Miksi silmälaseilla näkee tarkimmin kun niitä siirtää vähän ylöspäin?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimimerkki Rose kysyi 5.5.2014

Hei!

Minulla on kummallinen ongelma: näen nykyisillä (noin vuoden vanhoilla) silmälaseillani periaatteessa riittävän hyvin, mutta en niin hyvin, kuin mahdollista.

Siirtäessäni lasejani kasvoilla ylöspäin, näen hyvin tarkasti jokaisen yksityiskohdan ja tuntuu että näen niin terävästi kuin mahdollista. Näen kuitenkin erittäin hyvin ainoastaan silloin, kun silmäni on täsmälleen linssin keskikohdassa. Laseja ei kuitenkaan ole mahdollista saada ylemmäs, eli niin ylös että silmäni olisi täsmälleen linssin keskikohdassa, jossa näen parhaiten.

Linssit vaihdettiin jo kerran takuuaikana, kun kerrroin ongelmastani optikolle. Hän merkitsi uudelleen silmäni sijainnin linssillä ja linssejä muokattiin sen perusteella.

Aluksi tuntui, että muutoksesta oli apua, mutta pian tuli taas olo, etten näe niin terävästi kuin mahdollista, vaikka useiden näöntarkastuksien mukaan näköni on laseilla hyvä. Minulle myös sanottiin, että näköni on normaalia tarkempi, eikä se ole myöskään tänä aikana huonontunut.

Myös uusilla, omilla voimakkuuksillani hankituissa aurinkolaseissa minulla on sama ongelma. Voiko yksiteholinsseissä olla ongelmia tarkan näköalueen kanssa, vai näenkö vain niin tarkasti, että jo pienetkin muutokset esim. silmälasien asennossa ja siten näkemisen tarkkuudessa vaikuttavat suurilta?

Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Rose!
Uskoisin lasiesi olevan kunnossa sillä perusteella, että ne tarkastettu optikkoliikkeessä useamman kerran ja myös näkösi on tutkittu uudelleen.

Voisiko olla niin, että nostaessaan lasejasi ylöspäin työntäisit niitä samalla myös hieman lähemmäs silmää? Tämä voisi hetkellisesti tuoda lisää tarkkuutta näkemiseen.

Varsin usein näöntutkimuksessa varsinkin likinäköiset asiakkaat haluaisivat helposti liikaa voimakkuutta laseihinsa. Jokaisen voimakkuuden lisäyksen pitäisi kuitenkin parantaa näköä. Tällä tarkoitan sitä, että aina kun laseihin lisätään voimakkuutta, pitäisi tutkimustaulusta näkyä enemmän merkkejä.

Oman kokemukseni mukaan varsinkin nuoret likinäköiset haluaisivat niin sanottua ylikorjausta laseihin, jotta kaikki merkit näkyisivät mustempina. Tämä ei ole kuitenkaan suotavaa, koska se voi aiheuttaa silmään eräänlaisen silmän mukautumiskyvyn krampin.

Yksiteholinsseissä ei ole samaan tapaan niin kutsuttuja vääristymäalueita kuten monitehoissa on. Tämä johtuu siitä, että yksiteholinssissä koko linssi on samaa voimakkuutta. Kuvautuminen linssin reuna-alueilla ei ole kuitenkaan niin tarkkaa kuin optisen keskipisteen kohdalla. Sinun tapauksessa optisen keskipisteen paikka on jo kuitenkin varmistettu, joten myös näköalueiden pitäisi olla kunnossa.

Uskoisin kyseessä olevan siis sen, että näkösi on niin hyvä, että huomaat siinä pienetkin lasien asennosta johtuvat muutokset.

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa