Rakoja linssin ja kehyksen välissä?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimimerkki Ongelmia linssilandiassa kysyi 29.8.2014

Onko totta että +2.25/+3.50 linssejä on vaikea hioa tarkkaan istuvuuteen kun kyseessä on suht kulmikas, suorareunaunen ja matalahko muovikehys?

Kyseessä ovat Ray Banin kehykset joihin optikkoliike ei tahdo saada siististi istuvia linssejä vaan linssin ja kehyksen väliin jää rakoja ja reunat pullottavat.

Kehyssyvyys on kyllä enemmän kuin riittävä kaukolinssin reunapaksuuden “piilottamiseen”. Linsseinä Hiluxin Eynoa 1.67 H-Hvl (rx). Auttaako asiaan ottaa vielä ohuempi 1.74?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Ongelmia linssilandiassa!

Valitettavasti minun on mahdoton antaa ihan tarkkaa vastausta kun en pääse näkemään lasejasi.

Tässä kuitenkin mietteitäni kertomasi pohjalta.

Matalaan, kantikkaaseen muovikehykseen linssejä hioessa käy helposti niin, että hiontalaitteen kehyspiirturissa kehys ikään kuin antaa periksi ja kehyksen muoto ei piirry oikein. Tällöin linssistä tulee helposti hieman väärän mallinen, eikä linssi istu kehykseen kunnolla. Tällaisessa tapauksessa kehyksen muoto pitäisi piirtää niin sanotun sapluunan tai kehyksen plexien avulla.

Nykyaikaisilla hiontalaitteilla saadaan kyllä yleensä hiottua kehyksen teräviinkin kulmiin hyvin istuvat linssit.

Sinulla ei ole mitkään kovin voimakkaat linssit. Kehyksen ollessa kasvoihisi nähden oikean kokoiset pitäisi tuolla 1,67 taitekertoimella olevalla hiomolinsseillä laseista saada ihan siistit.

Toki matalassa kehyksessä pluslinssi ikään kuin pullottaa kehyksestä sen johdosta, että pluslinssi on keskeltä paksumpi kuin reunoilta.

Yleensä pluslinssissä linssin ohimonpuoleinen reuna on kaikista ohuin ja ylä- ja alareunassa sekä nenänpuolella linssissä on enemmän paksuutta.

Vaikka kehyksen urassa olisi paksuutta, saattaa linssi tulla hieman kehyksen reunan yli kehyksen etupuolelta ylä- ja alareunassa.

Rakoja linssin ja kehyksen väliin ei pitäisi jäädä.

Toivottavasti vastauksestani oli hyötyä!

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa