Kannattaako silmälasien ostaminen näillä arvoilla?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimimerkki Nopponen kysyi 12.01.2014

Hei!

Hyvä, että on tällaiset sivut. 🙂

Kävin optikon näkötutkimuksessa ja sain silmälasireseptin. Muutama asia jäi kuitenkin epäselväksi, eikä optikko sanonut suoraan, tarvitsenko laseja vai en (vaikka tietenkin se on aina lopulta asiakkaan päätettävissä). Mitä tarkoittaa, kun reseptissäni lukee seuraavat arvot:

Kauko Oikea Vasen

Sf -0.25 +0.00

Cyl -0.50 -0.50

Ax 0 175

Foria eso

Vapaa vis 0.95 1.10

Visus 1.20 1.20

Pintav 0 0

Pd

Paine 17 16

Add 0.00 0.00

Hankitaanko tällaisilla arvoilla laseja?

Miksi optikko teki “punainen risti vihreässä ympyrässä” -testin vain vasemmalle silmälle? Luulin, että tuo Sf tarkoittaa hajataittoa ja Ax jotain siihen liittyvää arvoa, mutta miten ne ovat eri silmissä? Tarkoittaako Cyl sitä, kuinka paljon miinusta laseissani olisi? Entäs tuo visus, eikö se ole minulla ihan normaali? Olen lukenut, että normaali visus on 1.00.

Joskus parikymmentä vuotta sitten kaukonäössäni oli pientä heikkoutta (en muista silloisia arvoja) ja silloin optikko sanoi, että jos siltä tuntuu, voin hankkia lasit, mutta että ei ole välttämätöntä. Silloin kuitenkin hommasin lasit, koska mielestäni en nähnyt koulussa taululle kunnolla. En kuitenkaan koskaan sopeutunut niihin. Lopulta lopetin niiden käytön. Nyt menin parinkymmenen vuoden jälkeen uudestaan opitkolle, kun mielestäni kauko- ja hämäränäköni oli heikentynyt. Nyt jos hommaan lasit, voiko taas käydä niin, että silmäni ei totu niihin? Kuinka kauan laseja pitää käyttää, että tottuu? Olisiko ylipäätään syytä mennä silmälääkärille, vai marssia hankkimaan silmälasit, vai jatkaa tätä ihmettelyä? 🙂

Kiitos vastauksesta!

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Nopponen!

Sinulla on todettu oikeassa silmässä pieni likinäköisyys -0,25. Sen lisäksi molemmissa silmissäsi on hajataittoa 0.5 dioptrian verran.

Hajataitteisuuden akselin suunta on oikeassa silmässä 0 ja vasemmassa 170. Sf-arvo kertoo perusvoimakkuuden määrän ja se voi olla + tai – merkkinen. Cyl kertoo puolestaan hajataitteisuuden määrän ja sekin voi olla + tai -merkkinen. Ax kertoo hajataitteisuuden arvon ja tämä on joku arvo 0 ja 180 asteen väliltä.

Vapaa visus tarkoittaa näöntarkkuutta ilman laseja. Oikealla silmällä se on 0,95 ja vasemmalla 1,1.

Visus eli näöntarkkuus lasikorjauksen kanssa on molemmissa silmissä 1,2, joten lasit parantavat hieman näkemisesi laatua.

Sinulla näöntarkkuus on ilman laseja toisella silmällä hieman alle ja toisella hieman yli niin sanotun normaalin arvon 1,0. Lasikorjauksella näet kuitenkin vielä hieman pienemmät merkit.

Näin yleisesti ottaen voi sanoa, että osa ihmisistä hankkii lasit tällaisilla voimakkuuksilla ja kokee saavansa niistä hyötyä. Esimerkiksi ammatikseen autoa ajava saattaa kokea laseista olevan todella suurta apua.

Osalla taas saattaa käydä niin, että näillä voimakkuuksilla laseista ei huomaa mitään hyötyä.

Punainen risti vihreässä ympyrässä -testi tehdään yhtä aikaa molemmille silmille siten että toisella silmällä asiakas näkee ympyrän ja toisella ristin. Kyseisellä testillä eli Schoberin ristillä tutkitaan onko henkilöllä piilokarsastuksia. Sinulla on todettu esoforiaa eli sisäänpäin piilokarsastusta. Yleensä lähes kaikilla on mitattavissa pieni piilokarsastus, johon ei tarvitse kuitenkaan puuttua millään tavalla esimerkiksi prismakorjauksella.

Siihen kuinka nopeasti tottuisit laseihin, en valitettavasti pysty sanomaan mitään varmaa. Yleensä kuitenkin laseihin tottuu noin viikon aikana. Se, että laseihin ei tottuisi ollenkaan, on todella harvinaista.

Kerroit, että menit optikolle koska koit kaukonäön ja hämäränäön heikentyneen. Jos päätät hankkia lasit, niin ne auttaisivat kaukonäkemiseen ja osin myös hämärässä näkemiseen. Suoraan lasit eivät kuitenkaan paranna hämäränäköä.

Toisin sanoen sinun kannattaa tehdä päätös laseista sen perusteella miten haittaaviksi koet nykyiset ongelmat näkemisen kanssa.

Näyttikö optikkosi koekehyksen avulla miten näkisit silmälaseilla?

Silmälääkärillä käynnistä voisin sanoa sen verran, että mielestäni jokaisen olisi hyvä käydä silmien terveystarkastuksessa viimeistään noin 40-vuoden iässä. En kuitenkaan tiedä minkä ikäinen olet.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. nopponen says

    Kiitos vastauksesta! Olet asiantuntija. 🙂

    Kysyit ikääni – olen 34-vuotias. Enkä siis ole koskaan käynyt silmälääkärillä. Nyt kun kävin optikon näöntarkastuksessa, rupesin miettimään, pitäisikö varmuuden vuoksi tässä iässä käydä jo lääkärilläkin.

    Minulle jäi muistikuva, että karsastustesti tehtiin vain toiselle silmälle..ehkä siksi, että muistan vasemman silmän menneen siinä “kieroon”. Mutta ilmeisesti muistini vain petti. 🙂

    Optikko antoi kokeilla laseja, joilla todella näin paremmin. Luulen, että erityisesti autolla ajaessa niistä olisi hyötyä. Voiko muuten hajataitto pahentua iän myötä?

    • Hei nopponen!
      Mukavaa, että vastauksestani oli hyötyä.

      Ei silmälääkärissä käynnissä tuossakaan iässä ole ainakaan mitään haittaa. Jos kuitenkin optikko olisi nähnyt jonkun akuutin tarpeen silmälääkärissä käynnille, olisi hän tätä suositellut.

      Monesti noissa karsastustesteissä saatetaan peittää vain toinen silmä, vaikka samalla tutkitaankin molempia silmiä. Näin voit muistaa asian sinällään ihan oikein.

      Hajataitto kuten myös perusvoimakkuudet voivat muuttua iän myötä.