Naisten ja miesten silmälasien kehykset

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Kysymys siitä onko joku tietty silmälasikehys naisten vai miesten kehys nousee esille usein asiakkaiden kanssa, kun heille ollaan valitsemassa kehystä. Välillä asiakas myös kysyy voivatko naiset ja miehet käyttää samoja kehyksiä.

Periaatteessa silmälasien kehykset voidaan jakaa naisten kehyksiin, miesten kehyksiin sekä molemmille sukupuolille sopiviin unisex-malleihin. Yleensä kehykset ovat jaoteltu optikkoliikkeessä siten, että jokaisen kategorian kehyksille on varattu oma hyllynsä.

Käytännössä tarkka rajan vetäminen eri ryhmien välille on kuitenkin välillä hankalaa. Joskus esimerkiksi optikkoliikkeen henkilökunnastakin toinen saattaa kokea jonkun kehyksen selvästi naisten tai miesten kehykseksi ja toisen mielestä se sopii taas erinomaisesti molemmille.

Käytännössä asia menee yleensä siten, että naiset voivat periaatteessa valita minkä tahansa kehyksen. Miehet eivät välttämättä puolestaan halua niin koristeltuja kehyksiä kuin naisten kehyksistä löytyy.

Naisten kehykset usein värikkäämpiä ja korumaisempia

Naisten kehykset ovat yleensä miesten kehyksiä värikkäämpiä ja niissä voi olla erilaisia kiviä koristeena. Muutenkin mallit ovat monesti ”korumaisempia” kuin miesten kehykset. Lisäksi muotokieli on monesti pehmeämpää kuin miesten malleissa. Esimerkiksi niin sanottu kissamainen muoto löytyy yleensä vain naisten kehyksistä.

Lisäksi naisten kehykset ovat keskimäärin jonkin verran miesten kehyksiä pienempiä. Kuitenkin osa naisille tarkoitetuista kehyksistä voi olla selvästi miesten kehyksiä isompia tai ainakin samankokoisia.

Miesten kehykset selkeälinjaisia

Miesten kehykset ovat yleensä selkälinjaisia. Väriltään kehykset ovat yleensä klassisen mustia, ruskeita, kultaisia tai hopeisia. Luonnollisesti myös värillisiä kehyksiä löytyy, mutta varsinkin Suomessa niitä on vähemmän saatavissa miehille.

Muotokieli on yleensä kantikasta tai pyöreää. Niin sanottuja ylöspäin nousevia linjoja, kuten kissamaisuutta tai perhosmuotoa, ei kehyksissä ole.

Miesten kehyksistä löytyy selkeästi isompia kokoja kuin naisten kehyksistä. Tämän johdosta esimerkiksi isokokoiset naiset saattavat löytää mieluisamman kehyksen niin sanotusta miesten mallistosta.

Unisex-kehyksissä väri ratkaisee usein valinnan

Unisex-mallit ovat malleja, jotka sopivat niin naisille kuin miehille. Yleensä unisex-kehykset ovat muodoiltaan hyvin klassisia.

Näissä malleissa väri saattaa olla tekijä, joka ratkaisee päätyykö kehys naisen vai miehen kasvoille. Monesti erilainen väri saa kehyksen näyttämään todella erilaiselta. Mustana joku kehys voi tuntua selvästi miesten mallilta, kun taas sama kehys esimerkiksi punaisena näyttääkin selvästi naisten mallilta.

Naiset valitset helpommin miesten kehyksen kuin miehet naisten

Oman kokemukseni perusteella olen tullut siihen tulokseen, että naiset voivat valita helpommin miesten kehyksen kuin miehet naisten kehyksen.

Mikäli naisasiakas valitsee oikean kokoisen ja hyvin kasvoilla istuvan, mutta miehille tarkoitetun kehyksen, en tee tästä erikoista numeroa. Toki kerron asiakkaalle kyseessä olevan periaatteessa miesten kehyksen. Korostan kuitenkin sitä, että mikään ei estä valitsemasta kehystä tästä huolimatta. Yleensä tämmöisistä kehyksistä voi kertoa, että myös muut naiset ovat päätyneet samaan kehykseen aikaisemmin.

Miehet puolestaan vaihtavat kehystä lähes poikkeuksetta, kun kerron heille heidän valitsemansa kehyksen olevan periaatteessa naisille tarkoitetun mallin

Kun optikkoliikkeen henkilökunta valitsee kehystä asiakkaan kanssa, karsii henkilökunta etukäteen mallit, jotka ovat selvästi toiselle sukupuolelle tarkoitettuja.

Avoimin mielin kehystä valitessa

Mielestäni kehystä valitessa kannattaa olla avoinna kaikille vaihtoehdoille. Naisten ja miesten kehyshyllyjen kylttejä ei kannata seurata orjallisesti.

Esimerkiksi itselläni on ollut käytössä useammat unisex-kehykset sekä myös miesten malliston kehykset.

Luonnollisesti joskus käy kuitenkin myös niin, että asiakas haluaa valita toiselle sukupuolelle tarkoitetun kehyksen, vaikka omasta mielestäni se ei sopisikaan asiakkaalle. Tällöin yritän kertoa tästä hienovaraisesti, mutta lopullisen päätöksen tekee aina asiakas.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa