5 viikon aikana tottuneet uusiin vahvuuksiin, lisääntyneeseen hajataittoon, suoristuneeseen linssin muotoon ja ohennettuihin linsseihin. Vai kuulostaako tässä joku siltä, että myös uusien lasien hionnassa voisi joku olla pielessä?

  Näkemyksiäsi kiitollisena odottaen.

 23. Hei Pekka!

  Sinulla on tapahtunut näkemisessä useita muutoksia jotka voivat vaikuttaa näkemiseen ja laseihin tottumiseen.

  Uudet vahvuudet, lisääntynyt hajataitto, erilainen linssimateriaali sekä erilainen linssin etupinnan muoto voivat vaatia pidemmän totutteluajan kuin mainitsemasi 1,5 viikkoa.

  Muutamia kommentteja tekemiisi huomioihin.

  Liikkumisen hankaluus voi aiheutua esimerkiksi lisääntyneestä hajataitteisuuden korjauksesta, johon aivot eivät ole vielä tottuneet. Linssin reuna-alueen kautta katsoessa kuva saattaa muuttaa kokoaan, pyöristyä tai mennä epätarkaksi. Linssin reunoille mentäessä linsseihin tulee aina linssivirheitä, jotka saattavat vaikuttaa näkemiseen kuvailemallasi tavalla. Koska voimakkuudet ovat kasvaneet vanhoihin laseihin verrattuna, voi tämä ongelma tulla enemmän esille.

  Periaatteessa yhteisnäön pitäisi olla ainakin yhtä hyvä kuin molemmilla silmillä erikseen. Tähän minun on kuitenkin hankala sanoa mitään tarkempaa.

  Linssien värierot voivat johtua erilaisista materiaaleista ja niiden optisesta laadusta. Jokaisella linssimateriaalilla on abben-luku, joka kertoo omalta osaltaan linssin optisesta laadusta. Mitä korkeampi abben-luku on, sitä vähemmän linssissä on värihajontaa. Ohennetuissa linsseissä abben-luku on alhaisempi kuin perusmuovilinsseissä, eli niissä on tätä värihajontaa enemmän. Myös eri valmistajien ohennettujen linssien abben-luvuissa on eroa. Värihajonta voi tuntua asiakkaasta esimerkiksi näkemisen epätarkkuutena.

  Tästä ei kuitenkaan voi vetää sitä johtopäätöstä, että ohennetut linssit ovat optisesti huonolaatuisia. Abben-luku on kuitenkin vain yksi linssin laadun mittari.

  Toivottavasti näistä oli jotain iloa.

  Ehkä sinun kannattaa totutella laseihisi vielä hetki. Mikäli lasien käyttäminen ei helpotu voisi olla aiheellista käydä kertomassa asiasta liikkeessä, josta ostit lasit. Siellä pystytään tarkastamaan hionnan oikeellisuus sekä varmistamaan lasien istuvuus. Myös vääränlainen istuvuus voi aiheuttaa ongelmaa uusiin laseihin tottumisessa.

 24. Kiitos hyvistä vastauksistasi!

  Kyllä tässä näkeminen uusien lasien läpi helpottuu päivä päivältä. Kävelyssäkään ei ole mitään ongelmaa enää, vaikkakaan aivan niin luonnolliselta maailma ei vielä näytä kuin vanhoilla laseilla, mutta tämäkin korjaantuu koko ajan. Tarkkuus on joka tapauksessa erinomainen. Eli taitaa hyvinkin olla niin, että tässä on kyse vain hitaanpuoleisesta tottumisesta uusiin laseihin. Ehdinhän sentään käyttää vanhoja peräti 10 vuotta.

  Tein pari uutta havaintoa uusiin laseihini liittyen, ja nämäkin taitavat olla kyllä vain totuttelukysymyksiä.

  – Kun teen pidempään töitä esim. tietokoneella ja sitten lähden liikkeelle, niin tottuminen kauas katsomiseen kestää huomattavasti pidempään kuin ennen. Eli alkuun kaikki näyttää sekavalta, mutta sitten taas hetken päästä tarkentuu. Voi olla, että tämäkin korjaantuu ajan myötä, kun silmät tottuvat uusiin linsseihin.

  – Kun peitän kehysten ja kasvojeni välisen “väliaukon” muodostamalla sormillani ikäänkuin kiikarit lasien ympärille niin kaikki on kerrassaan erinomaista. Eli kun näen kaiken vain linssien läpi tukittuani näkymän niiden alta, päältä ja sivulta, ei missään ole valittamista. Silloin kävellessäni tai päätä liikuttaessanikin maailma näyttää luonnolliselta ilman sekavuutta. Taitavat siis linssit toimia mitä parhaiten, ja ainoastaan niiden ympäriltä tuleva taittamaton näkymä aiheuttaa hieman totuttelua.

 25. Hei Pekka!
  Hienoa, että elämä uusien lasien kanssa alkaa sujua. Joskus laseihin tottuminen voi tosiaan kestää pitkäänkin etenkin jos vanhat lasit ovat olleet vuosia käytössä.

  Nuo uudet tuntemukset voivat tosiaan johtua uuteen voimakkuuteen ja uuteen kehykseen tottumisesta.

  Mikäli kuitenkin joku asia vielä vaivaa uusien lasien kanssa, niin kannattaa muistaa, että asiasta voi käydä aina keskustelemassa lasit myyneessä liikkeessä. Tällä tarkoitan sitä, että liikkeessä ei varmasti pahastuta asiasta. Päinvastoin, on erittäin normaalia, että asiakkaat käyvät liikkeessä kertomassa jos joku asia uusien lasien kanssa tuntuu oudolta.

 26. Jouni says

  Hei. Kuinka kauan voi odottaa uusiin laseihin tottumisen kestävän? Itse hankin uudet lasit 2 viikkoa sitten ja noin viikon ajan on ollut paineen tunnetta otsalla nenän varren yläpuolella aivan kuin joku painaisi napakasti peukalolla otsaani. Kehyksiä olen jo kahdesti käynyt säädättämässä ja ne tuntuvat nyt istuvan niin hyvin kuin voivat, tosin ovat painavammat kuin aikaisemmat.
  – Siis onko kyse uusiin voimakkuuksiin tottumisesta (joka menee ohi), liian painavista kehyksistä (minulle) vai vääristä voimakkuuksista ? Edellisiin laseihin verrattuna voimakkuuksiin ei muuta muutosta kuin hajataiton korjaus -0.5 ja -0.25, jota ei aikaisemmin ole ollut.

 27. Hei Jouni!

  Uusiin laseihin tottumisen vaihtelee linssityypin mukaan. Periaatteessa yksiteholaseihin totutaan nopeammin kuin monitehoihin ja yleensä yksitehoihin tottuminen kestää noin yhdestä neljään viikkoa.

  Valitettavasti minun on todella hankala sanoa näin netin välityksellä mistä kuvailemasi oireet voisivat johtua.

  Koetko näkeväsi uusilla laseilla hyvin?

 28. jouni says

  Kyllä koen näkeväni laseilla oikein hyvin. Et siis usko että voimakkuudet olisivat väärät ? Optikon näppäilyvirhe tai jotain? Itse olen syyttänyt kehysten painoa. Nämä ovat tällaiset “täysmetalliset” björn borgit, jotka tuntuvat huomattavasti painavemmilta kuin edelliset lasit. Ostohetken sovituksessa ei tullut painoa tosin huomioitua. Voiko siis kehykset olla liian painavat minulle ?

 29. Hei Jouni!
  Kuvailemasi oireet eivät vaikuta yleisimmiltä vääristä voimakkuuksista johtuvista oireista. Tietenkin voimakkuudet ja lasien valmistuksen oikeellisuus voidaan tarvittaessa kuitenkin varmistaa optikkoliikkeessä, mikäli oireet eivät poistu.

  Enemmänkin tällainen paineen tunne voi johtua juuri lasien painosta ja siitä että paino voi jakautua eri tavalla kuin aikaisempien lasien kanssa. Mikäli ongelmat johtuvat tästä, niin ongelma varmasti poistuu laseihin tottuessa.

  Eli sinun kannattaa kääntyä vielä lasit myyneen liikkeen puoleen, jos ongelma ei poistu tottumisen myötä. Tällöin voitte myös keskustella siitä kannattaisiko lasien valmistuksen oikeellisuus ja voimakkuudet tarkastaa.

 30. Hei!
  Voiko hajataiteisuus parantua itsestään.
  Edellisin lasien arvot
  oikea sf +3.50 add 2.75 cyl +0.50 ax 100
  Vasen sf +3.50 add 2.75
  Nyt arvot.+3.50 add 2.50 molemissa ja hajataituisuus poissa
  Silmät kirvelee ja päätä särkee nyt

 31. Hei R.E!
  Hajataitteisuuden korjauksen määrä voi muuttua tai jäädä jopa kokonaan pois, eli tässä muutoksessa ei ole sinällään mitään ihmeellistä.

  Et kertonut kuinka kauan olet totutellut uusiin laseihisi, mutta voisiko lyhyt totutteluaika selittää outoja tuntemuksia?

  Olen kirjoittanut aiheesta oman kirjoituksen:
  Silmälaseihin tai uusiin voimakkuuksiin tottuminen

  Mikäli uudet lasit aiheuttavat ongelmia totuttelun jälkeenkin kannattaa sinun toki käydä kertomassa asiasta liikkeessä, josta ostit lasit.

  Tarvittaessa siellä voidaan varmistaa voimakkuutesi ja linssien arvot.

 32. kristiina says

  Hei,

  Minulla on ollut Silhouetten “hengettömät” jo vuosia ja nyt tuli aika hankkia uudet, minkä teinkin, mutta… Kysyisin onko tuollaisissa uusissa merkkilaseissa tietyt, erityiset “merkkinenätyynyt”, kun ne uutena tulevat? Minulle kävi näet niin, että uusissa Silhouetteissani olikin isot, raskaat ja rumat silikoni(?)tyynyt, kun optikko ne minulle sovitti. Täysin erilaiset kuin aiemmissa laseissani tai liikkeen mallisangoissa. En tajunnut sanoa vielä liikkeessä mitään, vaan menin kotiin ihmettelemään asiaa netistä ja siellä oli kaikissa silhouetten kuvissa ihan eri näköisiä, huomaamattomia tyynyjä. Seuraavana päivänä palasin valittamaan ja minulle sanottiin, että joillekin nenille on parempi erilaiset tyynyt, mutta tämä optikko ei ollut nähnyt minua tai nenääni aiemmin, vaan feikki-tyynyt oli laitettu laseihin heti valmiiksi, kun niitä alettiin sovittamaan. No, minulle sitten kaivettiin jostain bulkkitavaralaatikosta (johon oli kirjoitettu silhouette)toiset tassut, jotka kyllä muistuttivat mainoskuvien huomaamattomia tassuja. Mutta edelleen minua vaivaa pöllittinkö minulta jostain syystä kalliit, alkuperäiset silhouetten tyynyt ja annettiin tilalle jotain muuta halpaa “bisfenoli a:ta”. (Nämä tarttuvat ikävän tahmeasti ihoon toisin kuin aiemmissa laseissani.) Jos kuitenkin sinä optikkona sanot, ettei silhouetten nenätyynyillä ole eroja olivatpa alkuperäiset tai vaihtarit bulkkilaatikosta, niin uskon sen sitten, mutta jos eroja on, niin sitten haluaisin takaisin juuri ne alkuperäiset, jotka näissä mahdollisesti oli tehtaalta tullessa. Ja vielä: osaatko sanoa miksi optikko ylipäätään vaihtaisi tällä tavalla tyynyt? Kiitos, jos jaksat vastata!!!

 33. Hei Kristiina!
  Silmälaseissa on monesti uutena ostovaiheessa logolliset nenätyynyt. Mielestäni näiden ero tavallisiin varaosa nenätyynyihin on kuitenkin vain niissä oleva valmistajan logo.

  Itse vaihdan saman tien uusiin laseihini aina silikonityynyt varaosatyynyistä, koska omasta mielestäni ne ovat mukavammat käytössä.

  En tiedä tarkalleen minkälaisia nenätyynyjä Silhouetten kehyksissä on tällä hetkellä.

  Ainakin aikaisemmin oli niin, että Silhouetten hengettömiin oli saatavissa kovia ja silikonisia tyynyjä. Yleensä vakiona olivat kovat tyynyt ja ne oli mahdollisuus vaihtaa silikonisiin, jotka olivat myös kooltaan jonkin verran isommat.

  Tämän takia uskoisinkin, että sinulle on vaihdettu liikkeen mielestä paremmat nenätyynyt, enkä huolehtisi asiasta.

  Itse en oikeastaan edes keksi mitään syytä siihen miksi joku liike haluaisi kerätä itselleen tietyn merkin nenätyynyjä.

  Toki on hyvä, että annoit palautetta isommista tyynyistä ja sait tilalle pienemmät.

 34. Eräs (a)asiakas? says

  Iltaa!
  Kysyisin mielipidettä tällaiseen asiaan: Olen 21-vuotias, ja käynyt ikäni samalla optikolla. Hän perusti 5-vuotta sitten oman optikkoliikkeen ja siirryin hänen asiakkaaksi sinne. Hankin kaikki piilolinsseihin ja laseihin liittyvät asiat hänen kauttaan, sillä haluan tukea yksityistä yrittäjää.
  Viime lasien hankinnasta oli jo lähes 5 vuotta, joten tämä optikko ehdottikin viime piilolinssikäynnillä olisiko jo aika uudet hankkia. Katseltiin heti parit kivat ja otinkin useamman kerran kotiin lasit sovitukseen. Vihdoin jahkailtuani löysin mukiin menevät, ja tämä optikko sanoikin että hän uskoo että kyseisen kaltaisia isompia muovipokia olin katsellut. Hinta ei päätä huimannut opiskelijabudjettiin ja sain lisäksi 20 prosentin alennuksen, ilmeisesti ns. pitkäaikaisasiakas-alennuksen. Kysyin kokonaishintaa linssien kanssa ja ilmoitti hinnan.

  Puhetta linsseistä ei ollut, joten en osannut/tajunnut niistä sen kummemmin kysyä. Vahvuutta löytyy -4.5, ja oikeassa lisäksi hiukan hajataittoa. Alkuviikosta sain lasit, linssejä on ohennettu 1.6 kertoimella. Mutta lasit näyttävät omaan silmään hiukan hassuilta kun kasvot kapenevat linssien kohdalta ns.kuperalle. Varsinkin oikea jossa hajataittoa on. Voinko käydä sanomassa asiasta? Ilmeisesti tämä olisi pitänyt tietää. Mutta linssien ohennuksesta ei edes kysytty minulta, ja optikko suositteli tätä kehysmallia. Näin fiksusti jälkikäteen ajatellen olisi pitänyt sivusuunnassa kapeammat olla, harmi ettei optikko tätä sanonut heti ensimmäisenä pokia katsellessa.
  En haluaisi käydä enää turhaan tekemässä itsestäni hankalaa asiakasta, pidän kuitenkin kys. optikosta eikä valittamista aiemmin ole ollut. Oisko optikon pitänyt mainita sopivasta kehysmallista, kun vahvuudet (4.5+hajataitto) tiesi. Eikä ohennuksista edes kysytty minulta. Vai onko asia voivoi tässä vaiheessa. Ja vielä luvut: od -4.5 cyl -0.25 ax 80 ja os -4.5.

 35. Hei!
  Valitettavasti minun on näin netin kautta hankala ottaa asiaan sen tarkemmin kantaa, koska en pääse esimerkiksi näkemään miltä lasit näyttävät.

  Yleisellä tasolla voin kuitenkin sanoa, että yleisesti ottaen isohkoissa miinusvoimakkuuksissa isommissa kehyksissä kasvot näkyvät kapeampina ohimon kohdalta.

  Toki olisi ollut suotavaa, että optikkosi olisi kertonut asiasta sinulle kehyksiä valittaessa. Tällöin olisit voinut tehdä itse päätöksen haluatko ne siitä huolimatta. Oman kokemukseni mukaan varsin monet päätyvät isompiin kehyksiin tästä kasvojen kapenemisesta huolimatta.

  Mielestäni voit käydä hyvin juttelemassa asiasta optikkosi kanssa. Ainakaan itse en missään tapauksessa pahastuisi tai leimaisi asiakasta hankalaksi, jos hän kävisi asiallisesti keskustelemassa esimerkiksi tämmöisestä laseissa mietityttävästä asiasta.

 36. Pekka says

  Terve.

  Ostin tänään uudet aurinkolasit voimakkuuksilla. Ostohetkellä minulla ei ollut silmälasieni reseptiä mukana, joten myyjä mittasi voimakkuudet silmälaseistani. Kotia tullessani vertasin vanhojen silmälasieni reseptiä aurinkolasien vastaavaan ja havaitsin hienoisia poikkeamia AX-sarakkeen arvoissa. Vanhoissa silmälaseissa AX:t olivat oikea 85, vasen 95 ja uusissa aurinkolaseissa 86 ja 91.

  Onko mahdollista, että myyjälle on sattunut virhe mitatessa voimakkuuksia silmälaseistani?

 37. Hei Pekka!
  Anteeksi että vastaaminen on kestänyt.

  Näin netin välityksellä en valitettavasti voi sanoa mitään varmaa noista mitoista.

  Periaatteessa on toki mahdollista, että laseistasi voimakkuutta mitatessa on käynyt pieni virhe. Toisaalta on myös mahdollista, että silmälaseissasi akselisuunta ei ole aivan reseptin mukainen.

  Itse en henkilökohtaisesti mielelläni lähde tekemään uusia laseja mittaamalla käytössä olevista laseista voimakkuuksia. Tässä voi helposti tulla heittoa, koska ikinä ei voi varmasti tietää onko käytössä olevat lasit hiottu oikein. Lisäksi myös lasien linssit ovat voineet kääntyä kehyksessä muutamia asteita käytön aikana.

  Esimerkiksi moniteholinsseistä ihan tarkkojen voimakkuuksien mittaaminen on todella hankalaa tai jopa lähes mahdotonta.

  Voimakkuuksien mittaamisen sijaan suosittelen aina mieluummin, että asiakkaalle tehdään uusi näöntarkastus tai hän toimittaa lasireseptin myöhemmin.

  Joka tapauksessa tärkeintä on, että näet uusilla laseillasi hyvin ilman ongelmia. Mikäli näin on, niin silloin kaikki on kunnossa.

 38. Pekka says

  Terve,

  Kiitos vastauksesta. Näen uusilla aurinkolaseilla yhtä tarkasti kuin silmälaseilla, mutta siitä huolimatta tuntuu, etteivät ne ole yhtä mukavat kuin vanhat silmälasit. Aivan kuin silmä hiukan ärtyisi uusista linsseistä. Ja kun vaihdan aurinkolasit takaisin silmälaseihin, täytyy silmän aivan kuin totutella näkemään taas vanhoilla laseilla.

  Onko mahdollista että tuollaiset pienet poikkeamat AX-arvossa voivat ärsyttää silmää ja aiheuttaa esimerkiksi pääkipua?

 39. Hei Pekka!
  Isoissa hajataitteisuuksissa tuollaiset pienetkin erot voivat aiheuttaa outouden tunnetta ja jopa päänsärkyä kun laseja vaihdellaan keskenään.

  Minkä verran sinulla on hajataitteisuutta laseissasi?

  Toki outouden tunnetta voi aiheuttaa myös esimerkiksi erilainen linssimateriaali tavallisten lasien ja aurinkolasien välillä.

 40. lodde says

  Kävin silmälääkärissa paikassa B ja sitten kävin liikkeessä X reseptin kanssa tilaamassa silmälasit, kun sain lasit huomasin että kaikki vähän heittää, esim kaupassa käynti tuotti pientä huojumista ja näytti siltä kuin olisi etäisyyttä jalkoihin tullut lisää. Myös sivulle katsottaessa heittää(nämä ovat siis ensinmäiset lasisini) Lisäksi näen toisella silmällä tarkemmin kuin toisella voivatko nämä ongelmat johtua vain siitä en ole tottunut laseihin? Etenkin tuo, että toisella silmällä näen tarkemmin kun testasin lapuilla aina silmän peittämistä (oikeassa ja vasemmassa on kyllä eriarvot minulla..)
  Ja jos olisi käynyt niin että on joku virhelaseissa/tai silmälääkäri on tehnyt jonkun mittausvirheen, niin voiko olla, että se olisi vahingoittavaa minun silmille käyttää ei sopivia laseja nyt viikon parin verran puhumatta parista kuukaudesta. (kuulemma sen verran voi kestää tottuminen)

 41. Hei Lodde!
  Kertomasi oireet voivat johtua laseihin tottumisesta. Toki näöntutkimuksessa tai lasien valmistamisessakin on voinut tapahtua virhe.

  Vääränlaisten lasien käyttö ei aiheuta mitään pysyviä vauriota silmiin. Tietenkin niiden käyttö voi olla epämukavaa ja se voi aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä, silmien väsymystä ja näönsumeutta.

  Laseilla ei välttämättä myöskään saada aivan yhtä tarkkaa näköä molempiin silmiin, joten toinen silmä voi olla laseillakin hieman tarkempi.

  Mielestäni sinun kannattaa olla yhteydessä liikkeeseen, josta hankit lasit. He pystyvät tarvittaessa tarkastamaan lasien oikeellisuuden eli optiset mitat sekä sen että voimakkuudet vastaavat lääkärin reseptiä.

  Jos lasit ovat kunnossa eikä totuttelukaan auta, kannattaa sinun olla yhteydessä lasit määränneeseen lääkäriin.

 42. Sonja says

  Hei! Olen kärsinyt otsan alueen päänsäryistä jo todella kauan. Kävin kerran optikolla ja hän määräsi minulle lukulasit. Oireet eivät helpottaneet. Menin sitten noin puolen vuoden päästä silmälääkärille. Hän määräsi minulle toisenlaiset lukulasit joka korjasi hajataitteisuuttakin. Ongelma ei kyllä vieläkään poissa… Nämä lasit mulla ollut nyt noin 2kk. Aina kun luen alkaa kulmakarvojen välissä särkeä ja särky leviää otsaan,poskiin ja leukoihin eikä yleensä lopu todellakaan heti vaikka lopettaisin lukemisen. Voisiko vika olla jossain muualla kuin silmissä? Otsaontelossa tai jotain?

  • Hei Sonja!
   Valitettavasti minun on mahdoton ottaa kantaa tämmöisiin mahdollisesti näkemisen ulkopuolelle meneviin kysymyksiin.

   Oletko käynyt päänsäryn tiimoilta ihan yleislääkärillä?

 43. Marika says

  Moikka! Kävin optikolla ja optikon kanssa sovittii linssit, aiemmin olin samassa paikassa tarkastamassa näköni. Likinäköä -3,75 ja -3,5. Sain silmälasit tänään, ja kun katson suoraan niin näen. Jos katson hieman ylös, kääntäättä päätä, näen epätarkasti. Jos katon sivuille kääntäättä päätä, näen kuvan sumeasti. Johtuuko se siitä että silmälaseissa on virhe, vai siitä että en ole vain tottunut näihin? Häiritsee..

  • Hei Marika!
   Kuvailemasi oireet voivat olla oikein hyvin ihan normaaleja uusiin laseihin totuttelusta johtuvia oireita.

   Mielestäni sinun kannattaa totutella uusiin laseihin rauhassa. Enemmän olen kirjoittanut aiheesta kirjoituksessani Silmälaseihin tai uusiin voimakkuuksiin tottuminen.

