Chilin sisältämää kapsaisiinia piilolinssissä – entinen linssi?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimimerkki Heiki kysyi 29.8.2014

Hei,
leikkasin chiliä ruoanlaiton yhteydessä enkä pessyt ilmeisesti käsiäni tarpeeksi hyvin.

Laitoin suihkussa irroneen piilolinssin takaisin silmään, ja melkein heti alkoi polttaa vimmatusti. Olen nyt yrittänyt liottaa tuntikausia linssiä piilarinesteessä sekä puhdistanut sitä kämmenellä nesteessä. Joka kerta se vain alkaa polttaa kun laittaa uudestaan päälle, eikä lopu.

Onko tälle mitään ratkaisua, vai onko linssi menetetty?

Kiitoksia vastauksesta.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Heiki!
Chili sopii tosiaan valitettavan huonosti silmien ja piilolinssien kanssa yhteen. Itsekin olen hieraissut silmiä chilisillä käsillä ja polttelu on ollut valtavaa.

Valitettavasti minulla ei ole varmaa vastausta siihen voisiko linssistä saada vielä käyttökelpoisen. Pelkään kuitenkin pahoin, että kapsaisiini on imeytynyt linssimateriaaliin siten, että linssi on entinen.

Periaatteessa joku tehokkaampi vetyperoksidipohjainen neste saattaisi auttaa linssin puhdistamisessa. Välttämättä uuden piilolinssinesteen hankkiminen ei ole kuitenkaan järkevää, kun ei ole ollenkaan varmaa poistaisiko se polttelua.

Lisäksi itseäni mietityttää eniten se onko chilin kapsaisiinin ja piilolinssinesteen yhdistelmä voinut aiheuttaa jonkinlaista reaktiota, joka olisi linssille haitallinen.

Itse heittäisin siis likaantuneen linssin tässä vaiheessa roskiin. Toki siitä seuraa jonkinlainen rahallinen menetys. Tämä olisi kuitenkin ainakin turvallisin ratkaisu silmien kannalta.

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa