Puolustusvoimien näkövaatimukset ja silmälasit armeija-aikana

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Puolustusvoimissa on käytössä omat näkövaatimukset, jotka vaihtelevat joukko-osastoittain ja tehtävittäin. Tarkat vaatimukset selviävät puolustusvoimien terveystarkastusohjeesta.

Karkeasti ottaen voidaan sanoa, että mitä vaativampi tehtävä on, sen tarkempaa ja virheettömänpää näköä vaaditaan.

Esimerkiksi lentäjien näkövaatimukset ovat todella tarkat. Vuodesta 2013 lentäjiksi voi pyrkiä henkilö jolla on silmälasit. Silmälasien voimakkuudelle ja näöntarkkuuksille on asetettu tiukat rajat.

Lentäjän näkövaatimuksista armeijassa olen kirjoittanut myös oman kirjoituksen.

Näkö vaikuttaa kuntoluokkaan

Varusmiespalvelukseen mennessä myös taittovirheen määrä tai silmäsairaudet vaikuttavat siihen mihin kuntoluokkaan henkilö kuuluu. Esimerkiksi henkilöt, joilla on suuri, yli 10 dioptrian taittovirhe voidaan vapauttaa palveluksesta rauhanajaksi. Myös eräät silmäsairaudet voivat vaikuttaa kuntoluokkaan ja henkilö voidaan vapauttaa palveluksesta rauhanajaksi.

Näöntestaaminen kutsunnoissa ja palvelusaikana sekä palveluslasit

Varusmiespalveluksen alussa tehtävässä terveystarkastuksessa tutkitaan varusmiesten näkö. Jos näön todetaan olevan heikentynyt, lähetetään varusmies tarkempaan näöntutkimukseen optikolle niin sanottujen palveluslasien hankintaan.

Itse en ole ihan varma saavatko kaikki silmälaseja tarvitsevat automaattisesti tällaiset palvelulasit vai onko tähän esimerkiksi jotkut voimakkuusrajat. Tätä tietoa en myöskään löytänyt puolustusvoimien sivuilta, mutta asia selvinnee varmasti esimerkiksi kutsunnoissa.

Yleensä puolustusvoimilla on sopimukset tiettyjen optikkoliikkeiden kanssa, josta palveluslasit hankitaan. Tällöin silmälaseja ei voi valita vapaasti, vaan käsittääkseni kehysmallisto on rajattu ja laseihin saa vain peruslinssit ilman lisäkäsittelyjä.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Henrik Lahti says

  Olen 17-vuotias ja minulla on muutama vuosi sitten todettu punavihersokeus. Onko punavihersokeus välttämätön este sotilaallisen kriisihallintakoulutukselle? Erikoisjoukoissa mainitaan tarkka väriaisti, mutta onko siis ilmeisesti lievä punavihersokeus este rauhanturvaajaksi pääsemiselle?

  • Hei Henrik! Pahoittelun vastauksen kestämistä.

   Valitettavasti en osaa sanoa minkälaiset ovat rauhanturvaajien näkövaatimukset värinäön suhteen. Puolustusvoimien sivuilta en löytänyt hyvä terveyden ja kuntoisuusluokka A:n lisäksi tarkempia vaatimuksia.

   Mielestäni sinun kannattaa varmistaa asia suoraan puolustusvoimilta, niin saat varmasti oikean vastauksen. Toki olisi mukavaa, jos kävisit täällä kommentoimassa minkälaisen vastauksen sait.