Kyynelpussin tulehdus ja ylikorjaus silmälaseissa?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Emmi kysyi 4.3.2015 

Minulla oli kyynelpussin tulehdus. Sain antibiootti silmätipat sekä antibiootti kuurin suun kautta. Silmän sisänurkkaan nousi aristava patti ja silmä vuoti. Muutaman päivän silmä oli kunnossa ja sitten alkoi taas särkeä kyynelpussin kohdalta ja nenän vierusta turposi vähän.

Nyt käytössä oftan dexa chlora silmätipat. Lääkäri myös tarkisti näön ja minulla on -0,25 liikaa kummassakin lasissa. Voiko se aiheuttaa silmä-ja päänsärkyä ja silmät rasittuvat?

Seuraavaksi olisi sondeeraus ja jos sekään ei auta, putkitus. Mistä johtuu, ettei silmä parantunut vaan oireet jatkuu? Nyt ei silmä vuoda, vain kyynelpussin kohdalla on kipua.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Emmi!

Valitettavasti optikkona en pysty ottamaan kantaa siihen miksi kyynelpussin tulehdus ei ole parantunut ensimmäisellä lääkityksellä. Silmän alueen sairaudet kuuluvat ehdottomasti silmälääkärin osaamisalueeseen, eivät optikon.

Tärkeintä on kuitenkin, että asia on hoidossa ja seurannassa.

Tuossa ylikorjauksessa voin kuitenkin yrittää olla avuksi.

0,25 on pienin mahdollinen yksikkö, jonka verran voimakkuuksia voi muuttaa. Tällä tarkoitan sitä, että jos sinulla on nyt esimerkiksi -2 voimakkuudet, niin alaspäin mentäessä seuraava mahdollinen voimakkuus on -1,75.

Joskus voimakkuuksissa saattaa tulla tällainen ero, kun näkö tutkitaan vaikka kahtena peräkkäisenä päivänä.

Toisin sanoen ylikorjaus ei ole iso.

Joissain tapauksissa noinkin pieni ero voi kuitenkin aiheuttaa silmä- ja päänsärkyä sekä silmien väsymistä.

Mielestäni tässä vaiheessa sinun kuitenkin kannattaa hoitaa tuo kyynelpussin tulehdus kuntoon. Kun se on hoidettu, voisi tämän jälkeen miettiä uusia silmälaseja. Kun käyt silmälääkärillä seuraavan kerran, kannattaa sinun toki kysyä hänenkin mielipide.

Voihan olla että tällä hetkellä näkemiseesi vaikuttaa tuo kyynelpussin tulehdus, vaikka se ei tietääkseni suoraan näöntarkkuuteen vaikutakaan. Tällä tarkoitan sitä, että silmäsi voivat tuntuvat hankalilta ja kiinnität huomiota enemmän kaikkeen näkemiseen liittyvään.

Lisäksi tulehduksen hoitoon käytettävät silmätipat saattavat sumentaa näkemistä hetkellisesti tippojen laiton jälkeen.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa