Silmälasien kehysten värin valinta ja värianalyysi

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osa asiakkaista tietää jo liikkeeseen tullessaan minkä väriset silmälasin kehykset hän haluaa. Osalla asiakkaista puolestaan ei ole minkäänlaista toivetta värisävystä ja kehyksen värin valinta aiheuttaa paljon päänvaivaa.

Omalla tavallaan haastavimpia ovat asiakkaat, joilla on mielessä joku tietty väri ennen kehysten sovittamista. Tästä väristä ei sitten jousteta mihinkään, vaikka väri ei sopisikaan yhtään asiakkaan omaan värimaailmaan.

Kasvojen ihon värin vaikutus

Ollessani asiakkaan apuna valitsemassa kehyksiä kiinnitän huomiota etenkin henkilön kasvojen ihon väriin sopivaa kehysväriä valitessa. Hiusten väriin ja pukeutumiseen en kiinnitä niin paljon huomiota, vaikka nekin vaikuttavat lopputulokseen.

Vääränlainen kehysväri voi tavallaan syödä kasvojen omia värejä. Kasvot voivat alkaa näyttämään aina harmailta tai oudon kelmeiltä siten, että henkilö on väsyneen tai sairaan näköinen. Vääränlainen kehysväri saattaa saada myös kehyksen näyttämään huonolta. Oikean värisenä sama kehys saattaa toimia kasvoilla todella hyvin.

Suomalaiset edelleen varovaisia värien valinnassa

Suomalaiset ovat viime vuosiin saakka olleet mielestäni hyvin varovaisia kehysten värejä valitessa. Useamman kuin kerran olen kuullut esimerkiksi, että “enhän minä voi näin värikästä kehystä ottaa koska ei se sovi näin vanhalle” tai “Ei näin värikästä kehystä voi joka päivä käyttää”.

Pikkuhiljaa on ollut kuitenkin havaittavissa rohkaistumista värien suhteen. Mielestäni ihmiset uskaltavat käyttää rohkeammin värejä. Rohkeimmistakin väriyhdistelmistä ollaan kiinnostuneempia kuin aiemmin.

Vaikka rohkeutta kehysvalintaan on alkanutkin löytyä, valitaan edelleen mielestäni silti liian monesti tuttu ja turvallinen ruskean tai harmaan sävy. Näin voidaan tehdä, vaikka tämä ei välttämättä olisi se oikea väri omille kasvoille.

Valitettavasti eräät värit ovat saaneet huonon kaiun sen johdosta, että ne mielletään johonkin julkisuuden henkilöön. Esimerkiksi Tampereen seudulla miehet eivät ainakaan yhteen aikaan voineet valita sinisiä silmälaseja, koska niitä pidettiin “Mikko Alatalo -laseina”.

Luonnollisesti kehysten värikkyys ei saa olla kuitenkaan itseisarvo kehystä valittaessa. Pääasia on, että asiakas tuntee olonsa kotoisaksi valitsemassaan kehyksessä. Optikkoliikkeessä työskennellessä tämä onkin hyvä muistaa. Jos asiakas haluaa ehdottomasti tietyn väriset kehykset ja kokee ne kotoisaksi, niin silloin asiakasta on turha yrittää pakottaa toisen värisiin kehyksiin. Näin siitä huolimatta, vaikka tämä toinen väri sopisi kaikin tavoin paremmin asiakkaalle.

Kuitenkin optikkoliikkeen henkilökunta voi ja sen pitääkin perustella miksi jokin muu väri kävisi paremmin. Lopullisen päätöksen tässäkin tapauksessa tekee kuitenkin aina asiakas.

Värianalyysista saatu värikartta kehyksen valinnassa

Joskus ihmisillä saattaa olla optikkoliikkeessä mukana värianalyysistä saatu värikartta, jonka mukaan valitaan oikea väri silmälaseihin. Mielestäni osa ihmisistä tulkitsee kuitenkin värianalyysiä liian mustavalkoisesti sulkiessaan tietyn värin kokonaan pois. Oikean sävyisenä tämäkin väri saattaisi kuitenkin sopia hänen värimaailmaansa.

Kokonaisuudessaan värianalyysissä käynti on kuitenkin varmasti hyödyksi. Tällöin henkilö pystyy paremmin hahmottamaan omaa värimaailmaansa ja sitä mitä eri värit saavat aikaiseksi omassa ilmeessä.

Värianalyysi kertoo onko henkilö kevät-, kesä-, syksy- vai talvityyppiä. Aika moni meistä on sekoitus eri tyyppejä.

Kevät

Kevätihmisen omat värit ovat lämpimiä, jopa kullanhohtoisia. Laseihin kannattaa valita heleitä ja lämpimiä värejä kuten ruohonvihreä, lämmin auringon keltainen, persikka, korallinpunainen, luonnonvalkoinen jne.

Varottavien värien listalla ovat kylmät värit, musta ja valkoinen sekä murretut värit.

Kesä

Kesäihmisen omat värit ovat kylmiä ja murrettuja. Silmälaseihin kannattaa valita murrettuja kylmiä värejä. Kesäihmisen iholle sopii voimakkaat punaiset kuten kirsikanpunainen ja vadelmanpunainen sekä pinkki. Ruskea ja harmaa ovat myös hyviä värejä, kunhan ne ovat taitettu sinisellä.

Puhdasta mustaa ja valkoista kannattaa välttää. Samoin myös kaikki lämpöiset ja kirkkaat värit kannattaa unohtaa, koska ne saavat ihon näyttämään keltaiselta.

Syys

Syysihmisen omat värit ovat lämpimiä ja murrettuja. Sopivat värit silmälaseihin löytyvät syksyisestä luonnosta, ruskan sekä elonkorjuunväreistä. Muutkin värisävyt käyvät kunhan väri on riittävän lämmin.

Kylmiä sinipohjaisia värejä sekä mustaa ja valkoista kannattaa välttää koska ne saavat ihon näyttämään kalpealta ja värittömältä jopa sairaalta.

Talvi

Talvi-ihmisen omat värit ovat kylmiä, puhtaita ja kirkkaita. Kehyksissä kuten muussakin pukeutumisessa kannattaa suosia kirkkaita ja kylmiä sävyjä. Puhtaan punainen, musta, valkoinen ja kaikki sinipohjaiset värit sopivat talvi-ihmiselle. Lämpöiset ja murretut värit kannattaa unohtaa. Ne saavat helposti ihon näyttämään keltaiselta.

Kirjoitus on julkaistu 15.3.2010 ja päivitetty 16.3.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa