Monitehot vai kahdet silmälasit lähelle ja kauas katsomiseen?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Mikko kysyi 10.6.2019

Viime näöntarkastuksessa 3 vuotta sitten ikänäköä (44v) oli ilmeisesti tullut sen verran, että sain jonkinlaiset monitehot. Joku hieno nimitys sille oli. Reseptissä merkitty erikseen “lähelle” ja “kauas”.

Oikea

Kauas

  • Sf -3,25
  • Cyl -3,50 ax 75

Lähelle

  • add +0,50
  • Sf -2,75
  • Cyl -3,50 ax 76

Vasen

  • Sf -2,25

Tuota oikean silmän “suunnankorjausta” on ollut lapsesta saakka. Edellisessä (2009) reseptissä arvo oli ax 65 eli muutosta siinäkin.

Sitten se ongelma ja kysymys. Olen kokenut nämä rillit kehnoksi kompromissiksi. Teen työtä tietokoneen ääressä seisten. Iso ruutu 70-80 cm päässä suoraan edessä. 8h päivässä. Vähän sumealta näyttää ja siristellä pitää. Ja sitten toisaalta häiritsee kun vapaa-ajalla en ulkona näe kovin tarkasti kauas.

Olen ajatellut, että seuraavaksi voisin ottaa kahdet lasit. Erikseen tietokonelasit ja toiset sitten muuhun elämään – ilman tuota “monitehoa”. Kuulostaako tämä järkevältä?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Mikko!

Kertomasi perusteella sinulla on nykyisissä laseissa ollut niin sanotut silmien mukautumista helpottavat linssit, joita voidaan myös nuorisomonitehoiksi nimittää. Näiden lasien ideana on ollut helpottaa lähelle katsomista ja päätteelle tarkentamista. Olen kirjoittanut näistä oman kirjoituksen: Silmien mukautumista helpottavat linssit

Osa henkilöistä kuitenkin kokee tämmöiset muuttuvatehoiset linssit hankaliksi päätetyössä. Varsinkin silloin kun henkilöllä on silmien välillä iso voimakkuusero tai iso hajataitteisuuden korjaus, voi nuorisomonitehoon tai ihan oikeaan monitehoon olla haastava tottua.

Tämmöisessä tilanteessa päätetyöskentelyyn tarvitaan omat lasit.

Sitten kysymykseesi siitä kannattaisiko sinun hankkia erilliset lasit päätetyöskentelyyn ja lisäksi kaukolasit.

Ensimmäiseksi sinun kannattaa luonnollisesti varata aika näöntarkastukseen, jotta saadaan selville tämän hetken voimakkuuden tarve ja se onko näössäsi tapahtunut muutoksia.

On mahdollista, että näkösi on muuttunut niin, että et selviä enää normaalissa lukemisessa pelkällä kaukolasilla. Toisaalta päätteelle mitoitetuilla laseilla voi olla hankala lukea tekstejä normaalilta lukuetäisyydeltä, joka on noin 40cm.

Jos näin on, niin sinulla voisi toimia yksilöllisellä laadukkaalla optiikalla olevat monitehot yleislaseina ja lisäksi päätteelle olisi omat lasit.

Jos tarvitset päätetyöskentelyyn erilliset lasit, kannattaa sinun varmistaa olisitko oikeutettu erityistyölaseihin. Erityistyölasien saamiseksi on omat kriteerit ja olen kirjoittanut aiheesta oman kirjoituksen: Erityistyölasit – milloin työnantajan on maksettava näyttöpäätelasit?

Optikko osaa kertoa myös siitä täyttääkö näkösi ja käytössä olevat lasit erityistyölasien vaatimukset.

Toki jos haluat pelkät kaukolasit ja päätelasit, voit tarvita näiden lisäksi erilliset lukulasit tarkkaan lähityöhön, jos et näe lukea ilman laseja.

Vaihtoehtoja on siis monia ja niiden toimivuus riippuu siitä miten näkösi on muuttunut ja toisaalta myös siitä minkä itse koet toimivaksi vaihtoehdoksi.

Aina välillä asiakas päätyy monitehojen sijaan valitsemaan kahdet lasit, mutta kyllästyy hyvin nopeasti siihen, että kaukolasin kanssa lähinäkö on sumea ja laseja pitää vaihdella. Mitä pidemmälle aikuisnäkö etenee, sitä todennäköisempää on, että henkilö tarvitsee erilaisille etäisyyksille erilaisia laseja. Mutta siinäkin tapauksessa yleensä yhdet lasit ovat moniteholasit.

Jokainen henkilö kokee tämän monien lasien kanssa toimimisen eri tavalla. Joku ei näe siinä mitään hankaluutta ja jollain on aina oikeat lasit kadoksissa tai ainakin väärässä paikassa eli jossain muualla kuin itse on silloin kun niitä toisia lasia tarvitsisi.

Joka tapauksessa sinun kannattaa mennä seuraavaksi näöntarkastukseen, jonka jälkeen optikko pystyy suosittelemaan sinulle järkevän näönkorjausvaihtoehdon töihin ja vapaa-aikaan.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa