Kumpi on oikeassa, optikko vai silmälääkäri?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Emilia kysyi

Tarvitsen uudet silmälasit (edelliset yli 6 vuotta vanhat), joten menin optikolle näöntarkastukseen.

Koska tulokset poikkesivat niin paljon edellisistä arvoista (näkö vaikutti parantuneen huomattavasti), niin mieheni ehdotti, että kävisin varmuuden vuoksi silmälääkärillä ja vertailisimme tuloksia.

Hämmästyin, kun tarkastusten tulokset eroavat toisistaan lähes joka arvon kohdalla. Kumpaako uskoa vai ei kumpaakaan? Olisiko kolmas näöntarkastus tarpeen?

Tarkastuksen tulokset:

Silmälääkärin mukaan:
oikea silmä: Sf: -6,75, Cyl: -0,75, Ax: 20, näöntarkkuus: 1.0 ja vasen silmä: Sf: -6,25, Cyl: -1,75, Ax: 10, näöntarkkuus: 1.0

optikon mukaan:
oikea silmä: Sf: -6,00, Cyl: -1,00, Ax: 13, Visus: 1.00 ja vasen silmä: Sf: -6,25, Cyl: -1,25, Ax: 10, Visus: 0.90

Vanhat arvot: oikea silmä -6,50, vasen silmä -7,75

Lisäksi optikon mukaan minulla on piilokarsastusta ja hyötyisin prismalinsseistä. Silmälääkärin mukaan karsastusta on vain lähelle katsottaessa, mutta ongelma korjaantuu, jos esine on kaukana.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Emilia!

Ensimmäiseksi tuosta arvojen muuttumisesta kuuden vuoden aikana.

Jos sinulla ei ole ollut tuolloin kuusi vuotta sitten hajataittoa ollenkaan (Cyl + Ax), on näössäsi tapahtunut melko suuri muutos. Muutos on kuitenkin hyvin samansuuntainen vertaapa sitä kumpaan tahansa uuteen tulokseen.

Muutos on tosiaan melko suuri. Uskoisin, että et ole nähnyt nykyisillä laseilla kovinkaan hyvin. Toki on mahdollista, että olet tottunut tilanteeseen etkä ole tavallaan huomannut ongelmaa. Uusiin laseihin totuttuasi näkemisesi laadun pitäisi kuitenkin parantua selvästi.

Sitten näistä kahden näöntarkastuksen tulosten eroista ensin yleisesti.

Sinällään on ihan normaalia, että kahdessa eri näöntarkastuksessa saadaan vähän erilaiset tulokset. Tähän voivat vaikuttaa muun muassa asiakkaan vireystila, verensokeri ja myös tutkijan tavat korjata taittovirheitä. Luonnollisestikaan en pysty sanomaan kumpi tuloksista on oikeampi näin kun en pääse näköäsi tutkimaan.

Oikeassa silmässä silmälääkärin määräyksessä on 0,75 dioptriaa enemmän miinusta ja hajataitteisuutta on 0,25 vähemmän. Tämän yhteisvaikutus on se, että tavallaan kokonaisvoimakkuus eroaa toisistaan 0,5 dioptrian verran.

Vasemmassa silmässä hajataittoa on silmälääkärin reseptissä 0,5 enemmän.

Mielestäni reseptien välillä on kohtuullisen suuri ero. Toisaalta taas voi olla, että molemmilla arvoilla näet ihan hyvin ja näkösi parantuu selvästi nykyiseen tilanteeseen verrattuna.

Välttämättä kolmaskaan näöntarkastus ei tuo asiaan mitään varmuutta. On ihan mahdollista, että sen tulos poikkeaa jonkin verran näistä kahdesta tuloksesta. Tämä on ihan tavallista. Näöntarkastuksissa ei ole olemassa siis yhtä oikeaa voimakkuutta.

Näin optikkona olen sitä mieltä, että missään nimessä ei kannata ajatella silmälääkärin olevan automaattisesti oikeassa. Optikko on näöntutkimisen ammattilainen ja silmälääkäri silmän terveydentilan tutkimisen ammattilainen. Toki osa silmälääkäreistä on todella hyviä silmälasien määrittämisessä, mutta osaa tämä puoli ei juuri kiinnosta.

Jotta asia olisi mahdollisimman hankala, täytyy vielä sanoa, että kaikille meille voi sattua myös virheitä. On siis mahdollista, että toiset arvot ovat väärin.

Kerroitko silmälääkärille saaneesi hiljattain optikolta reseptin, joka poikkeaa hänen antamastaan?

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Emilia says

  Hei,
  kiitos paljon vastauksesta. Minulla ei ole entisistä laseista tietoa, että onko niissä hajataitteisuutta (ainoastaan linssien voimakkuudet tiedossa). Eniten minua pohditutti tuo eriävä tulkinta karsastuksesta. En kertonut silmälääkärille käyneeni optikolla, koska en halunnut saattaa lääkäriä hankalaan / erikoiseen tilanteeseen.

  • Hei!
   Valitettavasti kertomistasi arvoista ei selviä minkä verran ja mihin suuntaan sinulla olisi optikon mukaan karsastusta.

   Mielestäni sinun kannattaa mennä juttelemaan asiasta optikkosi kanssa. Kerro optikollesi ihan avoimesti, että silmälääkärin tutkimuksessa saatiin erilaiset arvot ja piilokarsastustakin oli vain lähelle.

   Tämän pohjalta optikko pystyy tarkastamaan tarvittaessa oman tutkimuksensa tulokset sekä voi vertailuttaa eri voimakkuuksia koekehyksen avulla. Näin näet itsekin miten näet eri voimakkuuksilla olevilla laseilla.

   Toivottavasti asia selviää ja saat itsellesi parhaat mahdolliset lasit!