   Mikäli kuitenkaan minkäänlaista tottumista ei tapahdu muutaman päivän aikana, niin sinun kannattaa käydä kertomassa asiasta optikkoliikkeessä, josta ostit lasit.

   Kuvailemiasi oireita voivat aiheuttaa voimakkuuksien muuttumisen lisäksi myös esimerkiksi erilainen linssin etupinnan hionta aikaisempiin laseihin verrattuna.

 44. Pikkunenä says

  Mulla on ollut nyt pari viikkoa uudet lasit käytössä. (Yleensä vain iltaisin kotikäytössä kun muuten on piilarit) uusiin vahvuuksiin totuin nopeasti ja näänkin nyt superhyvin. Ongelmana onkin että lasit eivät istu sitten millään naamaani. Vaaluvat kokoajan ja melkein tipahtavat päästä. Lasit ovat muoviset suht isot. Säätämässä olen kerran jo käynyt mutta ei ollut mitään hyötyä vaikka usempi optikko niitä taivutteli. Tuntui vähän että tämän optikonkaan mielestä lasit eivät mulle sopineet. Kuitenkin optikon kanssa yhdessä näihin päädyin ( optikko oli eri kun tällä taivuttelukerralla ) Onko minulla oikeis uusiin laseihin jos näitä ei saada päässäni pysymään?

  • Hei Pikkunenä!

   On valitettavaa, että uudet lasisi eivät tunnu istuvan kasvoillasi.

   Mielestäni sinun kannattaisi käydä vielä optikolla kertomassa ongelmastasi. Toki lasien tulisi olla sellaiset, että ne pysyvät normaalissa käytössä mukavasti kasvoilla.

   Oman kokemukseni mukaan liikkeet kyllä pyrkivät siihen, että jos lasit eivät toimi ja sovellu asiakkaan käyttöön, pyritään tilanne korjaamaan tavalla tai toisella.

   Pahoittelen, että en osaa auttaa tämän enempää. Jos näkisin lasisi, niin voisin kertoa heti onko ne saatavissa istumaan kasvoillesi.

   Joka tapauksessa optikkoliikkeen kannalta tämä on ihan normaalia asiakaspalvelutyötä. Ongelmasta tosiaan kannattaa käydä vielä keskustelemassa ja tätä ei tarvitse hävetä millään tavalla.

 45. Heidi says

  Hei,

  mietin päteekö tuo “Mikäli silmälaseissa havaitaan virhe kuuden kuukauden sisällä ostohetkestä oletetaan silmälasien olleen virheellinen alusta alken.”-kohta yhä. Olen opiskelija ja ostin nyt huhtikuussa kalliit lasit, ainakin näin opiskelijabudjetilla, 200-300e. Lasit menivät eilen rikki ja silmälasit kerkesivät olla minulla 4kk ja 15 päivää siitä, kun sain lasit. Toimituksessa kesti 2-3vk. Pyyhin lasien linssejä, kun toinen sanka vain irtosi. En edes painanut sitä sankaa, vaan sormet olivat toisella sangalla. Sanka ei mene enää takaisin kiinni. En tiedä onko jotain murtunut. Irtosi siitä kohtaa, mistä lasien sangat kääntyvät kiinni. Olen käyttänyt laseja ainoastaan tietokoneella ollessani, joten silmälasit eivät ole päässeet vahingoittumaan omassa käytössäni, tai niin en ainakaan usko, tai silmälasit olivat todella heikkoa tekoa.

  Jos vain jaksat vastata, niin haluaisin tietää, että onko liikkeellä velvollisuutta korjauttaa silmälasejani, tai muuten korvata jotain, vai joudunko maksamaan korjauksen ja/tai uudet lasit omista rahoistani?

  • Hei!
   Periaatteessa tuo mainitsemasi kohta on yhä voimassa. Toisaalta taas myyjä voi vapautua virhevastuusta, jos pystytään todistamaan, että virhe on syntynyt asiakkaan aiheuttamana.

   Joka tapauksessa tässä vaiheessa ei mielestäni tarvitse edes miettiä asiaa näin pitkälle.

   Kertomasi mukaan olet kuitenkin käyttänyt laseja huolella, etkä ole käsittääkseni vielä käynyt liikkeessä, josta ostit lasit.

   Mielestäni sinun kannattaakin ottaa yhteyttä optikkoliikkeeseen pikimmiten.

   Ainakin niissä liikkeissä, joissa olen työskennellyt, on näin uudet lasit pyritty korjaamaan veloituksetta asiakkaalle. Toki silloin jos lasit ovat selkeästi vahingoittuneet asiakkaan käytöstä johtuen, on korjauksesta voinut tulla kustannuksia asiakkaalle.

   Epäilen että laseistasi on rikkoutunut niin sanottu joustoaisa. Toki sataprosenttista varmuutta en voi antaa näin netin välityksellä. Jos kyseessä on tosiaan joustoaisa, tarvitaan tilalle uusi aisa. Toki aisa voidaan myös juottaa, mutta tällöin kehyksen maalipinta palaa.

