Onko näköni huonontunut?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki J-P kysyi 7.12.2014

Hei.
Olen 40v mies ja en ole huomannut, että näköni olisi heikentynyt. Mutta kun olin työkeikalla silmäsairaalassa. Huomasin pöydällä viivaimen näköisen läpyskän ,jossa oli 4 linssiä, 2 -merkillä ja 2+merkillä.

Huvikseni kokeilin sitä ja huomasin, että +50 merkityn linssin läpi näin tekstin tosi selvästi, verrattuna ilman linssiä. Etäisyys oli n. 1.5m. Saattoi olla myös +0.50 merkillä. Mitäs tämä nyt sitten tarkoittaa, +0.50 tai +50 ,kumpi olikaan.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei J-P!
Tuo viivaimen näköinen ”läpyskä” on mitä ilmeisemmin niin sanottu linssilista, jossa on mallista riippuen neljä tai viisi linssiä.

Linssilistaa käytetään apuna näöntutkimusta tehdessä kun hienosäädetään voimakkuutta. Sen avulla on helppo verrata onko voimakkuuden pienestä hienosäädöstä apua näkemiseen.

Tuossa mallissa on ollut mitä ilmeisimmin seuraavat voimakkuudet: +0,25, +0,50, -0,25 ja -0,50. Viiden linssin malleissa on edellä mainittujen lisäksi vielä voimakkuus +-0.

Koska huomasit pienen plusvoimakkuuden +0,50 parantavan näkemistä selvästi voisi tämä tarkoittaa sitä, että silmälaseista olisi apua näkemiseesi. Välttämättä et itse havaitse normaalissa arjessa näön heikentymistä, koska hitaasti muuttuvaan näköön tavallaan tottuu. Tämä ei silti tarkoita, etteikö silmälaseista voisi olla apua.

Asia selviää kun varaat ajan optikolle tai silmälääkärille näöntutkimukseen. Pelkän näöntutkimuksen kannalta suosittelen optikkoa. Sinun iässäsi olisi kuitenkin hyvä käydä ensimmäisen kerran silmälääkärilläkin ellet ole jo aikaisemmin käynyt.

Yleisesti suositellaan, että silmälääkärillä kannattaisi käydä 40 vuotta täytettyään jonkin vuoden välein.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa