Hajataitteisuuden eli CYL-arvon muutos vuosien varrella?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Rillipollo kysyi 7.10.2014

Hei!

Sain juuri uudet lasit, jotka tuntuvat liian voimakkailta/näen mielestäni liian tarkasti kuin kaukoputken läpi ja muutenkin tuntuvat oudoilta.

Eniten ihmetyttää suuri muutos oikean silmän sylinteriarvossa eli tässä vertailuksi vimeisimpien lasieni arvoja eri vuosilta

  • Oikea 2006 sf -7,0 cyl -0,5 ax 105
  • Oikea 2009 sf -6,75 cyl -0,5 ax 105
  • Oikea 2014 sf -6,75 cyl -1,25 ax 105
  • Vasen 2006 sf -8,5, cyl -0,5 ax 115
  • Vasen 2009 sf – 8,25 cyl -0,5 ax 100
  • Vasen 2014 sf -8,75 cyl – 0,75 ax 95

Mitä siis silmilleni on tapahtunut vai onko cyl-arvo mitattu jotenkin väärin?

Piilolinssioptikon vastaus
Hei!

Oikeaan silmään hajataitteisuuteen (cyl) on tullut muutosta 0,75. Numeraalisesti muutos ei ole mielestäni mitenkään erikoinen viiden vuoden aikana tapahtuneeksi. Tällainen muutos voi olla aivan normaali.

Ensimmäisenä minulle tulee mieleen voisiko kyseessä olla ihan normaalit uusiin laseihin tottumisoireet. Kuinka kauan olet totutellut laseihin?

Silmälasiesi arvot ovat muuttuneet jonkin veran ja lisäksi sinulla on ollut vanhat lasit aika kauan käytössä. Arvojen muutosten lisäksi laseihin tottumiseen vaikuttaa myös linssin materiaalissa ja kehyksen koossa ja muodossa mahdollisesti tapahtuneet muutokset.

Jos siis olet käyttänyt lasejasi vasta vähän aikaan, voisi sinun kannattaa totutella rauhassa niihin. Jos lasien kanssa katsominen on kuitenkin mahdotonta eikä niihin tunnu tottuvan, kannattaa sinun käydä kertomassa ongelmasta optikollasi. Näin hän pystyy tarvittaessa varmistamaan lasien istuvuuden ja voimakkuuksien oikeellisuuden.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa