Aloitin lukemaan läpi ja päivittämään tämän blogin kirjoituksia viime syksynä. Nyt päivitysurakka on ohi ja saldona on noin 300 päivitettyä kirjoitusta. Viimeisin päivittämäni kirjoitus on optikon palkkausta käsittelevä kirjoitus.
Osa kirjoituksista oli jo yli viisi vuotta vanhoja. Tänä aikana monissakin optiseen alaan liittyvissä asioissa on ehtinyt tapahtua muutoksia. Tämän takia kirjoitusten läpikäyminen oli paikallaan, vaikka se olikin yllättävän aikaa vievää työ.
Varsinaisten asiamuutosten lisäksi huomasin, että myös omat ajatukseni olivat muuttuneet joissain asioissa vuosien varrella. Tämänkin takia päivittäminen oli paikallaan.
Suurimmat muutokset ovat tapahtuneet mielestäni tuotevalikoimissa ja lainsäädännössä. Esimerkiksi ajokortin näkövaatimukset olivat muuttuneet ja optikoiden rajattu lääkkeenmääräysoikeus on astunut voimaan.
Valitettavasti myös optikoiden työllisyystilanne on muuttunut radikaalisti vuodesta 2009, jolloin kirjoitin tästäkin aiheesta optikon työtä käsittelevään kirjoitukseen.
Kirjoituksia päivittäessä mieleeni tuli jo jonkin verran uusia kirjoitusaiheita.
Olisin kuitenkin todella iloinen, jos te lukijat antaisitte minulle vinkkejä aiheista joista haluaisitte lukea. Välillä tuntuu, että olisin kirjoittanut jo kaikista mahdollisista aiheista. Näin ei kuitenkaan varmasti ole.
Välillä itse on kuitenkin hankalaa huomata sitä mitkä aiheet voisivat kiinnostaa tai olla hyödyllisiä silmälasien tai piilolinssien käyttäjille tai esimerkiksi alasta kiinnostuneille nuorille.
Hei. Mistä tietää, ettei optikko yritä myydä myyntitavoitteiden täyttymisen toivossa esimerkiksi moniteholinssejä? Huomasin näin käyneen ja joutuneeni törkeän myynnin kohteeksi ostaessani toisia laseja. Lukualueeni arvot olivat puhdasta 0.00 kummassakin silmässä. Tätä lukualuetta ei ollut merkitty aikaisempaan optikon reseptiini. Kun päädyin ostamaan uudet lasit uudella optikolla, kertoi optikko, että näen hyvin lähietäisyydelle mutta heikommin kauemmas. Kuinka tyypillistä tällainen moniteholinssien määrääminen optikolta on?
Kiitos loistavasta ja mielenkiintoisesta blogista, jota luen viikoittain. Mika.
Hei Piilolinssioptikko. Minua kiinnostaisi lukea, kuinka aurinko- ja silmälaseja käytetään osana muotia. Onko vielä muodissa ilmiö, että osa nuorista haluaa hankkia silmälasit osaksi omaa tyyliä, vaikkei heillä olisi tarvetta näön korjauksella? Voitko sinä optikkona määrätä lasit esim. nolla-arvoilla? Minusta on ollut mukava lukea blogistasi silmä- ja aurinkolasimuodista, ennen kuin menee käymään optikolla. Kysellen, Mika.
Hei Mika!
Todella mukava kuulla, että olet aktiivinen blogini seuraaja.
Pitää laittaa muistiin, että voisin kirjoittaa säännöllisemminkin silmälasi- ja aurinkolasimuodista.
Mielestäni ilman vahvuuksia olevia silmälaseja hankitaan nykyään vähemmän kuin aikaisemmin. Toisaalta taas nykypäivänä myös nuorison suosimat vaate- ja koruliikkeet myyvät niin sanottuja valmislaseja ilman voimakkuuksia. Lisäksi näitä ostetaan myös netin kautta. Näin ollen en voi sanoa varmasti onko vahvuudettomien silmälasien käyttö yleensä vähentynyt vai ostetaanko niitä vaan optikkoliikkeistä vähemmän.
Ilman vahvuuksia olevat silmälasit voi hankkia ilman silmälasireseptiä. Itse kuitenkin suosittelen tämmöisille asiakkaille aina näöntarkastusta ennen lasien hankintaa.
Olen kirjoittanut aiheesta enemmän kirjoituksessani Silmälasit ilman vahvuuksia eli feikkilasit
Sitten tähän monitehokysymykseesi. Käsitinkö oikein, että sinulla on ollut käytössä monitehot ja huomasit uusia laseja ostaessasi, että sinulla on ollut linssin alareunassa käytössä nollavoimakkuudet?
Jos näin on, niin en luonnollisesti pysty tietämään varmasti miksi sinulle on myyty monitehot. Uskon kuitenkin vahvasti, että tähän on ollut joku todellinen syy, eikä kyseessä ole ollut tarkoitus saada myytyä sinulle mahdollisimman kalliita laseja.
Joskus monitehoissa linssin alareuna voi tosiaan olla nollavoimakkuutta. Tämä tarkoittaa siis sitä, että asiakas näkee lähelle yhtä hyvin ilman silmälaseja ja silmälasien kanssa. Tämä ei kuitenkaan suoranaisesti poista moniteholasien tarvetta. Ongelmaksi muiden kuin monitehojen kanssa tulisi se, että jos laseissa olisi korjattu vain kaukonäön ongelma, niin asiakas ei näkisikään lähelle silmälasien kanssa.
Tämmöisissä tilanteissa asiakas joutuisi ottamaan lasit aina pois katsoessaan lähelle. Tämä ei välttämättä ole kaikissa tilanteissa mahdollista ja eikä kaikki asiakkaat tätä edes halua tehdä.
Itsekin myyn asiakkailleni viikoittain monitehoja, joissa lukualueella on nollavoimakkuus tai pienin mahdollinen voimakkuus.
Yleensä tämmöisiä tilanteita tulee vastaan aikuisnäköikäisten asiakkaiden kanssa tai sitten nuorten, joiden silmien mukautumiskyky ei toimi kunnolla.
Esimerkiksi silmälaseja käyttävä likinäköinen asiakas, joka näkee lähelle hyvin, voi huomata tullessaan aikuisnäköikään, että hän ei näe enää kaukolaseilla lähelle hyvin.
Toinen tapaus on aikuisnäköikäinen asiakas, joka tulee optikolle huomattuaan näkevänsä kauas huonosti, mutta lähelle hyvin. Kun asiakkaan kaukonäkö korjataan esimerkiksi -1:n voimakkuuksilla, voidaan huomata, että asiakas ei näe enää lähelle hyvin.
Myös nuorille ihmisille voidaan määrätä monitehot sen takia, että silmien mukautumiskyky ei toimi kunnolla. Monitehojen tai silmien mukautumista helpottavien niin sanottujen nuorisomonitehojen avulla ongelma pystytään kuitenkin korjaamaan.
Uskoisin siis, että aikaisemmin optikkosi on ajatellut että monitehoilla näet myös lähelle hyvin ilman, että joudut ottamaan lasit aina poissa.
Luonnollisesti asia pitäisi kuitenkin kertoa mahdollisimman selvästi asiakkaalle ja esitellä erilaiset vaihtoehdot, jotka voisivat toimia hänen näkemisessä.