Cornea plana -silmäsairaus ja piilolinssit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Time/System kysyi 24.11.2014

Onko sinulla kokemusta tai tietoa, voiko piilolinssejä käyttää, jos on todettu cornea plana -silmäsairaus?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei!

Ihan ensimmäiseksi täytyy sanoa, että kyseessä on käsittääkseni aika harvinainen silmäsairaus. Itselleni ei ole tullut kohtuullisen pitkän urani aikana yhtään tätä sairautta sairastavaa ihmistä piilolinssisovitukseen.

Jos olen oikeassa, niin kyseessä on perinnöllinen sairaus, jota on Suomessa tietyillä alueilla kuten Tornionjokilaaksossa.

Joka tapauksessa olen siinä uskossa, että joissain tapauksissa Cornea plana -potilaiden näköä voidaan korjata piilolinssien avulla.

Optikon kannatta tilanne menee kuitenkin niin, että jos henkilöllä on todettu silmäsairaus, tarvitaan piilolinssisovitukseen lupa silmälääkäriltä. Ilman tätä lupaa optikko ei voi ilman tehdä piilolinssisovitusta.

Sinun kannattaa siis ensimmäiseksi varmistaa asia omalta silmälääkäriltäsi. Jos hänen mielestään piilolinssejä voisi kokeilla, niin sitten voit pyytää häneltä lupaa.

Yleensä tämä silmälääkärin lupapaperi voi olla ihan silmälääkärin resepti, jossa on maininta ”ei estettä piilolinssisovitukselle”. Lisäksi siitä pitää selvitä koska ja kuinka pitkäksi aikaa ja lupa on annettu ja kuka silmälääkäri luvan on antanut.

Joissain tapauksissa piilolinssit voisi mahdollisesti saada sairaanhoitopiirin maksamana niin sanottuna lääkinnällisenä kuntoutuksena. Tätäkin asiaa kannattaa kysyä silmälääkäriltäsi.

Mikäli piilolinssit ovat lääkärisi mukaan mahdolliset, kannattaa kysyä lääkäriltä osaisiko hän suositella jotakin optikkoa. Ainakin itse tarvitsisin sovitukseen konsultaatioapua optikolta, joka olisi sovittanut linssejä Cornea plana sairautta sairastavalle.

Täytyy sanoa, että tähän vastaukseen tuli melko monta epävarmaa kohtaa. Toivottavasti tästä oli kuitenkin jotakin hyötyä.

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa