Toinen silmä näkee kahtena?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Jousimies -79 kysyi 18.12.2013

Hei!

Harrastan ilma-aseammuntaa ja siinä huomasin jo vuosia sitten, että kun tarkennan katseen jyvään, niin taulu 10m päässä saattoi näkyä osittain kahtena, yleensä päällekäin ja hieman vinottain.

Ja nyt kun olen jälleen alkanut aktiivisemmin harrastaa, niin aloin myös tutkia tätä ilmiötä ja olen havainnut, että normaalisti kahdella silmällä katsoessa näen siis todella selkeästi, mutta kun suljen vasemman silmän, niin näen oikealla silmällä pienet asiat kahtena, kuten tämän tekstin. Virhekuva näkyy siis ainoastaan oikealla silmällä ja useimmiten ylempänä n. 10% ja hieman oikealla, mutta voi olla joskus myös korkeussuunnassa alempana.

Olen nyt silloin tällöin käyttänyt bepanthen eye -silmätippoja oikeassa silmässä ja ne poistavat ilmiön lähes kokonaan n.15-30min kuluttua ja mikäli ilmiötä sitten esiintyy, niin silmää räpäyttämällä näkö palaa taas lähes normaaliksi.

Lähinnä tässä vaiheessa kiinnostaa, että vaikuttaako tämä sellaiselta, jonka voisi kohtuu helposti korjata?

Ja toisena kiinnostaa myös, että voisiko runsas näyttöpäätetyö aiheuttaa tällaisia ilmiöitä, ja tämä kiinnostaa erityisesti siksi, että nyt olisi ehkä mahdollisuus siirtyä sellaisiin työtehtäviin, jossa näytön tuijottaminen ainakin puolittuisi…?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Jousimies!

Valitettavasti tämmöisiin kysymyksiin on todella hankala vastata näin kun en pääse tutkimaan näköäsi.

Yritän kuitenkin antaa jonkinlaisen vastauksen.

Vain toisessa silmässä havaittava kuvan hajoaminen voi johtua esimerkiksi hajataitteisuudesta, silmän kuivumisesta, silmän sarveiskalvolla olevasta arvesta tai jostain muusta asiasta.

Se että kostuttavat silmätipat auttavat tilanteessa, voisi toki viitata nimenomaan silmien kuivumiseen.

Onko optikko tai silmälääkäri tutkinut näköäsi koskaan?

Suosittelisin sinua varaamaan ajan näöntutkimukseen optikolle tai silmälääkärille. Näin pystytään varmistamaan esimerkiksi se onko sinulla piileviä taittovirheitä silmissäsi.

Näyttöpäätetyö voi toki lisätä silmien kuivumista. Tällöin räpyttely jää monesti hieman vajaaksi, eli silmä ei sulkeudu kokonaan räpäytyksen aikana.

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa