Onko asiakas aina oikeassa?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Silmälasikaupassa syntyy välillä ristiriitatilanteita myyjän ja ostajan välille samalla tavalla kuin muussakin kaupankäynnissä.

Silmälaseissa saattaa olla esimerkiksi virhe tai niiden toimitus viivästyy. Tämmöisissä tilanteissa asiakkaita mietityttää mitkä ovat kuluttajan oikeudet ja velvollisuudet? Entä onko kuluttajan maksettava silmälasinsa etukäteen vai riittääkö käsiraha?

Myös nettikaupoista ostettujen silmälasien tai piilolinssien palautusoikeus herättää välillä kysymyksiä, samoin kun optikkoliikkeestä ostettujen silmälasien ja piilolinssien.

Olen kirjoittanut näistä asioista sarjan, joka toivottavasti selventää miten erilaiset ongelmatilanteet tulisi hoitaa.

Kirjoitukset perustuvat pääasiassa Suomen Optikkoliikkeiden Liiton sekä Optisen Alan Tiedotuskeskuksen järjestämän koulutuskiertueen “Optikkoalan kuluttajaoikeudelliset asiat ja eettiset käytännöt” antamiin ohjeisiin ja neuvoihin. Koulutuskiertueen tarkoituksena oli antaa syventävää tietoa kuluttaja-asioista ja alan lainsäädännön tulkinnoista sekä eettisistä ohjeista.

Nämä yhteiset pelisäännöt ovat olleet voimassa nyt joitakin vuosia ja mielestäni on hyvä, että ohjeistus on aikanaan tehty. Ohjeistuksesta on ollut hyötyä myös omassa työssäni ja se antaa hyvät suuntaviivat siihen miten ongelmatilanteissa tulisi toimia asiakkaan kanssa.

Kirjoitus on julkaistu alun perin 4.10.2009 ja päivitetty 5.9.2013.

Tämä kirjoitus kuuluu Onko asiakas aina oikeassa -sarjaan.

Kaikki kirjoitukset aiheesta

Asiakkaan oikeudet silmälasien toimituksen viivästyessä

Milloin silmälaseissa on virhe ja mikä on liikkeen virhevastuu?

Mitä tehdä mikäli myyjä ja kuluttaja eivät pääse sopimukseen ongelmatilanteessa?

Mitä tehdä mikäli silmälasikauppa alkaa kaduttaa?

Piilolinssien ja silmälasien nettikauppojen toimitusehdot

Silmälasien maksaminen jo tilausvaiheessa?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Laura says

  Hei,
  Olisin kysynyt optikolta ostetuista aurinkolaseista(ilman vahvuuksia), saako niitä vaihtaa? Lasit eivät pysy paikallaan koska ovat liian tiukat ohimoilta ja valuvat siksi alaspäin. Optikko opasti ostotilanteessa ja sanoi lasien istuvan hyvin. Sangat ovat valmistajan mukaan silikonia ja niitähän ei kai pysty taivuttamaan? Lasit on ostettu pari viikkoa sitten.

  • Hei Laura!

   Valitettavasti aurinkolaseilla ei ole automaattista vaihto- tai palautusoikeutta ellei tämmöisestä ole erikseen sovittu. Luonnollisesti aurinkolasit tai minkä muunkin tahansa tuotteen voi kuitenkin vaihtaa, jos niissä on virhe.

   Itsessään silikonimateriaali ei kerro siitä pystyykö laseja taivuttamaan vai ei. Mielestäni sinun kannattaa käydä juttelemassa asiasta liikkeessä, josta hankit lasit. Vaikka sankoja ei pystyisikään taivuttamaan, voi istuvuuden parantamiseen löytyä muita keinoa.

   Ei siis kannata menettää vielä toivoa, vaan käydä optikkosi juttusilla. Koska lasien istuvuuteen on kiinnitetty huomiota, kuten toki kuuluukin, voisi kuvitella, että kyse ei ole isosta ongelmasta.