   Kannattaa siis olla yhteydessä liikkeeseen. Uskon asian menevän kaikin puolin hyvin!

 46. Kristiina says

  Hei, onko silmälääkäreillä mitään takuuta , minulle silmälääkäri määräsi lasit jotka eivät ole hyvät.. En näe oikealla silmällä kunnolla. Optikko tarkisti uudestaan ja näin asia on. Voinko valittaa asiasta ja onko edes mahdollista saada korvausta eli uudet linssit ??

  • Hei Kristiina!
   En ole ihan varma miten tämä tapaus menee kuluttajasuojan kannalta lain kirjaimen mukaan. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos silmälääkärin virheellisellä reseptillä on valmistettu asiakkaalle vääränlaiset linssit, on silmälääkäri velvollinen korvaamaan virheen. Näin asia myös yleensä toimii.

   Silmälääkärillä on siis mielestäni vastuu omasta tutkimuksestaan samalla tavalla kuin optikko vastaa silmälasireseptin oikeellisuudesta.

   Et kerro kysymyksessäsi minkälainen ero optikon ja silmälääkärin tarkastuksessa on. Jotta silmälasireseptissä katsotaan olevan virhe, pitää voimakkuudessa olla eroa vähintään 0,5 dioptriaa.

   Itse toimin seuraavasti, kun asiakkaalla on ongelmia silmälääkärin reseptillä valmistettujen lasien kanssa.

   Ensimmäiseksi varmistan linssien hionnan ja voimakkuuksien oikeellisuuden eli sen, että linssit vastaavat reseptiä. Kun nämä ovat kunnossa, tutkin asiakkaan näön. Jos näöntutkimuksessa havaitaan eroavaisuutta silmälääkärin reseptiin, kirjoitan asiakkaalle reseptin jossa ilmenee minun saamani voimakkuudet. Tämän reseptin kanssa pyydän asiakasta ottamaan yhteyttä lasit määränneeseen lääkäriin.

   Yleensä silmälääkäri haluaa asiakkaan uusintakäynnille.

   Jos ja kun silmälääkäri havaitsee virheensä, pitäisi hänen korvata asiakkaalle uudet linssit.

   Silloin kun silmälääkäri korvaa asiakkaan linssit reklamaatiotilanteessa, toimitaan ainakin oman kokemukseni mukaan niin, että lääkäri antaa potilaalle laskutusluvan linsseistä toimitettavaksi optikkoliikkeeseen. Tämän jälkeen optikko vaihtaa linssit ja laskuttaa suoraan silmälääkäriä linssien vaihdosta.

 47. Maiju Karjalainen says

  Miten toimia, kun uudet noin 2kk vanhat silmälasini eivät tunnu oikeilta? Oikeaa silmää vääntää ja päässä tuntuu jonkinlaisena kipuna.Näön tarkentumisessa tuntuisi olevan jonkinmoista viivettä. Tätä asiaa on vaikea kuvata, mutta tämä päänsärky tuntuu pahalta ja silmän “vääntyminen”.Vasen silmä tuntuisi näkevän ihan hyvin ja moisia tuntemuksia ei ole.
  Nämä lasit ovat jo takuuna tulleet, mutta koska optiset arvot eivät tarkastuksessa muuttuneet, on vaiva samanlainen, kuin edellisissä.
  Kävin aluksi silmälääkärillä, simät todettu terveiksi ja sitten vielä optikko katsoi näköni molempien lasien hankinnan yhteydessä. Huomaamisen arvoista on se, että käyttäessäni 3,5v vanhoja lasiani, ei moista vaivaa tule.Liike ilmoitti, että nyt ei enää uusia laseja korvata.
  Voiko näitä linssejä jotenkin testata jotta mahdollinen virhe havaittaisi? Onko merkinnät tehty vääriin kohtiin?

  • Hei Maiju!
   Yksi lisäkysymys, niin voin vastata vähän paremmin tämän jälkeen.

   Kysymyksestäsi ei selviä minkä takia uudet lasisi on jo vaihdettu takuuseen. Oliko alkuperäisten lasien kanssa samanlaista ongelmaa vai oliko niissä jotain muuta ongelmaa?

 48. Maiju says

  Hei!
  Alkuperäisten lasien kanssa oli samanlaista ongelmaa(“silmän vääntymistä”), plus että myyjät totesivat kehysten, jotka yhdessä myyjän kanssa valittiin, olevan kasvoihini liian kapeat sekä ne valuivat alas nenälle.
  Uusiin tehtiin yksi ohennus, aiemmissa kaksi,koska valitin, että oikea silmä näkee esim numerot kaukana jotenkin epätarkkoina. Esim bensiinin hinnat autosta käsin.(Hyvitystä toisen ohennnuksen poisjätöstä en saanut.) Näiden yhdellä ohennuksella sanottiin olevan tarkemmat ja niin kai nyt onkin, vaikka asia oli esitetty minulle siten, että optiset ominaisuudet ovat kaksoisohnnuksessa paremmat .
  Nyt vielä jäljellä tuo päänsärky ja ikäänkuin silmä menisi kieroon.Käytän edelleen vanhoja laseja sen välttämiseksi.
  Olisiko hionta pielessä? Voiko sitä millään laitteella tarkistaa?

  Kiitos etukäteen vastauksesta.

  • Hei Maiju!

   Optikkoliikkeessä on mahdollisuus varmistaa, että silmälasien asennusmitat eli silmäteräväli sekä rajankorkeus ovat mitattu sekä hiottu oikein. Tämän lisäksi ainakin osassa optikkoliikkeistä asiakkaan silmälasit on mahdollista lähettää linssivalmistajalle tutkittavaksi. Tällöin selviää, että onhan lasien optiikka kaikin puolin kunnossa.

   Mielestäni sinun kannattaa olla vielä yhteydessä lasit myyneeseen liikkeeseen ja kertoa, että et voi käyttää uusia laseja edelleenkään. Toivottavasti löydätte optikkosi kanssa ratkaisun ongelmaan!

   Toki jos ette löydä optikon kanssa ratkaisua voit olla yhteydessä kuluttajaneuvontaan. Täältä saat puolueettomia neuvoja sen suhteen miten edetä asiassa. Mielestäni tämä on lopulta sekä asiakkaan että myyjän etu.

 49. Tuomas says

  Hei!

  Minulla on tammikuussa 2016 Specsaversilta ostetut lasit kovamuovisilla yksiteholinsseillä. Nyt linsseissä on ilmennyt voimakasta kulumaa pinnoitteessa. Linssejä on pesty yleisten ohjeiden mukaan laimealla käsitiskiaineella. Linssejä ei ole altistettu voimakkaalle lämpötilanvaihtelulle, eivätkä ne ole tippuneet tai hankautuneet. Linssien keskiosassa on selvää kulumaa, kuten myöskin toisessa linssissä linssin alareunassa.

  Specsavers ei suostu minkäänlaiseen korvaukseen tai korjaukseen. Heidän mukaansa heidän vastuunsa silmälaseista loppuu 24 kk oston jälkeen ja tämä koskee myös heidän tuote- ja virhevastuutaan. Lisäksi heidän mukaansa kyseessä on normaali kuluminen ja lasien pesu käyttäen pesuainetta on johtanut tähän kulumiseen. Heidän ilmoituksensa mukaan heidän linssejään ei voi pestä käyttäen mitään pesuainetta, vaan ainoa sallittu pesumenetelmä on viileä vesi – muussa tapauksessa (kuten tässä) heidän vastuunsa laseista raukeaa. He eivät osanneet kysyttäessä kertoa, miten heidän rajoituksillaan esim. rasvan poistaminen linssistä onnistuisi.

  Minusta kyseessä on selvä virhe linssissä, sillä varsinkin toinen linssi kuorii selvästi linssin alareunasta. Mitkään aiemmat linssit eivät ole alkaneet vastaavalla tavalla yhtäkkiä kuorimaan. Naarmuuntumista on toki tapahtunut, mutta tämä on todella paljon normaalia naarmuuntumista rajumpaa.

  Onko tämä linssien ikä huomioiden asia joka kannattaisi viedä kuluttajaneuvontaan jatkotoimenpiteitä varten?

  • Hei Tuomas!
   Näin silmälasejasi näkemättä minun on valitettavasti mahdoton sanoa onko laseissasi tuotevastuun alainen virhe vai onko kyseessä normaalia kulumista.

   Kerrot hankkineesi lasit tammikuussa 2016 eli reilu 2,5 vuotta sitten.

   Kuluttajaviranomaiset katsovat lasien odotettavissa olevan käyttöiän olevan maksimissaan kolme vuotta. Edullisissa laseissa odotettavissa olevan käyttöiän voidaan olettaa olevan pienempi.

   Minkä hintaiset lasisi olivat suurin piirtein?

   Itse ihmettelen kovasti tuota neuvoa, että laseja ei saisi pestä muulla kuin vedellä. En ole aiemmin kuullut yhdenkään linssivalmistajan antavan tämmöistä puhdistussuositusta.

   Specsaversin omillakin nettisivuilla neuvotaan puhdistuksesta seuraavasti:
   Puhdista linssit puhdistussuihkeella ja mikrokuituliinalla säännöllisesti.

   Itsekään en suosittele lasien pesemistä vahvoilla pesunesteillä, kuten laimentamattomalla astianpesuaineella tai vastaavalla. Sinun tapauksessa ei ollut kuitenkaan tästä kyse.