Silmälasit Kiinasta – ongelmia näkemisen kanssa

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Pete kysyi 03.04.2014

Hei,

Ostin viime viikolla kiinan lomareissulta parit rillit. Ajattelin samalla tehdä näöntutkimuksen kun antoivat sen tietysti samaan rahaan. Toisessa silmässäkin oli havaittu pientä muutosta kotikutoisissa näöntutkimuksissa, olihan vanha resepti jo kolmisen vuotta vanha.

Resepti oli kyllä tarkoitus teettää Suomessa ennen reissua mutta eihän sitä millään ehtinyt.

No siinä sitten mentiin testipenkkiin ja englantia osaava kaveri tulkkasi tälle “optikolle” asiakkaan kommentteja. Vanhat lasit asetettiin laitteeseen jolla luettiin niiden voimassa olevat arvot. Olihan minulla se näöntarkastuskorttikin mukana mutta mieluummin lukivat arvot käytössä olevista laseista. Testikehyksiin asetettiin ilmeisesti samat arvot jotka kone antoi vanhoista laseista. Muutama linssi vaihdettiin ja sanoin että näen vanhoilla laseilla paremmin. Arvoja vaihdeltiin ilmeisesti takaisin lähtöruutuun jolloin optikko totesi että näköni ei ole muuttunut.

Sanoin että en näe oikein selvästi tuolla oikealla silmällä joten kyllä sitä pitäisi korjata. Ok, laitetaan siihen vähän lisää tehoja sitten. Kokeiltiin ja tuntui hieman paremmalta.

Reseptiin lyötiin seuraavat arvot:

SHP CYL AX

R +50 -250 X175

L -25 -100 X175

Kävin lounastamassa puolisen tuntia ja lasit olivat valmiina. Toista kehystä pikkasen säädeltiin ja näkö tuntui vähän oudolta, ei siinä mitään. Ajattelin että uutuuden viehätystä.

Jotenkin alkoi kuitenkin tuntumaan että kaikki ei ehkä ole ihan kohdillaan. Laseja pikkasen kääntäessä näkö oikealla silmällä parani ja samaten tapahtui päätä oikealle kallistaessa. Oikeastaan vasta kun aloin työskentelemään taas näyttöpäätteen ääressä alkoi tulla lievää päänsärkyä ja oksettavaa oloa. Oikea silmä pikkasen jotenkin tuntuu vetelevän ja hakevan omaa paikkaansa. Ensi ajatus on että sylinteriakselinkulman määritys on ollut virheellinen, kun molemmissa laseissa on samaa ongelmaa.

Vanhassa reseptissä arvot olivat

OD SF +0,5 CYL -2,00 AX 180

OS SF +0,25 CYL -1,00 AX 180

Eli molemmissa hajataiton kulmat ovat muuttuneet 180 -> 175. Oman tulkintani mukaan vasen silmä jossa vahvuudet ovat pienet, pystyy korjaamaan pienet heitot, mutta oikea silmä johon sylinterivahvuuksia lisättiin ei kykene niin helposti korjaamaan mahdollista kulmavirhettä.

Reilu viikko on nyt takana uusilla laseilla ja siitä neljä päivää on työskennelty näyttöruudun ääressä. Pikkuhiljaa on alkanut tuntua että päänsärky hellittää ja näkökyky alkaa vaikuttaa normaalilta. Kokeillessani vanhoja laseja näyttöruutu näyttä suunnikkaalta ja oikealla silmällä normaalikokoisia kirjaimia on vaikea erottaa näytöltä, eli jotakin muutosta näössä on tapahtunut.

Mitäs arvelisit, onko syytä käydä tekemässä perusteellinen näöntutkimus ja vaihtaa mahdollisesti linssit? Vai onko tuommoisen muutoksen jälkeen normaalia että totuttelu ottaa näin pitkän aikaa.

Entä onko näillä sylinterivahvuuksilla kulman määritys mahdollisesti virherajojen sisäpuolella. Hirvittää nuo kotimaisten liikkeiden hinnat kun linsseistäkin joutuu jo pulittamaan toistasataa euroa kun kiinanpoika antaa kahdet pokat parhailla linsseillä puoleen siitä.

Mutta onko riski että pilaan näköni näillä kiinalaisilla silmälaseilla? Näen kyllä ilman lasejakin mutta näyttöpäätetyö aiheuttaa ilman lasien käyttöä jatkuvaa päänsärkyä tuon astigmatismin takia.

Kiitos hyvästä blogista.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Pete!

Toki uusiin silmälaseihin tottuminen saattaa kestää aina jonkin aikaa. Lisäksi yleensä aina uudet lasit tuntuvat hieman erilaisilta kuin entiset.

Periaatteessa oireesi kuulostavat ihan normaaleilta tottumisoireilta. Toisaalta taas kärsisit luultavasti samankaltaisista oireista, jos laseissa tai näöntarkastuksessa olisi mennyt joku pieleen.

Mielestäni sinun kannattaa vielä totutella rauhassa uusiin laseihin, koska tottumista on kertomasi perusteella selvästi tapahtunut. Jos kuitenkin tunnet edelleen jonkin lisäpäivän jälkeen, että et näe laseilla hyvin tai päänsäryt vaivaavat, niin silloin sinun kannattaa käydä optikkoliikkeessä. Tällöin näkösi voidaan tutkia ja samalla varmistaa, että Kiinassa tehdyt lasit vastaavat reseptiä ja niiden optiset mitat ovat kohdallaan.

Vaikka laseissa olisikin täysin väärä voimakkuus, ei se pilaa näköäsi pysyvästi. Väärä voimakkuus voi kuitenkin aiheuttaa ikäviä oireita, kuten esimerkiksi päänsärkyä, pahoinvointia ja näkemisen epätarkkuutta.

Tarkemmin minun on mahdoton näin netin kautta arvioida mitä laseissa tai näöntarkastuksessa olisi voinut mennä pieleen. Hajataitteisuuden akselinsuunnassa on voinut tapahtua viiden asteen muutos tai sitten määrityksessä on tapahtunut virhe. Myös linssi voi olla hiottu väärään akselin suuntaan.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa