Puolustusvoimien näkövaatimukset ja silmälasit armeija-aikana

Puolustusvoimissa on käytössä omat näkövaatimukset, jotka vaihtelevat joukko-osastoittain ja tehtävittäin. Tarkat vaatimukset selviävät puolustusvoimien terveystarkastusohjeesta.

Karkeasti ottaen voidaan sanoa, että mitä vaativampi tehtävä on, sen tarkempaa ja virheettömänpää näköä vaaditaan.

Esimerkiksi lentäjien näkövaatimukset ovat todella tarkat. Vuodesta 2013 lentäjiksi voi pyrkiä henkilö jolla on silmälasit. Silmälasien voimakkuudelle ja näöntarkkuuksille on asetettu tiukat rajat.

Lentäjän näkövaatimuksista armeijassa olen kirjoittanut myös oman kirjoituksen.

Näkö vaikuttaa kuntoluokkaan

Varusmiespalvelukseen mennessä myös taittovirheen määrä tai silmäsairaudet vaikuttavat siihen mihin kuntoluokkaan henkilö kuuluu. Esimerkiksi henkilöt, joilla on suuri, yli 10 dioptrian taittovirhe voidaan vapauttaa palveluksesta rauhanajaksi. Myös eräät silmäsairaudet voivat vaikuttaa kuntoluokkaan ja henkilö voidaan vapauttaa palveluksesta rauhanajaksi.

Näöntestaaminen kutsunnoissa ja palvelusaikana sekä palveluslasit

Varusmiespalveluksen alussa tehtävässä terveystarkastuksessa tutkitaan varusmiesten näkö. Jos näön todetaan olevan heikentynyt, lähetetään varusmies tarkempaan näöntutkimukseen optikolle niin sanottujen palveluslasien hankintaan.

Itse en ole ihan varma saavatko kaikki silmälaseja tarvitsevat automaattisesti tällaiset palvelulasit vai onko tähän esimerkiksi jotkut voimakkuusrajat. Tätä tietoa en myöskään löytänyt puolustusvoimien sivuilta, mutta asia selvinnee varmasti esimerkiksi kutsunnoissa.

Yleensä puolustusvoimilla on sopimukset tiettyjen optikkoliikkeiden kanssa, josta palveluslasit hankitaan. Tällöin silmälaseja ei voi valita vapaasti, vaan käsittääkseni kehysmallisto on rajattu ja laseihin saa vain peruslinssit ilman lisäkäsittelyjä.

Osta silmälasit tai piilolinssit netistä!

Yli 5 000 kehyksen valikoima, valtava valikoima piilolinssejä ja voittamaton asiakaspalvelu

Mister Spex (Lensstore)

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa
Piilolinssioptikko Google+:ssa

Jätä kysymys tai kommentti

*