Keltaiset aurinkolasin linssit vahvuuksilla

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Olli kysyi

Hei, keltaisten aurinkolasien/suojalasien on todettu erittäin hyvin ehkäisevän heijastusta, olen tämän itse myös huomannut jos olen sellaiset saanut käsiini.

Pujottelijat, syöksylaskijat, lumilautailijat ym. käyttävät tällaisia laseja.

Keväällä ja syksyllä autoillessa kun aurinko on aamuisin ja iltaisin matalalla moiset lasit olisivat hyvään tarpeeseen. Samoin pimeällä ajettaessa kun vastaantulijoiden valot häikäisevät pahasti.

Olen teettänyt useammatkin aurinkolasit vahvuuksilla tähän tarkoitukseen. Ei kuitenkaan koskaan toimi mielestäni niinkuin pitäisi näillä saatavissa olevilla sävyillä. Onko joku perustavaa laatua oleva vaikeus tehdä keltaisia aurinkolaseja vahvuuksilla?

Netistä voi tilata keltaisia aurinkolaseja mutta se edellyttää tietysti piilolinssejä.

En osaa ajatella siirtyväni piilolinssien käyttäjäksi kuitenkaan. Mikä on ongelma keltaisen värin kanssa?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Olli!

Keltainen väri linsseissä on hyvä valinta silloin kun halutaan lisätä kontrastia. Keltainen linssi toimii parhaiten sääoloissa, joissa on huono kontrasti kuten esimerkiksi hämärässä, sumussa tai sateisessa kelissä.

Lisäksi keltainen toimii hyvin myös silloin kun halutaan lisätä kontrastia. Esimerkiksi lasketellessa keltainen linssi tuo maaston muodot paremmin esille hämärässä tai keinovaloissa laskiessa.

Keltainen väri ei säilytä värejä luonnollisena, vaan muuttaa niiden sävyjä. Tämä on yksi syy siihen miksi keltainen ei ole paras aurinkolasiväri.

Yleensä keltaiset linssit ovat tummuusasteeltaan maksimissaan 40-60% luokkaa, joten ne läpäisevät valosta 60-40%. Kirkkaissa aurinkoisissa oloissa vaaditaan, että aurinkolasin tummuus on 75-85% eli linssi läpäisee 15-25% valosta. Tämän takia keltainen ei ole paras vaihtoehto kirkkaalle säälle.

Et kertonut tarkemmin miksi keltaiset linssit eivät ole toimineet niin kuin pitäisi. Minkälaista ongelmaa sinulla on ollut linssien kanssa? Sinällään keltaisen aurinkolasilinssin tekemisessä ei ole mitään ongelmaa. Kuitenkin kuten ylempänä kirjoitin, se ei ole paras vaihtoehto kirkkaalle säälle.

Mielestäni paras linssi keväälle ja syksylle autoiluun on polarisoiva aurinkolasi ruskealla linssillä.

Jos pimeällä ajamiseen haluaa todella panostaa, kannattaa harkita autoiluun suunniteltuja linssejä, jotka poistavat häikäisyä ja lisäävät kontrastia. Tämmöisiä linssejä löytyy eri valmistajilta esimerkiksi nimillä Hoya Enroute, Essilor Roadpilot, Rodenstock Road.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Hei,

  Kiitos paljon vastauksesta.

  Tarkoitin että minulla on ollut useat aurinkolasit vahvuuksilla muilla linssiväreillä koska keltaista linssiä ei ole saatavilla optikkoliikkeissä.

  Mikään ei ole toiminut mielestäni kunnolla heijastuksiin. Liian tummia, hämäränäköni on heikko muutenkin.

  Haluaisin kokeilla keltaisia tai oransseja linssejä jos sellaiset löytäisin.

  Ihmettelin lähinnä miksi niitä ei ole tarjolla.

  Olen kyllä etsinyt.

  • Hei Olli!
   Kuulostaa oudolta, että mistään ei ole löytynyt keltaisia linssejä. Nimittäin keltaisia ja oransseja linssejä on kyllä saatavissa omilla voimakkuuksilla. Esimerkiksi Hoyalla on Special Sphere linssisarja, josta löytyy keltainen ja oranssi linssi.

   Kannattaa siis käydä vielä kiertelemässä eri optikkoliikkeitä.