Miksi samalla voimakkuudella olevat silmälasit aiheuttavat pyörrytystä ja pahaa oloa?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Jyrki 61 v kysyi 22.10.2013

Kahdet kaksitehoiset silmälasit, joiden arvot ovat muuten samat, mutta toisissa Raja on 25 / 25 ja toisissa 23 / 23. Vaihtelen “pokia” silloin tällöin. Vaihto aiheuttaa pyörytystä ja pahan olon tunnetta.

Mistä uskoisit tuo johtuvan.

Ystävällistä vastausta odotellen

Jyrki

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Jyrki!

Luultavasti ongelmasi ei johdu tuosta rajankorkeuden mitasta. Tämä mitta kertoo mille kohdalle silmäsi asettuu kehyksen ylä-alasuunnassa. On siis ihan normaalia, että eri kehyksissä mitta on erilainen.

Ymmärsinkö oikein, että pyörrytystä ja pahanolon tunnetta tulee aina kun vaihdat laseja vai ilmeneekö tätä vain kun vaihdat toisiin laseihin?

Kuvailemiasi tuntemuksia voi esimerkiksi aiheuttaa se, että linssien optiikka ja materiaalit voivat olla erilaiset huolimatta siitä, että voimakkuudet ovat samat. Lisäksi kehykset saattavat istua hieman eri etäisyydellä kasvoilla ja tämäkin voi vaikuttaa näkemiseen.

Kuinka kauan pyörrytystä ja pahaa oloa kestää? Jos kyseessä on todella lyhytaikainen tuntemus, uskoisin sen olevan ihan normaali ilmiö. Toki tähän vaikuttaa myös se kuinka voimakkaita tuntemuksesi ovat.

Entä näetkö kuitenkin molemmilla laseilla ihan yhtä hyvin?

Toki jos asia kiusaa kovasti, tuntemukset ovat pitkäkestoisia tai niitä on vain toisten lasien kanssa, kannattaa asiasta käydä juttelemassa liikkeessä josta hankit lasit.

Osalla ihmisistä näköjärjestelmä on niin “herkkä”, että samalla voimakkuudellakin olevien silmälasien vaihtaminen toisiin tuo aina outoja tuntemuksia ja totuttelua.

Toisaalta toiset ihmiset pystyvät ongelmitta käyttämään hyvinkin erilaisella voimakkuudella olevia laseja. Heidän näköjärjestelmä sopeutuu muutoksiin ilman ongelmia.

Etukäteen on hankala sanoa miten kenenkin näkeminen toimii tämän suhteen.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa