Hiontavirhe silmälaseissa?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Päike kysyi 15.12.2014

Hei,

Näöntarkastuksen jälkeen linssitilaus lähti eteenpäin näillä lukemilla:
oikea -5.75 (sphere) -1.25 (cylinder) 5 (axis)
vasen -6.75 -1.75 165

Uusien kakkuloiden mukana tuli vanhat linssipussit, joissa luki lisäksi nämä tiedot:
oikea -7.00/1.25/95 ja vasen -8.50/1.75/75.

Mahtaako nämä lukemat tarkoittaa lähtötilannetta, jonka jälkeen linssit hiotaan sopiviksi?

Mutta sitten se hankaluus… kaukonäkö ei kerta kaikkiaan toiminut oikeassa silmässä ja lähinäönkin kanssa oli vähän niin ja näin. Silmät tuntuivat eri parisilta.

Soitin optikolle ja hän sanoi “ei hätää, uusien Zeiss DV Platinum -linssien kanssa menee muutama totuttelupäivä”.

Eipä auttanut päivä tai pari, ei edes viikkokaan, joten olosta suivaantuneena marssin toiseen optikkoliikkeeseen mittauttamaan linssit.

Vastaukseksi sain: oikea -5.50/-1.25/177 ja vasen -6.75/-1.50/171 ja että kyseessä olisi hiontavirhe.

Olen toki menossa tapaamaan optikkoani uudemman kerran, mutta lähinnä tässä ihmetyttää astelukujen heitto. Ei kai hionta voi noin pahasti mennä pieleen…

Suurkiitos vastauksesta!

Ja kiitos mahtavasta sivustosta =)

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Päike!

Mukavaa jos sivustostani on ollut hyötyä.

Ensimmäiseksi minulla olisi helppo vastaus tuohon astelukujen heittoon. Lasien mukana tulleissa linssipusseissa voimakkuus on merkitty niin sanotulla plussylinterillä. Silmälasitilauksessa on puolestaan käytetty arvojen merkitsemiseen miinussylinteriä. Oikeasti arvot ovat kuitenkin ihan samanlaiset kun ne ilmaistaan samalla merkitsemistavalla. Eri merkitsemistavoista olen kirjoittanut enemmän kirjoituksessa Silmälasien tai piilolinssien akselinsuunta.

Sitten tuosta toisen optikkoliikkeen saamasta mittaustuloksesta. Mittauksen pieni ero voi johtua ihan siitä, että nykyaikaisissa monitehoissa valontaittomittarilla saatu mittaustulos voi näyttää pientä eroa linssin voimakkuuteen nähden. Valontaittomittari on siis mittari, jolla mittaus tehdään.

Yleensä linssipusseissa tai linssitilauksessa saattaa olla mukana erillinen paperi, josta ilmenee valontaittomittarin näyttämät arvot.

Toki on myös kuitenkin mahdollista, että linsseissä on jotain väärin.

Siinä optikkosi on ollut oikeassa, että uusiin voimakkuuksiin tottuminen voi viedä muutaman päivän tai jopa viikon.

Suosittelisin sinua ehdottomasti ottamaan yhteyttä liikkeeseen, josta hankit lasit. Kun kerrot heille näkemisen ongelmistasi, niin he pystyvät varmistamaan muun muassa lasien istuvuuden, optisten mittojen oikeellisuuden ja tarvittaessa myös näöntarkastuksen tuloksen.

Olen jo monesti kirjoittanutkin tästä, mutta lopulta on aina myös optikkoliikkeen etu, että asiakas saa itselleen hyvin toimivat silmälasit. Missään nimessä optikkoliikkeessä ei pahastuta siitä, että kerrot ongelmasta. Päinvastoin, ainakin itseäni jäisi harmittamaan jos kuulisin jälkeenpäin asiakkaan hankkineen minulta lasit johon hän ei olisi ollut ikinä tyytyväinen, mutta asiakas ei olisi ikinä kertonut asiasta.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa